Nora Barnacle
Domaćin
- Poruka
- 4.132
Nije neprijatan za čitanje, naprotiv, ali šta je hteo da kaže, pitam se?
Pronađoh tvoj komentar od zimus. Stvarno mnogo ružnih reči, piški, kaki, mala piša... (naravno, koristim eufemizme), kao da bez toga ne bi imao prođu kod publike. To li je ono što današnje pisce čini cool? Nema više nikakve romantike...![]()
Koliko sam ja shvatila, hteo je da objasni usamljenost čoveka u svetu i umetnosti kao jedinog utočišta. One žene na kraju (krst, inicijacija, prelazak preko šume i vode sa majkom i tako to) predstavljaju, rekla bih, ponovo rađanje nekog ko je očajan. Bernardijev nameštaj je, mislim, simbol vezivanja za konvencije, pridavanje (nominalne) vrednosti nečemu što ima upotrebnu, a zaziranje od potonje. Olupina Mercedesa je u vezi sa hipi tripom o utočištu, a Kjubrika pominje da pokaže kako je cool.
Ukratko, Rajka moja, to je jedno skupo i kvalitetno carevo novo odelo. Ima neke elemente moderne književnosti, stoji. Međutim, i sam pisac se izjašnjava kao umetnik koncepta, što je za mene i dalje najobičnija floskula u ovakvim situacijama. Kao na primer, ona studentkinja što se ofarbala u crveno i juče šetala gola (a crvena) Knez Mihajlovom, poše visemesečne seksualne apstinencije.. Zgodna je, nema šta i, ako se ja pitam, jedino na tome može da profitira.