Književnost Knjige koje ne volite da čitate ili ih nerado čitate

Са задовољством :D

Није тема, ал нешто ми пало на памет. Једно Маркесово дело је написано, ако се не варам, у највише три дуге, предуге реченице, које сам успела да испратим, али сам заборавила који роман или приповетка. Зна ли ко :huh:

Дар од Набокова. А јој како ме је убио у појам. Али нисам одустао. Прочитао сам. :) И не волим књиге са много филозофије. Софијин свет сам читао пар страна, па заспим. И тако док је нисам прочитао. И још историјске књиге. Можда нешто о чему немам благог појма, или ако ми баш треба неки податак, али ако иоле знам о чему се ради, губим жељу. Дакле, фикција је оно што ја тражим.

Ja čitam istorijske knjige koje u sebi imaju i fikciju. Evo link do knjiga Edvarda Raderfurda.

Ako ne volim SF i epsku fantastiku preostaju mi trileri, istorijski romani sa sa elementima fikcije.. Preostaju mi sve knjige Lusinde Rajli.. Od naših pisaca, pročitala sam sve knjige Igora Marojevića koji piše odlično,odlično piše i Filip Grbić.

I naravno, obožavam Pekićevo "Besnilo" i rado bih po drugi put čitala "Atlantidu".

Glavno pitanje ove teme je : Koje knjige ne volimo da čitamo, koji žanr nerado čitamo 🙂

Da li si čitala " Prelest" Filipa Grbića, da li si čitala knjige Igora Marojevića?

Ukoliko voliš obimne knjige, istorijske, topla preporuka je trilogija "Stoleće" Ken Foleta. Ova trilogija prati istorijska dešavanja od 1914.godine do kraja 20.veka.

Kako bi trilogija bila zanimljiva za čitanje, Ken Folet nas upoznaje sa pet fiktivnih porodica, američkom, engleskom, nemačkom, ruskom i velškom.

Ovo je redosled knjiga:

1. Sunovrat divova – Početak 20. veka, Prvi svetski rat i Ruska revolucija.

2. Zima sveta – Drugi svetski rat i Hladni rat.

3. Na rubu večnosti – Period od 60-ih do kraja 20. veka. Hladni rat, borba za građanska prava...

Trilogija ima preko 3100 strana i najbolje vreme za čitanje je jesen i zima, kada više vremena provodimo unutra.

Preporučujem i ostale istorijske knjige Ken Foleta: Stubove zemlje, Svet bez kraja u dva dela..

I Falkonesa preporučujem, kao i knjige Edvarda Raderfurdova:

https://laguna.rs/a566_autor_edvard_raderfurd_laguna.html

Nisam čitala knjige Karlosa Luis Safona, a od Frederika Bakmana pročitala sam samo "Čovek po imenu Uve".

Ja sam, na primer, dosta naučila o nastanku nekih zemalja kroz knjige Edvarda Raderfurda.

Ovo je jedan dobar tekst o knjigama, romanima Edvarda Raderfurda

https://edenbooks.rs/elektronske-knjige/10istorijskihkuriozitetaizknjigaedvardaraderfurda
Чупе, кад толико волиш Радерфурда и све си његово читала, јеси ли што упамтила и усвојила? Ја сам прочитао само Руска, први део, стекао утисак да је осредњи писац али нека места су ми се баш свиђала:

Најдирљивији тренутак је за њега је био онај при крају службе када је његова млада понизно пала на колена пред њим, благо му челом додирујући стопало у знак покорности.

...Слично томе, поштовање према мужу било је питање њене части. Њена непослушност била би исто тако неумесна као непослушност војника према заповеднику. Супротстављати се мужу пред другима био би простачки чин.

Неки мужеви су тукли своје жене, а оне су то схваале као знак љубави.

(Руска, Радерфурд)

Ах, стара добра времена!

Poslednja izmena:
Ћутање – тако бар неки верују - пружа човеку моћ. Чинило се да је тако и с Данилом. Јер, када је мало говорио и није покушавао да привуче ничију пажњу, мештани Руске посматрали су га с поштовањем.
Руска, Радерфурд

Back