Vuk Branković – izdajica ili...

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Izdajnik ili ne?

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па то се може закључити из твог поста. Ако Југовићи и Милош нису постојали, онда је логично да нису постојали ни многи други осим Вука, Тврткових Босанаца, Мађара и Пољака, и да су Лазар и остало песнчке измишљотине, Па ваљда читаш што пишеш.

Југовићи, Милош и још неки из народне епске традиције нису доказане историјске личности и ту нема спора. Ниједан историчар не може да тврди да су они постојали. Ја никад нисам рекао да и други српски великаши нису учествовали осим Вука, наравно да јесу, али нису били много значајни па их историја није забележила по имену, ништа чудно, нису ни први ни једини. Али, тврдити да су Југовићи били на Косову је више него неистина.

Ovo je tema na koju se mogu davati razliciti odgovori zasnovani na razlicitim predpostavkama....znaci sf. Ovo je sta bi bilo kad bi bilo ili sto narod kaze ....lud zbunjenog. Postoje neke jasne cinjenice koje su neizbrisive ili nezamenjive a vezane za ovaj istorijski dogadjaj...kao sto su ubistvo Murata i Lazara, ko je dosao na boj, kada se desio itd. Sve vezano za taj dan je pod znakom pitanja (osim navedenih cinjenica i jos mozda nekih koje sam zaboravio da pomenem). Tako da se o, konkretno, ovom pitanju ne moze raspravljati....ozbiljno....

Isto bi bilo kao kada bi pitao koliko vojske je bilo na Kosovu polju????

Jeste istorijska cinjenica da Vuk Brankovic NIJE izdao na Kosovu, ali jos vise znaci da je to u 19-tom veku dokazao ARHIMANDRIT Ilarion RUVARAC !!! Kakav je genije bio Ruvarac ! Da je bio nas savremenik on bi utvrdio da nismo izgubili bitku na Kosovu, a i imao bi puno razloga, za razliku od danasnjih KABINETSKIH istoricara !

Ne mogu da shvatim da jos ima ljudi(?) koji veruju da je Vuk Brankovic IZDAO NA KOSOVU ?! Hoce da idu u Evropu, a veruju u bajke- kao da je Vuk izdao . Vuk Brankovic, ne samo sto nije izdao, vec je JEDINI nastavio politiku kneza Lazara, dakle otpor Turcima, za razliku od kneginje Milice. Danas, a i juce, nije popularno pricati o boju na Kosovu, a ja bih sa razlogom rekao- BITKA na Kosovu. Druga tema je sto ja mislim da mi nismo tako katastrofalno izgubili BITKU na Kosovu,kao sto to danasnji istoricari pisu i pricaju.

Већ 6 векова Срби пишу, причају, певају и знају да је Вук издао на Косову. Сада неко хоће то да оповргне, Зашто? Коме то смета да је Вук тако окарактерисан? Да ли неко жели да провоцира или да докаже како Срби живе од митова, јер нико није доказао ништа из српске историје, а нарочито не од оне о Косову. Логика потврђује оно што је написано у тонама историјских књига и кронологија, више страних него српских, и то некоме није довољно, јер се њему мора, због неког разлога, доказати на неки други начин. Како би изгледало да се од тих људи затражи да они докажу да то није било тако како је познато целом свету а само њима није? Ја бих волео да негде прочитам један рад који то у детаље објашњава.

Прочитај онда књигу ЈУНАЦИ КОСОВСКЕ ЛЕГЕНДЕ, Радета Михаљчића. Мислим да нема сврхе причати уопште о томе да Вук Бранковић није издао на косову. Па, то је научно доказано одавно. Нажалост, традиција је много јача од науке...

Већ 6 векова Срби пишу, причају, певају и знају да је Вук издао на Косову. Сада неко хоће то да оповргне, Зашто? Коме то смета да је Вук тако окарактерисан? Да ли неко жели да провоцира или да докаже како Срби живе од митова, јер нико није доказао ништа из српске историје, а нарочито не од оне о Косову. Логика потврђује оно што је написано у тонама историјских књига и кронологија, више страних него српских, и то некоме није довољно, јер се њему мора, због неког разлога, доказати на неки други начин. Како би изгледало да се од тих људи затражи да они докажу да то није било тако како је познато целом свету а само њима није? Ја бих волео да негде прочитам један рад који то у детаље објашњава.

Narvno da nije sest (6) vekova medju Srbima prica (ili legenda,kako kome odgovara) da je Vuk Brankovic izdao. Ta se prica prvi put javlja, ne kod SRBINA, vec kod DUBROVCANINA, Mavra Orbinija. Mnogo kasnije od bitke na Kosovu. Covek te je vec uputio na knjigu R. Mihaljicica,pa citaj. Doduse, ta knjiga ima i nedostatke,ali Rade nije bas bio spreman da to prihvati. Ja nisam njegov student, pa smo se sukobili,ali to nije za ovu temu. Vec sam rekao da gospoda istoricari treba da napuste kabinete, i da se malo vise druze sa arheolozima,ljudima koji rade NA TERENU .

Није тачно, та се прича јавља само месец дана после борбе у Паризу, где су звона звонила српској победи коју су јавили Босанци, који су се повукли пре него и Вук. Многи то истичу, али не објашњавају прави разлог зашто. Турски и грчки извори описују да је неки босански војвода прешао на турску страну и да су се Тврткови због тога повукли. Вук је имао тешку коњицу и неке стране одреде, који су га такођер напустили, и он је сматрао да више нема смисла гинути и напустио је и он. До тог закључка се долази анализом свих ревелантних извора. Зашто то прекрајати? Орбин није први косовски извор. Има разних елемената који говоре о боју и после боја. Тачно је да се Вук наставио борити против Турака али не као нападач него браниоц. И Вукови синови су издали Стевана, и то иде на штету Вука. Много се критикује Милица, али је она та која је Стевану наредила да да наследство Бранковићима а не Твртковићима или Мрњачевићима, и то иде против Вука. Можда из разлога да су Лазаревићи ипак били у родбинској вези са Бранковићима, што би било само за похвалу Милице, а не да је се блати као што раде заговорници Вука. Не видим шта археолози могу наћи о Боју на Косову, осим костура? Да читам Михаљићића није потребно, видим да сте га ви читали. Има много података и у манастирима, али не видим да се неки историчар на њих позива. Стварно, кад би се хтело бити искрен, морало би се признати да све још није пронађено о Боју на Косову, али то не може ићи у корист ни једној ни другој тези о Вуковој издаји. О Вуковој издаји треба гледати само кроз призму, зашто је напустио борбу? Да ли се то може оправдати или потврдити осуду.

То да је пао у рупу је кад је ишао против Алтомана, то је Орбинов извор. Добро могло би се помислити да је то била политичка борба и подметаљка, али онда и сам бој губи вредност. А бој је био и то гарантовано између, могло би се рећи хришћана и муслимана, а не Срба и Турака. Али ствар није тако једноставна. Шта је натерало Вука да дође са огромном војском на Косово, ако не та борба? А шта га је натерало да ту борбу напусти, ако је у њој добровољно учествовао. Да ли су Срби, и они који су им пришли у помоћ били неки авантуристи и упустили се у борбу са много јачим непријатељем, или су имали неки одређени и планирани циљ, можда и изнуђени, ако се узме у обзир ултиматум Мурата " Једна земља а два госодара, и опредељење Небесном или земаљском царству? Јер то је ипак био хришћански рат против муслимана, јер је на Косову било Пољака, Мађара, Босанаца, Албанаца и других на српској страни. На жалост немамо директних извора о тој борби, али се може претпоставити шта се одиграло тог 15 Јуна на Видов дан 1389 године, а археолози би то могли потврдити огромним бројем скелета на том простору. Ја тако гледам на ту трагичну, по Србе борбу, и улогу свих присутних у њој, а на основу онога што је негде записано или опевано или на било који други начин објашњено, и долазим до тог закључка да се Вук није правилно понео у тој борби. Можда је издајство претешка осуда, али са друге стране мислим да народ не би то разумео ако би му било објашњено на други, блажи, начин.

Mislim da arheolozi nemaju tu sta da kazu,nemoj ih pominjati...I nemoj pominjati "nebesko carstvo" lepo zvuci,ali prilici pesnicima...nama koje zanima istina,malo toga moze pomoci...

Sta ti to smeta kod Vuka?Zar mislis da bi podbacio u odbrani svoje zemlje,jer,ne zaboravi,bio je "gospodar Kosova"...

Треба што више могућих података сакупити, да би се на основу њих могло нешто истраживати. Археолози би могли помоћи у проналажењу скелета тадашњих војски које су учествовале у Боју. 15-ог Јуна је већ велика врућина на Косову, и ако је предходне ноћи падала киша, после боја су лешеви већ почели да се кваре, сигурно нико није могао ништа да учини за њих док се Турци нису повукли, што се може претпоставити да је почела санација тог места тек други дан а можда и много касније. Верујем да је због тога ископано више масовних гробница, јер је требало сахранити вероватно око 50 хиљада лешева, ако не и више. Када би неки милијардер хтео створити ДНК анализу видело би се ко је све учествовао у том Боју и колико је којих погинуло. И то све спада у Археолошки домен. Вук мени ншта не смета. али ми је жеља да установим, бар приближно, шта га натерало на такав подухват. Бој је припреман дуго времена, крсташки ратови су оставили разне утиске у оно врема на тим просторима, владари су увидели да се за таве подухвате може утицати са верским мотивима, то су вероватно искористили и Срби , тако се може објаснити долазак Пољака, Мађара, Немаца и можда неких других Европљана зато је и постало небесно царство и земаљско, јер се требало определити, нешто слично као и данас Европа или Русија или можда нешто треће.

Јесте, али није баш добро познат разлог зашто се он тако понашао за време и после боја. Ако би узели његов однос према Милици, па и његових синова према Стевану, није лако доћи до разлога, осим неке нетрпељивости или чак мржње између њих, али због чега? Да ли је Вук мислио да он има више права на српски престо него Лазар, као што је то мислио и Вукашин, или је у питању нешто друго? Треба трагати и тражити на све стране, па можда нешто и нађемо. Мислим да би требали употребити више логичних закључака него до сада.

Pre bih rekao da je Milica bila isuvise uplasena da ce njeni sinovi ostati bez prestola,pa je od nje sve i krenulo,ta netrpeljivost prema Vuku...bez sumnje,drzavu mora voditi najugledniji medju preostalim srpskim velmozama koji uz to mora biti sposoban da vodi vojsku (setimo se Dragutinove abdikacije nakon povrede,kada vise nije bio u stanju da predvodi vlastelu zednu osvajanja)...

Svakako da mladi Lazarevi sinovi nisu bili spremni za preuzimanje vlasti...tako da je Vuk bio idealan za novog vladara...ocigledno da su ga Madjari odmah nakon Kosovske bitke i videli kao takvog posto njihovo poslanstvo zaobilazi Krusevac i dolazi u Pristinu...

A ovo gore zaista ne bih da komentarisem,to da je izdajnik zato sto je preziveo...mislim,u cemu je onda svrha borbe...

Зашто да не коментаришеш издају, кад је баш та издаја помогла да се обдржимо на Балкану као држава, макар и вазална, а и као народ после окупације. Да нисмо имали издајника на кога да натоваримо све проблеме који су настали, вероватно се неби били одржали све до сада. Већина гледа то издајство по данашњим мерилима, па због тога налазе довољно разлога да га оповргну, али то није часно према оним мерилима која су била базирана највише на части и речи. Па баш ако би погледали боље, зар и данас баш због тог истог Косова не улазимо у закључке да су нас Руси издали већ толико пута, и не само они него и Французи и други, и верујем да ће та љага на њима остати вечно као и на Вуку. А и са друге стране да се и Вук и његови синови нису осећали кривим, можда неби били толико упорни да сачувају оно што се још могло сачувати.

Ovde mnoge stvari nisam razumeo,narocito one sto pise vujadin. Ima li stvarno danas ljudi koji VERUJU da je Vuk Brankovic izdao na Kosovu?!!! Nije sada ni mesto,a narocito VREME da se vodi besmislena polemika. Dakle,Vuk NIJE IZDAO ! Ali,sta bi veliki gospodin Vuk, sin velikog sevastokratora Branka,a unuk velikog vojvode Mladena,rekao danas- kada njegovom zemljom vladaju "kikiriki-semenke" prodavci,ili,kao,narodi ?! Dok budem ziv,bolece me ta danasnja rana- Kosovo i Metohija ! I nikad necu priznati da KiM nije nase! Sta smo mi,mali narod,tek bez Kosova,kneza Lazara, i,naravno,Vuka Brankovica,koji nije izdao na Kosovu ?!!!

Ovde mnoge stvari nisam razumeo,narocito one sto pise vujadin. Ima li stvarno danas ljudi koji VERUJU da je Vuk Brankovic izdao na Kosovu?!!! Nije sada ni mesto,a narocito VREME da se vodi besmislena polemika. Dakle,Vuk NIJE IZDAO ! Ali,sta bi veliki gospodin Vuk, sin velikog sevastokratora Branka,a unuk velikog vojvode Mladena,rekao danas- kada njegovom zemljom vladaju "kikiriki-semenke" prodavci,ili,kao,narodi ?! Dok budem ziv,bolece me ta danasnja rana- Kosovo i Metohija ! I nikad necu priznati da KiM nije nase! Sta smo mi,mali narod,tek bez Kosova,kneza Lazara, i,naravno,Vuka Brankovica,koji nije izdao na Kosovu ?!!!

Зашто се није време о било чему дискутовати? Мени више изгледа да комунисти више бране Вука него Срби јер је њихова нека модерна историологија, попут оне албанске са Косова установила да Вук није издао, и они се тога морају придржавати, да не скрећу са пута. Само објаснити то још није ни један покушао, него само наведу Вук није издао и то је то. Ја бих волео да ми неко објасни зашто је најјачи део српске војске напустио борбу? Можда Вук није наредио оступање него се војска разбежала, како тврде турски и грчки извори, али онда Вук није био добар војсковођа, или је нешто друго било по среди, док се то не објасни у његову корист он ће до тада бити третиран као издајица, не од мене него од чињеница.

Зашто се није време о било чему дискутовати? Мени више изгледа да комунисти више бране Вука него Срби јер је њихова нека модерна историологија, попут оне албанске са Косова установила да Вук није издао, и они се тога морају придржавати, да не скрећу са пута. Само објаснити то још није ни један покушао, него само наведу Вук није издао и то је то. Ја бих волео да ми неко објасни зашто је најјачи део српске војске напустио борбу? Можда Вук није наредио оступање него се војска разбежала, како тврде турски и грчки извори, али онда Вук није био добар војсковођа, или је нешто друго било по среди, док се то не објасни у његову корист он ће до тада бити третиран као издајица, не од мене него од чињеница.

Kakve veze imaju komunisti sa odbranom Vuka Brankovica?! O cemu ti pricas? I,bas me interesuje,koji su to grcki, a narocito turski izvori,koji govore o izdaji Vuka,ili makar prevremenom povlacenju?! Nesri i Zade,najraniji turski istoricari,koji su opisivali bitku na Kosovu,ne govore nista o tome,vec,samo da je krilo Turaka,pod Jakubovom komandom u pocetku bilo razbijeno od Srba,pod Vukovom komandom. Uostalom, i bosanski vojvoda Vlatko Vukovic je preziveo bitku na Kosovu,pa ga niko ne optuzuje da je

izdao,iako se pretpostavlja da je bio na krilu odakle je Bajazit ugrozio centar kneza Lazara !

Ostavi se mitologije,nauka je to davno dokazala. Uostalom, medju prvima koji je argumentovano dokazao da Vuk nije izdao,bio je ARHIMANDRIT Ilarion Ruvarac,u 19-tom veku, a negde u isto vreme i Lj. Kovacevic. Da nisu i oni bili komunisti?! :)
A, sto se tice onoga da nije vreme,mislio sam da ne treba sada mi da se sukobljavamo kada nam uzimaju KiM.

Можеш ли да поставиш где то они тврде и на основу чега, ја сам њих читао и то нисам нашао код ни једног, а прочитај Хаммера па ћеш видети другу причу, е сад је баш за то згода јер и то спада у борбу за Косово. Потребно је свету објаснити зашто је оно нама Свето, да то и Кондолиза разуме а не само ти и ја. А наведи исто и што се учило о свему томе за време Титине културе, и зашто је он фаворизирао Албанце на Косову и Хрвате у Далмацији Барањи Лици и Кордуну, где је живело више Срба него хрвата, па није поставио неку аутономију, можда мислиш да он није био комуниста, кад не видиш њихову улогу у томе.

Можеш ли да поставиш где то они тврде и на основу чега, ја сам њих читао и то нисам нашао код ни једног, а прочитај Хаммера па ћеш видети другу причу, е сад је баш за то згода јер и то спада у борбу за Косово. Потребно је свету објаснити зашто је оно нама Свето, да то и Кондолиза разуме а не само ти и ја. А наведи исто и што се учило о свему томе за време Титине културе, и зашто је он фаворизирао Албанце на Косову и Хрвате у Далмацији Барањи Лици и Кордуну, где је живело више Срба него хрвата, па није поставио неку аутономију, можда мислиш да он није био комуниста, кад не видиш њихову улогу у томе.

Nemam puno vremena da preturam po literaturi,a ti si bas neumoran. Evo nekoliko dela gde se citiraju turski i grcki izvori,koje si ti,kao,citao:
-
Kosovska bitka,Vojno-istorijska rasprava iz "Ratnika",1898,reprint izdanje-Naucna knjiga,Bgd.,1989.

-Aleksej Elesnicki,"Turski izvori o kosovskoj bici", Glasnik Skopskog naucnog drustva,knj. XIV,1934.
-Gavro Skrivanic,Kosovska bitka 15 juna 1389,Cetinje,1956.
-Rade Mihaljcic,Lazar Hrebeljanovic,ISTORIJA,KULT,PREDANJE,Bgd.1984.
-Isti,Junaci kosovske legende,Vuk Karadzic,Paracin,1993.
-M.Stevanovic,Knez Lazar,KNJIGA-KOMERC,Bgd.,2002.

Tome treba dodati knjige Sime Cirkovica, Istorije Srba,recimo od Jiriceka,Ruvarcevog "Kneza Lazara, i,eto,kada to procitas bices potpuno spreman za temu,a onda mozda i naucimo nesto od tebe.Jos nesto.Sumnjam da mozes nabaviti ove knjige,jer su dostupne,neke od njih,samo u institutima,pa ti preporucujem jednu-u kojoj ima po nesto od vecine ovih dela,a nije je tesko naci u svakoj boljoj biblioteci. Dakle,

-KOSOVSKA BITKA,mit,legenda,stvarnost,Knjzevno-izdavacka zadruga LITERA,Bgd.,1988.
Sada ostaje samo malo volje za citanje. Uh,ala se ja raspisah,kao izvesna osoba,pa da zavrsim.A,sto te muci drug "Tita",to je vec tvoj problem. :) :) :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back