TORTE: recepti, saveti, ideje...

Drage moje.Imam jedno pitanje i mislim da ću od vas ovakih profesionalaca,dobiti dobar odgovor i savjet.
Ovako još nije potvrđena narudžba ali moram se unapred pripremiti.Trebala bi napraviti tortu onakav ženski akt kakav ste imale priliku vidjeti.Ne bi bilo problem napraviti da je torta za ovdje,ali tortu bi vozili u Švicarsku,kako i ostale probleme ja ne vodim brigu kad torta ode od mene,ali me strah kako napraviti,dosta čvrstu tortu,a ipak sočnu,kaku kremu i da sise ostanu tamo gdje jih namontiram,nakon tako dugog puta.Ponavljam nije još potvrđeno ali ipak me zanima

Čitala sam da torte prekrivene ticino nije dobro držati u hladnjaku, ali ja sam svoju ipak stavila i svako nekoliko ju pogledavala,ali joj se ništa nije dogodilo. Bila je skroz suha, čak i ono što je od torte ostalo nakon tri dana.
Kakva su vaša iskustva?

Problem je frizder koji moze od cestog otvaranja da se oznoji pa da padne koja kap na tortu.Ili druga varijanta,kada je temperatura u frizideru jako niska, odnosno ,velika razlika temperature u frizideru i izvan njega,pa se desava da se torta kada je izvadis iz frizidera oznoji.Ne,se odnosilo najvise na zamrzivac.

Problem je frizder koji moze od cestog otvaranja da se oznoji pa da padne koja kap na tortu.Ili druga varijanta,kada je temperatura u frizideru jako niska, odnosno ,velika razlika temperature u frizideru i izvan njega,pa se desava da se torta kada je izvadis iz frizidera oznoji.Ne,se odnosilo najvise na zamrzivac.

Meni se desilo da sam tortu iz frizidera sa fondanom iznela na 30 stepeni i svase orosila.Bila je bela sa nekim crnim aplikacijam ja sam se prestrasila da ce ono crno poceti da curi preko belog fondana premrla sa bila , ali na srecu nije osusilo se i sve je bilo u redu.

Drage moje evo i mene pred izazovom prva torta, odlucila sam da pravi kokinu cokoladnu tortu a nasla sam samo kalup precnika 28cm pitanje je; za koliko da povecam meru da mi kore ne budu pretanke i da ne bude malo fila, i kako da skuvam na pari jaja koja idu u fil jer ide i belance nebih da stavljam ziva.:bye: hvala puno:hvala:
evo recepta zbog orjentacije

ČOKOLADNA TORTA(zlatna koka)

16 jaja,
375g margarina
125 gr maslaca
250g šećera
250g prah šećera
100g mlečnog keksa
300g plazma keksa
300g čokolade za kuvanje
300g mlečne čokolade
100g šlag pene
1dl mleka

Ispeći tri kore od: 250g margarina umutiti sa 250g šećera, 8 žumanaca, dodati 100g mlevenog mlečnog keksa, 300g otopljene čokolade za kuvanje i čvrst sneg od 8 belanaca.

Fil I: 125g margarina i 125g maslaca penasto umutiti sa 250g prah šećera, 8 žumanaca, dodati 300g mlevenog plazma keksa, 300g otopljene mlečne čokolade i čvrst sneg od 8 belanaca

Fil II: Umutiti 200g šlag pene s 2dl mleka.

Filovati: kora,fil I, fil II, kora,….

Ukrasiti sa 300g slaga.

:sad2: trebala bih da pocnem sa pravljenjem, bilo ko pomoc!

Drage moje evo i mene pred izazovom prva torta, odlucila sam da pravi kokinu cokoladnu tortu a nasla sam samo kalup precnika 28cm pitanje je; za koliko da povecam meru da mi kore ne budu pretanke i da ne bude malo fila, i kako da skuvam na pari jaja koja idu u fil jer ide i belance nebih da stavljam ziva.:bye: hvala puno:hvala:
evo recepta zbog orjentacije

ČOKOLADNA TORTA(zlatna koka)

16 jaja,
375g margarina
125 gr maslaca
250g šećera
250g prah šećera
100g mlečnog keksa
300g plazma keksa
300g čokolade za kuvanje
300g mlečne čokolade
100g šlag pene
1dl mleka

Ispeći tri kore od: 250g margarina umutiti sa 250g šećera, 8 žumanaca, dodati 100g mlevenog mlečnog keksa, 300g otopljene čokolade za kuvanje i čvrst sneg od 8 belanaca.

Fil I: 125g margarina i 125g maslaca penasto umutiti sa 250g prah šećera, 8 žumanaca, dodati 300g mlevenog plazma keksa, 300g otopljene mlečne čokolade i čvrst sneg od 8 belanaca

Fil II: Umutiti 200g šlag pene s 2dl mleka.

Filovati: kora,fil I, fil II, kora,….

Ukrasiti sa 300g slaga.

Da li je Koka negde napisala u kolikom kalupu peče tortu?
Odnosno imaš li mere kalupa za koju je predviđena ova torta?
Relativno je šta je za koga od nas "nisko" i "visoko".
A jaja možeš slobodno umutiti zajedno (ali jaaaaako dobro) i skuvati na pari na uobičejen način.
Druga varijanta je da umutiš posebno žumanca, posebno belanca.
Kad dovoljno skuvaš žumanca, u vruću smesu dodaš čvrsto ulupoana belanca.

Slazem se sa Domacicom.Apsolutno nema potrebe za povecavanjem.Sto se tice jaja,nisam je pravila sa kuvanim jajima,jer jaja kupujem od coveka koji ima farmu sa deklarisanim jajima.U slucaju da kuvas,mislim da ne bi trebalo da kuvas cela, vec zumancasa secerom na pari, a belanca dodajes,bez miksera, naknadno ulupana.

E,a sad da pitam nešto,mada nije mesto ovde,ali kada ste počele o (ne)kuvanim jajima...Pa da mi se Smeh i Jaca i ostali malo smeju,jer opet ću da pitam glupo...:rumenka:

Ja nikada za tu tortu ne kuvam žumanca,jer se bojim da to ne bi bilo to.A jaja su od mojih kokošaka,znači milion posto sveža.Da li je to neka garancija protiv salmonele?Od kakvih se jaja dobija salmonela?

Od kada znam za sebe ne kupujem jaja.I celog života pravim plazmu sa živim žumancima,i nikada nikom ništa nije falilo...kuc,kuc,kuc u drvo....

Znači,u kakvim je jajima caka?:think:

Slične teme

Back