Zašto čovek ne može da postane Bog?

Ne slažem se.Čovek ima slobodu volje i sam bira kakav će mu život biti.Gospod plače nad tom decom, ali davši čoveku slobodnu volju ne može da mu zabrani a bude čudovište.

Човек може урадити оно што жели, али не може да жели оно што жели :mrgreen: Мислим да сам парафразирао Шопенхауера.
Да ли ти је некад пало напамет питање зашто је много лакше убити друге него себе, зашто је рецимо много лакше задавити другог него себе, ето ти један пример? Бог је могао уредити и другачије, као свемоћан зар не...
О слободној вољи можемо разговарати само спроћу ограничених ентитета, што Бог према библијској дефиницији није - знаш оно свемогућ, свезнајући... Како, рецимо, имаш слободну вољу ако Бог (као свезнајући) зна унапред сваки твој потез?! Онда су ти потези предодређени, зар не.

Мислим да је штос у томе да је Јахве у почетку био ограничени бог. Сећаш се оне дискусије о космологијама разних народа и религија, мислим да си у њој учествовао. Богови (и богиње) Стварања изван јудеохришћанства нису толико популарни, нити толико повезани за људима. Ко данас зна за грчког Хаоса или богињу Никс, осим баш љубитеља (као што сам ја:cool: )? Брахма није најпоштованији бог хиндуизма. Сварог спава, а међу данашњим родноверним је мање "популаран" него Перун... Афричком богу стварања се људи никад директно не обраћају...
Тако, постоји теорија да Јахве "води порекло" од сумерске богиње Месета, и творкиње:lol: Јаху. Онда је логично да га човек може прихватити или не - просто зато што од почетка он није свемоћан, то тек касније измишљају свештеници, пророци и сл...
Е сад, кад се идеја свемоћи запатила, а мит Постања добио интерпретацију слободне воље, како се то одржало? Зато што су такве ЉУДСКЕ реакције Јахве објашњавале јеврејску историју како владајућим тако и широким слојевима. Свемоћни Бог награђује и кажњава,све се види на овом свету (Јевреји скоро да нису ни знали за неки други, а ене га чика Мирољуб како ти лепо објашњава да је после смрти прекид филма). Одличан начин да се утера у (национални) тор!
Како су се те идеје рашириле међу хришћанима (узгред, није баш једнакост између хришћанства и слободне воље, мада већина 'ришћана на овом форуму папагајски понавља слободна воља, па слободна воља). Може се дугачко расправљати, а најкраће објашњење је - зато што људи у вери траже утеху, а не стварност.

А стварност?
Стварност је да у свемирским безданима нема ничег људског. Нема ту слободне воље, а ни љубави, осим ако се крајње метафорички не схвати.

Ах... ово је упућено мени
Hrišćanin sam, delimično spominjem slobodnu volju ali govorim o nečem drugom.Zašto krivimo onoga koji nam želi dobro više nego što mi želimo dobro sebi?Zanemari ovu grotesknu,,,ovo biće koje priča tako jadno, tako prljavo protiv vere da mi nije jasno šta ta osoba traži uopšte ovde?
Kako neko može biti toliko jadan da moderiše mestom koje duboko prezire?

Добро је релативан појам. Добро за Диогена није исто што и добро за Александра.
Дакле, прво да видимо шта је то Добро, па онда како може онај ко наређује да се убију људи који скупљају гранчице суботом желети мени то добро више него што га ја сам желим (ако мислиш на библијског бога).
Како уопште докази да је у Библији описан Тхе Бог?! Можда је неки демон узео облик бога :roll:
Толики људи никад нису ни чулу за јудеохришћанство па су били сасвим Добри
'Еси ми добар... што би реко Ајс :D
А биће које прича тако јадно те је спречило да ми одговориш шмрц-шмрц :lol:

Нема код Бога зезања или ћеш да Га поштујеш, а тиме бар елементарно Његове заповести, или ти следи уништење.

- - - - - - - - - -

Pitaše jednom Boga što nije napravio svet od anđela, Bog odgovori iako anđeli ne mogu da nazaduju oni ne mogu ni da napreduju a čovek iako može da nazaduje može i da napreduje. Mediokritet :D .

Онда им је то одговорио Сотона прерушен у Бога.

Нема код Бога зезања или ћеш да Га поштујеш, а тиме бар елементарно Његове заповести, или ти следи уништење.
Nema nikakvog unistenja, do samo privremenog. Kada se zavrsi prica, gresnici ce se reinkarnirati (vratiti u meso, to jest) i zatim vecno kuvati u paklu, ukljucujuci reinkarniranu africku decu koja su svojevremeno pomrla od gladi ili bolesti.

...,...

Poslednja izmena od moderatora:
Nema nikakvog unistenja, do samo privremenog. Kada se zavrsi prica, gresnici ce se reinkarnirati (vratiti u meso, to jest) i zatim vecno kuvati u paklu, ukljucujuci reinkarniranu africku decu koja su svojevremeno pomrla od gladi ili bolesti.

...,...

И нема. Душа иде код Бога, а тело у прах земаљски.

Poslednja izmena od moderatora:
Pitaše jednom Boga što nije napravio svet od anđela, Bog odgovori iako anđeli ne mogu da nazaduju oni ne mogu ni da napreduju a čovek iako može da nazaduje može i da napreduje. Mediokritet :D .

Кад човек уђе у Рај, ваљда је савршен... Ако је тако, онда не може да напредује, а ни да погреши (нема више слободну вољу?)
Шта би, богомољци?!:roll:

Кад човек уђе у Рај, ваљда је савршен... Ако је тако, онда не може да напредује, а ни да погреши (нема више слободну вољу?)
U raju nema ruku desnicu da sagresi rukom desnicom. Nema jezik da sagresi jezikom. Nema gioku da sagresi giokom. Nema srce da sagresi srcem.
Ukratko, covek u raju je klinicki mrtav.

- - - - - - - - - -

Што се тиче другог, откуд знаш да се Сотона (велико почетно слово :roll: ) није прерушио у Бога кад је наредио Авраму да прекоље своје дете... или кад је наредио да се убију људи који су скупљали гранчице?! Слободно консултуј чика Мирољуба :lol:

Што се тиче првог:

Тако тврди Деникен, али не. "Ванземаљци" који се повремено виђају су демони. Сада се представљају као ванемаљц . Раније као богови.

Молим вас, допустите ми да се представим
Ја сам човек богатства и стила
Био сам около много, много година
Украо многим људима душу и веру
Био сам тамо кад је Исус Христ
Имао свој моменат сумње и бола
...
И стога част ми је представити се
Надам се да погађаш моје име
Али оно што те мучи
Је природа моје игре
:mrgreen:

Zar nije beše čovek koji je ušao u Raj izdržao sva materijalna iskušenja i zbog toga je nagrađen time što mu je duh oslobođen iz telesnog bitisanja i na taj način mu je omogućeno sjedinjavanje sa večnim (gospodom). Na taj način čovek dostiže pravu slobodu izvan okvira materijalnog i postaje ponovo deo onoga od čega je potekao. Dakle njegov materijalni oblik je nazadni oblik kroz koji mora da prođe da bi se uvidelo da li je nastojao u težnji da napreduje ka duhovnoj čistoti. On ima dva puta, napredak i nazadovanje. Nazadovanjem osuđuje sebe na čistilište gde ponovo iskušava sve materijalne grehe samo ovaj put na celom duhovnom biću a napredak mu omogućava izlazak iz materijalnog i čišćenje duha od svih materijalnih iskušenja i ponovno sjedinjavanje sa savršenstvom. Dakle na čoveku je opet izbog napretka ili nazadovanja sa jasnim posledicama. Znači ako čovek ode u Raj prešao je igricu ako nije u Raju ostaje mu da se nada da postoji reset dugme :D . Nada dies last :D .

...
Али оно што те мучи
Је природа моје игре

Ролингстонси су сатанистичка рок група. Мада морам признати да им је ова песма добра.

Тако тврди Деникен, али не. "Ванземаљци" који се повремено виђају су демони. Сада се представљају као ванемаљц . Раније као богови.

Denjiken je samo jedan od mnogih.

Sve vise dokaza idu u prilog tvrdnji da su bogovi ustvari bili vanzamaljci.

I da su napravili neke- stvari na Zemlji koje citava danasnja najmodernija tehnologije nije u stanju da ponovi.

Denjiken je samo jedan od mnogih.
Sve vise dokaza idu u prilog tvrdnji da su bogovi ustvari bili vanzamaljci.

I da su napravili neke- stvari na Zemlji koje citava danasnja najmodernija tehnologije nije u stanju da ponovi.

19cb52_ancient-aliens-300x288.jpg

...
Али оно што те мучи
Је природа моје игре

Хвала ти што си ме ставио у потпис.

- - - - - - - - - -

Zar nije beše čovek koji je ušao u Raj izdržao sva materijalna iskušenja i zbog toga je nagrađen time što mu je duh oslobođen iz telesnog bitisanja i na taj način mu je omogućeno sjedinjavanje sa večnim (gospodom). Na taj način čovek dostiže pravu slobodu izvan okvira materijalnog i postaje ponovo deo onoga od čega je potekao. Dakle njegov materijalni oblik je nazadni oblik kroz koji mora da prođe da bi se uvidelo da li je nastojao u težnji da napreduje ka duhovnoj čistoti. On ima dva puta, napredak i nazadovanje. Nazadovanjem osuđuje sebe na čistilište gde ponovo iskušava sve materijalne grehe samo ovaj put na celom duhovnom biću a napredak mu omogućava izlazak iz materijalnog i čišćenje duha od svih materijalnih iskušenja i ponovno sjedinjavanje sa savršenstvom. Dakle na čoveku je opet izbog napretka ili nazadovanja sa jasnim posledicama. Znači ako čovek ode u Raj prešao je igricu ako nije u Raju ostaje mu da se nada da postoji reset dugme :D . Nada dies last :D .

После смрти ти идеш да пјакиш и чекаш велики суд. Када ће планета да оде у три лепе и када ће доћи Иусус Христ.

...
Али оно што те мучи
Је природа моје игре

Најача фора од Сатане је та што те је убедио да ти можеш да му продаш душу. Као сада си спашен нема Божјег суда. Е јеси мало сутра! Душа ти иде код Бога и то је то!

Најача фора од Сатане је та што те је убедио да ти можеш да му продаш душу. Као сада си спашен нема Божјег суда. Е јеси мало сутра! Душа ти иде код Бога и то је то!

Satana je bio terorista, pobunjenik protiv centralne vlasti.

После смрти ти идеш да пјакиш и чекаш велики суд. Када ће планета да оде у три лепе и када ће доћи Исус Христ.

Jesi ti lud, pa to će biti EVENT OF THE ETERNITY, kako da odem na spavanje i to da propustim. Sviraće i Daft Punk :super: :

Poslednja izmena:

Back