Vegeterijanstvo i filozofija

Pa ima. Duvan ne oštećuje mozak. Meso, dokazano je, pomaže funkcionisanju mozga. Nedostatak mesa neće ubiti ali se hoće odraziti na razvoj mozga. Mahatma Gandi nije bio naučnik, koliko je meni poznato, već političar.
.. a tesla ..?
(.. samo da se razumemo .. mene iritiraju lupetanja bilo koje strane ..
.. generalno me iritira što se lični izbor nastoji nametnuti kao pravilo koga se moraju svi pridržavati ..

.. ne .. meso nije neophodno u ishrani ..
.. sasvim se lepo može živeti bez mesa .. a verovatno i zdravije ..

.. a ko voli meso .. i roštilj .. nek mu je prijatno ..)

Svako ko uopste zeli da se bavi filozofijom po mom vidjenju mora biti vegeterijanac jer ako to nije onda moze da bude samo dva:
1. da ne shvata( veoma los filozof)
2. da shvata ali ipak radi( nikakav filozof)

FILOZOFI SU TU DA MENJAJU SVET SVOJIM UMOVIMA

Filozof se ne zeli...filozof se biva...nema to veze sa nacinom ishrane....oni su oduvek bili filozofi i nisu se mesa odrekli da bi postali isti......nego zbog sopstvenih uverenja...

Ja sam filozofkinja a i vegeterijanka sam. Problem je sto moj decko nece da postane vegeterijanac. U stvari, ja nisam htela da ga teram, jer smatram da moram da imam siroke poglede i da prihvatim ljude onakbve kakvi jesu. Eto, on jede meso. On je zgodan, pa ne mora da pazi na kilazu. Inace, je i mnogo sladak. On je skoro pokrenuo temu o vegeterijanstvu, kada smo bili na cevapima. On kaze da bi mu bilo tesko, a ja sam mu rekla da treba da proba, pa ce videti da ce se lepo osecati. Eto, ja ne jedem pecenje dve godine. Ne jedem ni jaja, samo koristim mlecne proizvode.

hahahaha...boze glupog li posta...ovo jeste sovinisticki...ali zene(vecinu zena) i filozofiju je greh spajati...

Ne znam da li je bio ili nije. Vidim na nekim forumima (sad pogledala) svi navode Teslu, Ajnštajna i Leonarda. Sad neko kaže Gandi, neko Buda... Ipak, to navođenje bez dokaza je meni jednako onom pominjanju slavnih u horoskopima. Pa negde npr. Miloš Crnjanski bude škorpija a negde vaga. :lol: Nebitno. Pogledajte vi malo drugi živi svet, o kome toliko "znate" pa navedite biljojeda koji je jači od mesojeda. Razmislite o njihovim stilovima života, brzini, sposobnostima za preživljavanje (što sve govori o razvoju mozga), a onda i razmislite o pravima životinje koje jedu npr. tigrovi, panteri, lavovi i dr.
Nemam ja nameru da teram nekoga da jede meso, samo ne dozvoljavam da se priča da je meso nepotrebno i nezdravo. To jednostavno nije istina.

Ne znam da li je bio ili nije. Vidim na nekim forumima (sad pogledala) svi navode Teslu, Ajnštajna i Leonarda. Sad neko kaže Gandi, neko Buda... Ipak, to navođenje bez dokaza je meni jednako onom pominjanju slavnih u horoskopima.
.. ja sam pomenula samo teslu .. čitala mu autobiografiju ..
.. ti anđo nisi čitala ..?
.. pa .. ******* .. šta ću ti ja ..
(.. nije ni pušio .. a i o žvakama je govorio kao o poroku ..)

drugi živi svet, o kome toliko "znate" pa navedite biljojeda koji je jači od mesojeda.
.. slon i mačka ..
.. plavi kit i som ..
.. nosorog i puma ..
(.. hoćeš još ..?)

Razmislite o njihovim stilovima života, brzini, sposobnostima za preživljavanje (što sve govori o razvoju mozga), a onda i razmislite o pravima životinje koje jedu npr. tigrovi, panteri, lavovi i dr.
Nemam ja nameru da teram nekoga da jede meso, samo ne dozvoljavam da se priča da je meso nepotrebno i nezdravo. To jednostavno nije istina.
.. a sad .. ****** .. razmisli malo o anatomiji ..
.. čovek ima izražene očnjake ..?
.. ima kandže kojima može kidati ..?
.. ima kratka creva .. tipična za mesojede ..?

.. čovek je svaštojed .. tipa medveda .. ili majmuna ..
.. znaš li koliko često svaštojedi jedu meso ..?
.. veoma retko .. i samo u nedostatku druge hrane .. svaštojedi su u suštini .. i po svojoj anatomiji .. plodojedi ..
.. probaj medveda ili majmuna da hraniš pretežno mesom i dobićeš bolesnu životinju .. s tipično ljudskim bolestima ..

.. meso nije neophodno .. čovek može sasvim lepo .. i po svoj prilici daleko zdravije .. živeti bez mesa ..
.. a drugo .. šanse da vegetarijanac dobije rak debelog creva su .. minimalne ..
.. i treće ..
.. ne razlikuješ klasičnog mesojeda od lešinara ..
.. mesojedi ubijaju plen i jedu ga odmah .. živog ..
.. lešinari se hrane mesom u kome je započeo proces raspadanja ..

.. mi ne lovimo da bismo jeli sveže ..
.. dakle .. ljudi koji u ishrani imaju redovno zastupljeno meso nisu mesojedi .. nego lešinari ..
(.. ako već praviš poređenja s životinjskim svetom ..)

Pa ima. Duvan ne oštećuje mozak. Meso, dokazano je, pomaže funkcionisanju mozga. Nedostatak mesa neće ubiti ali se hoće odraziti na razvoj mozga. Mahatma Gandi nije bio naučnik, koliko je meni poznato, već političar.

Duvan ostecuje onoga koga pusi i osobu koja je u istoj prostoriji,a da nije pusac.Ako je dokazano da meso pomaze funkciu mozga,daj neki sajt.
Gandi je bio predsednik najvece vegetarijanske drzave na svetu,a po zanimanju je bio pravnik,a koliko je meni poznato pravo spada u nauku.

Vege ishrana poboljsava brzinu misli kao i reflekse, izostrava cula...

PUZ_1201254779-1.jpg

LENJIVAC-1.jpg

.. i oni su vege ..

Ramoxu.....

Evo ovako...

Razum je sposobnost opazanja pri cemu imamo percepciju..opazaje.
Um je sposobnost apstrahovanja razlika i refelektovanja slicnosti iz datih opazaja pri cemu dobijamo opstosti ili pojmove.
Pojmovi imaju svoje reprezente..fantazme i reci.

Zivotinje nemaju um, ili imaju naznake uma koje su daleko ispod covekovih.

U toj situaciji ne mozes suditi na osnovu svoje svesti, sta se desava u svesti koja ne poseduje um. Razumes?

Sta se desava u zivotinjskoj svesti mozemo naslutiti tek ako odstranimo um iz svoje svesti i vidimo sta se tada desava, a do toga dolazimo prilikom situacija "vec vidjenog". Imamo opazaj ali nemamo pojam.. Poznajemo nekog ali ne znam ko je on, sta je on i gde smo ga videli. To nam moze dati barem delimicnu sliku sta se desava u zivotinjskoj svesti iako prisustvo uma nije moguce odstraniti da bismo tacno znali.
Ali mozemo znati da svest koje ne poseduje um ne moze patiti na nacin na koji covek pati.

A svinja skici iz razloga koji sam naveo. Nagon... instikt odbrane. A kada vec projektujes svoja osecanja na svinje, onda projektuj i svoju samilost pa prespavaj jednu noc u njihovom drustvu. Da li bi smeo?

Ako tvrdis da zivotinja razmislja, onda moras naci zivotinju koja razmislja. Te naznake uma kod najvisih primata a koje spominjes, daleko su od mogucnosti stvaranja pojmova samim tim i taj rudimentaran um ne moze se uporedjivati sa ljudskim umom.

I nemoj da meni oduzimas samilost i pravis me bezosecajnim covekom. Saosecam sa bicima koja pate a zivotinje nisu medju njima. Pre bi svaka zivotinja trebala da saoseca sa nama ...jer zarad posedovanja uma ..covek je u velikoj nevolji ...a zivotinja koja zivi u sadasnjosti postedjena je anticipacije buducnosti, straha od smrti... patnje.
Zivotinje su neuspeo pokusaj Elan vitala..koji je ostao zarobljen u materiji i cija je svest ostala zarobljena u automatizmu.. To ne znaci da svako moze da se izivljava nad njima, ali ako je covek gladan, ako treba birati izmedju coveka i zivotinje...mislim da je bespredmetno uopste se dvoumiti.

A vegeterijanstvo nastalo iz "saosecanja prema zivotinjama" nema racionalnu osnovu.

Ne moraju da imaju um mada refleksno reaguju na nadrazaje iz okoline sto bi bio neki nizi oblik uma, ne moraju ni da pate, ali je jasno da su nasi rodjaci... A nasa obaveza kao viseg oblika zivota je sta?

fala Bogu da neko jos normalan da nesto oziju kaze..i ramcox hvala za temu...nadam se stvarno a ce proraditi to u covjeku u ljudima od misli i mudrosti ako takav covjek ne shvata drugo zivo bice koje je nize od njega da nema pravo da se izivljava nad njim i da mu oduzima zivot..ne znam ko hoce...

ozi...znas sta mislim znam sta o ovome mislis ali ovoga puta sam ti ljuti protivnik:) :zper:

a i ovo pismo si meni poslao..ti napises jedno pismo i onda prosledjujes na vise adresa;)) nije vazno..ali govori o tvom automatizmu i mehanizizmu..odnosno o impersonalnom stavu:) no u redu je niko nije savrsen;) pa ni ja:))):zcepanje:

Poslednja izmena:
Schopenhauer je bio vegetarijanac.. Gete..Mozart..Yeats...Tesla...Leonardo i dr..ako neciji primjer valja slediti je ovih genija.

vegetarijanstvo je krucijalno za razvoj ljudskog duha i svijesti i ultimatum prosvetljenja i oslobodjenja a da ne spominjem ljubav!
ako nema samilosti nema Morala.. nema ni ljubavi! nema nicega osim ledene pustinje karme i samsare!

kako god ga razmotrili, sa zdravstvenog, intuitivnog, duhovnog nivoa dobicemo isti zakljucak...sto jedemo i unosimo u sebe to nas i oblikuje...a da ne govorim sto je rekao Bernard Sho-kako biti sretan sa grobnicom u stomaku...

Ramoxu.....

Evo ovako...

Razum je sposobnost opazanja pri cemu imamo percepciju..opazaje.
Um je sposobnost apstrahovanja razlika i refelektovanja slicnosti iz datih opazaja pri cemu dobijamo opstosti ili pojmove.
Pojmovi imaju svoje reprezente..fantazme i reci.

Zivotinje nemaju um, ili imaju naznake uma koje su daleko ispod covekovih.

U toj situaciji ne mozes suditi na osnovu svoje svesti, sta se desava u svesti koja ne poseduje um. Razumes?

Sta se desava u zivotinjskoj svesti mozemo naslutiti tek ako odstranimo um iz svoje svesti i vidimo sta se tada desava, a do toga dolazimo prilikom situacija "vec vidjenog". Imamo opazaj ali nemamo pojam.. Poznajemo nekog ali ne znam ko je on, sta je on i gde smo ga videli. To nam moze dati barem delimicnu sliku sta se desava u zivotinjskoj svesti iako prisustvo uma nije moguce odstraniti da bismo tacno znali.
Ali mozemo znati da svest koje ne poseduje um ne moze patiti na nacin na koji covek pati.

A svinja skici iz razloga koji sam naveo. Nagon... instikt odbrane. A kada vec projektujes svoja osecanja na svinje, onda projektuj i svoju samilost pa prespavaj jednu noc u njihovom drustvu. Da li bi smeo?

Ako tvrdis da zivotinja razmislja, onda moras naci zivotinju koja razmislja. Te naznake uma kod najvisih primata a koje spominjes, daleko su od mogucnosti stvaranja pojmova samim tim i taj rudimentaran um ne moze se uporedjivati sa ljudskim umom.

I nemoj da meni oduzimas samilost i pravis me bezosecajnim covekom. Saosecam sa bicima koja pate a zivotinje nisu medju njima. Pre bi svaka zivotinja trebala da saoseca sa nama ...jer zarad posedovanja uma ..covek je u velikoj nevolji ...a zivotinja koja zivi u sadasnjosti postedjena je anticipacije buducnosti, straha od smrti... patnje.
Zivotinje su neuspeo pokusaj Elan vitala..koji je ostao zarobljen u materiji i cija je svest ostala zarobljena u automatizmu.. To ne znaci da svako moze da se izivljava nad njima, ali ako je covek gladan, ako treba birati izmedju coveka i zivotinje...mislim da je bespredmetno uopste se dvoumiti.

A vegeterijanstvo nastalo iz "saosecanja prema zivotinjama" nema racionalnu osnovu.

A sta ces ako budes svinja u sledecem zivotu? :mrgreen:

A shta je sa svim ostalim velikanima koji su imali meso u svojoj ishrani ? Da li su zbog toga manji velikani a ovi gore veci ? Tesla je bio nezhenja , da li zbog toga i ja ne treba da se zhenim ?

ma dje, naravno da treba da se zenish;)) a ti neces i da si nezhenja napraviti motor naizmjenicne struje...
mislim da je jasno sta sam rekla..a to je da postoje slavni nevjerovatni primjeri u svijetu umjetnosti i nauke..koji su bili veg..
aj mi nadji jednog veceg od ovih da je jeo some...

jedan koji je veci slikar od Leonarda
jedan veci od Tesle fizicar
jedan filozof veci od Schopenhauera ili Kanta ili Sokrata ili Platona ili Spinoze ili Diogena..
jednog veceg muzicara od Mozarta..Betovena.. Baha
jednog pjesnika veceg of Yeatsa..Taylora..Tagore..Dzubrana
jednog knjizevnika veceg od Getea..Igoa..Kafke..

itd

sad nije poenta ko je veci i ko manji..ali je poenta da je trancedentno najprisutnije u ovim ljudima..sto zakljucujemo kroz njihova djela..zajednicko za sve njih je da su imali samilost Moral i saosjecaj sa zivotom uopste..i sa zivotinjama..

biljke takodje ne treba muciti niti dirati..mi jedemo samo plodove i sjemenke manje vise..a i u ovom svijetu to je jedini nacin prezivljavanja..zarad prezivljavanje to je najmanje moguce nasilje koje mozemo da ucinimo kako ne bi urusili dosojanstvo koje smo dobili dobijajuci ljudski oblik zivota, znaci ahimsa-ili nenasilje- je princip zivljenja koji je jedini Moralan u ovom smislu o kome pricamo.

na tebi je i tvojoj svijesti intelektu i volji da rasudis i prosudis sta ti valja ciniti.

jednog pjesnika veceg of Yeatsa..Taylora..Tagore..Dzubrana
.. vasko popa ..
.. mika antić ..
.. mak dizdar ..
.. lorka ..
(.. to su četiri ..)

jednog knjizevnika veceg od Getea..Igoa..Kafke..
.. dostojevski ..

sad nije poenta ko je veci i ko manji..ali je poenta da je transcedentno najprisutnije u ovim ljudima..
.. kako je to očito ..?
.. pokaži mi kako je transcedentno prisutnije kod tejlora nego kod mike antića .. ili kod pope ..
.. pokaži mi kako je prisutnije kod igoa nego kod dostojevskog ..
sto zakljucujemo kroz njihova djela..zajednicko za sve njih je da su imali samilost Moral i saosjecaj sa zivotom uopste..i sa zivotinjama..
.. zašto je moral velikim slovom ..?
.. moral je društvena konvencija .. stvar sasvim relativna .. promenjiva od društva do društva ..
biljke takodje ne treba muciti niti dirati..mi jedemo samo plodove i sjemenke manje vise..a i u ovom svijetu to je jedini nacin prezivljavanja..zarad prezivljavanje to je najmanje moguce nasilje koje mozemo da ucinimo kako ne bi urusili dosojanstvo koje smo dobili dobijajuci ljudski oblik zivota, znaci ahimsa-ili nenasilje- je princip zivljenja koji je jedini Moralan u ovom smislu o kome pricamo.
.. seme je beba biljke .. to ko biljni abortus kad pojedeš semenku ..
(.. mislim .. ako već kakimo da kakimo do kraja ..)

Poslednja izmena:

@sanja

dostojevski je bio vegetarijanac i tolstoj takodje.

o tome ko je veci i manji rekoh ne vriejdi raspravljati jer onda ulazimo u pojam ukusa...i relativnosti znacaja necijeg djela..to pokazuj i dokazuje samo vrijeme, i nas odavir svjesni i voljni i intelektualni.

sjeme biljke nije beba biljke to je biljka sama..jer biljka ne odgaja svoju bebu..kao sto to radi zivotinja ili covjek... jaje kokoske je njena jajna celija i u njoj je zmetak nove jedinke.
opet rekoh, u ovom svijetu je nemoguce izbjeci nasilje da bi prezivjeli..ali nadam se da ti je jasno da je drugacije ubrati jabuku i zaklati kravu..

Poslednja izmena:
o tome ko je veci i manji rekoh ne vriejdi raspravljati jer onda ulazimo u pojam ukusa...i relativnosti znacaja necijeg djela..to pokazuj i dokazuje samo vrijeme, i nas odavir svjesni i voljni i intelektualni
.. ali ti ne govoriš o ukusu .. nego o transcedentnosti .. a to je valjda merljivo ..
(.. je li ..?)
.. ja nemam pojma šta je ko jeo .. niti sudim o ljudima prema tome ..
sjeme biljke nije beba biljke to je biljka sama..jer biljka ne odgaja svoju bebu..kao sto to radi zivotinja ili covjek... jaje kokoske je njena jajna celija i u njoj je zmetak nove jedinke.
opet rekoh, u ovom svijetu je nemoguce izbjeci nasilje da bi prezivjeli..ali nadam se da ti je jasno da je drugacije ubrati jabuku i zaklati kravu..]
.. po meni jeste drugačije .. jer ja ne bih mogla ubiti kravu ..
.. ali to je moje .. subjektivno mišljenje ..
..

.. palo mi je na pamet .. par puta .. ako se nekad nađem u situaciji da moram ubiti zmiju .. recimo .. ako bi me napala .. (.. a ovuda ih ima dosta .. mašala ..)
.. mislim da bih je nakon toga pojela .. to bi nekako bilo .. pošteno ..

.. mi ćemo umreti .. svi ..
.. samo to treba imati na umu .. zašto ti kravu vrednuješ više od biljke ..?
(.. zašto sebe vrednuješ više od biljke .. na kraju krajeva ..?)

ne vrednujem ja ni kravu ni biljku ni sebe vise niti manje...sada smo govorili o relacijama i jedenju jedni drugih. svakako da zivot covjek vrijedi vise od zivota biljke ili zivotinje. to nijesam ja izmisila. ali bas zato sto vrednujem i zivotinje i biljke kao i sebe, tj svoju duhovnu prirodu nemamo pravo uzimati bilo ciji zivot zarad jela...ako mozemo prezivjeti i bez toga. drugo je da smo u nekoj situaciji u kojoj bi to bio preduslov prezivljavanja.

kazes ne bi mogla ubiti kravu ili tele..ali upravo se njihovo tijelo nalazi u tvom zelucu. znaci da si indirektno odgovorna i indirektni saucesnik ubistva jednog zivog bica koje gleda, ima emocije, place cak. znas i zivotinje placu.

ono o transcendentnosti..pa nije merljivo, jer sam rekla kroz njih progovara transcendentno, na nacin kako mi to oziman opisa, da prouzrokuje umjetnicki i estetski dozivljaj u nama..kako to mjeriti. pa mozemo samo po tome da je recimo gete- najcitaniji pa prema tome i najveci..ili nesto tako...to je onda subjektivno koliko ti njega dozivis i sta od njega pokupis.

ps. zmije te nece napasti. one su plasljive i jedino mogu iz straha da ujedaju. one nemaju sviejst o napadu. slijepe su i gluve ali osjecaju vibracije. one su mitska bica i veoma su misticne. imaju svoju kraljicu ili kralja...ako je i ubijes ne bih ti preporucil da j epojedes jer se one hrane misevima i tvorovima..pa mozes misliti od cega je sastavljeno njihovo tijelo...

mozda da ti pustim par linkova da malo vidis nesto zanimljivo..cek

ima toga masu..samo pogledaj...
to je sve na kraju krajeva odabir. tvoj licni. za koji ces ti snositi posljedice..to je na bilo kojem zivotnom polju tako. stoga sam stavila Moral velikim slovom..jer sam mislila na moral po Schopenhauerovom smislu koji jeste po definiciji- sapatnja-sazaljenje sa drugim zivim bicima, tu ukljucuje i zivotinje jer je sam on bio veg..

..jer sam mislila na moral po Schopenhauerovom smislu koji jeste po definiciji- sapatnja-sazaljenje sa drugim zivim bicima, tu ukljucuje i zivotinje jer je sam on bio veg..

Samo mala digresija... :)
Ne znamo da li je Sopenhauer bio vegeterijanac a koliko poznajem njegovu biografiju sumnjam. Do tog "mita" da tako kazem,doslo se na osnovu njegovih stavova o zivotinjama a koje su posluzile i kojima se uveliko koriste vegeterijanska udruzenja i pokreti.

Back