Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije neprijatan za čitanje, naprotiv, ali šta je hteo da kaže, pitam se?:think:
Pronađoh tvoj komentar od zimus. Stvarno mnogo ružnih reči, piški, kaki, mala piša... (naravno, koristim eufemizme), kao da bez toga ne bi imao prođu kod publike. To li je ono što današnje pisce čini cool? Nema više nikakve romantike...:(

Koliko sam ja shvatila, hteo je da objasni usamljenost čoveka u svetu i umetnosti kao jedinog utočišta. One žene na kraju (krst, inicijacija, prelazak preko šume i vode sa majkom i tako to) predstavljaju, rekla bih, ponovo rađanje nekog ko je očajan. Bernardijev nameštaj je, mislim, simbol vezivanja za konvencije, pridavanje (nominalne) vrednosti nečemu što ima upotrebnu, a zaziranje od potonje. Olupina Mercedesa je u vezi sa hipi tripom o utočištu, a Kjubrika pominje da pokaže kako je cool.
Ukratko, Rajka moja, to je jedno skupo i kvalitetno carevo novo odelo. Ima neke elemente moderne književnosti, stoji. Međutim, i sam pisac se izjašnjava kao umetnik koncepta, što je za mene i dalje najobičnija floskula u ovakvim situacijama. Kao na primer, ona studentkinja što se ofarbala u crveno i juče šetala gola (a crvena) Knez Mihajlovom, poše visemesečne seksualne apstinencije.. Zgodna je, nema šta i, ako se ja pitam, jedino na tome može da profitira.

Ni ja konceptualiste nikad nisam kapirao, uključujući i ovu crvenu (Koja daje sasvim novo značenje nama od ranije poznatom pojmu Zovem se crvena).

Mnogi naši pisci koji posežu za raznim konceptualističkim, postmodernističkim i ostalim fensi automitologizacijama su jednostavno slabi pripovjedači, a to se u književnosti ne da sakriti. Tako mi djeluje i ovaj Tišma, mada ga nisam čitao.

Ni ja konceptualiste nikad nisam kapirao, uključujući i ovu crvenu (Koja daje sasvim novo značenje nama od ranije poznatom pojmu Zovem se crvena).

Mnogi naši pisci koji posežu za raznim konceptualističkim, postmodernističkim i ostalim fensi automitologizacijama su jednostavno slabi pripovjedači, a to se u književnosti ne da sakriti. Tako mi djeluje i ovaj Tišma, mada ga nisam čitao.

O Tišmi ne pričam ni dobro ni loše (kako bih inače), jer ostavljam malo lufta mogućnosti da, eto, ja imam problem s tim konceptualistima. Ipak, pošto sam pretresla knjigu lepo i u više navrata, zaključak mi je: taština praznine. Ne bih preporučila onima čiji ukus znam (mislim da se ni tebi ne bi dopao), a ostali neka sami odluče.

Filozofija nije nešto što možeš tek tako uzeti da čitaš. Potrebna je neka priprema, obrazovanje, odnosno poznavanje istorije filozofije. Ima mnogo raznih kraćih i dužih, lakših i težih, pregleda istorije filozofije.

Knjiga Josteina Gardera Sofijin svijet predstavlja zanimljiv repetitorij osnova filozofije ukomponovan u roman, koji se i sam može smatrati filozofskim. Idealno za mlađe tinejdžere, recimo.

repka kad mi skinu sankcije :ok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back