Vrela Cica
Iskusan
- Poruka
- 5.579
Prvo cu procitati "Lovca" pa cu posle verovatno uzeti i tu![]()
Spremi se! Upozoravam te, jer je veoma tuzna i realna knjiga. Ne mogu da je procitam ponovo.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Prvo cu procitati "Lovca" pa cu posle verovatno uzeti i tu![]()
Ova vrela cica je ona bivsa pevaljka?
De nadje mene da smara.
A zašto baš Drajzer?
Čitao sam. Ništa posebno.
Zato što ili idem sa spremnom listom pa znam gde ko geografski pripada ( i onda usput istražujem šta sve ima) ili idem na slepo, intuitivno.
Tipa kažem sebi, danas ideš u Indiju i onda se zabijem u ćošak pod indijce i preturam
Stvar navike prosto![]()
i naravno ne smem sam da uzimam posto navnodno ne znam da vratim na pravo mesto -.-
@ arvena
Čitala sam i ja Drajzera, dobar je pisac, iako ne omiljeni. Bilo mi je čudno što je Luciuss baš njega izabrao za poređenje sa Pekićem.
A bibliotekari su čudni ljudi - jedna bibliotekrka mi je, posle svih dela Mome Kapora, preporučila i autobiografiju Zaze Gabor (tada nisam imala više od 13 godina). I ja sam je naravno uzela i pročitala, i neke detalje pamtim do danas - to je bio moj prvi susret sa svetom holivudskog glamura, da ne kažem kiča (Kako se izviniti mami nakon svađe? Kupiti joj crveni porše, i ostaviti ga pred maminom kućom sa velikom svilenom mašnom) Moji roditelji nikada ne bi preporučili takvu knjigu, i ja se još uvek pitam šta bi toj ženi da mi preporuči Zazu...
Nisam raspoložena za nove knjige, čitaju mi se stvari koje sam čitala pre dve decenije. Sada je na redu D. H. Lorens, prvo Sinovi i ljubavnici, zatim Zaljubljene žene. Jedva čekam, jer su mi u pamćenju ostale samo životinje (ždrebac, zec, krave) i mesečina. I odevne kombinacija dve sestre : )
Odlicna knjiga. Ona ti je to preporucila da vidis kakav zivot treba da vodis. Ja bih ti preporucila Djeki Kolins - sve.
Da li mi neko može preporučiti neku objavljenu kritiku Platonove Države?
Od Slobodana Jovanovica.
Zamak u Pirinejima – Justejn Gorder, Geopoetika, 210 str. 7/10
Malo duhovnog, malo materijalnog, malo filozofije, malo patetike (deo koji me nervirao), malo ocuvanja planete (deo koji mi se najvise dopao).
Vise su mi se dopala njegova pisma nego njena, jer sam vise sklona tom pogledu na svet.
Sve u svemu mislim da mi nece dugo ostati u secanju. Od Gordera sam jos citala Devojku sa pomorandzama i bila mi je lepsa. Verovatno jer sam je prvu citala.
Ko nije citao nek ne cita ovo iz spojlera.
I jos nesto sto sam uocila. U jednoj knjizi je zagonetna licnost devojka sa pomorandzama, a u drugoj zena sa brusnicama. Nedostatak ideja ili…Naslutila sam od pocetka da se radi o nekoj saobracajnoj nesreci, ali i sam kraj sam pocela da slutim negde pri kraju.
A Norvesku sam zavolela preko Isidorinih Pisama iz Norveske i Prolece – Sigrid Unset. Ne preko Gordera. A ni preko Lua, mada sam od njega citala samo Mulej a planiram da ga malo dopunim.
A sve vreme dok sam citala razmisljam kako su Norvezani srecni ljudi. Imaju uredjenu zemlju, uredjen zivot...
Tako da im je ostalo da brinu samo o ocuvanje planete i prirodi![]()
Upravo čitam Gorderov "Sofijin svet".
Do sada sam pročitao "Devojku sa pomorandžama" i "Kći direktora cirkusa" od istog autora, ali iskreno nisu mi se dopali.
"Sofijin svet" je izvanredan kada je reč o upoznavanju nekog deteta sa istorijom filozofije, ali mi je onaj podnaslov na koricama knjige, "Alisa u zemlji filozofskih čuda", neprikladan.
Upravo tako je i ja vidim. Kada se posmatra u celini, roman zaista ima interesantnu strukturu.
Pisma koja Sofija dobija su savršeno jasno napisana i zato mogu biti razumljiva i nekome ko se sa tim činjenicama do sada nije upoznao. Ja sam već izučavao filozofiju u srednjoj školi, ali su mi tek neki delovi iz ove knjige razjasnili nešto što ranije nisam razumeo kako treba.
I da, posebno me je zainteresovao delima Platona. Neka sam do sada čitao, ali nisam se susretao sa "svetom ideja" ni u jednom od njih.
Pročitala Dnevnik Bridžet Džouns. Ne sećam se ko je rekao da nam drugorazredna književnost često pruža bolju sliku o nekom vremenu nego dela velikih autora, ali bio je u pravu. Duhovito i tačno opisani problemi novog naraštaja ljudi (žena) u svetu punom samaca koji ne žele da se vežu, a još manje ožene... Knjiga je suptilnija od filmske adaptacije, ali nije obavezna lektira. Možda bi Rudjer mogao da pročita, i uporedi sa 'Gordost i predrasuda' - priča je u stvari ista, ali nije 'dosadna' kao roman Džejn Ostin na koji se žalio![]()