Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lamar, očekivala sam da pročitam tu rečenicu Igora Mandića! Tako si je najavila, pa ništa. Makar je prepričaj.
Pa ne znam Bi da li bi imala taj efekata kada bi se izvukla samo ona iz cele knjige, i iz te tuzne pretuzne epizode iz njegovog zivota. Nisam je ni zapamtila od reci do reci. Ali taj ton koji ona ima na ikavici, to je nesto sto mi zuji u usima i dan-danas, iako sam je citala pre 4-5 godina valjda.

...Isto tako pamtim najusamljenijeg decaka na kugi zemaljskoj. Robert Nurijev, u knjizi Igrac - Kolom Meken (biografija o Nurijevu). To je romansirana biografija, sigurno ne spada u vrhove svetske knjizevnosti (mada svakako nije ni losa), ali meni je savrseno docarala svemirsku usamljenost nekoga ko je drugaciji - poseban.

To je meni uradila autobiografija Martine Navratilove (koju sam pročitala sasvim slučajno).

Ja slabo nesto autobiografije i biografije citam, narocito ove novije. Citala sam pre par godina "Purpurna reka" Cvetana Slepceva i to je jedna od najbezveznijih knjiga koje sam ikad procitala. Kao neki jeftin film, a sa svake strane autobiografov ego ti skace u facu "vidi me, kakav sam mangup". Blah...

Ja ne čitam autobiografije, izuzetak (osim već spomenute Martine, koju sam pročitala u gostima) su autobiografije filmskih režisera - oni po pravilu pričaju samo o filmu, književnosti i umetnosti, te su dobar izvor raznoraznih podataka... Već sam preporučila Kurosavu, iz iste serije sam čitala i Formana, Hjustona, Roselinija, divna je Bunjueova autobiografija - pisana sa Žan-Klod Karijerom, Renoarova, Felinijeva - zaista sve prekrasne knjige kroz koje se saznaje mnogo o filmu, vremenu i zemlji u kojima su ti filmovi nastali, i svaka je neka vrsta meditacije o suštini umetnosti...

Poslednja izmena:
Ja trenutno prelistavam Knjigu o Blejku (to da se odmorim od lektire) ali to je vise objasnjenje njegovog stvaralastva uklopljeno sa biografskim podacima, nije pisana kao roman. Mnogo vise se objasnjava njegovo slikarstvo i gravura, nego knjizevnost. Ocekivala sam vise povezivanja, ali dobro, zanimljivo je svakako. Saznala sam mnogo novih stvari.
Hvala na preporuci za ove autobiografije rezisera. Sigurno cu procitati nesto od toga, kad vreme dozvoli.

Ja kad sam uzela nisam se zaustavila sve do samog kraja.
Postala zavisnica.
A epsku fantastiku nisam uopste mirisala sve dok nisam uzela PLIV i kasnije Igru...
Na ``cekanju`` mi je Igra vetra. Isto je EF.

Meni je kuca puna epske fantastike jer moja ljepsa polovina voli taj zanr a posto ja gajim predrasude prema istom nisam jos procitao nista iz te obimne biblioteke.

Jutros sam rano ustala, nadahnuto počela da čitam Školice, stigla do 80. strane, sa sve onim preskakanjima, ko razume shvatiće, dakle, stotina strana. Komšinica ispod mene je pustila Mišu Kovača, ja sam bila na terasi, baš čitala kako Maga Oliveiri sprema napitak mate i setila se da se Mišo Kovač zapravo zove Mate. E, tada sam shvatila da me knjiga uopšte ne zanima, da su mi misli u komšiluku, i ponosno je vratila u biblioteku umesto da produžim.:( Možda sam ja to prerasla. Ne kažem da je glupa, samo nije po mom ukusu. Eto...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back