Vegeterijanstvo i filozofija

Samo mala digresija... :)
Ne znamo da li je Sopenhauer bio vegeterijanac a koliko poznajem njegovu biografiju sumnjam. Do tog "mita" da tako kazem,doslo se na osnovu njegovih stavova o zivotinjama a koje su posluzile i kojima se uveliko koriste vegeterijanska udruzenja i pokreti.

pa bio je. to se u njemackoj zna. ne smo on skoro su svi bili i nice i schopenhauer i kant..e ne znam za hegela. finka i dr..ali oni koji su meni bili dragi ispostavilose da su bili..pa i da koriste to koriste u dobre svrhe..propagirajuci return to inocence ..tj. povratak zdravom zivotu i poimanju svijeta.

i da nije mislio na zivotinje ( a jeste i sam je to rekao) sapatnja jeste temelj morala...zato ako ne vidimo da drugo bice pati..bilo zivotinja ili covjek i onda kada nam ono to ne kaze...da li smo onda moralni, da li smo ljudi uopste??

koliko puta ti dijete ne umije reci da ga nesto boli..ali ti znas jer cici da ga boli, ili mali pas ciju nogu pregazi auto i cici..koliko je tu razlike stvarne?oba bica pate..to je jasno..projecirali mi nesto ili ne...ako ne shvatamo da pate..onda je nasa perceptivna sposobnost a i razum sam po sebi doveden u pitanje..zar ne ozi?

kazes ne bi mogla ubiti kravu ili tele..ali upravo se njihovo tijelo nalazi u tvom zelucu.

:eek:
.. odakle ti ta ideja ..?
(.. neverovatno mi je da svi jednako nasednu na istu stvar ..)
ono o transcendentnosti..pa nije merljivo, jer sam rekla kroz njih progovara transcendentno, na nacin kako mi to oziman opisa, da prouzrokuje umjetnicki i estetski dozivljaj u nama..kako to mjeriti. pa mozemo samo po tome da je recimo gete- najcitaniji pa prema tome i najveci..ili nesto tako...to je onda subjektivno koliko ti njega dozivis i sta od njega pokupis.
1. .. odakle ti ideja da je gete najčitaniji .?
2. .. to što neko ima najviše publike .. čini ga najboljim ..?
.. u srbiji je ceca najbolje što imamo od muzike ..?
.. ceca popunjavajući ušće dotiče transcedentno ..?
.. ih .. ta nemojte kasti ..

ps. zmije te nece napasti. one su plasljive i jedino mogu iz straha da ujedaju. one nemaju sviejst o napadu. slijepe su i gluve ali osjecaju vibracije. one su mitska bica i veoma su misticne. imaju svoju kraljicu ili kralja...ako je i ubijes ne bih ti preporucil da j epojedes jer se one hrane misevima i tvorovima..pa mozes misliti od cega je sastavljeno njihovo tijelo...
.. sve to znam ..
.. a napašće me ako slučajno nabasam na neku .. upravo iz straha ..
.. kao što rekoh .. ako je ubijem ima da je pojedem .. u znak poštovanja ..
(.. da nije ginula za džabe .. ******* ..)

.. kakve veze ima to šta zmija jede .. sa tim od čega joj je sastavljeno telo ..?
.. pa krava sigurno nije sastavljena od sena i trave ..

.. zmijsko meso u stvari spada u meso daleko zdravije od mesa bilo koje gajene životinje ..

mozda da ti pustim par linkova da malo vidis nesto zanimljivo..cek

.. kakve ovo ima veze sa zmijama ..?

ima toga masu..samo pogledaj...
to je sve na kraju krajeva odabir. tvoj licni. za koji ces ti snositi posljedice..to je na bilo kojem zivotnom polju tako. stoga sam stavila Moral velikim slovom..jer sam mislila na moral po Schopenhauerovom smislu koji jeste po definiciji- sapatnja-sazaljenje sa drugim zivim bicima, tu ukljucuje i zivotinje jer je sam on bio veg..
.. al ja saosećam i sa biljkama .. a jedem ih ..
.. imaš malo ranije na topicu moju tužnu pesmu posvećenu čičoki ..

Poslednja izmena:
sanja...

ja u klin ti u plocu. pa naravno da su biljke bica..sada po 3 put..ako u ovome svetu en mozemo izbejci nasilje da bi prezivjeli a ne mozemo, uzimamo jabuku a ne koljemo kravu. moze tu kraj tome. pliz. ide i vrti se u krug.

na koju stvar nasjedamo..na tvoj zeludac i groblje u njemu? pa u redu je . covjece jedi. koga briga sta ti jedes ili sta ja jedem. iznosim ti neke razloge jer si pitala. tu je kraj tome.

ima veze sa zmijama jer ima video kako ih zive deru i prze..nego ne znam dje je to ne mogu da trazim sada to po fb..ali je toliko ufzas da bi bilo dobro da pogledas..

ako je ubijes i ako ti se svidja da spavas sa njom ili da je pojedes okej je za mene...ali da li je za tebe?

a ono o ukusima i merenju transcendentnog- upravo si ubola suprotno od onoga sto ti rekoh. ne slusas ne citas..samo vrebas nacin da polemises. to je gubljenje vremena onda. ja rekoh da je NEMJERIVO- ti dodje sa mjerenjem- ja rekoh pa kako da ga mjeimo? po tome sto ga neko cita i td..ili slusa nebinto- ne mozemo- da bi ti ona ono ponovila sto ja rekoh. cemu to sve?
a da je gete jedan od najcitanijih je nedje podatak sa neta..i da nije nije bitno..upravo ko moze mjeriti nesto takvo sto dolazi iz visih sfera...ne moze masa..mozda i moze ali svakako da vrijeme ima tu presudnu ulogu. ai vrijeme je prejako za nas..drugim recima- progutac nas prije nego sto mislimo- prema tome- ostaje ti da sama odlucis..da li ti je gete cool ili nije. da li j edobro zvakati zmiju i some i td...

sanja...
na koju stvar nasjedamo..na tvoj zeludac i groblje u njemu?
.. groblje lubenica .. i mladoga graška ..?
.. već su neki naseli na istu stvar kao i ti .. nisi čitala topic ..
.. dakle ..:

upravo si ubola suprotno od onoga sto ti rekoh. ne slusas ne citas.
:whistling:

pa u redu je . covjece jedi. koga briga sta ti jedes ili sta ja jedem. iznosim ti neke razloge jer si pitala. tu je kraj tome.
.. ali .. ti razlozi ne stoje ..
.. malo mi je smešno .. pozivaš se na ozimana a nisi čitala šta je pisao na ovoj temi ..:mrgreen:
(.. kao što nisi čitala šta sam pisala ja ..)
ima veze sa zmijama jer ima video kako ih zive deru i prze..nego ne znam dje je to ne mogu da trazim sada to po fb..ali je toliko ufzas da bi bilo dobro da pogledas..
.. pa ja je neću odrati živu .. nego mrtvu .. ako ikad budem prinuđena da je ubijem ..
.. i to ću učiniti u znak poštovanja ..
(.. ne znam šta tu nije jasno ..?)

ako je ubijes i ako ti se svidja da spavas sa njom ili da je pojedes okej je za mene...ali da li je za tebe?
.. za mene da .. a i za zmiju ..
(.. mislim da se razumem sa zmijama .. relativno dobro .. s obzirom na to da sam čovek ..)

ja rekoh da je NEMJERIVO- ti dodje sa mjerenjem- ja rekoh pa kako da ga mjeimo? po tome sto ga neko cita i td..ili slusa nebinto- ne mozemo- da bi ti ona ono ponovila sto ja rekoh. cemu to sve?
.. time što kažeš da je nemjerivo .. a upravo mjeriš jedne prema drugima .. i određuješ ko je više a ko manje ..
.. dakle .. čemu sve to ..? .. pa kako čemu .. da utvrdimo kontradikciju .. eto čemu ..

a da je gete jedan od najcitanijih je nedje podatak sa neta.
.. i da je leva ruka tame roman o biseksualizmu je isto podatak sa neta ..

.i da nije nije bitno..upravo ko moze mjeriti nesto takvo sto dolazi iz visih sfera...
.. ali ti si merila .. rekavši da je neko najbolji .. i da nema bolji ..
.. na osnovu čega ti postavljaš sebe kao nekoga ko može to da meri ..?

.ne moze masa..
.. ali ti si upravo masu dala kao kriterijum .. tamo kod getea ..

mozda i moze ali svakako da vrijeme ima tu presudnu ulogu. ai vrijeme je prejako za nas..drugim recima- progutac nas prije nego sto mislimo- prema tome- ostaje ti da sama odlucis..da li ti je gete cool ili nije. da li j edobro zvakati zmiju i some i td...[/COLOR]
.. pa nije mi gete ni blizu ko dostojevski ..
.. onaj tejlor mi nije ni blizu ko popa ..
.. možeš mi dati neku njegovu pesmu .. koja dotiče transcedentno ..?

oziman i ja se u ovome ne slazemo ali on je filozof i ja sam od njega dosta naucila...da je filos matematika ja bih ti mogla ispricati formule..ali posto nije i posto je nasa misao kao i transcendentno u nama nemjerivo i relativno ovako mozemo do sutra da se se nadmudravamo. mene to ne zanima. rekoh ti vec. visa matematika kaze- ubij bices ubijen. nanesi bol bice ti nanijeta bol- zakon uzroka i posljedice.

sori nemam vr da citam topike..a narocito me stvarno ne zanimaju argumenti za necije jedenje mesa..ako ti se jede jedi. ovo samo zato govorim jer stvarno radim nesto i prosto me uhvati ova tema jer vec sa ozijem par dana o tome razglabam...

opet- ne mjerim ja getea ..ali recimo uporedi getea sa mnom..da li je on znacajniji pisac i li ja...da li je bitnije ako je on nesto rekao i bio ili ja...
dal smatras da mozemo i trebamo nekada nesto uporedjivati i mjeriti uslono receno, ne mislim na vagu ili na brojku ..

i opet..da je neko ostavio neko djelo koje po necemu sto su zakljucili neki ljudi koji su strucni za to, ili neko vrijeme koje je proteklo znamo da je nesto dobro lose bolje i gore....zato postoje geniji..zato postoje i oni koji to nijesu...nego potrefilo se bas da neki od tih genija..i to ne neki nego bas najveci budu vegetarijanci..i eto meni to cool i zato pominjem. postoji nesto sto se zove ucenje po modelu, po primjeru. ja volim da ucim i volim da sledim primjere onih koji su bolji veci zreliji pametniji od mene, ne gubeci pri tome svoju licnost vec se bogateci mudroscu od tih ljudi koje smatram boljima od sebe.

tejlor je pisao o Bogu. i necemu uzvisenom, kao sto je igra sa njim..nadji ga na netu ako te interesuje.. edward taylor

tejlor je pisao o Bogu. i necemu uzvisenom, kao sto je igra sa njim..nadji ga na netu ako te interesuje.. edward taylor [/COLOR]
.. ima i neka lidija .. ne znam prezime ..
.. deca na veronauci dobijaju knjižicu s njenom poezijom .. isto piše o bogu ..
.. ta je poezija .. živo sr a nje ..
.. dakle .. pisati o bogu samo po sebi nije dovoljno ..

.. čudi me da ga toliko ceniš a da ne znaš ni jednu njegovu pesmu ..
.. to valjda stoji u nekom vege memorandumu .. to da je on najveći .. pa svi hard core vege moraju zapamtiti da on jeste .. iako mu ne znaju pesme ..?

.. zažmuri se na jedno oko .. zaviri se u sebe u svaki ugao ..
.. pogleda se da nema eksera da nema lopova .. da nema kukavičijih jaja ..

.. zažmuri se i na drugo oko ..
.. čučne se .. pa se skoči ..
.. skoči se visoko visoko visoko .. do navrh samoga sebe ..

.. odatle se padne svom težinom ..
.. danima se pada ..
.. duboko ..
.. duboko ..
.. duboko ..
.. na dno svog ponora ..

.. ko se ne razbije u paramparčad ..
.. ko ostane čitav i čitav ustane ..
.. taj igra ..

ja ni svoje pjesme ne znam napamet...

a evo ti jedna njegova..

pa je nauci;))

What placed in the Sun: and yet my ware,
A Cloud upon my head? an Hoodwinke blinde?
In middst of Love thou layst on mee, despare?
And not a blinke of Sunshine in my minde?
Shall Christ bestow his lovely Love on his,
And mask his face? allowing not a kiss?

Shall ardent love to Christ enfire the Heart?
Shall hearty love in Christ embrace the Soule?
And shall the Spirituall Eye be wholy dark,
In th'heart of Love, as not belov'd, Condole?
In th'midst of Love's bright Sun, and yet not see
A Beame of Love allow'd to lighten thee?

Lord! read the Riddle: Shall a gracious heart
The object of thy love be sick of Love?
And beg a kiss under the piercing Smart,
Of want thereof? Lord pitty from above.
What wear the Sun, without a ray of light?
In midst of Sunshine, meet a pitchy night?

Thy foes, whose Souls Sins bowling alley's grown
With Cankering Envy rusty made, stand out
Without all Sense of thy Sweet Love ere shown
Is no great wonder. Thou lov'st not this rout.
But wonder't is that such that grudge their hearts
Hold love too little for thee, should thus smart.

Nay, nay, stand Sir: here's wisdom very cleare.
None sensibly can have thy love decline:
That never had a drop thereof: nor ere
Did test thereof. This is the right of thine.
Such as enjoy thy Love, may lack the Sense
May have thy love and not loves evidence.

Maybe thy measures are above thy might.
Desires Crave more than thou canst hold by far:
If thou shouldst have but what thou would, if right,
Thy pipkin soon would run ore, breake, or jar.
Wisdom allows enough: none t'wast is known.
Because thou hast not all, say not, thoust none.

Christ loves to lay thy Love under Constraint.
He therefore lets not's Love her Candle light,
To see her Lovely arms that never faint
Circle thyself about, with greate Delight.
The prayers of Love ascend in gracious tune
To him as Musick, and as heart perfume.

But listen, Soule, here seest thou not a Cheate.
Earth is not heaven: Faith not Vision. No.
To see the Love of Christ on thee Compleate
Would make heavens Rivers of joy, earth overflow.
This is the Vale of tears, not mount of joyes.
Some Crystal drops while here may well suffice.

But, oh my Lord! let mee lodge in thy Love.
Although thy Love play bow-peep with me here.
Though I be dark: want Spectacles to prove
Thou lovest mee: I shall at last see Clear.
And though not now, I then shall sing thy praise.
In that thy love did tende me all my dayes.

i opet..da je neko ostavio neko djelo koje po necemu sto su zakljucili neki ljudi koji su strucni za to,
.. ti getea nisi čitala .. ja to odgovorno tvrdim ..
.. tvoj jedini argument o njegovoj veličini je .. da su neki drugi .. koji su pametniji .. rekli kako je on veličina ..

.. takav argument vredi .. nula bodova ..

i zato pominjem. postoji nesto sto se zove ucenje po modelu, po primjeru. ja volim da ucim i volim da sledim primjere onih koji su bolji veci zreliji pametniji od mene, ne gubeci pri tome svoju licnost vec se bogateci mudroscu od tih ljudi koje smatram boljima od sebe.]
.. to nema veze s učenjem po modelu ..
.. dakle .. ne znaš ni šta je učenje po modelu ..
.. učenje po modelu nije svesno učenje .. niti se model svesno bira ..

.. to što ti radiš je .. uzimanje kredita za sebe na račun tuđe slave ..
.. ti si bila vege pre nego što si saznala za sve ove ..
.. nisi ti postala vege zbog njih .. nego si njih uzela kao argument sopstvene veličine .. što je besmisleno ..
.. zamisli sad nekog pušača koji bi se krenuo busati time kako su pušači taletovaniji za poeziju .. zato jer je recimo .. mika antić .. bio pušač ..
tejlor je pisao o Bogu. i necemu uzvisenom, kao sto je igra sa njim..nadji ga na netu ako te interesuje.. edward taylor [/COLOR]
.. našla sam ..
.. al bez prevoda ..
.. ne deluje mi nešto posebno ..
.. a toliko je značajan da ga nema prevedenog na srpski ..

ja ni svoje pjesme ne znam napamet...

a evo ti jedna njegova..

pa je nauci;))

]

.. neću .. nije ništa posebno ..

.. ova je posebna .. i to je pesnik ..

IF you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you,
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too;
If you can wait and not be tired by waiting,
Or being lied about, don't deal in lies,
Or being hated, don't give way to hating,
And yet don't look too good, nor talk too wise:

If you can dream - and not make dreams your master;
If you can think - and not make thoughts your aim;
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;
If you can bear to hear the truth you've spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build 'em up with worn-out tools:

If you can make one heap of all your winnings
And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breathe a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: 'Hold on!'

If you can talk with crowds and keep your virtue,
' Or walk with Kings - nor lose the common touch,
if neither foes nor loving friends can hurt you,
If all men count with you, but none too much;
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that's in it,
And - which is more - you'll be a Man, my son!

citala sam postove koje si mi ti pisala. vidjela sam sta pricas, rekal am ti nema vr da citam druge, i ne bavim se rado ovom temom jer ne zelim nikoga da povredjujem a to je neminovno kada se prica o necemu takvom. znam ja ljude velike pjesnike i umjetnike i upopste ljdue koji jedu meso pa su divni i one koji su vegetarijanci i jesu pravo smece..u ostalom i hitler je bio vegetarijanac..

ali nije se radilo o tome. nijesam pricala o karakteru ljudi, vec o necemu sto su neki napravili i bili su veg, kao podstrek da se na njih ugledamo mi koji nijesmo prebitni u cijeloj ovoj kosmickoj prici...

citala sam postove koje si mi ti pisala. vidjela sam sta pricas, rekal am ti nema vr da citam druge, i ne bavim se rado ovom temom jer ne zelim nikoga da povredjujem a to je neminovno kada se prica o necemu takvom. znam ja ljude velike pjesnike i umjetnike i upopste ljdue koji jedu meso pa su divni i one koji su vegetarijanci i jesu pravo smece..u ostalom i hitler je bio vegetarijanac..

ali nije se radilo o tome. nijesam pricala o karakteru ljudi, vec o necemu sto su neki napravili i bili su veg, kao podstrek da se na njih ugledamo mi koji nijesmo prebitni u cijeloj ovoj kosmickoj prici...
.. ali .. kakav ti je to argument ..?
.. zašto se ne bismo ugledali na one koji nisu bili vege .. a bili su veliki ..?

.. zar se na te .. velike .. trebamo ugledati prema njihovom jelovniku .. ili prema onome u čemu su bili veliki ..?

.. u mojim postovima tebi ja nigde nisam rekla da jedem meso .. (.. odakle ta pretpostavka onda ..?)

po modelu uci dijete kada gleda tatu ili majku nesto kako rade, po modelu uci u pozoristu baletan kako da nauci ples.

evo ti def.
Učenje po modelu je vrsta socijalnog učenja za koju je specifično ugledanje onoga ko uči na uzor ili model, čije se ponašanje i osobine ličnosti usvajaju imitacijom ili na bilo koji drugi način. Uzor ili model je osoba za koju je pojedinac emocionalno čvrsto vezan, koju voli, poštuje ili obožava. U detinjstvu, najčešći model je roditelj, ujak, stariji brat, učitelj ili, kasnije, poznati pevač sportista, političar, naučnik, književnik, biznismen ili neka druga javna ličnost.

ja sam postala vege po modelu nekoga cija mi se filozofija dopala, d mi nije objasnio kako i sta, duze bi trajalo dok se moj impuls probudi da prirodno budem veg.

getea sam citala naravno.ali nema vr da idem nasiroko i naduboko u svu pricu.,,nemam potrebu dokazivati dokazano. on je z amene genije ako za tebe niej nije to ni bitno. odje se radilo o potpuno drugoj temi, ali ti si skrenula u zelji za mentalnom gimnastikom.
[/COLOR]

vrlo je sve to jednostavno. evo:

chovek mozhe da bude zdrav i jak bez ubijanja zhivotinja za hranu. samim tim- svako ubistvo zhivotinje za hranu je nepotrebno.

svako nepotrebno povredjivanje i ubijanje bicja koje osecjaju bol je sama definica termina "nasilje" i okrutnost".

"nasilje" i "okrutnost" su loshe stvari, dakle- loshe je ubijati zhivotinje za hranu, shto podrazumeva i jedenje mesa takvih zhivotinja iako je nije ta osoba koja jede i ubila.

vrlo je sve to jednostavno. evo:
chovek mozhe da bude zdrav i jak bez ubijanja zhivotinja za hranu. samim tim- svako ubistvo zhivotinje za hranu je nepotrebno.

Ako ti je merilo nepotrebnosti pitanje da li covek moze bez necega.. onda je nepotrebno mnogo toga .Nepotrbena je odeca, stanovi, namestaj itd.itd. Cak i kada ne bismo poput Diogena, imali nista osim činije, cak i bez nje bismo mogli ..Diogen je svoju ciniju bacio kada je video coveka kako zahvata vodu rukama i zamerio sebi na tolikom luksuzu posedovanja cinije.

svako nepotrebno povredjivanje i ubijanje bicja koje osecjaju bol je sama definica termina "nasilje" i okrutnost".

Zivotinje nemaju um, ne razmisljalju i ne mogu osecati bol na nacin kako ga covek oseca.
Da si citao ovu temu mozda bi i sam video oko cega smo se raspravljali ovde.

Ja zivotinjama zavidim sa jedne strane, ili na tom nedostatku uma... jer je um nas mucitelj na ovom svetu. Sadasnjost je podnosljiva, dok je refleksija o proslosti i buducnosti ono sto muci ljude a cega su zivotinje postedjene.

Poslednja izmena:
Ako ti je merilo nepotrebnosti pitanje da li covek moze bez necega.. onda je nepotrebno mnogo toga .Nepotrbena je odeca, stanovi, namestaj itd.itd.
da, ali ako se u pribavljanju odecje, stanova, nameshtaja i sl. nepovredjuju bicja koja osecjaju bol, tu nema nikakvog zla.

Cak i kada ne bismo poput Diogena, imali nista osim činije, cak i bez nje bismo mogli ..Diogen je svoju ciniju bacio kada je video coveka kako zahvata vodu rukama i zamerio sebi na tolikom luksuzu posedovanja cinije.
el ovo trebalo da bude "negativan" primer il shta? x) poshto ja inache cenim kinike (chak sam iste religije kao i oni) i njihov koncept autarkije, mada diogena necenim toliko jer je izdao hardkord, bludnichio je i jeo je meso.

Zivotinje nemaju um, ne razmisljalju i ne mogu osecati bol na nacin kako ga covek oseca.
zhivotinje nemaju razum, ali um imaju, i te kako razmishljaju. postoji desetak zhivotinja koje imaju samosvest, vecjina zhivotinja jasno iskazuje emocije, i formira porodichne veze, takodje ima gomila zhivotinja koje praktikuju i vishe umne koncepte kao shto su zabava i altruizam, a slonovi npr. su chak svesni i smrti, i oplakuju i sahranjuju svoje mrtve.
a chak i da nerade nishta od toga, opet je najvazhnije to shto imaju nervrne zavrshetke i osecjaju bol.

Poslednja izmena:
Ti si tip osobe koji svoja ubedjenja , predrasude i verovanja iznosi kao cinjenice a to iritira sagovornika. Takodje, to tvoje "Da ali" je jasan primer zelje za igranjem transkacione igre istog naziva "Da ali" a za to ces morati potraziti drugog saigraca.

Zato samo kratko:

Rogozub
zhivotinje nemaju razum, ali um imaju, i te kako razmishljaju. postoji desetak zhivotinja koje imaju samosvest, vecjina zhivotinja jasno iskazuje emocije, i formira porodichne veze, takodje ima gomila zhivotinja koje praktikuju i vishe umne koncepte kao shto su zabava i altruizam, a slonovi npr. su chak svesni i smrti, i oplakuju i sahranjuju svoje mrtve.
a chak i da nerade nishta od toga, opet je najvazhnije to shto imaju nervrne zavrshetke i osecjaju bol.

To "itekako" "cak" i slicne "pojacivace" tvojih ubedjenja a koji bi trebalo da ubede i ostele sacuvaj za sebe.
Sto se tice razuma i uma vidim da ne znas razliku izmedju njih ali to ti ne zameram jer mnogi u filozofiji nisu zapravo rascistili sa sobom sta je razum a sta um.
Um je u najkracem sposobnost stvaranja pojmova.
Tu sposobnost ima covek dok zivotinja nema ..osim u tragovima koji su daleko od refleksije koja bi dovela do samosvesti.

Ako ti uz reci "itekako" kazes da zivotinje imaju um ..moras to i dokazati. Da zivotinje imaju um, da razmisljaju svet bi bio sasvim drugacije mesto.
Recimo, volovi bi sami orali njive za platu, po fabrikama bi radile zivotinje za masinama takodje za platu,. Svet bi nalikovao nekim sf filmovima a zivotinje bi bile ravnopravni clanovi drustva koji bi se kretali medju nama i sa kojima bismo smisleno komunicirali. Da ne spominjem da bismo bili u velikoj nevolji kao vrsta.
Sve to je nemoguce jer jezik zivotinja ne predstavlja pojmove vec samo sadasnje opazaje tako da je nemoguce da zivotinja antipicipira buducnost ili reflektuje o proslosti.

Ali sve ovo sam vec odgovorio i nemam nameru da tebi licno ponavljam.

Ti si tip osobe koji svoja ubedjenja , predrasude i verovanja iznosi kao cinjenice a to iritira sagovornika.
boo-hoo. i mene iritira mnogo stvari, pa shta sad. get over it.

To "itekako" "cak" i slicne "pojacivace" tvojih ubedjenja a koji bi trebalo da ubede i ostele sacuvaj za sebe.
e bash necju. ti cje mi kazhesh shta cju ja da pishem.

Sto se tice razuma i uma vidim da ne znas razliku izmedju njih ali to ti ne zameram jer mnogi u filozofiji nisu zapravo rascistili sa sobom sta je razum a sta um.
ne, nego znam shta je razlika izmedju razuma i uma, a ti neznash. shto je tvoje mishljenje ispravno, ti si kao neki autoritet u filosofiji pa kao "mnogi nisu raschistili" a ti jesi.

Um je u najkracem sposobnost stvaranja pojmova.
um je ono shto razmishlja. plain and simple.

Tu sposobnost ima covek dok zivotinja nema ..osim u tragovima koji su daleko od refleksije koja bi dovela do samosvesti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Self-awareness#In_animals

Recimo, volovi bi sami orali njive za platu, po fabrikama bi radile zivotinje za masinama takodje za platu,. Svet bi nalikovao nekim sf filmovima a zivotinje bi bile ravnopravni clanovi drustva koji bi se kretali medju nama i sa kojima bismo smisleno komunicirali. Da ne spominjem da bismo bili u velikoj nevolji kao vrsta.
Sve to je nemoguce jer jezik zivotinja ne predstavlja pojmove vec samo sadasnje opazaje tako da je nemoguce da zivotinja antipicipira buducnost ili reflektuje o proslosti.
Ali sve ovo sam vec odgovorio i nemam nameru da tebi licno ponavljam.

iako si upravo ponovio. to bi se sve desilo kad bi zhivotinje imale razum (/duh), ali one imaju samo umne (/dushevne) sposobnosti, jer mogu da razmishljaju.

Rogozub
iako si upravo ponovio. to bi se sve desilo kad bi zhivotinje imale razum (/duh), ali one imaju samo umne (/dushevne) sposobnosti, jer mogu da razmishljaju.

Razum isto sto i duh,zatim um ... bla. bla. rascisti sam sa sobom sta je um a sta razum ..a sta duh. Takodje, mislim da ti nije jasno bas ni sta su pojmovi.

A kao si ovom recenicom "dokazao" da zivotinje razmisljaju?. Pa zasto onda ne kazes volu da sam poore njivu? Zasto ne zaposlis u svojoj firmi slonove ili simpanze?Lepo im kazes. Radite ovaj mesec i dobicete platu? Ako imaju um i razmisljaju to ne bi trebao da bude nikakakav problem?

I nemoj mi samo reci da ne znamo njihov jezik i da je to problem, kao da je taj jezik toliko kompleksan da ga ne mozemo znati. Jezik zivotinja je primitivan jezik znakova i kao takav ne oznacava pojmove samim tm zivoitnia ne moze svesno delovati vodjena pojmovima vec samo sadasnjim i prisutnim motivima. Duhovna razlika izmedju nas i njih je kao nebo i zemlja bez obzira na male razlike u anatomiji.

razum- duh, um- dusha. tako je to definisao onaj koji je uopshte prvi i to pomenuo- marko aurelije.

A kao si ovom recenicom "dokazao" da zivotinje razmisljaju?. Pa zasto onda ne kazes volu da sam poore njivu? Zasto ne zaposlis u svojoj firmi slonove ili simpanze?Lepo im kazes. Radite ovaj mesec i dobicete platu? Ako imaju um i razmisljaju to ne bi trebao da bude nikakakav problem?
da imaju razum to ne bi bio problem. kazhi nekom teshko retardiranom choveku da ti napishe neshto ili isto to- da ide da ore njivu. necje oticji, ali on ipak ima um. mozhesh da ga nauchish da radi neke proste poslove, kao shto i vola mozhesh da nauchish da ore. a ni ta zhivotinja ni takav koncept nikad necje shvatiti koncept plate za svoj rad. zhivotinja nema razum, i neko ko je teshko retardiran ima oshtecjen ili "blokiran" ili "odsechen" razum, ali oboje imaju um, tj. mogu da razmishljaju.

razum- duh, um- dusha. tako je to definisao onaj koji je uopshte prvi i to pomenuo- marko aurelije.
Bas je to Marko Aurelije prvi defenisao i to tako kako ti kazes. Razum = duh.. um=dusa. Sada je sve jasno. :)
Kakav Marko Aurelije?
Gde se on u svom delu "Samom sebi" bavio time?

da imaju razum to ne bi bio problem. kazhi nekom teshko retardiranom choveku da ti napishe neshto ili isto to- da ide da ore njivu. necje oticji, ali on ipak ima um. mozhesh da ga nauchish da radi neke proste poslove, kao shto i vola mozhesh da nauchish da ore. a ni ta zhivotinja ni takav koncept nikad necje shvatiti koncept plate za svoj rad. zhivotinja nema razum, i neko ko je teshko retardiran ima oshtecjen ili "blokiran" ili "odsechen" razum, ali oboje imaju um, tj. mogu da razmishljaju.

Jesi li svestan sta pises?
Kazes" Nemaju razum i samim tim ne mogu stvarati koncepte tipa "rad" ali imaju um i samim tim mogu da stavraju koncepte ili da razmisljaju. Znam vec sa one druge teme kako ti "razmisljas" ali zar ne vidis protivurecnsot u ovome?

Prvo razumu dajes moc razmisiljanja ili moc stvaranja pojmova, a onda kazes da zivotinje nemaju taj razum samim tim ni tu moc, ali imaju UM i sa njim opet imaju ono sto nemaju..ili moc razmisljanja.

Ako ne uvidjas besmislicu ovoga onda ne znam sta da ti kazem?

Bas je to Marko Aurelije prvi defenisao i to tako kako ti kazes. Razum = duh.. um=dusa. Sada je sve jasno.
Kakav Marko Aurelije?
Gde se on u svom delu "Samom sebi" bavio time?
kad kazhe da se um bavi razmishljanjem a razum duhovnim i religioznim stvarima. nesecjam se gde.

Kazes" Nemaju razum i samim tim ne mogu stvarati koncepte tipa "rad" ali imaju um i samim tim mogu da stavraju koncepte ili da razmisljaju. Znam vec sa one druge teme kako ti "razmisljas" ali zar ne vidis protivurecnsot u ovome?
ne. to samo ti vidish protivrechnost.

Prvo razumu dajes moc razmisiljanja ili moc stvaranja pojmova, a onda kazes da zivotinje nemaju taj razum samim tim ni tu moc, ali imaju UM i sa njim opet imaju ono sto nemaju..ili moc razmisljanja.
um je razmishljanje. razum je mocj razumevanja, i "visheg" razmishljanja.

Back