Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što bi neko čitao knjigu samo da bi mogao da je citira, analizira i pamti?
Nekad je dovoljan samo filing koji knjiga nudi

:ok: To je najčešći razlog zbog koga čitam.
Ne čitam da bi mi neko odao priznanje za to, već tako najbolje popunim slobodno vreme. Često zaboravim neku knjigu posle mesec dana, ali smatram da to nije moj problem već pisca koji se nije dovoljno potrudio.

OK, Rado, znam da ti je zasmetala ova diskusija, ali mislim da su takve stvari neminovne.

Činjenica je da su ogromne razlike u percepciji književnosti koju razni ljudi imaju na ovom forumu. Ne polaže se prijemni ispit za pristup, niti se traži diploma na uvid. Goleme razlike u načitanosti ili teorijskoj potkovanosti su nešto s čim profesionalci ovdje treba da se pomire i da budu liberalni i tolerantni prema tome.

Naravno, ponekad je velika vrućina, ljudi su nervozniji...

Lamar, vadi tašnice! :lol:
Necu. Ovo je smrtno ozbiljna tema
e158.gif

Drugim rečima jer vide neku korist za sebe, što dijametralno suprotno svrsi književnosti, one prave, koja treba da bude korist za čovečanstvo.

Čovečanstvo su ljudi, to nije neka apstraktna reč.
I, pošto si profesor, objasni mi, šta tačno znači 'korist za čovečanstvo'? Šta to znači? U čemu je korist?

Možda je to nekom i profesija. :roll:
A knjige se pišu, verujem, da bi pisac preneo neku svoju životnu istinu, saznanje, svoj talenat podelio sa čitaocima, možda nekog i inspirisao da krene njegovim koracima, a ne da bi nekog zabavio i olakšao mu časove dokolice.
Rekoh, verujem.

Znači, ti se sve vreme studija dosađivao? Nije ti bilo zabavno da čitaš?

Ja iskreno mislim da je najveći problem u Srbiji što svi misle da sve znaju i da su Bogom dani za sve, a većina radi i poslove za koje nemaju nikakve kvalifikacije.

Na forumu smo, ovde nisu potrebne kvalifikacije.
Ja nikada ne bih pomislila da si ti profesor književnosti da sam nisi rekao da ti je to struka, a evo zašto: ništa nisam naučila od tebe, osim da treba da ćutim i da nemam pojma.
Da li si ikada ozbiljno razmišljao o terminu 'prosvetni radnik'?

Poslednja izmena:
Ti i ja smo završili diskusiju, posle onih tvojih zlobnih i omalovažavajućih postova.
A ovo što si me pitala, ako te stvarno interesuje, pronaći ćeš u esejima Tomasa Sterna Eliota, koji se smatraju jednim od temelja književne teorije i kritike.
Svako dobro.

Ja sam čitala Eliota, i čitaću ga ponovo kada me bude interesovalo šta misli Eliot. Ja želim da znam šta ti misliš. Nemoj da bežiš sad kada si mi objasnio da ništa ne znam - nauči me.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back