Velika Srbija

Dobro, ali nemojte se praviti ludi. Samo se pravite da je sve to bila neka borba za prava i autonomiju, a zapravo ste od početka znali što želite, i vaša politička i vojna akcija nije bila ništa drugo nego pokušaj stvaranja Velike Srbije, makar preko leđa Hrvatske.
Velikosrpska ideologija nije bila pokretač ratova, tj. krize.

Hipotetički da je pobedio Račan 1990. ne bi došlo do srpske pobune. Verovatno ne bi ni autonomiju dobili ali bi se desio neki drugi kompromis sa Srbima. Tuđmana nikakav dogovor nije zanimao sa Srbima. Njegova politika je bila ultra-nacionalistička, apsolutistička i po svaku cenu separatistička. Svaka njegova sledeća odluka izazivala je novu bes među Srbima, pa su se u tome između ostalog javile i velikosrpske ideje.

Možda je netko od vas na početku glasao za SDP, ali to ne mijenja činjenicu da je većina na terenu htjela samo jedno, što veće teritorije i što više prostora za srpsku dominaciju. Šešelj i njegova VKK granica nisu pali s Marsa, već su bili odraz stvarnih ambicija koje ste imali.
Ne neko, nego većina Srba u HR. Pogledaj mapu, to su sve tradicionalno partizanski krajevi sa srpskom većinom. Srbi u HR, ne računajući severnu Dalmaciju, su generalno bili skloniji levim poltiičkim opcijama za razliku od BH Srba koji su uvek bili desničarski nastorjeni.

eere.png

Tuđmanova politika je od njih napravila nacionaliste...

I na kraju, vi ste ti koji ste započeli razaranje teritorija Hrvatske i pokušali odcjepljenje, što god pokušavali opravdavati, činjenice su jasne. Ne možete sada glumiti nevine žrtve kad je cijela ta ideja nastala na rušenju naše države.
Ne govorim o posledicama nego o uzrocima. Uopšte ne pravdam zločince sa srpske i JNA strane, pogotovo ne Vukovar.

A velika Hrvatska je odgovor na srpsku represiju.
Jesu li Srbi u kraljevini Jugoslaviji otvarali logore u kojima su ubijali/klali Hrvate uključujući i hrvatsku djecu? Koliko ja znam toga nije bilo. Ali znam da su Hrvati kao austrougarski vojnici počinili masovne zločine po Srbiji u WW1. Domobranska vražja divizija sastavljena od Hrvata čiji pripadnik je bio Tito je izvršila jezive zločine nad srpskim civilima u Mačvi i Podrinju 1915/16. Već tada ste pokazali ko ste i šta ste.

Velikosrpska ideologija nije bila pokretač ratova, tj. krize.

Hipotetički da je pobedio Račan 1990. ne bi došlo do srpske pobune. Verovatno ne bi ni autonomiju dobili ali bi se desio neki drugi kompromis sa Srbima. Tuđmana nikakav dogovor nije zanimao sa Srbima. Njegova politika je bila ultra-nacionalistička, apsolutistička i po svaku cenu separatistička. Svaka njegova sledeća odluka izazivala je novu bes među Srbima, pa su se u tome između ostalog javile i velikosrpske ideje.
Opet priča kako su Srbi bili natjerani na sve što su napravili, jer eto, Tuđman je bio grozan, Račan bi bio bolji, pa možda ne bi bilo pobune, pa možda bi bilo autonomije, možda... uvijek neki možda koji pokušava zamagliti činjenicu da je pobuna protiv legalno izabrane vlasti počela prije bilo kakvih ozbiljnih Tuđmanovih odluka.

Ajde budimo realni, balvani su krenuli dok je još Jugoslavija formalno postojala, a hrvatski ustav nije ni stigao zaživjeti. I kakve god bile Tuđmanove greške, one ne opravdavaju otvorenu pobunu i pokušaj komadanja zemlje. Nitko vam nije prijetio istrebljenjem, nitko nije išao rušiti kuće po Kninu. Ali jeste vi po Hrvatskoj.

Velikosrpske ideje nisu se javile usput, nego su bile tu i prije i samo su čekale povod. I dobile su ga. Ako ti je cijela obrana temeljena na tome da su Srbi morali paliti, protjerivati i razarati jer im se nije sviđao predsjednik, onda stvarno govorimo o čistom opravdavanju agresije.

Ne neko, nego većina Srba u HR. Pogledaj mapu, to su sve tradicionalno partizanski krajevi sa srpskom većinom. Srbi u HR, ne računajući severnu Dalmaciju, su generalno bili skloniji levim poltiičkim opcijama za razliku od BH Srba koji su uvek bili desničarski nastorjeni.

Pogledajte prilog 1750254

Tuđmanova politika je od njih napravila nacionaliste...

Ne govorim o posledicama nego o uzrocima. Uopšte ne pravdam zločince sa srpske i JNA strane, pogotovo ne Vukovar.
Ma daj, nemoj me sad uvjeravati da je glasanje za SDP 1990. neka sveta potvrda miroljubivosti. U redu, Srbi u nekim krajevima Hrvatske možda jesu tradicionalno bili naklonjeni ljevici, ali to nije spriječilo ogroman broj njih da vrlo brzo prešaltaju na Šešelja, Martića i ostale lokalne "oslobodioce" čim je krenula frka.

Ako je većina stvarno bila za mir i suživot, kako to da su ti "levičarski" krajevi postali uporišta paradržave, iz kojih su protjerani Hrvati, rušene kuće i postavljani balvani? Ljevica je tu vrlo brzo postala dimna zavjesa, a na terenu su radile puške i topovi.

Ne možeš u isto vrijeme tvrditi da ste bili za Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo, a onda dići balvane, razoriti Vukovar i stvoriti RSK koja je protjerala nesrbe. To se zove licemjerje, a ne ideološka dosljednost.

Jesu li Srbi u kraljevini Jugoslaviji otvarali logore u kojima su ubijali/klali Hrvate uključujući i hrvatsku djecu? Koliko ja znam toga nije bilo. Ali znam da su Hrvati kao austrougarski vojnici počinili masovne zločine po Srbiji u WW1. Domobranska vražja divizija sastavljena od Hrvata čiji pripadnik je bio Tito je izvršila jezive zločine nad srpskim civilima u Mačvi i Podrinju 1915/16. Već tada ste pokazali ko ste i šta ste.
Ozbiljno pokušavaš pravdati srpsku agresiju iz 90-ih zločinima iz 1915., počinjenima u ime Austro-Ugarske, dok su Srbi ginuli za kralja i otadžbinu? Stvarno? Sljedeće ćeš valjda vaditi Karađorđa jer je ljutito pogledao prema Zagrebu.

A ako ćemo po tvojoj logici, pošto su četnici u Drugom svjetskom ratu klali Hrvate i Bošnjake, i to uz pomoć nacista i Talijana, jel to znači da je sve što se kasnije dogodilo s RSK samo nastavak te tradicije?

Ajde odlučite više. jeste li borci protiv fašizma ili baštinici četničkih ideja? Jer ne može i jedno i drugo.

I da, ako ćemo kopati po stoljeću unatrag da bi opravdali vlastitu agresiju, onda samo potvrđujete da je velika Srbija bila ideja puno prije Tuđmana, HDZ-a i bilo kakvog referenduma. Što uostalom, svi jako dobro znamo.

Što su počinili u Mačvi i Podrinju...odlično..a ko je bio u tim jedinicama AU vojske... Hrvati 🤡
A da li si pročitao što ti iz Mačve i Podrinja misle o vama..nisi..e pa pročitaj 😎

Vataš se za moje greške u koracima jer istina da nam u 19. stoljeću ti planovi nisu našteteli, al već u prvotnom planu koji je predan kralju Aleksandru jasno se dalo do znanja koji su velikosrpski planovi s Hrvatima i to je bit svega. A na tim planovima su onda nastali i oni iz 90ih ili ti zbilja misliš da ovo dole možeš odvojit od dogđaja iz 20.st.?

Garašanin je, na osnovu Zahovog Plana, tokom 1844. sačinio svoje Načertanije, „program spoljašne i nacionalne politike Srbije“, sa oko 90% jednostavno preuzetog teksta. U nekim delovima prerađujući Zahov nacrt, Garašanin je zamislima o jugoslovenskoj državi, pretpostavio ujedinjenje „svih naroda srpskih:
-Garašaninovo Načertanije
"Dviženije i talasanje među Slavenima počelo je već i zaista nikad prestati neće. Srbija mora ovo dviženije a i rolu ili zadatak, koji će ona u tom dviženiju za izvršenje imati, vrlo dobro upoznati. Ako Srbija dobro projesapi šta je ona sad? u kakvom se položeniju nalazi? i kakvi nju narodi okružavaju? to se ona mora uveriti o tome, da je ona još tako mala, da u ovom stanju ostati ne sme, i da ona samo u sojuzu sa ostalim okružavajućim je narodima za postići svoju budućnost svoj zadatak imati mora. Iz ovog poznavanja proističe čerta i temelj srpske politike, da se na ne ograničava na sadašnje njene granice, no da teži sebi priljubiti sve narode srpske koji ju okružavaju."

Back