Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naravno čitate ono što vam se sviđa, nema veze koliko je neki pisac veliki i dobar,
ako nas ne kupi već na prvim stranicama ne treba se ni truditi da ga čitamo dalje.
Sećam se kada sam prvi put uzeo Selina Smrt na kredit i pročitao prvu rečenicu
već tada sam znao da će mi to biti jedna od omiljenih knjiga.:)

Eto... A meni Putovanje nakraj noći nije ništa spektakularno.

Zanima me da li je neko ovde čitao Borhesa? Kakvi su utisci? Šta bi mi, eventualno, preporučili. Možda mi je izbor pogrešan.
Činjenica je da nisam dovoljno koncentrisana, ali zar nije zadatak knjige da mi privuče i zadrži pažnju. Kako sam koncentrisana kad čitam nešto drugo?

Недавно сам прочитао Пјешчану књигу и Општу историју бешчашћа. Потоња је оставила слаб утисак, Пјешчана књига је боља, али такође спадам у ову групу којој Борхес не лежи нешто посебно. У неком скоријем периоду планирам читати Алеф и Маштарије, па ћемо видјети.

Borhes je neobičan pisac. Ne zanima ga aktuelno i konkretno, sav je u univerzalnim simbolima i nekim apsolutnim kategorijama. Neke njegove priče i eseji izgledaju kao da su mogle biti napisane prije sto ili hiljadu godina.
Zanimljivo da mu poezija djeluje manje apstraktno od proze. Mada nije mnogo pisao pjese, uglavnom u mladosti i pred kraj života.

Borhes je neobičan pisac. Ne zanima ga aktuelno i konkretno, sav je u univerzalnim simbolima i nekim apsolutnim kategorijama. Neke njegove priče i eseji izgledaju kao da su mogle biti napisane prije sto ili hiljadu godina.
Zanimljivo da mu poezija djeluje manje apstraktno od proze. Mada nije mnogo pisao pjese, uglavnom u mladosti i pred kraj života.

Volim Borhesove price. Moj stil pisanja je slican njegovom. Najomiljenije su mi: U brodu za Monetvideo, Dva novcica, Majski trg, Ulicni akordeon.

Trenutno citam.

Bibliju

Borhes je kralj priče! Nije dobio Nobelovu zbog epizode podrške fašizmu...
Ali,nema diskusije da je nije književnošću svojom zavredio.
Jeste,njegove priče su prepune mistike i metafizike koje još dodatno komplikuje svojom nesputanom imaginacijom...:lol:
Pohvatao sam njegove sarkazme-recimo,vrhunski je u priči Kongres koja i jeste svojevrsna kritika demokratije...
Rado uzmem u ruke baš tu Peščanu knjigu (dobio je jednom prilikom polovnu na poklon i jedna mi od najdražih
u mojoj zbirci knjiga-odmah pored Also sprache Zaratustra i Upanišade) i otvaram na bilo kom mestu...Jednostavna
rečenica pripovedača koja priča fantastične stvari...:ok:

Jao, koliko sam samo knjiga pročitala nadajući se da će kasnije biti bolje, interesantnije, a takvih je baš-baš malo. Stvarno, što nas ne privuče na prvoj ili bar prvih 4-5 strana, uglavnom neće ni kasnije.

Retko koju knjigu ne procitam do kraja. Ne mora to da znaci. Meni je "Moc podsvesti" bila zanimljiva na pocetku, a dosadna na kraju. JA nisam od onih devojaka, koje misle, ako se ne poljube lepo s deckom prvi put da ga treba odmah otkaciti, iako me cesto smara da gubim vreme.

Bas sam juce procitala "Osamu" Vladimira Kecmanovica. Odusevljena sam. Njegova najbolja.
Pisana kao ispovest bosanskog, kako sebe naziva "balije" nasem Piscu... I to sve napisano na kasabskom bosanskom jeziku, sa mnogo turcizama, pa sam i ja propricala tako.
Tuzna prica, podseca na Andrica, ako je to ikako moguce, a opet napisana sa puno humora, "sege".
Pozdravljam sve sto vole da citaju. Pisebno Krasuljka i Mrs. Bi.

Poslednja izmena:
Bas sam juce procitala "Osamu" Vladimira Kecmanovica. Odusevljena sam. Njegova najbolja.
Pisana kao ispovest bosanskog, kako sebe naziva "balije" nasem Piscu... I to sve napisano na kasabskom bosanskom jeziku, sa mnogo turcizama, pa sam i ja propricala tako.
Tuzna prica, podseca na Andrica, ako je to ikako moguce, a opet napisana sa puno humora, "sege".
Pozdravljam sve sto vole da citaju. Pisebno Krasuljka i Mrs. Bi.

Svi pricaju o toj knjzi a meni se nekako ne cita.

citam 2666-roberto bolanjo, jos nekih 200str pa zavrsavam, knjiga ima 1100str.odlicna knjiga,malo je turobna, pisac pise samo o neprijatnim stvarima(siromastvu, ubistvima, ludacima,tegobama itd) ali knjiga ne izaziva neke neprijatne i jake emocije zbog bolanjovog stila pisanja sve to izgleda skroz normalno, niti bilo kako utice na citaoca, ne namece svoje stavove itd, citalac sam gradi svoje misljenje o likovima i dogadjajima.

Odličan krimić Ne osvrći se, Karin Fosum. Iako ni naslov ni zaplet (nadjena mrtva gola devojka na obali jezera) nisu mnogo originalni, radnja je dobro vodjena, polako upoznajemo stanovnike sela, njihove odnose, navike, poslove... Inspektori Skare i Sejer koji vode istragu, malo-malo pa se zaglave bez dokaza, motiva, svedoka... Interesantan je početak, mala drama za koju mislimo da će biti okosnica priče, završava se srećno, ali je ukazala na glavni slučaj i zaplet. Likovi su interesantni i svaki na neki svoj način tragičan - i dečko ubijene devojke, roditelji, polusestra, njen otac, mongoloid, komšije ovaj i onaj, trener, sa svojim istorijama koje pokušavaju da sakriju ili prevazidju i nastave život.
Po mom mišljenju ipak slabiji od Neveste iz Mumbaja iste književnice, čiji je zaplet, kao i naslov mnogo originalniji i komplikovaniji, ali nas ostavlja bez otkrivanja ubice.

pa sto mi spojlova da ce da uzme nobelovu nagradu.zahtevam ban za cicu.kako to da si toliko zaludna da citas recenzije po netu i onda pises ovde da si procitala knjigu.i kako mozes godinama u svakom postu ovde da ponavljas kako citas bibliju, to mi je stvarno fascinantno.iskreno, nisam video cudniju osobu od tebe na celom netu a registrovan sam na 10 foruma i jos gomilu sajtova.svaka ti cast na istrajnosti.tebe vredi upoznati.odakle si ti, cime se bavis

Kainov oziljak - Vladimir Kecmanovic i Dejan Stojiljkovic

Roman Kainov ožiljak je istovremeno uzbudljiv politički triler, priča o nemogućoj ljubavi, potresna istorijska drama, parabola o ljudskosti u dehumanizovanom svetu, partija karata sa đavolom, faustovska dilema jednog velikog pisca i hipoteza o tome kako je nastao Andrićev roman Prokleta avlija.

pa sto mi spojlova da ce da uzme nobelovu nagradu.zahtevam ban za cicu.kako to da si toliko zaludna da citas recenzije po netu i onda pises ovde da si procitala knjigu.i kako mozes godinama u svakom postu ovde da ponavljas kako citas bibliju, to mi je stvarno fascinantno.iskreno, nisam video cudniju osobu od tebe na celom netu a registrovan sam na 10 foruma i jos gomilu sajtova.svaka ti cast na istrajnosti.tebe vredi upoznati.odakle si ti, cime se bavis

Ali ona stvarno cita, cudna nije nikako, devojka je originalna, vidis da je svi poznajemo, cak i volimo, a tebe recimo ne poznajemo iako si kako sam
kazes registrovan na 10 foruma;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back