Velika Srbija

1024px-Serbia_moljevic1941_en.png
Ајде што је правио Хомогену Србију али шта му би па да прави Хомогену Хрватску и то све у време геноцида над Србима.
https://sr.wikisource.org/wiki/Хомогена_Србија
Великосрпски нема шта.
Иначе најбољи пројекат српске културне елите односно Српског културног клуба још од 1918.

Niko osim Šešelja nije zagovarao tu granicu, ako ne računamo onaj bezvezni pokušaj Moljevića...
Šešelj je ionako hrvatskog porekla, bivši udbaš koji glumi srpskog nacionalistu...

Pobedio je samo u prvom krugu 1997. sve ostale izbore je gubio.

Šešelj je marginalac u smislu da je bio u opoziciji i da njegova velika Srbija nije imala veze sa vlastima niti stavom Srbije, i samim tim se nije radilo na Šešeljevoj velikoj Srbiji...

Takođe velika Srbija nije razlog tolike podrške nego su ljudi glasali iz drugih razloga npr. nacionalistička opozicija Miloševiću nasuprot DOS strankama koja je bila uglavnom leva opozicija Miloševiću.

2008. je SRS još uvek bila najjača stranka u Srbiji kao glavna opozicija DS a onda je to postala SNS koja nije zagovarala veliku Srbiju i slično a svejedno imala isto glasova kao i SRS ranije, to ti je najbolji dokaz da za glasače nije bila bitna velika Srbija nego druge ideologije iz SRS. No svakako to je katastrofalna stranka i bez velike Srbije...

Draškovićeva velika Srbija je u kontekstu tadašnjih pregovora o razgraničenju između srpskih i hrvatskih delegacija koje su završene neuspešno. Drašković je kasnije svejedno podržavao sve mirovne sporazume u BiH i Hrvatskoj koji garantuju pun teritorijalni integritet republika uključujući i Z4 ali i neke za BH Srbe nepovoljne planove poput plana kontakt grupe.

To šta nije ulazia u drugi krug i svake izbore osvaja najveći postotak broja glasova ne znači da je bia marginalac tih godina ili da je njegova vizija granica bila usamljena. Pa njegovi radikali su redovito dolazili do 20-30 % glasova, a njega bi za izbore u prosjeku podržalo cca milijun Srba.
Već sam ti stavia naš nekakvi pandan paraga te iste 1997. kad Šešelj samo zboga nedovoljne izlaznosti ne postaje predsjednik Srbije, ne može skupit 10 000 potpisa da bi se uopće kandidira za predsjednika Hrvatske. To je marginalac. S tim da Tuđmanu te godine protukanditati nisu bili Đapić i Glavaš nego Zdravko Tomac i Vlado Gotovac. Možda nebitno, al i te "sitnice" govore kakva je klima vladala u nas kakva u vas tih poratnih godina. I sve da je šešelj ima prevelike apetite i da osim njega niko nije podržava te granice opet imaš veliku većinu šta političara šta naroda koji vide RSK ka dio svog teritorija, a bogami i dalje. Možda danas ne u tolikom broju, al onda ih je itekako bilo.

PS skrećem skroz van teme, al moram pitat ko je Milan Milutinović i kako je taj bia predsj. Srbije pet godina(1997-2002)???? Pitam svoje vršnjake pa i neke starije niko pojma nema ko je on niti je ko ćua za njega čua. Jel on bia samo "na papiru" predsj. jer nemoguće da je toliko dugo bia na toj poziciji, a da niko živ nije čua za njega. Ko je on i odakle se on stvoria? :D

@Perperius
Pazi Boga ti kako Hrvati skaču kao opareni jarci da se ne smije pipnuti nijedan metar avnojevske Hrvatske, ali zato podržavaju i/ili opravdavaju razbijanje avnojevske Srbije (seseciju Kosova, ali i Vojvodine i Sandžaka u perspektivi). Dakle za licemjerne Hrvate granice avnojevske HR su Bogom date i svaki metar iste je sveta hrvatska zemlja od stoljeća sedmog, dok je za njih avnojevska Srbija vještačka tvorevina i najveći njen dio nije izvorno srpski.

Gotovo svi Hrvati opravdavaju razbijanje tih granica Srbije samo iz jednog razloga, a to je jer ih se vi prvi niste pridržavali pa kad vam se to obilo o glavu u vidu Kosova naravno da ćemo likovat. Pa i "navijat" da vam se odcijepe Vojvodina ili Sanđak i da ostane šta manji komad zemlje koji če se zvat Srbija. Efekt bumerang šta bi se reklo.

Da smo se mi razišli u miru možda bi danas drugačije gledali na tu vašu situaciju, al nakon svega ne možeš očekivat da ćemo vam dat bilo kakvu podršku u očuvanju šta većih granica. Pa bile to i avnojevske koje su nam "svetinja" i do kojih držimo.

Jesu li Srbi u kraljevini Jugoslaviji otvarali logore u kojima su ubijali/klali Hrvate uključujući i hrvatsku djecu? Koliko ja znam toga nije bilo. Ali znam da su Hrvati kao austrougarski vojnici počinili masovne zločine po Srbiji u WW1. Domobranska vražja divizija sastavljena od Hrvata čiji pripadnik je bio Tito je izvršila jezive zločine nad srpskim civilima u Mačvi i Podrinju 1915/16. Već tada ste pokazali ko ste i šta ste.
Nije stvar samo između nas i vas zato sam u prvom postu i naznačia još neke šta ratove šta planove šta etnička čišćenja koji su se dogodili s vaše strane u zadnjih 200 god. i mi smo tu samo "jedni" u nizu. Jer vi ste u zadnjih 200god sudjelovali u nekih 15ak ratova između ostalog s Mađarima, Bugarima, Albancima, Muslimanima i nama od naroda koji vas okružuju da ne idem dalje jer nije toliko bitno za ovu temu. Znači s pet različitih naroda mi u isto vrime s jednim ipo(da uvrstim i one nesuglasice s muslimanima u BiH) i vodili tri rata mahom da sačuvamo vlastitu guzicu i svoj teritorij.

A ne računa se period NDH ni skorašnja agresija Hrvatske i NATO saveznika na Avganistan?
Kako nije uračunat period NDH kad sam spomenia drugi svj rat, a te ratove u kojima naše snage čine minorni dio vojske ili tako nekog saveze ne možeš natovarit ciloj Hrvatskoj na vrat. Stoji da ste vi duže bili samostalni u tih 200god., al uzmite onda period od 1991. i opet vam dođe ne isto/slično. Na naš jedan vi ih imate pet.

Iako ovo nije priča samo o Hrvatima i Srbima i našim međusobnim prepirkama nego o (veliko)Srbima koji su osim s nama vodili ratove i imali problema u vezi teritorija s još pet okolnih naroda. Mi smo samo jedna od stavki ne i jedina.

Kako nije uračunat period NDH kad sam spomenia drugi svj rat, a te ratove u kojima naše snage čine minorni dio vojske ili tako nekog saveze ne možeš natovarit ciloj Hrvatskoj na vrat.
Ništa ne turam na vrat. Spomenuo si da su Hrvati ratovali sa jednim i po narodima. Iako su imali i oružani sukob protiv Bosne i Hercegovine (ne znam što je tu pola) i kasnije rat protiv Avganistana. A u Drugom svjetskom ratu hrvatske trupe su bile i na Istočnom frontu ratujući protiv Sovjetskog saveza.

al uzmite onda period od 1991. i opet vam dođe ne isto/slično. Na naš jedan vi ih imate pet.
Kakva ti je to računica.
Srbija ima 4 u tom periodu (Desetodnevni rat, Hrvatski rat za nezavisnost, Rat u Bosni, Rat na Kosovu). Hrvatska samo jedan manje, odnosno 3.

Ništa ne turam na vrat. Spomenuo si da su Hrvati ratovali sa jednim i po narodima. Iako su imali i oružani sukob protiv Bosne i Hercegovine (ne znam što je tu pola) i kasnije rat protiv Avganistana. A u Drugom svjetskom ratu hrvatske trupe su bile i na Istočnom frontu ratujući protiv Sovjetskog saveza.

Kakva ti je to računica.
Srbija ima 4 u tom periodu (Desetodnevni rat, Hrvatski rat za nezavisnost, Rat u Bosni, Rat na Kosovu). Hrvatska samo jedan manje, odnosno 3.

Usprkos nekim neslaganjima s muslimanima u BiH na kraju smo zajedno s njima sudjelovali u dosta operacija i zajedničkim snagama porazili vojsku RSK. Nije baš da su nam iste pozicije u BiH i da smo jednako sra.nja napravili u toj državi i tamošnjim narodima(ili muslimanima ako pričamo samo o njima). S tim da bi nadoda kako ste prvi zakuvali tamo i na neki način povukli i nas u taj rat, a čisto sumnjam da bi mi i muslimani tek tako zaratili da se juga raspala u miru ili da nakon RH tenkovi nisu nastavili za BiH. Zato govorim pola jer su nam uloge u tom ratu bile potpuno drugačije i ne možemo preuzet jednaku krivnju/odgovornost za njega.

Čisto za usporedbu primjetit ćeš kako za vrime drugog svj. rata prvenstveno upirem prstom u nas tj. NDH iako znamo da su četnici također klali i ubijali Hr. civile ili palili Hr sela po Bosni i Hrvatskoj pa ih opet ne dovodim u istu ravan sa ustašama i njihovim zločinima. Tako i u slučaju BiH odnosno rata s muslimana ne mogu u isti koš stavit nas i vas.

Ovo za Afganistan i SSSR ti skroz bezveze, al ako će ti to bit lakše da nas izjednačiš samo ih broji.

Usprkos nekim neslaganjima s muslimanima u BiH na kraju smo zajedno s njima sudjelovali u dosta operacija i zajedničkim snagama porazili vojsku RSK. Nije baš da su nam iste pozicije u BiH i da smo jednako sra.nja napravili u toj državi i tamošnjim narodima(ili muslimanima ako pričamo samo o njima). S tim da bi nadoda kako ste prvi zakuvali tamo i na neki način povukli i nas u taj rat, a čisto sumnjam da bi mi i muslimani tek tako zaratili da se juga raspala u miru ili da nakon RH tenkovi nisu nastavili za BiH. Zato govorim pola jer su nam uloge u tom ratu bile potpuno drugačije i ne možemo preuzet jednaku krivnju/odgovornost za njega.

Čisto za usporedbu primjetit ćeš kako za vrime drugog svj. rata prvenstveno upirem prstom u nas tj. NDH iako znamo da su četnici također klali i ubijali Hr. civile ili palili Hr sela po Bosni i Hrvatskoj pa ih opet ne dovodim u istu ravan sa ustašama i njihovim zločinima. Tako i u slučaju BiH odnosno rata s muslimana ne mogu u isti koš stavit nas i vas.

Ovo za Afganistan i SSSR ti skroz bezveze, al ako će ti to bit lakše da nas izjednačiš samo ih broji.
Ne razumijem? Pričamo o uključivanju Srbije i Hrvatske u ratne sukobe? Ili ne? Ne znam šta želiš da kažeš sa svime ovim. Uopšte mi nisu jasni tvoji parametri ni tema rasprave. O čemu raspravljaš?

Da li bi mogao da ukažeš na deo Načertanija koji se odnosi na širenje na hrvatsku teritoriju?

Nije stvar u tome već da su ti planovi poslužili ka neka vrst temelja i vodilje za neke druge planove i ideje koje su uključivale Hr teritoriju. Kad sam krenia "istraživat" o samoj toj ideji Velika Srbija i koji su njeni korjeni "uputilo" me između ostalog i na Načertanije jer je ono očito bila inspiracije nekim drugim vašim političarima i liderima. Ista svar je i sa "Srbi svi i svuda" pošto tamo također ne piše da se Srbi mogu širit na naš teritorij, al način na koji je napisano ta knjiga između redaka ti daje razlog/opravdanje za tako nešto. Pa ako je u Nečertanije prvotna ideja bila Srbija u granicama Dušanova carstva pa zatim i osvajanje BiH jer je tamo isto srpski narod onda nije toliko čudno da je neko godinama nakon to svatia na neki svoj način i odlučia proširit te inicijalne planove i na Hr jer i tamo žive ti isti Srbi.

Nije stvar u tome već da su ti planovi poslužili ka neka vrst temelja i vodilje za neke druge planove i ideje koje su uključivale Hr teritoriju. Kad sam krenia "istraživat" o samoj toj ideji Velika Srbija i koji su njeni korjeni "uputilo" me između ostalog i na Načertanije jer je ono očito bila inspiracije nekim drugim vašim političarima i liderima. Ista svar je i sa "Srbi svi i svuda" pošto tamo također ne piše da se Srbi mogu širit na naš teritorij, al način na koji je napisano ta knjiga između redaka ti daje razlog/opravdanje za tako nešto. Pa ako je u Nečertanije prvotna ideja bila Srbija u granicama Dušanova carstva pa zatim i osvajanje BiH jer je tamo isto srpski narod onda nije toliko čudno da je neko godinama nakon to svatia na neki svoj način i odlučia proširit te inicijalne planove i na Hr jer i tamo žive ti isti Srbi.
'Načertanije' se odnosi na širenje Srbije na neke teritorije koje su tada bile pod Osmanskim carstvom. Ono ne predviđa proširenje Srbije na teritorije koje su bile pod Habzburzima poput Vojvodine i današnje Hrvatske.

Naravno da se mogu izjednačavati ako je tema nabrajanja ratnih sukoba u koji su bili umješani Srbija i Hrvatska. Ne znam po čemu se ne mogu izjednačiti i koji su to kriterijumi za takvo nešto.

Onda nije ni vama od 91. na kontu 4 nego 5 ratova kad se već sve broji i trpa u isti koš.

Sukobi na jugu Srbije
(1999—2001)
40px-Flag_of_Serbia_and_Montenegro_%281992%E2%80%932006%29.svg.png
SR Jugoslavija
OVPMBPobeda
  • Pobeda srpske policije, razoružavanje albanskih terorista.

To nije rat već lokalni sukobi manjeg intenziteta između države i pobunjenika. Nema nikakav međunarodni karakter.
Kako sad odjednom vidimo i radimo razliku :D

A nisam vam na samom početku broja ni Tikveški ustanak, Ohridsko-debarski rat, Božićnu pobunu ili Aprilski rat(ubroja ga s drugim recimo) jer pokušavam vidit razliku između tih sukoba ili nekih drugih mada su i jedni i drugi na listi. U suprotnom brojali bi čak 27 ratova i sukoba od 19. st do danas u kojima ste sudjelovali, a ja bia dobar pa spustia to na samo 15ak jer sam neke ignorira zbog minornosti, a neke opravda jer ste imali razloga za njih. A ovako ispada da ste ka i Ameri svako malo u nekom ratu :roll:

Kako sad odjednom vidimo i radimo razliku
Ko ne vidi razliku između rata dvije ili više država i običnog građanskog sukoba koji se odvija na terotoriji jedne zemlje?

A nisam vam na samom početku broja ni Tikveški ustanak, Ohridsko-debarski rat, Božićnu pobunu
Sve su to unutrašnji sukobi. Ne ratovi.

, a ja bia dobar pa spustia to na samo 15ak jer sam neke ignorira zbog minornosti, a neke opravda jer ste imali razloga za njih.
Ne razumijem ovaj komentar. Šta je zapravo cilj tvojega nabrajanja ovih konflikata? Šta znači to da su opravdani a šta znači da nisu?

Opet priča kako su Srbi bili natjerani na sve što su napravili, jer eto, Tuđman je bio grozan, Račan bi bio bolji, pa možda ne bi bilo pobune, pa možda bi bilo autonomije, možda... uvijek neki možda koji pokušava zamagliti činjenicu da je pobuna protiv legalno izabrane vlasti počela prije bilo kakvih ozbiljnih Tuđmanovih odluka.Ajde budimo realni, balvani su krenuli dok je još Jugoslavija formalno postojala, a hrvatski ustav nije ni stigao zaživjeti. I kakve god bile Tuđmanove greške, one ne opravdavaju otvorenu pobunu i pokušaj komadanja zemlje. Nitko vam nije prijetio istrebljenjem, nitko nije išao rušiti kuće po Kninu. Ali jeste vi po Hrvatskoj.
Balvan revolucija nije otvorena pobuna, počela je kao običan protest protiv Tuđmanove vlasti (mnogo nasilnijih protesta je bilo na Kosovu npr.) međutim u nekom trenutku dolazi do naoružavanja demonstranata jer su kružile priče da će ih "Tuđman strpati u Jasenovac".

Velikosrpske ideje nisu se javile usput, nego su bile tu i prije i samo su čekale povod. I dobile su ga. Ako ti je cijela obrana temeljena na tome da su Srbi morali paliti, protjerivati i razarati jer im se nije sviđao predsjednik, onda stvarno govorimo o čistom opravdavanju agresije.
Balvan revolucija je bila početak krize koja se završila ratom nakon otcepljenja Hrvatske... sve to ima svoj tok, previše je komplikovano da bi se svelo samo na velikosrpsku ideju.

Ma daj, nemoj me sad uvjeravati da je glasanje za SDP 1990. neka sveta potvrda miroljubivosti.
To je potvrda da Srbi nisu hteli veliku Srbiju, odnosno da velikosrpska politika nije uzrok pobune krajiških Srba. Nije im to bio motiv, bar ne u početku.

U redu, Srbi u nekim krajevima Hrvatske možda jesu tradicionalno bili naklonjeni ljevici, ali to nije spriječilo ogroman broj njih da vrlo brzo prešaltaju na Šešelja, Martića i ostale lokalne "oslobodioce" čim je krenula frka.
Ratna propaganda je kasnije učinila svoje. No, većina Srbi isprva nije htela isto što i Martić a bez Tuđmana ne bi bilo ni Martića.

Ne možeš u isto vrijeme tvrditi da ste bili za Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo, a onda dići balvane, razoriti Vukovar i stvoriti RSK koja je protjerala nesrbe. To se zove licemjerje, a ne ideološka dosljednost.
Politički gledano stvaranje RSK nije licemerje, jer ako nema više Jugoslavije za koju se se borili, onda Srbi biraju svoj oblik državnosti. Ironija je da sa Račanom ne bi bilo ni RSK iako ga nazivaju izdajnikom i sl. mada bilo kakav sporazum da je stvorio sa "četnicima" bi svejedno bio izdjanik.

To šta nije ulazia u drugi krug i svake izbore osvaja najveći postotak broja glasova ne znači da je bia marginalac tih godina ili da je njegova vizija granica bila usamljena. Pa njegovi radikali su redovito dolazili do 20-30 % glasova, a njega bi za izbore u prosjeku podržalo cca milijun Srba.
Već sam ti stavia naš nekakvi pandan paraga te iste 1997. kad Šešelj samo zboga nedovoljne izlaznosti ne postaje predsjednik Srbije, ne može skupit 10 000 potpisa da bi se uopće kandidira za predsjednika Hrvatske. To je marginalac. S tim da Tuđmanu te godine protukanditati nisu bili Đapić i Glavaš nego Zdravko Tomac i Vlado Gotovac. Možda nebitno, al i te "sitnice" govore kakva je klima vladala u nas kakva u vas tih poratnih godina. I sve da je šešelj ima prevelike apetite i da osim njega niko nije podržava te granice opet imaš veliku većinu šta političara šta naroda koji vide RSK ka dio svog teritorija, a bogami i dalje. Možda danas ne u tolikom broju, al onda ih je itekako bilo.
I onda 2008. skoro celo to biračko telo prešlo na proevropsku, ne-velikosrpsku SNS, šta ti to govori o važnosti VKK linija za birače?
Moraš znati kontekst situaciej u Srbiji, tj. kakav je odnos veliki broj ljudi imao prema DOS strankama.

PS skrećem skroz van teme, al moram pitat ko je Milan Milutinović i kako je taj bia predsj. Srbije pet godina(1997-2002)???? Pitam svoje vršnjake pa i neke starije niko pojma nema ko je on niti je ko ćua za njega čua. Jel on bia samo "na papiru" predsj. jer nemoguće da je toliko dugo bia na toj poziciji, a da niko živ nije čua za njega. Ko je on i odakle se on stvoria? :D
Miloševićev čovek, kao Brnabićka danas.

Toliko ti je pogrešna predstava o Načertaniju da ne znam odakle da počnem. Izvorno, "Načertanije " se uopšte nije odnosilo na teritoriju današnje Hrvatske. Čak i da jeste, Hrvatska u tom trenutku nije postojala u obliku u kome postoji danas, niti su Hrvatima smatrani oni koji se danas tako prepoznaju.

Nadalje, reč je o planu državnog i nacionalnog oslobođenja koje je bilo sasvim u skladu sa nacionalnim tendencijama toga vremena. Verovatno ti je poznato da ga u operativnom smislu i nije napisao Srbin (nego Čeh) a da je izvorna tendencija bilo nešto sasvim drugo - da se stvori država Južnih Slovena koja ne bi bila pod uticajem Rusije na način kako je to bila srpska kneževina. To je bio deo opštijeg evropskog plana.

"Načertanije" o kome pišeš i koje je navodno bilo inspiracija nekim srpskim političarima i liderima nikada nije postojalo. To je propagandni stereotip za koji ne znam da li potiče od Austrougarske ili je tekovina komunističkog perioda, ali čak i u 19. veku na srpsku politku je mnogo više uticala real-politika nego "Načertanije". Domašaji Načertanija su bili ograničeni iako se u nekoj meri jesu podudarali sa nacionalnim i državnim težnjama. Bitno je znati da je Načertanije imalo potpunu svest o tome da država Južnih Slovena ne bi bila srpska država po supstanci na način kako je to bnila Kneževina Srbija i da nema ni reči o uskraćivanju prava bilo kojoj zajednici koja bi se u toj državi našla. Ukratko, "Načertanije" je oklevetan istorijski dokument, koji je korišćen za osnaživanje komunističke teze o velikosrpskom hegemonizmu, baziran na okolnosti da je reč o tekstu koji je bio vrlo malo prisutan u javnosti i čiji sadržaj nije bio šire poznat. Zato sam te i pitao - navedi bilo koji deo koji je uperen protiv Hrvata, ali eto, po svemu sudeći ni ti nisi pročitao i tako taj stereotip se o Načertaniju se prenosi jer se mnogim ljudima dopada da bude tako.

Tačno je da su Srbi čak i u Veliki rat pošli kličući Velikoj Srbiji, ali to se odnosilo pre svega na Bosnu i Hercegovinu (koja u političkom smislu tada je bila nešto drugo od ovog danas), a Hrvatska se uključila usput, u okviru neke sasvim druge priče koja sa Načertanijem nema veze.

Quraz si ti istraživa jer je to britanski tim Džefri Najsa sa Noelom Malkolmom na čelu lepo smislio krajem devedesetih.

To je pseudoistorijska teza o osovini Garašanin-Vuk-Memorandum SANU-Milošević.

Back