Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja cu da ponovim Prasko groblje bas zbog losih kritika koje sam procitala posto sam brzinski zavrsila knjigu. Mozda sam nesto precenila, ili nju ili licni ukus, buduci da mi se veoma svidela:lol:. Pokusavala sam da zanemarim Eka te razgledala police k'o razmazeno derle i sve mi je bilo njaaaah, nekako smorno. Za mesec dana planiram posetu Pragu pa cu veceras napraviti listu knjiga koje ce mi posluziti kao priprema za put i sa liste cu namerno skinuti Kunderu:)

Ovde sam nedavno pisala o knjizi čija je radnja smeštena u (srednjovekovni) Prag. Možda ti bude od koristi.

:)

Leo(pold) Perutz, Nachts unter der steinernen Brücke. Ein Roman aus dem alten Prag

Odbor najlepse zahvaljuje ( u odboru je i moj muz koji ce takodje knjigu citati jer ti pomenu Valenstajna, a taj deo nemacke istorije
je jako zanimljiv).

Valenstajna je ovekovecio Shiler u svojoj istoimenoj drami, radi se o tridesetegodisnjem ratu ( protestanti-katolici), vojnicima placenicima,
pominju se Hrvati ( od tuda i tada i rec kravata), ali i poslovicna izreka " Skrivajte se, dolaze Hrvati" (Vaziöli su za ubice,silovatelje, palikuce,
pljackase). Eto, odoh malo u istoriju.

Da, onaj izvorni komunizam isključuje patriotizam, ali od Staljina komunizam je izrazito nacionalistički. A našim komunistima je uglavnom tavariš Staljin srcu prirastao. I jugoslovenski komunizam je bio veoma nacionalistički. Naravno, ne etnonacionalistički.

@tema
Nisam čitao Kadarea. Imam tu knjigu, ali nikako da dođe na red. Kadare je dobio prvu međunarodnu Buker nagradu 2011. godine, i to sigurno nešto znači.

Oko toga je i nastao razdor medju Staljinom i Trockim. Trocki je bio internacionalista, zagovornik svjetske komunisticke revolucije dok je Staljin smatrao da svijet moze doci do komunizma samo kroz dominaciju ruskog naroda kao glavnog nosioca te ideje.

Rej Bredberi - Farenhajt 451

Čini mi se da je ovo prva SF knjiga koju sam pročitao u životu. To je distopijski roman koji govori o američkom društvu u budućnosti u kojem je zabranjeno čitanje knjiga. Knjige se spaljuju zajedno za kućama u kojima se nalaze, a ponekad se spaljuju i ljudi koji ih posjeduju. Knjige se smatraju zlom jer podstiču na razmišljanje, što onda dovodi do kritike i na kraju nesreće društva u cjelini. Spaljivanja vrše ljudi koji se više ne zovu vatrogasci, već požarni brigadiri.
Naziv je u vezi za temperaturom samozapaljivanja papira.

Bredberijeva vizija budućnosti je zaprepašćujuća, a njegova mašta nevjerovatna!

Lagana knjiga koja ipak tjera na razmišljanje. Ocjena 8/10.

Čini mi se da je ovo prva SF knjiga koju sam pročitao u životu. To je distopijski roman koji govori o američkom društvu u budućnosti u kojem je zabranjeno čitanje knjiga. Knjige se spaljuju zajedno za kućama u kojima se nalaze, a ponekad se spaljuju i ljudi koji ih posjeduju. Knjige se smatraju zlom jer podstiču na razmišljanje, što onda dovodi do kritike i na kraju nesreće društva u cjelini. Spaljivanja vrše ljudi koji se više ne zovu vatrogasci, već požarni brigadiri.

Postoji i savrsen film. Fransoa Trifo je reziser, igraju Dzuli Kristi, Oskar Verner ( i ne secam se ko vise) ali film nije pogodi0o pravu notu knjige.

Kada sam bila mala jako sam se plasila tog filma. Secam se ljudi, koji su bezali van grada i onog pokajnika, koji je bas bio sladak i od progonitelja knjiga i citalaca postao ljubitelj i citalac knjiga. Ja sam od malih nogu citala, pa je za mene to bio horor film. Nocima sam se budila i sva oznijana sam trcala u svoju biblioteku u strahi da mi neko nezapali knjige. Kada sam procitala knjigu, jos sam vise bila uplasena. Ipak, meni su knjige najvaznije u zivotu. Imam i decka. On je sladak. Ali sam literarno talentovana, pa su mi knjige veoma bitne, a pored toga sam i uspesna spisateljica. Zamislite! Ovaj podforum, na kom se tako lepo druzimo, ne bi postojao da je to stvarnost. Ili jos gore, ja kao knjizevnica, koja je veoma uspesna morala bih da se bavim samo plesom i pevanjem. Mnogo volim knjige, naravno, znate koju najvise. Bibliju. Ja mislim, da, ako bi se sve knjige uklonile, a ostala samo Biblija, da bi covecanstvo moglo da funkcionise.

Mene vec ovaj tvoj post tera na razmisljanje.
Zastrasujuce je :eek:

Nowhere man – Aleksandar Hemon, Rende 240 str. 6/10

Knjiga moze da se cita, ali nije nis’, nis’ posebno. Sva je nekako dezorjentisana, rastrzana… na parce…
Roman je inace o apatridima, njihovom zivotu i nemogucnosti da se smeste u neki od mnogih zivotnih prostora, koji im svi na neki nacin i po malo, a opet ne sasvim, pripadaju. Ima malo Bosne, Amerike, Ukrajine, Kine, Japana, jevrejskih korena… I tako.

Nowhere man – Aleksandar Hemon, Rende 240 str. 6/10

Knjiga moze da se cita, ali nije nis’, nis’ posebno. Sva je nekako dezorjentisana, rastrzana… na parce…
Roman je inace o apatridima, njihovom zivotu i nemogucnosti da se smeste u neki od mnogih zivotnih prostora, koji im svi na neki nacin i po malo, a opet ne sasvim, pripadaju. Ima malo Bosne, Amerike, Ukrajine, Kine, Japana, jevrejskih korena… I tako.

Uh, tako je konfuzna. Pokusava da bude Dostojevski.

Procitao Tajnu ( The Secret ). Znam da nije knjizevnost, al hocu da napisem jer ako je neko probao zamolio bi da mi se javi na pp...bas me zanima da l radi...
Radi, nego šta. Eto, baš večeras sam snažno poželeo voćni jogurt od jagoda. Sišao sam do prodavnice i stvarno kupio jedan. Upravo stoji ispred mene i snažno svedoči o moći Tajne.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back