TORTE: recepti, saveti, ideje...

E,a sad da pitam nešto,mada nije mesto ovde,ali kada ste počele o (ne)kuvanim jajima...Pa da mi se Smeh i Jaca i ostali malo smeju,jer opet ću da pitam glupo...:rumenka:

Ja nikada za tu tortu ne kuvam žumanca,jer se bojim da to ne bi bilo to.A jaja su od mojih kokošaka,znači milion posto sveža.Da li je to neka garancija protiv salmonele?Od kakvih se jaja dobija salmonela?

Od kada znam za sebe ne kupujem jaja.I celog života pravim plazmu sa živim žumancima,i nikada nikom ništa nije falilo...kuc,kuc,kuc u drvo....

Znači,u kakvim je jajima caka?:think:
Jaca se tebi nikada nije smejala da te ismeje, to je bilo uvek onako od srca i u shali, to si valjda shvatila:heart:
Salmonela moze da se stvori i u pokvarenom jajetu, ali ti prijateljski preporucujem da kuvash zumanca , ili cela jaja, uvek, uvek,jer nikada ne znash gde ce tortu drzati oni koji su je odneli i ne daj boze necemu bit cesh itekako kriva, a ako su josh i neki namcori mogu te i tuziti, ne shalim se...Nikda na stavljam ne kuvana jaja, bilo da je zumance ili cela cak i kada je recept takav, ja ih prokuvam...

I ja kada pravim drugima obavezno kuvam fil. Koliko znam salmonela se nalazi na ljusci pa bi dobro bilo pre upotrebe oprati jaja jer prilikom razbijanja moze da dospe u jelo. Znam zenu koja je kuvala u vrticu i posto je zelela da deci napravi lepse i zdravije jednom je napravila domaci majonez i to od svezih domacih jaja ali se desilo da su deca obolela od salmonele tako da je jedva glavu izvukla a bez posla je momentalno ostala.

Drage moje evo i mene pred izazovom prva torta, odlucila sam da pravi kokinu cokoladnu tortu a nasla sam samo kalup precnika 28cm pitanje je; za koliko da povecam meru da mi kore ne budu pretanke i da ne bude malo fila, i kako da skuvam na pari jaja koja idu u fil jer ide i belance nebih da stavljam ziva.:bye: hvala puno:hvala:
evo recepta zbog orjentacije

ČOKOLADNA TORTA(zlatna koka)

16 jaja,
375g margarina
125 gr maslaca
250g šećera
250g prah šećera
100g mlečnog keksa
300g plazma keksa
300g čokolade za kuvanje
300g mlečne čokolade
100g šlag pene
1dl mleka

Ispeći tri kore od: 250g margarina umutiti sa 250g šećera, 8 žumanaca, dodati 100g mlevenog mlečnog keksa, 300g otopljene čokolade za kuvanje i čvrst sneg od 8 belanaca.

Fil I: 125g margarina i 125g maslaca penasto umutiti sa 250g prah šećera, 8 žumanaca, dodati 300g mlevenog plazma keksa, 300g otopljene mlečne čokolade i čvrst sneg od 8 belanaca

Fil II: Umutiti 200g šlag pene s 2dl mleka.

Filovati: kora,fil I, fil II, kora,….

Ukrasiti sa 300g slaga.
Pravila sam tortu vise puta, u kalupu 26cm obim, bude visoka lepo...Jaja sa secerom(za fil) obavezno na pari ili u mikrot. prokuvaj da se malo (ne previse) zgusnu, pa kad se ohlade dodajes ostalo..
Ja smanjim plazmu i dodam mlevene lesnike za tu razliku i poredjam visnje pa preko slatka pavlaka...:)

To sa jajima jeste veliki rizik i pretpostavljam da uopste nije prijatno kada pravite za prodaju pa morate da pazite...
Kod mene u kuci i tekako koristimo filove i kolace sa zivim samo umucenim jajima ( a najlepsi slatki, onako kada nema nicega u kuci je muceno jaje-tj umute se jaja sa secerom)...
Mi kupujemo na pijaci (uvek od razlicitih prodavaca) i u supermarketima i nikada nam se nije desilo da je neko dobio salmonelu, ali to ne mora nista da znaci

E,a sad da pitam nešto,mada nije mesto ovde,ali kada ste počele o (ne)kuvanim jajima...Pa da mi se Smeh i Jaca i ostali malo smeju,jer opet ću da pitam glupo...:rumenka:

Ja nikada za tu tortu ne kuvam žumanca,jer se bojim da to ne bi bilo to.A jaja su od mojih kokošaka,znači milion posto sveža.Da li je to neka garancija protiv salmonele?Od kakvih se jaja dobija salmonela?

Od kada znam za sebe ne kupujem jaja.I celog života pravim plazmu sa živim žumancima,i nikada nikom ništa nije falilo...kuc,kuc,kuc u drvo....

Znači,u kakvim je jajima caka?:think:

Pa da... smeh ji Jaca su ovde dežurni ismevači :roll:.
Al' da se držimo jaja...
Salmonela je parazit, dakle ili ga ima u jajetu ili ne. Nezavisno od toga da li je jaje sveže ili ne. Ako parazita nema, ne može se vremenom "stvoriti" u jajetu.
Kod jaja koja nisu sveža, ili se ne drže kako treba i gde treba - postoje drugi rizici.
E sad... Kako salmonela dospeva u jaje?
Pa, preko kokoške :zcepanje:.
Kokoška se zarazi od nečega što pojede, ali, koliko sam uspela da saznam - najveći prenosnik salmonele je pacov. Ti bolje od ove "gradske dece" znaš da j nemoguće hranu i živinu potpuno izolovati od pacova - odnosno nikad nisi apsolutno siguran da se pacov nije poslužio hranom ili vodom koju posle jede/pije kokoška ili je, možda, ujeo samu kokošku?

Imala sam kao dete salmonelu...Jao, kakve su to muke bile dok se nisam oporavila...užas...
Srela sam dete zaraženo salmonelom... od živih jaja u torti. Tortu je pravila baka, unuki za rođendan. Od potpuno svežih jaja, kupljenih na 100% proverenom mestu. To je bila jedna od strašnijih scena koju sam u životu videla.
Od tad mi na pamet ne pada da jaja termički ne obrađujem pre upotrebe.

Jaca se tebi nikada nije smejala da te ismeje, to je bilo uvek onako od srca i u shali, to si valjda shvatila:heart:
Salmonela moze da se stvori i u pokvarenom jajetu, ali ti prijateljski preporucujem da kuvash zumanca , ili cela jaja, uvek, uvek,jer nikada ne znash gde ce tortu drzati oni koji su je odneli i ne daj boze necemu bit cesh itekako kriva, a ako su josh i neki namcori mogu te i tuziti, ne shalim se...Nikda na stavljam ne kuvana jaja, bilo da je zumance ili cela cak i kada je recept takav, ja ih prokuvam...
Kao što već rekoh, salmonela je parazit i ne može da se "stvori" tek tako. Ali se svakako bolje razvija (i opasnija je) ukoliko su jaja duže stajala, pa još i van frižidera.
I ja kada pravim drugima obavezno kuvam fil. Koliko znam salmonela se nalazi na ljusci pa bi dobro bilo pre upotrebe oprati jaja jer prilikom razbijanja moze da dospe u jelo. Znam zenu koja je kuvala u vrticu i posto je zelela da deci napravi lepse i zdravije jednom je napravila domaci majonez i to od svezih domacih jaja ali se desilo da su deca obolela od salmonele tako da je jedva glavu izvukla a bez posla je momentalno ostala.
Ako je kokoška koja snese jaje zaražena salmonelom, salmonela će se naći u samom jajetu... mnogo češće u žumancetu. Može se naći i na ljusci... da sad ne teoretišem i ne nagađam kako bi se to desilo...
Sve ovo što sam vam ispričala, saznala sam sasvim namerno od poznanice koja je veterinar i radi u sanitarnoj službi koja kontroliše ispravnost životnih namirnica proizvedenih na farmama.
Ona tvrdi da bismo se iznenadili kada bismo znali koliki procenat jaja je, i pored svih preduzetih mera zaražen, bilo da su proizvedena na farmi (što je ipak manje rizično) ili da su domaća. Tako da zaista treba voditi računa o tome.
Inače, salmonela ne trpi visoke temperature, tako da se kuvanjem uništava, čak i ako je jaje zaraženo.

Poslednja izmena:
Evo jedne brze osvezavajuce torte. Pisala sam je onako detaljno mojoj sestri pa mi nemojte zameriti na nekim suvisnim objasnjenjima. Da ne prekucavam ponovo.

Vocna torta od banana i kivija
Kolicina za 1 patispanj
Umutiti dobro 6 belanaca sa na vrh noza soli. Dodavati kasiku po kasiku 6 kasika secera. Kad se dobro umuti dodati 6 zumanaca i 5 kasika brasna koje mutiti polako da smesa ne padne i 1 praskom za pecivo. Najbolje kratko najmanjom brzinom ili varjacom.
Tako napraviti 2 rolata. Staviti na vlaznu krpu filovati i uvijati polako.
Fil:
U 1l mleka skuvati 3 pudinga od vanile pomesana sa 6 kasika secera i jednom kasikom gustina. ( od 1l mleka odvojiti malo mlakog i izmesati dobro ove sastojke i potom ih dodati u vruce mleko skinuto sa ringle. Vratiti na ringlu kad je dobro izmesano i skuvati puding). Ostaviti da se dobro ohladi tako sto stavis providnu foliju na serpu da se ne bi stvorila korica na pudingu. Promesati sa vremena na vreme.
Umutiti 250g margarina ( jos bolje putera ali nije obavezno) sa 5 kasika prah secera. Umutiti i dva slaga od vanile, slatke pavlake ili banane. Pomesati slag, puter sa prah secerom i hladan puding.
Meni je ovo bilo malo fila tako da cu sledeci put praviti sa 1 pudingom vise i procentualno ostatkom sastojaka vise.
Kore rolata nakvasiti nekim lepim prirodnim sokom da bi bile socnije. Nafilovati rolate. Ni tanko ni predebelo. U jedan redjati banane isecene po duzini ( potrebno 4-5 banana u zavisnosti od velicine) i poprskane sokom od limuna da ne bi potamnele i bile ruzne na izgled). A u drugi kivi isecen na kolutove (potrebno 5-6 vecih kivija).
Ostaviti rolate preko noci u frizideru da se stegnu. Sutradan iseci svaki rolat na 20 snita.
Redjati na tacnu 5 x 4 redova sniti naizmenicno kivi-banane. Nafilovati pa zatim poredjati isto tako drugi red ali vodeci racuna da na snitu od banane ide snita sa kivijem i obrnuto. Premazati sa osatkom fila. Ukrasiti sa 3-4 slaga.

Nadam se da ce vam se svideti. Izdasan je osvezavajuci a veoma ukusan.

Имам питање: нашла сам боје (љубичаста, плава, црвена, жута и зелена) у бочицама (оне мале као што се пакују ароме-рум, јагода и сл.). Произвођач је Милком. Пошто само скупљам материјал и алат, а још нисам покушала да правим цветиће (то ми је циљ, а вероватно и домет), занима ме да ли користите ове боји и колико ове могу да стоје отворене и неотворене. Коштају 34 дин/ком, није нека инвестиција, али је глупо да их гомилам, па бацам.

Имам питање: нашла сам боје (љубичаста, плава, црвена, жута и зелена) у бочицама (оне мале као што се пакују ароме-рум, јагода и сл.). Произвођач је Милком. Пошто само скупљам материјал и алат, а још нисам покушала да правим цветиће (то ми је циљ, а вероватно и домет), занима ме да ли користите ове боји и колико ове могу да стоје отворене и неотворене. Коштају 34 дин/ком, није нека инвестиција, али је глупо да их гомилам, па бацам.

Možeš da kupiš te boje,poslužiće svrsi.Na flašici ti piše rok trajanja,pa mogu da stoje i otvorene i neotvorene.Mislim,šta može da im se dogodi?:dontunderstand:

Kupi ih slobodno,ne vidim razlog zašto bi ih bacila.

pravim milka tortu,zena mi poslala recept.Interesuje me da ne bude preslatka posto na 16 zumanaca ide 12 kas secera i posle jos 250 gr secera u prahu.Ja kad pravim za nas kuci nikad ne stavljam prah secer vec samo ono sto ide u fil kad se kuva,a i to ponekad smanjim.Kakava su vasa iskustva?

pravim milka tortu,zena mi poslala recept.Interesuje me da ne bude preslatka posto na 16 zumanaca ide 12 kas secera i posle jos 250 gr secera u prahu.Ja kad pravim za nas kuci nikad ne stavljam prah secer vec samo ono sto ide u fil kad se kuva,a i to ponekad smanjim.Kakava su vasa iskustva?
Neko voli (pre)slatko... neko ne.
Po mom iskustvu, iz većine recepata se može izbaciti pola šećera iu opet će biti dobro (ja to često i radim... ali za sebe).
Ovo što si navele je neka uobiččajena količina šećera u standardnim receptima, a viđala sam i torte u kojima ga ima i mnogo više.
Onaj ko hoće baš, baš da zaradi, a naplaćuje torte i kolače na kilogram - povećava količinu šećera. Jer od kilograma uloženog šećera, u torti takođe dobijaš kilogram... pa imamo tortu za koju znamo samo da je - slatka. :roll:

I ja radim kao Zadovoljna Domacica , mozda i postoji neka caka sa dodavanjem secera u margarin da bi bilo lepo penasto, ali ja sam mojim filovima zadovoljna .Probacu , ne znam dok ne probam...
Inace za filove sa zumancima ja radim koliko zumanaca toliko kasika secera i bude lepom slatko...

Ja bih na 16 žumanaca stavila 20 kašika šećera i to skuvala na pari (u stvari,ja sve kuvam u mikro).I ne bih više dodavala nikakav šećer.

Ja samo kuvam šećer,bilo na pari,bilo u mleku,i to svu predviđenu količinu.Nikada ne dodajem šećer u prahu.

Po mom iskustvu mnogo se lepse umuti,bude penastiji fil kada se kuvaju zumanca u mleku sa odredjenom kolicinom secera,a onda se secer u prahu umuti sa margarin.Sto se tice kuvanja na pari,ide sav secer ,a margarin dodajem pola u mlako,a pola u skroz hladan fil.

ja bi mozda i stavila secer u margarin,ali ide i 400gr milka cokolade,a to ce biti baaaasss preslatko.to mi je prva torta da radim za pare,pa ne bi volela da zeznem stvar

Hajde još jednom: Ukusi su relativna stvar, neko voli slađe (imam drugaricu za koju torta nije torta ako šećer ne "prži" grlo), neko manje slatko (ja stvarno za sebe izbacujem bar polovinu predviđenog šećera).
Ako ti je žena kojoj praviš tortu donela recept - uradi tako kako piše.
Ako je tražila samo tortu po nazivu, nađi neki provereni recept... od nekog u koga imaš poverenja pa napravi po njemu.
Koliko mi je poznato, svi recepti na ovom Forumu su isprobani.

Back