Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bolje da si ti ostala u Americi, a da si knjigu poslala ovamo. :p

Baš ste me zaintrigirali sa Školicom. Imam je i ja kući. Baš bih mogao da pokušam. Ionako sam danas ostao bez posla. Treba nečim zagorčati ionako odvratnu situaciju.

E vala dobro si mi rekao! Kamo lepe srece...
Nadam se da ces ubrzo naci neki posao.
I ja sam ostala bez posla. :(

Meni je teško da izdvojim jednu knjigu, svake godine mi je neka druga omiljena. Divna je i knjiga Razgovori sa Isakom Baševisom Singerom. Razgovore je vodio Ričard Bergin, a knjigu je preveo David Albahari.

I Venčanica je lep roman. Imam i zbirku Strasti i roman Moskatovi koji još nisam pročitala. Možda i bih da mi nije foruma, sa novim preporukama i neverovatnim oduzimanjem vremena.:)

Vidim pominje se i Bulgakov.Pa i on je smece i ako je popularan.Jedan ruski pisac ili filozof,ne secam se tacno koji,a mogu saznati,rekao je da je bio poceo citati Majstor i Margarita i ostavio.Napustio kao Rada Skolicu.
Ja sam jedva procitao Margaritu,toliko providno,toliko ocigledan predumisljaj da se rabeci poznata imena i dogadjaje stekne neki utisak.Kao kod Dzojsovog Uliksa.

Pa svašta se može reći za ''Školice'', ali baš da su obične, nikako. Ko očekuje nekakvu fabulu sa uvodom, zapletom, itd... tome može i da se čini da je roman tamo nešto ''o dvoje mladih sa bebom''. I sama činjenica da je tok romana izlomljen, tako da dozvoljava i čitanje redom i skakanje napred-nazad po stranicama, je valjda dovoljna da pripremi i usmeri čitaoca. Priča je samo podloga koja Kortasaru služi da iznese svoje refleksije na temu filozofije, umetnosti, jezika, ljubavi, ''argentinštine''... Pri čemu je daleko od sejanja ''životnih mudrosti'' a la ''Alhemičar''.
Da zanemarimo što su priče znatno pristupačnije prosečnom čitaocu, mislim da je u ''Školicama'' Kortasar prosto dao sebi u nekim trenucima i previše prostora da se razmaše i naširoko upusti u apstraktnu filozofiju, pa na momente počne da guši. Manje-više sve ono o čemu je on ovde pisao može da se nađe i u njegovim pričama (i drugim delima), bolje dozirano i ne toliko ogoljeno.

Puno ti hvala, stvarno mi ovo znači.
Ima nekih par naslova koji su (makar u nekom mom koordinatnom sistemu) kultni/zvučni/bitni ili šta već, a ja sam ih propustila u nekim godinama kad je, možda bilo vreme, pa se sad bolje informišem.

Vidim pominje se i Bulgakov.Pa i on je smece i ako je popularan.Jedan ruski pisac ili filozof,ne secam se tacno koji,a mogu saznati,rekao je da je bio poceo citati Majstor i Margarita i ostavio.Napustio kao Rada Skolicu.
Ja sam jedva procitao Margaritu,toliko providno,toliko ocigledan predumisljaj da se rabeci poznata imena i dogadjaje stekne neki utisak.Kao kod Dzojsovog Uliksa.

- Da bi Jugoslavija postala slobodna država, potrebno je povešati komuniste i pekare - uplašeno izdeklemova pacijent.
- Zašto pekare j.ebem te blesavog?
- Pa, u tome je, profesore, i poenta vica - nasmeja se ozvučeni. - Niko ne pita zašto komuniste.

prije nekih desetak godina pročitao sam (prvi puta) tao te king. (na njemačkom, domaća izdanja su neupotrebljiva, jer nisu komentirana
- to je, slutim, namjera; mi kao naravno imamo prevod, ali to ustvari nitko ne bi trebao razumjeti)
prije dvije-tri godine pala mi je u ruke knjiga čuang tse, prije par mjeseci kompletno izdanje.
neku drugu knjigu nakon tao te kinga više nisam pročitao.
to ne znači da više ne čitam - nikad nisam toliko čitao kao sad, kad imam pristup www-u.
prije toga čitao sam 40 godina najmanje jednu (obično više) knjigu svaki mjesec.
resume: kad pročitaš nekoliko dobrih knjiga, ostalih milijun više ne trebaš.
monkey.gif

Poslednja izmena:
Falsifikator- Edgara Valas, Politika, 200 str. 9/10

Pravi triler za mene.
Vreme desavanja izmedju 2 rata, mesto desavanja Engleska, zaplet taman kako treba, malo pretpostavljas, malo se iznenadis… I tako…
Lici na Agatu Kristi. A trazila sam od bibliotekarke “jedan normalan triler”, i ona mi ja dala ovo. Pun pogodak. A ovaj pisac je izgleda pisao jos oho-ho. Videcemo mi jos sta tu ima :)

PS. I da znate da mi se ova Politikina izdanja (u smislu opreme, stampe, fonta, korica...), bas svidjaju.

Falsifikator- Edgara Valas, Politika, 200 str. 9/10

Pravi triler za mene.
Vreme desavanja izmedju 2 rata, mesto desavanja Engleska, zaplet taman kako treba, malo pretpostavljas, malo se iznenadis… I tako…
Lici na Agatu Kristi. A trazila sam od bibliotekarke “jedan normalan triler”, i ona mi ja dala ovo. Pun pogodak. A ovaj pisac je izgleda pisao jos oho-ho. Videcemo mi jos sta tu ima :)

PS. I da znate da mi se ova Politikina izdanja (u smislu opreme, stampe, fonta, korica...), bas svidjaju.

Citala sam. Odlicna knjiga. U srednjoj skoli sam pisala kritiku, koja je bila objavljena u Tajmsu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back