Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa sta si to citao?
Mozda nisi obratio paznju.Pisac Sofijinog sveta jeste zavrsio filozofski fakultet ali tako se ne postaje filozof.
Platon jeste veliki filozof,mozda i najveci.
Glavna njegova dela su Drzava,Fedon,Sokratova odbrana itd.
U Drzavi imas o idejama.U Fedonu takodje imas sustinu zapadne filozofije.
Gozba je dijalog o ljubavi a Fadon o besmrtnosti duse.

Gorder jeste završio filozofiju i delu je pristupio kao učitelj filozofije. Ja sam na to i mislio.
Čitao sam "Odbranu Sokratovu" i "Gozbu".

Pročitala Dnevnik Bridžet Džouns. Ne sećam se ko je rekao da nam drugorazredna književnost često pruža bolju sliku o nekom vremenu nego dela velikih autora, ali bio je u pravu. Duhovito i tačno opisani problemi novog naraštaja ljudi (žena) u svetu punom samaca koji ne žele da se vežu, a još manje ožene... Knjiga je suptilnija od filmske adaptacije, ali nije obavezna lektira. Možda bi Rudjer mogao da pročita, i uporedi sa 'Gordost i predrasuda' - priča je u stvari ista, ali nije 'dosadna' kao roman Džejn Ostin na koji se žalio :)
I meni se svojevremeno dopala. Lepo napisana knjiga :D
Za razliku od knjige Sex i grad koja je totalna bezvezarija.
Ne verujem da sam odmakla vise od 20-ak strana.

Zlocin i kazna – Boris Dezulovic, VBZ 250 str. 9/10

Novinski clanci koje je Boris Dezulovic pisao za razne novine negde u periodu 2007-2010. Kritika srpskog drustva, politike, mentaliteta… na duhovit i satirican nacin. Ooo, negde sam se bas slatko/gorko smejala :lol: / :confused:

Neki tekstovi su mi bili interesantni a neki ne, pa ih nisam ni citala. One koji su uze vezani za politiku i politicare svakako nisam citala jer tu tematiku godinama izbegavam. A one koji su vezani za kulturu, jezik, navike… sam citala i odlicni su.

Eh a ja se još nisam dokopala Čuda u Poskokovoj Dragi ( i na nju čekam u biblioteci već sto godina)!

Što je muškarac bez brkova mi je bila ok ali ne toliko kao Građanin pokornimada je dosta hvale i većina ljudi koje ja znam a čitala je obe, ipak bira Što je ...
A u Građanin pokorni isto ima raznih kolumni, od politike do kulture i šali na račun mentaliteta Hrvata :lol: Bilo je par koje su meni bile strane i dosadne, nisam baš razumela o čemu tačno priča ( one baš usmerene na politiku).

A od Dežulovića sam čitala samo Christkind koja mi je bila odlična i **** sad hiljadu dinara koja mi je bila baš zabavna a istovreemno gorka i depresivna :/
A Zločin i kazna definitivno zvuči super! Hvala:D

Sad mi je pala na pamet jedna divna knjiga ``Dnevnik jednog pensjunata`` iliti ``Dnevnik jednog penzionera``.
Pisac - Miljenko Smoje.
Cim se penzionisao, a vi dobro znate ko je Miljenko Smoje, odmah je poceo da vodi dnevnik o svakodnevnim stvarima koje mu se desavaju, daje svoj pogled na sve sto ga muci, sto ga razveseljava.
Zaista zanimljivo. I secam se da sam se slatko smejala... Pisana je po dalmatinski, ali se brzo ulazi u stos.

Sad mi je pala na pamet jedna divna knjiga ``Dnevnik jednog pensjunata`` iliti ``Dnevnik jednog penzionera``.
Pisac - Miljenko Smoje.
Cim se penzionisao, a vi dobro znate ko je Miljenko Smoje, odmah je poceo da vodi dnevnik o svakodnevnim stvarima koje mu se desavaju, daje svoj pogled na sve sto ga muci, sto ga razveseljava.
Zaista zanimljivo. I secam se da sam se slatko smejala... Pisana je po dalmatinski, ali se brzo ulazi u stos.

U, pa ja volim to po dalmatinski :D

I ja. Sad mi se baš čita ta knjiga :)

Čitam Kako reči menjaju značenje, autor je Antoan Meje. Teorija semantičke promene - fina knjižica, ali više bih uživala da znam francuski jezik, ovako 'hvatam' samo opšte stvari...

Dzon Grin- U potrazi za Aljaskom.

Odlična knjiga. Dobar humor i upečatljivi likovi. Ali da ne zvučim samo kao neki kritičar, reći ću da je ova knjiga ostavila na mene jak utisak zbog toga što je jako lepa i zabavna.
Meni su priče sa internatima oduvek bile zanimljive, a u ovoj je moguće naći od svega što čini takvo školovanje: školske frakcije, smicalice, noćni izlasci i pijančenje po seoskim ambarima...
Protagonista ima interasantan hobi, skupljanje poslednjih misli velikih ljudi pred njihovu smrt, a Aljaska ima više knjiga u svojoj školskoj sobi nego što ću ih ja ikada imati. Učenici na razmeni uglavnom su praćeni predrasudama koje imamo prema zemljama iz kojih dolaze i to je možda i jedini prigovor koji imam.

Pisac - Miljenko Smoje.

Sad se setih da sam čitala nekakav Dnevnik očajnika-Robert Marić. Takođe je čakavština na delu i taj njihov specifičan humor.. ali doduše, malo sirovo...
Ovu od Miljenka uzimam sigurno :D
A posto jako volim ikavicu (i ijekavicu), citala sam Sebi pod kozu, Igora Mandica, njegovu autobiografiju. Sad… da me je bas toliko zanimala njegova biografija – nije, ali nasla mi se u rukama u datom trenutku i sa zadovoljstvom sam je procitala.
Prvo sto je na ikavici, drugo sto mi je bio zanimljiv kontekst, i trece njegov zivot nije bio dosadan :)

A ono sto pamtim i nikada necu zaboraviti iz te knjige, to je recenica (ta recenica mi se urezala zauvek) o tome kada je izgubio cerku, jedino dete koje je imao...

...Isto tako pamtim najusamljenijeg decaka na kugi zemaljskoj. Robert Nurijev, u knjizi Igrac - Kolom Meken (biografija o Nurijevu). To je romansirana biografija, sigurno ne spada u vrhove svetske knjizevnosti (mada svakako nije ni losa), ali meni je savrseno docarala svemirsku usamljenost nekoga ko je drugaciji - poseban.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back