TORTE: recepti, saveti, ideje...

Pozdrav svima. Evo i od mene jedne fine kremaste torte s jagodama

CAPRI TORTA
Beze kora:
6 bjelanjaka
25 dag šećera
2 žlice brašna
Sušiti na 150 C oko sat i 20 minuta

Na hladnu koru staviti glazuru od 10 dag čokolade

Fil 1:
6 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice gustina
2 pudinga od vanilije
Skuhaj u 1 l mlijeka i u hladno dodaj 1 margarin izrađen sa 15 dag mljevenog šećera.

Fil od jagoda:
1 kg jagoda (ako su iz zamrzivača odliti malo soka kada se otope da krema ne bude premekana)
i 25 dag šećera staviti na laganu vatru da se lagano kuha. Kada zakuha kuhaj još 5 minuta, a zatim u to ukuhaj 2 pudinga od jagoda izrađena s malo vode ili odvojenog soka od jagoda.
Kada se fil ohladi umješaj 2 dcl izrađenog tučenog vrhnja.
Ukrasiti šlagom ili po želji.
picture.php

Na ovoj torti sa slike sam stavila biskvit od bjelanjaka i lješnjaka, ali mi je bolje sa beze korom.

Teta Iro, evo jedne...

POSNA VOĆNA TORTA

Sastojci za jednu koricu:

-1 čaša (od jogurta) šećera
-1 čaša kisele vode
-2 čaše brašna
-2 kašike ulja
-2 kašike džema od kajsije
-1/2 kašičice sode bikarbone
Potrebno je tri ovakve korice,koje se peku u plehu dimenzija 23x38 na pek papiru.
Fil:
- sok od ananasa-1,4 litra
- 4 pudinga od vanile
- 300gr. margarina
- 500gr. šećera u prahu
- 2 konzerve ananasa
- 500 gr.kivija
Skuvati sok sa pudingom,ohladiti,pa sjediniti sa margarinom prethodno umućenim sa šećerom u prahu.
Nafilovati kore na sledeći način:kora + fil + ananas seckan + fil + kora + fil + kivi isečen na kocke + fil + kora.
Ukrasiti posnim šlagom.

PRIJATNO!!!

POSNA BANANA TORTA

Potrebno je:
Za kore: 7 šoljica šećera, 1/2 l vode, kašičica sode bikarbone, 5 kašika ml.oraha, 6 kašika posnog ml.keksa,25 kašika brašna, 3 jabuke.
Za fil: 3 pudinga od vanile, 4 kašike brašna, litar soka od pomorandže, 200 gr šećera, 250 gr margarina i 1 kg banana.
Za kore ušpinovati 3 šoljice šećera, dodajte vodu i kuvajte dok se karamel ne istopi. U prohlađen sirup dodajte ostatak šećera, sodu bikarbonu, orahe, keks, brašno i narendane jabuke. Od ove mase ispecite 3 kore.
Za fil razmutite puding i brašno u 2 dl soka. Posebno prokuvajte ostatak soka sa šećerom, dodajte razmućen puding sa brašnom, pa skuvajte fil. U ohlađenu masu dodajte umućen margarin. Nafilujte prvu koru pa poređajte kolutove banana. Preko ponovo fil, pa drugu koru. Ponovite postupak a preko treće kore stavite samo fil.

POSNA TORTA SA BANANAMA i GRIZOM

500.g griza (potopiti uvece sa 5 casa vode i 500 gr. secera)
ujutru izmesati nekoliko puta da se secer lijepo istopi i dodati:
300 g. mljevenih oraha
1 soljica ulja
1 casa vrele vode
1/2 peciva
narendanu koru limuna i 2 rebra strugane cokolade (posne)
To podeliti na 3 dijela i peci tri kore
krem:
700 gr.secera
15 kasika griza-razmutiti sa 7 dl.vode i skuvati cicvaru.Kada se ohladi dodati sok od jednog limuna.
Krem podijeliti na pola
u prvi dodati
100 gr.sjeckanih oraha
100 gr.suvog grozdja
100 gr.sjeckanog zelea
(sa drugom polovinom ce te premazati tortu odozgo i sa strane..ukrasiti sa mljevenim orasima i sjeckanim zeleom.)
Banane isjeci na kolutove pa redati
kora,krem banane
kora,krem,banane
kora krem,banane
i onda drugom polovinom krema premazati tortu

Ako treba naći ću još neke, isprobane...
Imam milion sveskica sa receptima pa ih treba pronaći...

Moj pokojni ćale je jako puno voleo da kuca na mašini mislim pisaćoj, a posle udesa , usled povrede nije se mnogo kretao, pa je jadan samo prekucavao recepte iz raznih časopisa...
To mu je bila razonoda, kao da je znao da će to itekako trebati jednog dana...

Čoko moko torta

Potrebni sastojci:
1 pakovanje gotovih kora od 600 g
2 margarina
7 jaja
400 gr čokolade
300 gr mlevene plazme
500 gr krem slaga –belog
500 ml mleka
1 litar čokoladnog mleka
250 gr prah šećera

I fil: Umutiti 2 margarina sa šećerom u prahu, dodati jedno po jedno žumance (ja žumanca prethodno prokuvam malo na pari pa ih tek onda dodajem),
400 gr otopljene čokolade , plazmu natopiti čokoladnim mlekom da bude gusto kao za kašu. Umutiti 7 belanaca sa 14 kašika šećera i sve to sjediniti.
II fil: 500 gr krem šlaga umutiti sa 500 ml mleka.

Kore natapati čokoladnim mlekom i filovati ih.
Redosled slaganja- kora, prvi fil, drugi fil i tako ponavljati.

Savet: Ovo je izuzetno teška torta jer se kore natapaju čok.mlekom i jakooo je velika, u zvonu za tortu bukvalno ide od ivice do ivice.
Ja kad je pravim, pravim upola mere i kupujem kore od 400 gr a ne od 600 gr.
Izuzetno je vazno da znate: u pakovanju kora postoje 4 kore, pa ako se stavljaju sve 4, torta bude bas, bas visoka, zato je provereno bolje praviti sa tri kore a onu preostalu četvrtu iseći na tri jednaka dela pa pored svake kore pri redjanju dodati po jedno to parče u nastavku. I zbog tog dodavanja, torta na kraju bude dugačka, a fila ima bas dovoljno.
Naravno, ovo je samo predlog. Nadam se da sam lepo objasnila postupak, za sve nejasnoće tu sam.
Da bi kore lepo upile čokoladno mleko, potrebno je da torta odstoji dan, dva, e tek tad je prste da poližeš!
Presek torte je u mom albumu, a možete videti i veličinu male torte. Prijatno!

Molila bih da mi neko razjasni dilemu u vezi reform torte: da li u kore ide orah ili lesnik i da li u fil ide mlecna ili cok. za kuvanje?!
Ili cu da se pobijem sa drugaricom.. :zcepanje:

Moja svekrva ima čuvenu rečenicu: 'jedan se posao može uraditi na 1000 načina'.
Unchi ti je rekla nešto slično a ja ću da dodam, da se danas mnogi stari recepti modifikuju pa su tako nastali novi slatkiši u kojima su orasi zamenjeni npr. kikirikijem.

Slične teme

Back