Агарта
Poznat
- Poruka
- 8.355
Ne slažem se.Čovek ima slobodu volje i sam bira kakav će mu život biti.Gospod plače nad tom decom, ali davši čoveku slobodnu volju ne može da mu zabrani a bude čudovište.
Човек може урадити оно што жели, али не може да жели оно што жели

Да ли ти је некад пало напамет питање зашто је много лакше убити друге него себе, зашто је рецимо много лакше задавити другог него себе, ето ти један пример? Бог је могао уредити и другачије, као свемоћан зар не...
О слободној вољи можемо разговарати само спроћу ограничених ентитета, што Бог према библијској дефиницији није - знаш оно свемогућ, свезнајући... Како, рецимо, имаш слободну вољу ако Бог (као свезнајући) зна унапред сваки твој потез?! Онда су ти потези предодређени, зар не.
Мислим да је штос у томе да је Јахве у почетку био ограничени бог. Сећаш се оне дискусије о космологијама разних народа и религија, мислим да си у њој учествовао. Богови (и богиње) Стварања изван јудеохришћанства нису толико популарни, нити толико повезани за људима. Ко данас зна за грчког Хаоса или богињу Никс, осим баш љубитеља (као што сам ја

Тако, постоји теорија да Јахве "води порекло" од сумерске богиње Месета, и творкиње

Е сад, кад се идеја свемоћи запатила, а мит Постања добио интерпретацију слободне воље, како се то одржало? Зато што су такве ЉУДСКЕ реакције Јахве објашњавале јеврејску историју како владајућим тако и широким слојевима. Свемоћни Бог награђује и кажњава,све се види на овом свету (Јевреји скоро да нису ни знали за неки други, а ене га чика Мирољуб како ти лепо објашњава да је после смрти прекид филма). Одличан начин да се утера у (национални) тор!
Како су се те идеје рашириле међу хришћанима (узгред, није баш једнакост између хришћанства и слободне воље, мада већина 'ришћана на овом форуму папагајски понавља слободна воља, па слободна воља). Може се дугачко расправљати, а најкраће објашњење је - зато што људи у вери траже утеху, а не стварност.
А стварност?
Стварност је да у свемирским безданима нема ничег људског. Нема ту слободне воље, а ни љубави, осим ако се крајње метафорички не схвати.