Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja.
Sećam se jednog sjajnog obrazloženja takvog stava koji je nedavno ponovila Eva Ras (pa sam se iznervirala): "Monarhista sam, naravno i to smatram jedinim smislenim čovekovim opredeljenjem: da bi neko mogao da me zaj... morao bi biti makar rođen kao kralj"
A ne znam šta je čudno što je Kovačević monarhista - to izbija iz svakog njegovog reda.

U ovim savremenim monarhijama ljude zayebava vlada, kao i u bilo kojoj republici, a kraljevska porodica im dođe samo još jedna stavka u budžetu. Kao kad imaš nacionalni park sa rijetkim životinjama, pa daješ pare da se hrane i razmnožavaju.
Nekog smisla ideja monarhija u Srbiji imala bi kad bi potencijalni kralj bio motor preporoda i progresa (kao što je bilo u Španiji poslije Franka), ali ovi naši djeluju dekadentno i nezainteresovano. Ili kad bi kraljevska porodica bila simbol nacionalnog jedinstva (kao u Velikoj Britaniji), ali Karađorđevići bi samo produbili podjelu na partizane i četnike.

I da, za Kovačevića čini mi se da znam da je monarhista od kad znam za njega.

I ja.
Sećam se jednog sjajnog obrazloženja takvog stava koji je nedavno ponovila Eva Ras (pa sam se iznervirala): "Monarhista sam, naravno i to smatram jedinim smislenim čovekovim opredeljenjem: da bi neko mogao da me zaj... morao bi biti makar rođen kao kralj"
A ne znam šta je čudno što je Kovačević monarhista - to izbija iz svakog njegovog reda.
Vrlo smisleno od gospođe Grass, da se pravo na zaebavanje prirodno stiče rođenjem.

A ja pomislim da nije komunista i kako je patriota.

Tj. normalan. Tako i ja.

@ Mensch
Oduvek mi je bio interesantan poriv za vađenjem nečijih reči iz konteksta. Da zanemarimo čija je izjava i koji je njen cilj: pravo na zaj... se nije pomenulo u gornjem citatu, ni kao urođeno, ni kao stečeno, niti se uopšte pomenulo. Pomenula se mogućnost, koja je nešto sasvim drugo.

A ja pomislim da nije komunista i kako je patriota.

Nemam ja nista protiv komunizma, uostalom i Kusta i Kovacevic su bas u vreme komunizma stvarali, pisali, pravili filmove, pozoriste.
I ne samo oni, ima ih ihihihihi. Od kad jedan postade Srbin, a drugi postade clan Krunskog Saveta, samo mlacenje prazne slame
i presipanje iz supljeg u prazno.

A na patriotizme i ostale "izme" samo mogu da povracam.

Vrlo smisleno od gospođe Grass, da se pravo na zaebavanje prirodno stiče rođenjem.

Mislim da je pre rec o naslednom pravu na "yebavanje" plebsa i onih koji su mazohisticki nastrojeni da ih plava krv yebava kako i gde stigne.
Madame Ras je trazila pare za leba ( mala peMzija) od predsednika Srbije, nije se obracala za pomoc princezi Katarini ( lihvarki, Grkinji
koja je imala ducan na periferiji Londona).

Nemam ja nista protiv komunizma, uostalom i Kusta i Kovacevic su bas u vreme komunizma stvarali, pisali, pravili filmove, pozoriste.
I ne samo oni, ima ih ihihihihi. Od kad jedan postade Srbin, a drugi postade clan Krunskog Saveta, samo mlacenje prazne slame
i presipanje iz supljeg u prazno.

A na patriotizme i ostale "izme" samo mogu da povracam.

Pa baš je u tome i problem (ne sa tobom, nego uopšte). Ali malo je smešno da ja pričam o tome, i ne nameravam više, to je bio samo usputni komentar.

Tj. normalan. Tako i ja.

@ Mensch
Oduvek mi je bio interesantan poriv za vađenjem nečijih reči iz konteksta. Da zanemarimo čija je izjava i koji je njen cilj: pravo na zaj... se nije pomenulo u gornjem citatu, ni kao urođeno, ni kao stečeno, niti se uopšte pomenulo. Pomenula se mogućnost, koja je nešto sasvim drugo.
Nikad mi nisu bila interesantna neuverljiva pravdanja loše metafore.

Tako i za mene kad kažem da sam ateista, misle da sam komunista i da nisam patriota. A ni jedno ni drugo nije tačno. Mnogi veliki monarhisti i deklarativne patriote su mentalitetom staljinisti.

Ma to je tako uobicajeno i ne samo na forumima, ali sam ja licno zaprepascena da cak i na ovom prelepom PDF ima ljudi koji dele svoje sunarodnike na dobre i lose
patriote, Srbe, da im srce zatreperi od srece kada Eva Ras prica da zeli nekakvu monarhiju jer vise uziva kada se muci pod kraljem nego u nekakvoj
demokratiji, a opet kad zagusti onda moli za pare bas tu decu komunista.

I uopste me nerviraju ljudi koju pljuju po svojoj proslosti, a narocito ovi umetnici koji su bas u komunizmu i od komunizma profitirali
( ovako ili onako).

I ja.

Meni to što je Eva Ras rekla više zvuči anarhistički, nego rojalistički, jer implicira da država pojedinca uvijek zayebava.

Inače, sličnu ideju često koriste desničari koji zagovaraju apsolutističku monarhiju kao idealno uređenje. Oni kažu kako je bolje da griješi jedan (monarh), nego mnoštvo (parlament). Naravno, zanemaruju da je parlamentarni sistem način da građani osjećaju da učestvuju u poslovima države, a monarhija, posebno nekog neharizmatičnog kralja, kao što je ovaj naš bucko, je način da se narod izoluje od države, i da se ne potiče na građansku odgovornost.

Hm, ne znam kako kod drugih, ali kod mene to nije tako dvosmerno, ne bih ja odmah pomislila da si komunista i da nisi patriota. Nije to baš tako jednostavno.

Ako se pravi statistika, ni kod mene.
Ali bih dodala da u mom slučaju činjenica da je neko komunista dovodi u pitanje sve druge njegove kriterijume, te do patriotizma najčešće ne uspem da stignem.

@ tema
Spremam se da čitam Kozmetiku neprijatelja Ameli Notomb.

Komunizam iskljucuje patriotizam, nego si ti citala General mrtve vojske?

Da, onaj izvorni komunizam isključuje patriotizam, ali od Staljina komunizam je izrazito nacionalistički. A našim komunistima je uglavnom tavariš Staljin srcu prirastao. I jugoslovenski komunizam je bio veoma nacionalistički. Naravno, ne etnonacionalistički.

@tema
Nisam čitao Kadarea. Imam tu knjigu, ali nikako da dođe na red. Kadare je dobio prvu međunarodnu Buker nagradu 2011. godine, i to sigurno nešto znači.

Pređite na Politiku, molim vas.:cmok:

Šta ste poslednje pročitali?:think:

Ja cu da ponovim Prasko groblje bas zbog losih kritika koje sam procitala posto sam brzinski zavrsila knjigu. Mozda sam nesto precenila, ili nju ili licni ukus, buduci da mi se veoma svidela:lol:. Pokusavala sam da zanemarim Eka te razgledala police k'o razmazeno derle i sve mi je bilo njaaaah, nekako smorno. Za mesec dana planiram posetu Pragu pa cu veceras napraviti listu knjiga koje ce mi posluziti kao priprema za put i sa liste cu namerno skinuti Kunderu:)

Ja cu da ponovim Prasko groblje bas zbog losih kritika koje sam procitala posto sam brzinski zavrsila knjigu. Mozda sam nesto precenila, ili nju ili licni ukus, buduci da mi se veoma svidela:lol:. Pokusavala sam da zanemarim Eka te razgledala police k'o razmazeno derle i sve mi je bilo njaaaah, nekako smorno. Za mesec dana planiram posetu Pragu pa cu veceras napraviti listu knjiga koje ce mi posluziti kao priprema za put i sa liste cu namerno skinuti Kunderu:)

E, hvala ti ko sreskoj nacelnici za Prasko Groblje. Skanjeram se vec mesecima, ali sada cu je kupiti ( sigurna sam da cu je i citati).

A za Prag je naravno Kafka ( ali i Rilke, ako volis poeziju) jedini i pravi izbor:)

@tema
Nisam čitao Kadarea. Imam tu knjigu, ali nikako da dođe na red. Kadare je dobio prvu međunarodnu Buker nagradu 2011. godine, i to sigurno nešto znači.

Bices prijatno iznenadjen jer je roman jako neobican , pojavljuju se likovi u romanu, ali nemaju imena, nemaju ni emocija,
ni Italijan, ni Albanac, ali ni svestenik koji dolazi iz Italije da pokopa neke vojnike, pale dvadesetak godina ranije. Neka vrsta dance macabre
nad mrtvima, zivima, svadbi, slavnim generalima. Tanka je knjizica, verovatno imamo istu ( crvena, Rec i Misao).

Rayela, da te ne navucem mojim odusevljenjem. Prasko groblje je fakat pisano cinicno, mrzno i zbilja se moze zalepiti antisemitizam delu (bokte, ne mozes vise Jevreje uvrediti ni mastom, no dobro). Medjutim, strasno je duhovita, za razliku od Fukoovog klatna, laganaaaa za citanje, pitka, puna privlacnih i izmastanih istorijskih momenata ( Protokol sionskih mudraca, masoni, jezuiti, falsifikatori zvanicnih dokumenata pa samim tim i kreatori istorije i tako dalje). Kazala mi je drugarica kako se njoj nakon pomenutog Klatna ne mili da uzme Eka u ruke, jedva sam je ubedila da proba Prasko groblje, zavrsila je i dosla do istog zakljucka k'o i ja - filmska prica. Inace, radnja nije samo u Pragu, najveci deo obuhvata Pariz...ma uzmi, zabavices se sigurno:)

...ukoliko se odlucis za srpsko izdanje prevod Mirele Radosavljevic je zbilja fin.

...Kafku nisam pipinula od gimnazije a i tada sam procitala samo dve njegove knjige...stidim se...i pravim listu, pravim listu:lol:

Rayela, da te ne navucem mojim odusevljenjem. Prasko groblje je fakat pisano cinicno, mrzno i zbilja se moze zalepiti antisemitizam delu (bokte, ne mozes vise Jevreje uvrediti ni mastom, no dobro). Medjutim, strasno je duhovita, za razliku od Fukoovog klatna, laganaaaa za citanje, pitka, puna privlacnih i izmastanih istorijskih momenata ( Protokol sionskih mudraca, masoni, jezuiti, falsifikatori zvanicnih dokumenata pa samim tim i kreatori istorije i tako dalje). Kazala mi je drugarica kako se njoj nakon pomenutog Klatna ne mili da uzme Eka u ruke, jedva sam je ubedila da proba Prasko groblje, zavrsila je i dosla do istog zakljucka k'o i ja - filmska prica. Inace, radnja nije samo u Pragu, najveci deo obuhvata Pariz...ma uzmi, zabavices se sigurno:)

...ukoliko se odlucis za srpsko izdanje prevod Mirele Radosavljevic je zbilja fin.

...Kafku nisam pipinula od gimnazije a i tada sam procitala samo dve njegove knjige...stidim se...i pravim listu, pravim listu:lol:

Ma mora da sam ja ta tvoja drugarica:zcepanje:
Stvarno sam se zaklela posle "klatna" da sam zavrsila sa Umbertom, rascistila sa religijom, monarhijom:D.
Medjutim, pricitah prilicno ruzne kritike u nemackom tisku ( ali i kratak sadrzaj) i tu se odlucih da cu ipak to citati.

Komunizam iskljucuje patriotizam, nego si ti citala General mrtve vojske?

Ali mi pričamo o ateizmu - Quentin je rekao da ljudi uglavnom povezuju ateizam sa komunizmom i nestatkom patriotizma, a ja da ne smatram da je ateista nužno i komunista (ili da nije patriota).

Generala nisam čitala, dobra ideja, hvala.
Kod mene je na redu Ingmar Bergman, Slike.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back