Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citam Ficdzeralda " Tender is the night" i uzivam. Dopada mi se vise ( lezi mi vise) od Getsbija. Prilicno je autobiografski, vec na samom pocetku
romana naslucuje se tragedija, ali ne tragedija sekspirovskih razmera nego alkohol, pishijatrija, incest kod haj sosajeti americkog, besmisleno
traganje za smislom zivota americkih multimilionera, tumaranje po Francuskoj i to bas u vreme Velike Depresije u Americi.

Glavne licnosti su u svakom slucaju prepoznatljive jer odmah citalac prepozna Zeldu i njega.

Zamolila bih Qeintina za link neke ozbiljnije kritike ove knjige, Zaista je jedinstvena i jako neobicna.

Tender is the Night nisam čitao (bio sam počeo ali morao da odustanem iz nekog razloga poslije sto strana). Znam da knjiga jeste autobiografska (njegova Zelda isto je bila lujka) i da se smatra najambicioznijom njegovom knjigom.

Ko čta engleski: fin kritički paketić o Skotu Ficdžeraldu:
https://rapidshare.com/files/3584751313/F. Scott Fitzgerald.rar

Sol Belou – Ne propusti dan

Kratak roman od nekih 140 strana. Lako se čita. Podsjeća me na Belouov roman Žrtva. U oba romana glavni likovi su nesigurni, anksiozni ljudi koji često prave greške, a taj njihov nepovoljni položaj se još i produbljuje pojavljivanjem (polu)stranaca u njihovim životima.

Belou je stvarno dobar pisac.

Ocjena romana 8/10.

Uvod u smijesni ples – Robert Perisic, Lom 210 str. 9/10

Knjiga je sastavljena iz nekoliko prica o pojedinim razdobljima piscevog zivota.
Tinejdzerko doba, vojska - JNA, preseljenje u Zagreb, putovanje u Gruziju…
Svaka prica je za sebe, ali sve zajedno prakticno cine autobiografskiromanesej. Tako nesto.
Vrcav stil, ikavica u jednom delu knjige… Za mene prava poslastica.

Uvod u smijesni ples – Robert Perisic, Lom 210 str. 9/10

Knjiga je sastavljena iz nekoliko prica o pojedinim razdobljima piscevog zivota.
Tinejdzerko doba, vojska - JNA, preseljenje u Zagreb, putovanje u Gruziju…
Svaka prica je za sebe, ali sve zajedno prakticno cine autobiografskiromanesej. Tako nesto.
Vrcav stil, ikavica u jednom delu knjige… Za mene prava poslastica.

Bez tebe, mačkice, za gomilu pisaca nikad čula ne bih!

Knjiga je ocaravajuca, pojma nemam gde je tu patetika.

Povodom tog romana Gertrud Stein je rekla:

O Ficdzeraldu ce se govoriti decenijama i kada vecina njegovih savrmenika koji sada pisu, budu zaboravljeni.

Ernest Hemingvej kaze za roman:

"cudno, ali tek posle citanja roman postaje sve bolji i bolji"

A Cica kaze: Veoma dosadna i pateticna knjiga. Treba procitati ovu knjigu, jer sta fali izgubiti vreme citajuci knjigu od oko 300 strana. Ako ste odgledali Bertolucijevu "Ukradenu lepotu", nema potrebe da se zamarate jednim romanom, koji prica o nekoj grupi dokonih pacenika na jugu Francuske.

Naravno da si nam otvorila oči. Kakvo zameranje, kakvi bakrači!? Kako ti tako nešto pada na pamet, Cico?
nego, imaš li neku konferenciju na Sajmu oko novog romana? Hoćeš mi se potpisati na prethodni?

Hm! Molim vas, ne zelim da pomislite da sam sada neka nadobudna spisateljica, ali sajam u Beogradu i nije neki sajam na kom bih predstavljala svoja dela. Zavisi od menidjera. Moj najnoviji roman jos uvek nije gotov, a jos razmisljam kako da ga nazovem. Ne zelim nesto pretenciozno, jer sam skromna, ali posto je o ljubavi i Azurnoj obali, nazvala bih ga "Ljubav za sva vremena".

Hm! Molim vas, ne zelim da pomislite da sam sada neka nadobudna spisateljica, ali sajam u Beogradu i nije neki sajam na kom bih predstavljala svoja dela. Zavisi od menidjera. Moj najnoviji roman jos uvek nije gotov, a jos razmisljam kako da ga nazovem. Ne zelim nesto pretenciozno, jer sam skromna, ali posto je o ljubavi i Azurnoj obali, nazvala bih ga "Ljubav za sva vremena".

Ko bi to smeo da pomisli?
A šta misliš o Azzure ammore (imaš i aliteraciju i igru reči u amore - Amor i more)?

Materija, ali i moja osecanja, kao i masta su neiscrpna, mislim da bi trilogija bila suvise mala.

Onda obavezno računaj na osam delova. da prešišaš Pekića.:)

Počela sam jutros Umetnost vožnje po kiši, roman koji se prodaje ovih dana uz Gloriju. Nisam kupila, pozajmila sam iz biblioteke. Interesantno je to da je pripovedač pas. Inače knjiga je posvećena Ajertonu Seni, on je najbolje vozio po mokrom terenu. Laka literatura, štono kažu za plažu, ja sam u oba pravca busom već stiga do 56. strane.

Onda obavezno računaj na osam delova. da prešišaš Pekića.:)

Počela sam jutros Umetnost vožnje po kiši, roman koji se prodaje ovih dana uz Gloriju. Nisam kupila, pozajmila sam iz biblioteke. Interesantno je to da je pripovedač pas. Inače knjiga je posvećena Ajertonu Seni, on je najbolje vozio po mokrom terenu. Laka literatura, štono kažu za plažu, ja sam u oba pravca busom već stiga do 56. strane.

Cekaj onda da Schumacher napise knjigu. On je vise vozio po kisi;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back