Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
За вас које је занимало шта ја читам ових дана (да не испадне нека велика мистерија, кад већ није... )

Последње прочитано: Хоризонт - Патрик Модијано (зашто сам ја све време мислила да је Модијани? :think: )
Необично одлично. Једна од оних универзалних контемплација какве ја волим, али их је тешко јасно артикулисати и свести на пар речи... Роман без јасне радње, дефинисаних ликова, времена, без одговора на макар које питање, сачињен од неповезаних фрагмената сећања једног мушкарца на путу ка жени из ране младости. Нарација је једнако сведена - нема код њега неких великих речи, ни лирских заноса, али та тиха мудрост у сагледавању човековог постојања у времену је оно што осваја. Поређење с Прустом, којем сам се раније смејала, више ми није толико смешно, заправо, није уопште. И, кад бих Нобелову награду још увек доживљавала као аутентично највеће књижевно признање, рекла бих да је заслужио. У то име, купих још две његове књиге.

Тренутно на читању 1: Опчињеност најгорим - Флоријан Зелер
Млађани Француз кога пореде с Бегбедеом и Уелбеком, ја се међутим не бих сложила - мораће још да расте да би достигао овог првог, а још више, другог. Истина, динамика приповедања подсећа на Бегбедеа, али није то довољно да би се могао с њим поредити. Са Уелбеком га пореде на основу избора теме, и ту се сва сличност завршава. Радња се одвија у Каиру, где два франкофона писца, један Француз и један Швајцарац, одлазе на сајам књига како би одржали нека предавања. Кроз њихове догодовштине описује се исламски свет данас - ислам у пракси, међу Египћанима али и Саудијцима, нарочито по питању сексуалности. Тренутни утисак - на моменте добро, па онда смарајуће. Остало ми 50-ак страна до краја, очекујем поентирање у завршници. :)

Тренутно на читању 2: Ноћ без свитања - Џени Ерпенбек
Не знам на шта ће се ова књига свести - прочитала сам тек 50-ак страна - али слутим нешто велико. Ово ми је други покушај, први се неславно завршио - разболех се од туге на другој реченици (покопавање бебе :sad2: ), једва сам једну страну успела да прочитам... У међувремену сам погледала неке коментаре, изгледа да није све како се на први поглед чини. Једно је сигурно - ова Џени је опасна. Нарација је мајсторска, једва да могу да је испустим из руку, и мислим да ћу сад најпре њу да завршим, па се враћам на Опчињеност...

Poslednja izmena:
Недавно сам прочитао двије Модианове књижице, познату Улицу мрачних дућана и мање познате Те незнанке. Прва је псеудо-крими прича о човјеку који се не сјећа дијела своје прошлости и покушава да је реконструише детективским методама. Ликови које среће, већина је заглављена у неким прошлим временима. Не могу рећи да ме роман одушевио. Те незнанке, збирка три приче о младим дјевојкама, без циља и амбиција, које вријеме проводе маштајући и чекајући да их неко спасе из "заглављености", више ми се допала.

Тренутно читам Атлас облака Дејвида Мичела, негдје сам на трећини, хвалоспјеви о њему као врсном стилисти су ме нагнали да се ухватим романа. Ријеч је о неколико тематски, временски и просторно независних текстова, али које све спаја нит о путовању душе кроз вријеме и простор, и могућности да се лоша карма поправи (у ствари, што се саме књиге тиче, још не могу да ухватим ширу слику, гледао сам филм прије годину и нешто, па више тога још увијек знам из филма).

Pročitao Misteriju sedam budilnika Agate Kristi. Slatka misterijica, nema ni Poaora ni gđice Marpl, razrešenje je iznenađujuće jednostavno ali mi uopšte nije palo na um...valjda je u tome i Agatin dar.

Sada sledi jedna zbirka priča o Š. Holmsu...vraćamo se ljubavi iz detinjstva.

Šerlok je večit aljubav, Agatu sa druge strane sam uvek manje simpatisao...

Hja, to je dosta heterogeno. Nešto posudim, nešto spremim s library genesis...

Magee "Hegel and the Hermetic Tradition". Vidi s eHegelova ukorijenjenost u hermetizmu (CH, Bruno, Boehme, Agrippa von Nettesheim, Paracelsus,..) te u društvima kao masoni.
Hegel je modernizirani hermetički mislilac, a kao mladac se petljao i u rašljarenja, mesmerizam, alkemiju.. Voegelin je rekao da je "Fenomenologija Duha" magijski grimoire, a Hegel žrec.

Jovan Skerlić: Pisci i knjige, 3 knjige Dobar prikaz duhovnoga stanja jugoslavenstvujuščih pisaca pred 1. svj. rat.

Mujadžić: Vladimir Bakarić: Politička biografija Nepristrano pisano. Stječe se dojam da je Bakarić bio obrazovan, no nekarizmatičan političar
koji je uspješno plovio do smrti 1982. Idejno čvrst boljševik, no jugoslavenskoga tipa.

Zli Volšebnici: Polemike u srp. književnosti, I. dio: Pokriva dobu od 1917. do 1928. Zabavna ludnica, razni nadrealisti, dadaisti, zenitisti....odkvačene
asocijacije i sl. (Ne priznajemo gravitaciju !)

Hitler table Talk, 1941-1944. To je Bormann dao da se zapisuje kad bi Hitler zapao u asociranja o svemu živom (Bog, prehrana, povijest, kultura, arhitektura,..).
Zanimljivija i bolja knjiga od "Mein Kampfa"- ne znam zašto je MK bio zabranjen u Njemačkoj, a ovo slobodno, jer tu ima 100 puta više svega nego
u "Mein Kampfu".

"Carske mrvice" prevoditelja i urednika Zlatka Crnkovića. Puno zanimljivih tračeva o piscima iz ex-Yu (Kušan, Kapor, Mihalić,..)

zavrsio 2666, prvo:bas me zanima sto se knjiga zove tako,drugo:nista nije razjasnjeno iako na koricama knjige pise da se u drugom tomu razjasnjava ko je za ubisva zena u santa teresi pravedno optuzen.razjasnjava se veza izmedju klausa i arcimboldija i jasno je da klaus nije ubio sve zene ali se ne razjasnjava ko jeste i zasto.svasta pisu na poledjini knjiga samo da bi prodali i jos su ovu knjigu svrstali u triler, ovo nema veze sa trilerom.mada to nema veze, knjiga mi se svidja.moderna, odakle ti to da je arcimboldi dobio nobela, nisi ni procitala knjigu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back