Zašto je Bog izbacio Adama i Evu iz Raja?

Izvini, nisam znao da govoris o Kuranu. Za mene jedini izvor znanja kada je rec o Bogu je Biblija i nista preko toga.

to je isto kao da kazes za mene jedino auto je yugo 1990 godina, a ove tesle, bmw, audi, od ove godine, nista to....

ti sam sebi nepravdu cinis kada uskracujes sebi znanje o Bogu.....Biblija je puna cak i prepuna gresaka o Bogu, dok Kuran nema takvih gresaka....u Kuranu Bog direktno sam sebe opisuje i nema falinki kao sto ga ljudi u Bibliji opisuju.

to je isto kao da kazes za mene jedino auto je yugo 1990 godina, a ove tesle, bmw, audi, od ove godine, nista to....

ti sam sebi nepravdu cinis kada uskracujes sebi znanje o Bogu.....Biblija je puna cak i prepuna gresaka o Bogu, dok Kuran nema takvih gresaka....u Kuranu Bog direktno sam sebe opisuje i nema falinki kao sto ga ljudi u Bibliji opisuju.
Mislim da poredjenje nije dobro, poredis stare modele automobila sa novim. Hoces da kazes da se bog apdejtuje, pa da izbacuje dogradjene verzije po potrebi, kada usavrsi softver? Kako jedna sveta knjiga bogom nadahnuta, koja najavljuje mesiju i sina bozijeg, moze biti puna gresaka?

zivot je test za ljude i demone....ko se pokori Bogu, ukroti svoje satanisticke osjecaje niti ih gaji niti ispoljava, nego tei pokornosti Bogu....takvog cega vjecni Raj na buducem svijetu..
Bog (kakvim ga ti zamišljaš) već zna rezultate testa.
I ko je bio Satanin Satana?
on je stvorio da imas mogucnost za dobro i zlo, a to sto ti trazis je jednosmjerno stvaranje, da samo cinimo dobro, al itakva bica vec postoje, to su andjeli, oni nemaju slobodnu volju, samo mogu dobro raditi i biti pokorni, oni nemju mogucnost da budu nepokorni Bogu, nemaju strasti nikakve, niti jedu niti piju.
Nema potrebe da uvodiš u priču anđele...pričamo o bićima sa slobodnom voljom.
Mogao je da stvori samo one koji, kada prihvate test, slobodnom voljom odabiraju da budu pokorni.
To sam ti već objašnjavao.
Ali nije...

Satana je taj koji uziva da to gleda, i to mu je glavni cilj da st ovi se ljudi povuce u Pakao, da ih vidi u patnji, dok Bog ne uziva u tome, Bog nema koristi od nas bili mu nepokorni ili pokorni, nista to njegovu vlast i moc niti povecava niti umanjuje.
To samo tako kaže, ali očigledno ima neku potrebu.

Mislim da poredjenje nije dobro, poredis stare modele automobila sa novim. Hoces da kazes da se bog apdejtuje, pa da izbacuje dogradjene verzije po potrebi, kada usavrsi softver? Kako jedna sveta knjiga bogom nadahnuta, koja najavljuje mesiju i sina bozijeg, moze biti puna gresaka?

Mislim da poredjenje nije dobro, poredis stare modele automobila sa novim.

moze moze, itekako da moze.

Hoces da kazes da se bog apdejtuje

ne nego je problem druga stvar, ljudi nadodaju gluposti od sebe u Bozije knjige, pa onda Bog posalje novu knjigu da ispravi greske ljudi sto su ubacili.

Kako jedna sveta knjiga bogom nadahnuta, koja najavljuje mesiju i sina bozijeg, moze biti puna gresaka?

zato sto informacije neke u Bibliji dolaze od Boga, to prenose proroci, ljudi to zapisu....ali ljudi takodjer zapisu i dosta gluposti sto veze nema ni sa bogom ni sa prorocima, nego price kruze u drustvu, onda ovi to zapisu, i onda kasnija pokoljenja misle da je sve od boga a nije.

Nema potrebe da uvodiš u priču anđele...pričamo o bićima sa slobodnom voljom.
Mogao je da stvori samo one koji, kada prihvate test, slobodnom voljom odabiraju da budu pokorni.
To sam ti već objašnjavao.
Ali nije...

Satana je sam sebi satana, njegov ego mu podapeo i sad se kotrlja prema provalijama Pakla, i gleda da sto vise sa sobom povuce ljudi kroz raznorazne zablude ovoga svijeta.

da zadovolji svoju bolesnu dusu, da vidi kako vristis od boga i muke u kaznama Pakla, to je njemu uzivancija, iako ce i on isto i jos gore prolaziti u Paklu.

Satana je sam sebi satana, njegov ego mu podapeo i sad se kotrlja prema provalijama Pakla, i gleda da sto vise sa sobom povuce ljudi kroz raznorazne zablude ovoga svijeta.
Ne, jer je stvorivši ljude, kako ti opisuješ, Bog kušao Satanu.
Bog je, prema tvom opisu, Satanin Satana.
Dakle, dve Satane, kako je @LazaB zaključio.
da zadovolji svoju bolesnu dusu, da vidi kako vristis od boga i muke u kaznama Pakla, to je njemu uzivancija, iako ce i on isto i jos gore prolaziti u Paklu.
Nisi me razumeo...Bog, bez obzira šta kaže za sebe, očigledno ima neku potrebu da stvori ljude koji će da "vrište od bola i muke u kaznama Pakla".

Dakle, dve Satane, kako je @LazaB zaključio.

Nisi me razumeo...Bog, bez obzira šta kaže za sebe, očigledno ima neku potrebu da stvori ljude koji će da "vrište od bola i muke u kaznama Pakla".

vise gledam to da je Satana Boziji instrument za testiranje ljudi.

ne, nije mu Bog kriv sto je odabrao oholost , ljubomoru, nepokornost prema Bogu itd

Bog, bez obzira šta kaže za sebe, očigledno ima neku potrebu da stvori ljude koji će da "vrište od bola i muke u kaznama Pakla".

nema potrebe, nego su ti ljudi samo ljudi poput istruhlih sjemenki koje nisu uspjele da rode plodonosne lijepe biljke, povrce i voce kao druge sto su rodile, kao sto su ljudi koji udju u Raj plodonosne sjemnke, koje ocaravaju svojim biljkama, plodovima i mirisom i ukusom....oni istruhli su samo kolateralna steta.

Svakako je znao da će Satana da padne u iskušenje da se zbog ljudi suprostavi Bogu.
Znači,stavio je iskušenje pred njega, kušao ga je...znači on je Satanin Satana.

O tome dobro razmisli.
ne, nije mu Bog kriv sto je odabrao oholost , ljubomoru, nepokornost prema Bogu itd
Bog je kriv što ga je napravio takvog.
Što kaže Branko Miljković:
Ako smo pali bili smo padu skloni.

A ko ga je napravi nakaradno, da bude sklon padu?
Bog!

Razmišljaj dobro o tome.

nema potrebe, nego su ti ljudi samo ljudi poput istruhlih sjemenki koje nisu uspjele da rode plodonosne lijepe biljke, povrce i voce kao druge sto su rodile, kao sto su ljudi koji udju u Raj plodonosne sjemnke, koje ocaravaju svojim biljkama, plodovima i mirisom i ukusom....oni istruhli su samo kolateralna steta.
OK...ako već hoćeš da upoređuješ ljude sa semenkama.
Semenke nemaju slobodnu volju i ne biraju da istrunu, niti gde će da ih bace.
Isto kao što loši procesori ne biraju da daju loše rezultate.

Kriv je onaj ko je osmislio procesor (ili semenku).
Opet, prema onome što govoriš, je to Bog.

Dobro razmisli o tome.

Ako je boziji insutrument za kusanje ljudi onda njegove krivice nema ni 1%. Ili mislis da ga je bog uzeo kao takav insutrument tek kad je video sta je Satana uradio, pa rece bog daj da u hodu ovo menjamo, dobar je izgleda Satana za nesto drugo i daj da ga koristim u te svrhe?

imate pogresno percepciju da su izbaceni tek tako samo.....

Bog je u samom startu planirao da covjek bude poslat na zemlju nevazno to sto je u Raju....

u Raju su Adam i Eva dobili samo introdukciju sta ih ceka na zemlji, ne znajuci da ce doci na zemlju, ali su osjetili mini test u Raju prije nego krene pravi test zivota na zemlji.

u Raju test je bio Satana zavodi i odvodi od pravog puta, da se ogrijesi covjek od Boga, dok ovaj zivot je u istom principu, Satana zavodi i odvodi od Puta Bozijeg kako bi covjek zavrsio u Paklu, a Bog nudi vjecno uzivanje u Raju ako mu se poslusano....do covjeka je sad kome ce se prikloniti, Satani ili Bogu.
Posljedice priklanjanju Satani mogu biti extremne i megalomanske, jer se covjek poigrava sa svojom vjecnoscu.
Znači Bogu je potreban Satana da mu obavlja prljave poslove?

Svakako je znao da će Satana da padne u iskušenje da se zbog ljudi suprostavi Bogu.

O tome dobro razmisli.

Što kaže Branko Miljković:
Ako smo pali bili smo padu skloni.

A ko ga je napravi nakaradno, da bude sklon padu?
Bog!

Razmišljaj dobro o tome.

Isto kao što loši procesori ne biraju da daju loše rezultate.

Dobro razmisli o tome.

treba se dobro paziti sta se govori o Bogu, nazivati Boga satanom, ne mirise na dobro licno za tebe, pamet u glavu....

jer osobe koje Bog mozda hoce da kazni, pusti da pricaju protiv njega svasta kako bi jos vecu kaznu zasluzili, a kad nece da kazni, Bog nadahne osobe da ne pricaju svakakve gluposti protiv Boga....zato ne bacaj sam sebe u propast nazivajuci svog stvoritelja Satanom , koji te i hrani i poji vodom i daje sve ostale blagodati.

nista Bog nije kriv....ne idi u propast sam svojim rukama.

odvlacis pricu u pogresnom smjeru

nije fokus na sjemenkama, nego je fokus na onome ko sije u tom metaforickom primjeru.

ne uzimaj satanina svojstva, da krivi Boga za svoj ego, javasluk, nepokornost i na taj nacin otudji se od Njegove milosti.

ako ti je drago da se udaljis od vjecnog zivota u Raju i Bozije milosti, a priblizis se satani i patnji u Paklu, onda nastavi tako

Ako je boziji insutrument za kusanje ljudi onda njegove krivice nema ni 1%. Ili mislis da ga je bog uzeo kao takav insutrument tek kad je video sta je Satana uradio, pa rece bog daj da u hodu ovo menjamo, dobar je izgleda Satana za nesto drugo i daj da ga koristim u te svrhe?

Bozija presuda za nepokornost i oholost koju je direktno ispoljio prema Bogu kada mu je Bog naredio da se pokori Adamu je bila da ce ici u Pakao.

ali Satana u toj situacije kaze ako vec moram u Pakao, daj pusti me da zivim do smaka svijeta da zavodim ljude da ti pokazem da nisu zahvalni na tvojim blagodatima, Bog mu je odobrio.

razgovor Boga i Satane u Kuranu i njihov dogovor po pitanju covjecanstva da bude testirano:

sura 15
32. On reče: "O Iblise, zašto se ti ne pokoriš?"
33. "Nisam dužan da se pokorim čovjeku koga si stvorio od ilovače, od blata ustajalog!" – odgovori on.
34. "Onda izlazi iz Raja/Dženneta!" – reče On – "proklet da si!
35. I prokletstvo će tvoje trajati do Dana sudnjega!"
36. "Gospodaru moj," – reče on – "daj mi vremena do dana kada će oni oživljeni biti!"
37. "Daje ti se rok" – reče On –
38. "do Dana već određenog."
39. "Gospodaru moj," – reče – "kako si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji zlo lijepim prikazati i sve ću ih, osim malobrojnih, zavesti,
40. onih među njima koji su Tebi, doista, odani."
41. "Ovo je pravi put koji vodi meni" – reče On –
42. "Ti nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim, osim nad onima koji te slijede, od onih koji su skrenuli s pravog puta."
43. A za sve njih mjesto sastanka biće Džehennem/Pakao,
44. koji će imati sedam kapija, i kroz svaku će određen broj njih proći.
45. A oni koji su se Allaha bojali biće u rajskim/džennetskim baščama, među izvorima,

na drugom mjestu u Kuranu se govori o ovom slucaju takodjer:

sura 7
11. Mi smo vas stvorili, zatim vam lik dali, a onda rekli andjelima/melekima: "Poklonite se Adamu!" I oni su se poklonili, osim Iblisa, on se nije htio pokloniti.
12. "Šta te je spriječilo da se ne pokloniš kad sam ti zapovjedio?" – upita On. "Ja sam bolji od njega" – reče – "meni si dao da od vatre budem stvoren, a njemu si dao da od zemlje bude stvoren!"
13. "Onda izlazi iz Raja/Dženneta!" – reče On – "nije tvoje da se u njemu oholiš. Izlazi, ti si, zaista, prezren!"
14. "Daj mi vremena do Dana kada će oni oživljeni biti!" – zamoli on.
15. "Daje ti se!" – reče On.
16. "E onda ću im Ja, zbog toga što si Me naveo na stranputicu, na Tvome Pravome putu vrebati,
17. i prilazit ću im sprijeda i straga, i zdesna i slijeva, i Ti ćeš vidjeti da većina njih neće zahvalna biti!"
18. "Izlazi iz njega pokuđen i ponižen!" – reče On. "Tebe i one koji te budu slijedili napuniću Džehennemom, vas sve skupa!"
19. "A ti, Adame, naseli se u Raju/Džennetu, ti i tvoja žena, i jedite iz njega gdje god hoćete, samo se ovom drvetu ne približujte pa da sami sebi nepravdu učinite."

17. i prilazit ću im sprijeda i straga, i zdesna i slijeva

sta ovo znaci

slijeva, s lijeve strane, to jeste prilazit ce kroz zla djela, losa djela.

sdesna, prilazis ce ljudima kroz dobra djela, tipa, de radi dobra djela da te ljudi vide kako si dobricina, itd

sprijeda, ono sto je ispred nas, buducnost, da strahuje od siromastva , pa da skrtari.

straga, ono sto je ostalo iz anas od proslosti, da govori satana u mislima, pogledaj se sta si sve radio, nema za tebe oprosta, vidis kakav si samo, kako ces ti u raj...itd

Back