Prisoner
Elita
- Poruka
- 21.018
lj_950:Smiri se... ova tema je i otvorena da bi tebe nervirali... ;-)![]()
Misliš?..
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
lj_950:Smiri se... ova tema je i otvorena da bi tebe nervirali... ;-)![]()
lj_950:Jeste...
@pontifex maximus
Beri kožu na šiljak, Golubica je još tu... ;-)
pontifex maximus:ne, ne smatram ga izdajnikom, možda se to moglo protumačiti na osnovu onog što sam napisao, ali ne mislim tako...
Gde to piše?lj_950:Aha!!!
Ajd sad, junače... misliš, ne misliš... povlačiš se lagano...
Vidi kako se sprema da uzleti (u avataru)... Može da se ustremi ko janičar(ka) Murata I i Bajazita Munjevitog...
A to da li je Vuk Branković izdajnik, da li se čova koji je ubio Murata zvao Miloš Obilić, da li je kralj Marko stvarno dizao ralo i volove (pouzdano je da se zapijao sa Jevrosimom majkom)...
E, to je sve toliko zapetljano u srpskoj istoriji, pisanoj od "činjenica" iz mitova, legendi, a najmanje istorijskih dokumenata... da mnogi učeniji od nas nisu raspetljali, a kamoli mi, obični smrtnici.
Što se mene tiče, Vuk nije nikoga izdao.
Umni naš istoričar Radovan Samardžić, 1969. godine, na Radio Beogradu u emisiji "Istorijsko poreklo jednog mita: kosovska tradicija", rekao je izmedju ostalog:
"Izdaja Vuka Brankovića, koja se potpuno uklapa u tradicionalno tumačenje bitke, demantuje se i odbacuje na osnovu toga što o njoj ne govore neposredni istorijski izvori, uzeti onim o čemu ćute kao dokaz jedine i konačne istine..."
Otkud sada opet i po ko zna koji put tema o Vukovoj izdaji. Pa, upravo zbog Kosova. Treba proveriti javno mnjenje gde god se to može, pa i ovde, na Krstarici...
Otud i glasanje.
Nikola Forkapa:Izdajnik ili ne?
vujadin:Ајдемо по реду; прво, зашто су Турци дошли на Косово, у толикој сили? Зашто је Лазар окупљао Србе, и друге, на Косово? Као што каже песник " Једна земља а два господара, нит је било нити може бити" Значи да је Мурат послао ултиматум Лазару да се преда или да изађе на мегдан! То је, верујем логично. Зашто се Лазар није предао, него прихватио борбу? Имао је искуство Мрњачевића и других , и нису му одговарале последице предаје. До овог момента све је нормално. Долази позив Лазара уз фамозну, добро познату, клетву. Вук се одазвао позиву и дошао, како се бој одвијао, то се може дискутовати, али да је Вук напустио бој, то је чињеница, доказана самим тим што је повукао сву своју војску из боја пре него је бој био завршен. Ако то није издаја, онда издаја није ништа, и он није издао.
svantoVID:kasno lazar na kosovo stize
granica izmedju dva prijatelja, vuk brankovic i vlatko vukovic kosaca, je bila zvecan
lazarov krusevac je >100 km severnije od kosova
vuk je negde napisao nekom svom prijatelju "moj dragi car tvrtko" ...
vukove cete, pod vodstvom sina nikole altomanovica tome,
koji su oboje (nikola i sin mu toma) ziveli sa vukom,
su ucestvovale kod karanovase i kod rovina uz arges reku,
boreci se protiv visokog i bajezita ...
gde je bio visoki na vidovdan 1389 ? dna ?
El ti mene zezaš?..Pa,šta tu ima da se pita....Ako je, recimo, 50 hiljada izginulo, e, sad, će stvar da izvuku Vukovih 5 ??? E, nije nego......vujadin:Није сигурно. И није реч о томе што би било да се Вук није повукао, него да ли је то повлачење издајство или није?
Šakal:Hm, auuuu... što Vule menja avatare... cccccc...
.vujadin:Приметио сам да се може и са аватарима говорити.
AKHENATON:

Pa, nisam.... Ali ima drugačiji nos od ovog sa havanom....lj_950:Bi,
Nisi mi odgovorila na post #403... jesi li sigurna da je na slici patrijarh German?
![]()
ovo je jedna od mogucih varijanti ...Bi2:Pa, kući !....
Dete bilo kući, sa mamom, i čekalo da se tata vrati sa Boja. Nije mu ni kraj pameti bilo da će on biti novi vladar.
svantoVID:Citat:
Original postavio svantoVID
kasno lazar na kosovo stize
granica izmedju dva prijatelja, vuk brankovic i vlatko vukovic kosaca, je bila zvecan
lazarov krusevac je >100 km severnije od kosova
vuk je negde napisao nekom svom prijatelju "moj dragi car tvrtko" ...
vukove cete, pod vodstvom sina nikole altomanovica tome,
koji su oboje (nikola i sin mu toma) ziveli sa vukom,
su ucestvovale kod karanovase i kod rovina uz arges reku,
boreci se protiv visokog i bajezita ...
gde je bio visoki na vidovdan 1389 ? dna ?
ovo je jedna od mogucih varijanti ...
razmotrimo i neke druge ...
ako je tacno ono sto je nedavno bio napisao jedan nas cuveni akademik,
onda su one kosti sa odsecenom glavom ? u manasiji vukove ?
netko je bio napisao, da je taj covek bio umro sa ~50 g, tj,
1410-50 = 1360 godine kada je verovatno vuk bio rodjen;
ovo sam vec bio napisao i slaze se sa pretpostavkom jednog coveka, mislim iz madjarske;
ovo se slaze i sa prirodnim procesom, staroscu lazara i milice, itd ...
malo je verovatno, da je lazar, u 60im godinama,
fizicki mogao ucestvovati 1389 godine u bilo kakvoj guzvi,
i jos manje u boju, kakav je bio onaj na kosovu,
i jos manje voditi 40000-tak hiljada vojnika,
i jos manje sam biti zarobljen bez pogibije desetak drugih generala i stotine telohranitelja (janicara) oko njega
ako je visoki bio oko 4 g stariji od vuka,
onda je na vidovdan 1389 g to dete moglo imati oko 33 g, a dete vuk oko 29 g
posto je visoki bio pao s konja, ili su mu bili izvadili neke stvari,
postoji mogucnost, da je visoki onog kobnog dana cuvao oliveru i bajezitov harem negde u jedrenom
madjarski originali iz jeseni 1389 godine govore o sastanku sigismunda i visokog oko cestina
vizantinski originali iz 139x govore o visokom ,
koji je vodio pomoravske trupe u malu aziju;
to su valjda oni ljudi sto su do zadnjeg poginuli na vidovdan na kosovu,
braneci otadzbinu ?
sve ovo pisanje navodi na nove teoretske i prakticne mogucnosti,
koje se jos nisu analizirale u dovoljnoj meri...
a pre toga se ne moze govoriti o brankovicevoj izdaji ('ko i kako je definirao cin izdaje ?) i slicno ...
po nekim pretpostavkama, vuk b. je bio izgubio 7000 od 12000 ratnika
u boju protiv jakuba i njegovih vecinom azijskih ceta
pretpostavlja se, pri kraju vidovdanske bitke,
bajezit i sva njegova strana se morala povuci u brda istocno od pristine;
na to su ih prisilili veliki vojvoda (samo jedan je u boju veliki vojvoda) vlatko vukovic kosaca, vuk brankovic i suborci ... dakle pobednici, koji su ostali na kosovu polju
pretpostavlja se, kosaca (kao pretstavnik kralja tvrtka) i bajezit (kao buduci beg, tj naslednik tesko ranjenog oca murata) su potpisali neki mirovni sporazum
tek su nesto kasnije osmanlije rascistili sa lazarom i njegovom ekipom
Bi2:Pa, nisam.... Ali ima drugačiji nos od ovog sa havanom....![]()