Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Noro, nisam se poredila sa tobom. Ja ne vidim ni u kom od vas konkurenciju, nego samo zelim da konstruktivno razmenimo misljenja. Mislila sam da je ovaj forum dovoljan za sve nas.

E, pa loše si mislila
smilie_girl_224.gif

Filozofija nije nešto što možeš tek tako uzeti da čitaš. Potrebna je neka priprema, obrazovanje, odnosno poznavanje istorije filozofije. Ima mnogo raznih kraćih i dužih, lakših i težih, pregleda istorije filozofije.

Knjiga Josteina Gardera Sofijin svijet predstavlja zanimljiv repetitorij osnova filozofije ukomponovan u roman, koji se i sam može smatrati filozofskim. Idealno za mlađe tinejdžere, recimo.

Delim isto misljenje kao Vi, ali ja sam osnovac, pa me zanima uvod u filozofiju. :)
Danas idem u biblioteku, pa cu uzeti knjigu koju ste mi preporucili.

Hvala svima na preporukama!

Delim isto misljenje kao Vi, ali ja sam osnovac, pa me zanima uvod u filozofiju. :)
Danas idem u biblioteku, pa cu uzeti knjigu koju ste mi preporucili.

Hvala svima na preporukama!

Ako te zanima bas istorija filozofije, pregled uzmi lepo udzbenik za srednju skolu, najbolje od Ivana Kolarica: Filozofija
To je lepo napisan udzbenik, razumljiv i onima koji nisu zasli u doboko studiranje materije.
Ne verujem da ga drze u biblioteci ali sigurno znas nekog srednjoskolca :)

baš sam dobila na čitanje ono izdanje Novosti sa Smrt u Veneciji i Tonio Kreger i razmišljala da li ovu drugu uopšte da počinjem. Hvala :) što se tiče Čarobnog Brega, mene je smorio na prvih nekoliko stotina strana, da bih se potom zaljubila u njega :)

Nema na čemu:)
I ja ću se sada vratiti Čarobnom bregu nakon ovoga...vetar u krila:)

Noćas sam inače iščitala Lejdi peva bluz, autobiografiju Bili Holidej.
Lepa knjiga.
A pošto sam ja hronični obožavatelj biografija, bilo da znam ljude ili ne...pročitala u jednom dahu!

Nema na čemu:)
Noćas sam inače iščitala Lejdi peva bluz, autobiografiju Bili Holidej.
Lepa knjiga.
A pošto sam ja hronični obožavatelj biografija, bilo da znam ljude ili ne...pročitala u jednom dahu!

whoaa, gde si to našla :eek: ?
Bili je moj favorit što se tiče ženskih glasova a ja nisam ni znao za knjigu.
Doduše, postoji istoimeni film i njega sam gledao... i sve pesme preslušao :)

Čak je imam i na ploči, ali samo "Moonglow"

Opet kućna biblioteka:D
Ćale je svojevremeno 70ih i 80ih kupio gomilu tih knjiga iz edicije Fest romani - najbolji filmovi sveta ( odatle je i Odiseja): dakle romani po kojima su snimani svi ti filmski hitovi.
Taj film i jeste baziran na knjizi koja je izašla čini mi se neke tri godine pre nego što je Bili umrla:)

Doduše koliko čitam po netu, iako je potpisana kao autor- ona sama nije imala direktno udela u njoj..Dufty je kao ghostwriter bazirao roman najviše na njenim intervjuima i neformalnim razgovorima sa njom ( pošto su bili bliski prijatelji) i oseti se ta neka toplina u knjizi, subjektivnost..ali u pozitivnom smislu:)

Inače sad sam virnula na sajt biblioteke u NS, imaju primerak ove knjige a ako ima u NS ima sigurno i u drugim bibliotekama:)

Ne znam kako pročitate knjigu za jedan dan. Da li bar išta ostane upamćeno posle mesec dana? Ja kad čitam, sve što mi je zanimljivo i važno zapisujem.
Ostane.
Meni s druge strane nije jasno kako recimo knjigu ( pa još ako je dobra i ne u toj meri teška) od nekih 100,150 strana ne pročitati ( i imati svest o njoj) za jedan dan. Mislim to su 4 sata plafon i to ako sedneš i žvaćeš .
Naravno da nećeš savladati Čarobni breg za jedan, nemoguće je i intelektualno i vremenski.
Ne zahteva svaka knjiga isti napor..

Ja sam naučila da čitam sa neke tri godine i uvek sam jako brzo čitala ( ne znam jel bilo sa tri baš al znam da je bilo mega rano... da pričam previše i da čitam - to su mi i dan danas jedini pravi talenti, ljubav prema slovu i duga jezičina).
Sećam se da sam ko dete uzimala knjigu i nisam se micala iz fotelje dok je ne završim.... ponekad sam znama posle 4 sata da ustanem iz fotelje pokočena i zgužvana ali nisam mogla sebi da dozvolim da je pustim koliko je dobra.

A i imam običaj da čitam knjige više puta - pogotovo knjige koje mi se svide pa ih kupim.
Studiju o Maskama od Hraitonova , recimo, ne mogu da nađem u knjižari pa je jednom u dva meseca uzimam iz gradske i ponovo čitam :lol:
Ne zapisujem.
Imam word i komp i u roku keks iskucam ako baš imam potrebu da imam citat . Sad je još lakše sa sajtovima tipa goodreads gde možeš pisati svoje recenzije knjiga, birati citate i pisati zabeleške o kjniži.

Poslednja izmena:
Ne znam kako pročitate knjigu za jedan dan. Da li bar išta ostane upamćeno posle mesec dana? Ja kad čitam, sve što mi je zanimljivo i važno zapisujem.

Posle mesec dana? Pa ja čitam već 34 godine :) to može da zapamti samo osoba sa fotografskim pamćenjem... razlikujem čitanje zarad čitanja, i čitanje za ispit. Za ispit se čita i isčitava, prave se beleške, traže izvori i slično, a kada čitam 'onako', ja živim sa tom knjigom dok je čitam, i taj dan (nekoliko dana, nedelju dana, mesec - zavisi kakva je knjiga) i posle postane neki deo inventara za koji ni ne znam... ja ni ne čitam da bih zapamtila (velike misli, konkretne izraze) nego da bih se zabavila, uživala i dobila podsticaj za razmišljanje... i naučila kako da živim dobro :)

Posle mesec dana? Pa ja čitam već 34 godine :) to može da zapamti samo osoba sa fotografskim pamćenjem... razlikujem čitanje zarad čitanja, i čitanje za ispit. Za ispit se čita i isčitava, prave se beleške, traže izvori i slično, a kada čitam 'onako', ja živim sa tom knjigom dok je čitam, i taj dan (nekoliko dana, nedelju dana, mesec - zavisi kakva je knjiga) i posle postane neki deo inventara za koji ni ne znam... ja ni ne čitam da bih zapamtila (velike misli, konkretne izraze) nego da bih se zabavila, uživala i dobila podsticaj za razmišljanje... i naučila kako da živim dobro :)

ne kapiram ovaj komentar, posebno poslednji deo :roll:

Isto kao i sa muzikom...ponekad je bitniji osećaj koji ona budi u tebi, stanje duha u koje te prenosi , ono što u tebi podstiče melodija a ne to da razlažeš i ogoljuješ akorde i tonove do srži.
Ne mora nešto biti razloženo na deliće da bi te oplemenilo ili da bi nešto naučio...
Niti je fotografski zapamćeno dokaz da si shvatio i doživeo

Što bi neko čitao knjigu samo da bi mogao da je citira, analizira i pamti?
Nekad je dovoljan samo filing koji knjiga nudi

Možda je to nekom i profesija. :roll:
A knjige se pišu, verujem, da bi pisac preneo neku svoju životnu istinu, saznanje, svoj talenat podelio sa čitaocima, možda nekog i inspirisao da krene njegovim koracima, a ne da bi nekog zabavio i olakšao mu časove dokolice.
Rekoh, verujem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back