Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Pročitala si Čarobni breg u tim godinama!?" (iz filma Mi nismo Andjeli). Nisam mogla da odolim :). Obožavam taj film. A i Tomasa Mana. Čarobni breg sam sa zadovoljstvom pročitala u vreme studija i nije mi bilo jasno zašto su se neki ljudi čudili i pitali zar mi nije bilo dosadno. Pa nije! A Budenbrokovi su mi jedna od najdražih knjiga. Kao i Saga o Forsajtima. Izgleda da volim te sage... Šta ima još zanimljivo od toga?

Kuća duhova, izabel Aljende, isto saga, ali latinoamerička, pa se tu i leti i dešava sve i svašta magično. Jako je zabavno za čitanje, iako ga baš ne bih poredila sa Forsajtima...
A Povratak u Brajdshed nije baš klasična saga (nema toliko generacija) ali jeste priča o porodici...

Kuću duhova, a pre toga prva dva dela trilogije Kći sreće i Portret u sepiji pročitala prošle godine. Super je, ali stvarno nema veze sa Sagom o Forsajtima.
Ovo drugo bih mogla da potražim

To je engleski pisac, tako da je bar malo bliže, ali i to je sasvim drugačiji roman, o engleskoj katoličkoj aristokratskoj porodici. Dva prijatelja sa studija u Oksfordu, jedan od njih je iz te porodice, a drugi priča o njima...

"Pročitala si Čarobni breg u tim godinama!?" (iz filma Mi nismo Andjeli). Nisam mogla da odolim :). Obožavam taj film. A i Tomasa Mana. Čarobni breg sam sa zadovoljstvom pročitala u vreme studija i nije mi bilo jasno zašto su se neki ljudi čudili i pitali zar mi nije bilo dosadno. Pa nije! A Budenbrokovi su mi jedna od najdražih knjiga. Kao i Saga o Forsajtima. Izgleda da volim te sage... Šta ima još zanimljivo od toga

:lol:
Takođe!
Mene je Tonio Kreger oduševio! Nisam sem toga i pokušaja da pročitam Čarobni breg još ništa od Tomasa Mana načela...ali definitivno hoću! A i guglajući o njemu, nekako stičem utisak da je bio prilično kul lik:D

Inače sam noćas pročitala i Klarkovu Odiseju u svemiru 2001...film sam gledala milion puta ali knjigu nisam čitala..i onda juče shvatim da je imam u kućnoj biblioteci...genije :lol:

Имаш други и трећи део: Модерна комедија и Конац дела.
Modernu komediju sam čitala... ali nije ostavila ni blizu takav utisak kao Forsajtovi. NIje baš da nema veze kao Skarlet posle Prohujalo s vihorom... a Konac dela ni ne znam. Mora da je još slabije. Uopšte ti nastavci su onako... Ko ima ideju da napiše puno on odmah napiše jedno veeeeeliko delo.
:lol:
Takođe!
Mene je Tonio Kreger oduševio! Nisam sem toga i pokušaja da pročitam Čarobni breg još ništa od Tomasa Mana načela...ali definitivno hoću! A i guglajući o njemu, nekako stičem utisak da je bio prilično kul lik:D

Inače sam noćas pročitala i Klarkovu Odiseju u svemiru 2001...film sam gledala milion puta ali knjigu nisam čitala..i onda juče shvatim da je imam u kućnoj biblioteci...genije :lol:
Zaboravila sam ranije da kažem da me zainteresovao taj Tonio Kreger. A po kućnim bibliotekama svašta može da se nadje. Uglavnom im ne posvećujemo dovoljno pažnje jurcajući po bibliotekama i knjižarama za novijim delima.
I kakva je Odiseja za čitanje? Po tebi sjajna, ako si je pročitala za noć. Jel obimna?

Evo napisala sam ja pokoju reč o Kregeru, mada ja nisam neki ekspert..sa Goodreadsa
Od svojih ranih dana, gde god krenuo, Tonio je bolno svestan svog nepripadanja, svoje različitosti.
On ne želi da drugi budu kao on, ne želi da spoljni svet prilagodi sebi - štaviše, od sebi sličnih kao da beži - već on želi da pripada. Želi biti prihvaćen u društvu tih veselih, modrookih ljudi koje toliko voli i koje uzvisuje.
Sin uglednog nemačkog konzula ,od detinjstva je , u malom gradiću na severu Nemačke , obeležen onim što u velikoj meri predstavlja majčinu zaostavštinu– svojim neobičnim imenom i atipičnim za to područje egzotičnim, južnjačkim crtama lica te ponajviše svojom ljubavi prema stihovima i umetnosti.

Čak i u odraslim danima, kada Tonio napusti svoj gradić, kada postane priznato ime u svetu književnosti, duhovi prošlosti nastavljaju da ga progone, on nastavlja da čezne za tim , njemu tako nedostižnim svetom.

On je uvek u rascepu suprotnosti između građanina i umetnika, severa i juga, suzdržanog i razvratnog, pomirenja a sopstvenom sudbinom i odbijanja iste.

Moglo bi se reći da upravo taj njegov suprotstavljeni karakter predstavlja centralnu temu romana u malom.

Tomas Man u ovoj izuzetnoj noveli analizira sukob i razdor onog umetničkog i građanskog , razliku između prozračne, neuhvatljive egzistencije duha i postojane građanske sigurnosti; vrednosti i ideala obe strane te mogućnosti njihovog pomirenja, prožimanja. Može li neko ko pripada svetu duha uživati uljuljkanost u bežbrižnost prosečnog građanina ?
Može li jedan dobrostojeći građanin uporedo sa tim biti i od one druge ’ sorte ’ koju stereotipno krasi sve suprotno ovoj.

Portret umetnika u mladosti, na Tomas Manov način.
Ne samo studija karaktera već i društva i odnosa društva prema umetnosti i intelektualnosti, večna te itekako primenljiva i na današnje standarde .

A Odiseja ima nekih 150 strana, nije obimna:)

Nažvrljaću još po koju reč, al sad trčim na posao i već plačem pošto je napolju pakao :(

Eve me..:D

Uglavnom, Knjiga Odiseja i film se podosta razlikuju, najviše stilski.
Knjiga je mnogo detaljnija . Klark ima baš ' naučnički' pristup temi a Kjubrik umetnički, tj ono što je Kjubrik upravo namerno ostavio nerazjašnjeno i mistično , Klark se ubio jadan da objasni u detalje:)
E sad kako kome prija, ja sam ok sa ' suvoparnim' knjigama posebno u ovom slučaju - cenim Klarkovu želju da pojasni što više - no vidim po komentima na Goodreadsu da se ljudima većmom više sviđa film.
Najbolja je kombinacija...sve se lepo uklopi i sačini super celinu!:)

A ovo šta kažeš za noviju literaturu i klasike, apsolutno si u pravu!
Baš pričam ljudima da sam pre par meseci primetila da sam pročitala vrlo malo klasika. Ceo život jurcam za novim knjigama, jurcam da otkrijem nešto novo, nepoznato a klasike zanemarujem iz prostog razloga što su mi nekako sigurni. Znam da su većmom dobri, neće nigde pobeći, za njih se ima vremena...i onda jedan dan shvatim da većinu osnove nisam iščitala:)
Sad , ima već par meseci radim dosta na tome da popravim to neko opšte književno znanje:)

Uhvatila sam se Manove knjige Tonio Kreger ( ili kako mu se već čita ono zastrašujuće o sa dve tačkice).
Dobra knjižica-već mi se neko vreme nije desilo da sednem i beležim strane zbog lepih citata...

Moraću da se vratim i Čarobnom bregu u neko dogledno vreme...započela sam je još početkom faxa, prešla nekih 400 strana i odustala ( ne znam ni zašto)...htedoh je ponovo uzeti, pri ruci mi je ali kad pređem pogledom svu tu silinu strana nešto mi se neće...

baš sam dobila na čitanje ono izdanje Novosti sa Smrt u Veneciji i Tonio Kreger i razmišljala da li ovu drugu uopšte da počinjem. Hvala :) što se tiče Čarobnog Brega, mene je smorio na prvih nekoliko stotina strana, da bih se potom zaljubila u njega :)

I tako, pođem ja juče na posao a zaboravila sam knjigu da ponesem (poznato je da čitam u busu, međugradskom :)). Kako mi je biblioteka usput, svratih da uzmem Francusko zaveštanje, koje inače čitam, kad tamo, ugledah Tišmu i Bernardijevu sobu. Eto, sad čitam Tišmu i nije mi gadan.:) Makin je tu, neće da pobegne.

Shvatih na kraju da nagradu dobijaju pisci za koje vam je potreban poseban dar da ih shvatite.
Delić života osobenjaka koji živi u starom mercedesu, poseduje skupoceni nameštaj a da mu isti nije ni potreban, pretočen u roman. Nisam shvatila suštinu, uprkos poslednjem poglavlju koje je siže romana, i koje je trebalo da mi da posebno pojašnjenje.
Noro, čini mi se da si ti čitala Bernardijevu sobu? Šta je pisac hteo da kaže? :lol:

Jako dobra knjiga. Procitao sam je tek prija par mjeseci tako da mi je jos u svjezem sjecanju. Citav zivot slusam o tom filmu i toj knjizi a niti sam gledao niti citao i onda se nedavno zainatim i procitam. Procitao sam cak i nastavak pod nazivom "Skarlet" ali to me se nije dojmilo tako kao "Prohujalo sa vihorom".

Nastavak je mnogo glup. Drzi se "Prohujalo sa vihorom". Nervira me "Cica Tomina koliba", jer je zasnovana na lazima, predrasudama i mrznji. Treba da procitas, da vidis, koliko je necija masta perverzna i izopacena.

Shvatih na kraju da nagradu dobijaju pisci za koje vam je potreban poseban dar da ih shvatite.

Draga Rado,
To je jedna opsterasirena predrasuda o umetnicima uopste. Sto su gluplji i zagonetniji, vise dobijaju nagrade. To ti je i na podrucju filozofije i svih nauka. Pa ja sam ovde stavljena na stub srama, jer sam rekla kakav je taj pisac Dostojevski. Niko mi nije dao neki kontraargument, nego: "On je bio u teskoj finansijskoj situaciji, pa je pisao sve i svasta". To nije opravdanje i Carls Dikens je bio u nemastini, pa nije pisao sizofreni sund. Isto tako, Nobelova nagrada za knjizevnost i bilo sta drugo je obicna budalastina. Moze se na prste nabrojati pisaca koji nesto vrede posle Drugog svetskog rata.
Onaj ko je dobar pisac, nece mu trebati nagrade ili kriticari da ga proguraju.

Delić života osobenjaka koji živi u starom mercedesu, poseduje skupoceni nameštaj a da mu isti nije ni potreban, pretočen u roman. Nisam shvatila suštinu, uprkos poslednjem poglavlju koje je siže romana, i koje je trebalo da mi da posebno pojašnjenje.
Noro, čini mi se da si ti čitala Bernardijevu sobu? Šta je pisac hteo da kaže? :lol:

Da je supercool urban i moderan, ali, mi obični smrtnici (zapravo, ja) to ne možemo da ukapiramo u ovom životu. :zcepanje:
Šalu na stranu, nije sasvim isprazan (spasao se malo u tom poslednjem poglavlju koje objašnjava mesto umetnosti u modernom svetu), ali je daleko, daleko ispod onoga za šta se izdaje i za koliko ga prodaju.
Moja pokojna baba bi rekla "vidl'a žaba da se konji kuju...", verovatno.

Da je supercool urban i moderan, ali, mi obični smrtnici (zapravo, ja) to ne možemo da ukapiramo u ovom životu. :zcepanje:
Šalu na stranu, nije sasvim isprazan (spasao se malo u tom poslednjem poglavlju koje objašnjava mesto umetnosti u modernom svetu), ali je daleko, daleko ispod onoga za šta se izdaje i za koliko ga prodaju.
Moja pokojna baba bi rekla "vidl'a žaba da se konji kuju...", verovatno.

Nije neprijatan za čitanje, naprotiv, ali šta je hteo da kaže, pitam se?:think:
Pronađoh tvoj komentar od zimus. Stvarno mnogo ružnih reči, piški, kaki, mala piša... (naravno, koristim eufemizme), kao da bez toga ne bi imao prođu kod publike. To li je ono što današnje pisce čini cool? Nema više nikakve romantike...:(

Da li biste mogli da mi preporucite kvalitetnu knjigu iz oblasti filozofije?

Filozofija nije nešto što možeš tek tako uzeti da čitaš. Potrebna je neka priprema, obrazovanje, odnosno poznavanje istorije filozofije. Ima mnogo raznih kraćih i dužih, lakših i težih, pregleda istorije filozofije.

Knjiga Josteina Gardera Sofijin svijet predstavlja zanimljiv repetitorij osnova filozofije ukomponovan u roman, koji se i sam može smatrati filozofskim. Idealno za mlađe tinejdžere, recimo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back