Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Možda je to nekom i profesija. :roll:
A knjige se pišu, verujem, da bi pisac preneo neku svoju životnu istinu, saznanje, svoj talenat podelio sa čitaocima, možda nekog i inspirisao da krene njegovim koracima, a ne da bi nekog zabavio i olakšao mu časove dokolice.
Rekoh, verujem.

A šta misliš, da li ga je uspešnije preneo nekome ko je zapamtio njegove reči, ili nekome ko je o njima razmislio, i primenio ih u svom životu?

Ja potcenjujem književnost. Molim, te, reci mi kako?

Pa ne vidiš da književnost ima praktičnu primenu :) Nisu to mrtva slova na papiru.
(Sad moram da idem, nadam se da si shvatio šta sam htela da kažem. Ja znam da si ti studirao književnost, a ovo što sam napisala nisam napisala da bih te uvredila, nego da bih te podsetila, kao profesora, da niko neće zavoleti književnost zato što si mu objasnio da je nešto napisano blankversom - ljudi volje da čitaju zato što ih se to što je napisano tiče, zato što ima veze sa njihovim životom).

ljudi volje da čitaju zato što ih se to što je napisano tiče, zato što ima veze sa njihovim životom

Drugim rečima jer vide neku korist za sebe, što dijametralno suprotno svrsi književnosti, one prave, koja treba da bude korist za čovečanstvo.
Ljudi svašta rade iz koristi, kockaju se, kradu, vrše preljube....to se može podvesti pod lifestyle.

Tako sam ja dobijala frasove kad je Luciuss delio filozofe na prave filozofe i nefilozofe i ocenjivao Kanta i kompaniju ocenama:lol:

;)
Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje....video bih Honduras, koja je po struci pravnik, hemičar i šta već, kad bih ja uzeo da čitam nešto iz njene struke i ocenio sa pročitao sam za jedan dan, ovo je dosadno, ovo je super itd.
Onima kojima je književnost hobi i rekreacija, čini mi se da imaju adekvatnu temu na pdf Žene, ovo bi trebalo da bude ozbiljniji pdf.

Razumem ja tebe ali opetm samo se donekle slažem:)
Sad da ne ulazim u taj sukob sa Honduras ali koliko je pratim forumski, ne smatram da joj je bila namera da unizi književnost..nisam primetila da je ranije imala tendenciju ka tome. Ali se niste baš našli u jednom trenutku i onda ode mast u propast.

Moraš uzeti u obzir da svi mi posmatramo na temu iz drugog ugla...

Ja sam se konkretno pronašla u tvojoj kritici jer zaista jesam ja ta koja je poslednje dve, tri nedelje zaređala sa ' jednodnevnim knjigama'. No zaista i dalje stojim iza toga da se neke knjige analiziraju brže, na jednom drugom nivou od drugih...
Ne mogu da poredim recimo Pekićevu Atlantidu ili Hamsunove Misterije sa Odisejom u svemiru. A pritom sve tri knjige obožavam.
I pritom tu uopšte nema ni reči o nepoštovanju autora ili umanjivanju značaja napisanog.

SEćam se da mi je za Pekića trebalo hiljadu godina iako mi je knjiga bila užasno uzbudljiva..ali prosto, nije išlo..kao da mi je svaki put trebala osim želje i određena mentalna pripremljenost...
S Odisejom ili recimo Toniom Kregerom je drugačije bilo...Prva je bila pitka, za drugu sam bila spremna.
Ponekad, a ovo govorim isključivo u svoje ime, primećujem da na prvo čitanje napravim određene mentalne zabeleške da bih ih nadograđivala svaki put kad knjigu čitam ponovo...no tome nije doprinela brzina kojom sam knjigu čitala već određena zrelost i iskustvo koje sam stekla između te dve tačke.
Ponekad materiju apsorbujemo lako, svim čulima, slikama....a neke knjige to opet ne dozvoljavaju već nas teraju da ih glođemo, lomimo do najsitnijih atoma..

A to mnogo zavisi od same osobe koja knjigu čita, od načina na koji ona u svakodnevnici fukncioniše...od toga da li su knjiga i osoba koja čita ' na istim talasnim dužinama ' u tom trenutku.

Ovo nije profi pdf..nemoguće je smatram to izvesti na forumu sa toliko različitih karaktera, ljudi, životnih okolnosti ( ako pogledaš pdf filozofija videćeš da tamo manje više nema P od profesionalizma) :D
Ima i ovde ozbiljnih tema..neke su malo skrajnute, neke malo zaboravljene...ali ne mislim da je ok baš ni bacati čitaoce na domaćice ukoliko nemaju strogo analitički pristup materiji...iako kažem, donekle razumem kako to izgleda nekom iz struke.
Analiza se javlja na mnogo načina, zavisno od zrelosti, senzibiliteta, potrebe...i ne verujem da je uvek korektno vrednovati ih..posebno ne van katedre ili književnog skupa:)

I moram da priznam da mi je jedna stvar zasmetala...a to je to što kažeš da nama kojima je književnost hobi ovde nije mesto..
Da li to znači da zato što ne sudiram književnost meni ovde nije mesto?
Ili da neko ko nije filozof po struci ne sme da se uhvati recimo Ničea?
Možda nisi mislio ništa loše, ali zvučalo je ružno.

Lično se gadim elitističkog pristupa....ne vidim ništa loše u hobijima i rekreaciji..to su zdrave mentalne aktivnosti.

Eto sad ja smorih i odužih ali mi je krivo da dođe do sukoba tamo gde ne treba...
Potrebno je razumevanje ipak.

Poslednja izmena:
Ja iskreno mislim da je najveći problem u Srbiji što svi misle da sve znaju i da su Bogom dani za sve, a većina radi i poslove za koje nemaju nikakve kvalifikacije.
Ja ne pišem na odeljku zvani Politička teorija jer ne znam ništa o tome.
Ne pišem na odeljku Baštovanstvo, jer ne znam ništa o tome. Ne pišem ni na odeljku Etimologija, iako znam dosta o tome, ali se ne smatram vrhunskim znalcem za tu oblast.
Ovde sam došao da nešto novo i pročitam, naučim, razgovaram sa ljudima koji se razumeju u književnost, iako sam diplomirani filolog, to me ne čini sveznalicom. Ljudi postaju experti za određene oblasti, nikako za celu književnost.
Najkorektnije bi bilo da te ofrlje utiske piše svako u svom blogu, ali ću tako biti proglašen za diktatora i sl.

Znate kako, uz dužno poštovanje, da čitamo znamo svi ovde.
A to je sasvim dobar preduslov da se čitaju knjige. Ili biste vi možda zabranili ljudima koji nisu sa katedre da čitaju? Pu kako ih nije sramota da svoje mizerne misli i utiske iznose javno. Na lomaču s njima. Dajte im deterdžente u ruke pa nek čitaju nalepnice, nešto što mogu da shvate.
Ako vam nije po volji a vi batalite ovaj forum i otidite međ neku intelektualnu elitu koja je na vašem nivou.

Ne znam, pokušala sam lepo jer sam mislila da je posredi nesporazum ali sa kvazi -elitističkim prenaduvanim egom nit mogu nit umem nit želim.

Drugim rečima jer vide neku korist za sebe, što dijametralno suprotno svrsi književnosti, one prave, koja treba da bude korist za čovečanstvo.
Ljudi svašta rade iz koristi, kockaju se, kradu, vrše preljube....to se može podvesti pod lifestyle.

A ko drugi čini čovečanstvo nego ljudi? Naravno da svako polazi od sebe, tu nema ničeg lošeg. I gde si našao da na najvećem srpskom forumu pričaš da samo oni koji su završili književnost smeju da pišu...to je suludo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back