Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uvek ponavljam kako je Lord Bajron izjavio da je slikarstvo najbezveznija umetnost.I ja se slazem da je ta umetnost daleko iza poezije,muzike,pa i iza vajarstva i arhitekture.
I priznajem,antitalenat sam za slikanje i crtanje.A u stvari,dobar slikar nije ako ne zna dobro da crta.Takodje priznajem i da sam antitalenat za matematiku,fiziku i sve te prirodne nauke.Antitalenat sam i zanatske radove,mrzim svaki posao vezan za mashine,za popravke ovih ili onih delova i aparata.
Veliki Gete je priznao da nema organ za filozofiju.On jeste bio veliki umetnik i mudrac,ali mu filozofija nije isla*.On je citao Kanta i Hegela ali ih je malo razumeo.Sa Hegelom je cak i caskao uzivo.
A lepo bi ponekad bilo,za promenu,da isto neki i sa ovog foruma sebi priznaju,da nisu talentovani za misaone oblasti.**Be obzira sto studiraju fakultet filozofije,knjizevnosti ili su vec i diplomirali.
Pravo znanje se ne stice tako,vec sam sebe kad ucis,onako nocu u samoci,kako je genijalni Nice to opisao.I onda svako vidi koliko vredi i moze.***

*Ah, Gete je bio veliki šaljivdžija, a po filozofskom opredeljenju je bio spinozista.

**Bilo bi!

***Niče je izrekao jednu (široko primenljivu) divnu i istinitu misao: "
"To što svaki sme da nauči čitati, pokvariće naposletku ne samo ono što se piše
nego i ono što se misli." (Fridrih Niče, Tako je govorio Zaratustra, str. 43.)

I Heraklit je bio sličnog mišljenja, pa je jednom zgodom izjavio:
"Mnogoznanje ne uči pameti."

*Ah, Gete je bio veliki šaljivdžija, a po filozofskom opredeljenju je bio spinozista.

**Bilo bi!

***Niče je izrekao jednu (široko primenljivu) divnu i istinitu misao: "
"To što svaki sme da nauči čitati, pokvariće naposletku ne samo ono što se piše
nego i ono što se misli." (Fridrih Niče, Tako je govorio Zaratustra, str. 43.)

I Heraklit je bio sličnog mišljenja, pa je jednom zgodom izjavio:
"Mnogoznanje ne uči pameti."

Pa da,samo pogresno to upucujes na moju adresu.Oni koji imaju mnogoznanje,oni se takmice u kvizu ovde na forumu,i na drugim kvizovima.To je enciklopedijsko znanje.Koliko Meksiko proizvodi tona kukuruza,koje zemlje najvise izvoze zlato itd.Koja je gustina naseljenosti u Bangladesu.

Pa da,samo pogresno to upucujes na moju adresu.Oni koji imaju mnogoznanje,oni se takmice u kvizu ovde na forumu,i na drugim kvizovima.To je enciklopedijsko znanje.Koliko Meksiko proizvodi tona kukuruza,koje zemlje najvise izvoze zlato itd.Koja je gustina naseljenosti u Bangladesu.

Ne, ne, pogrešno si shvatio.
Cenim što radiš na sebi, ali poenta je da pročitano valja i razumeti.
Mislim, razlika između pamćenja i znanja je ogromna.

Šta čekaš? :lol:

Da Sokolica ponovo ne bi dolazila s gumicom za brisnje, daj, reci nam bar šta čitaš ovih dana?

Vas moderatora ima mali milion.Moze se reci da na ovom forumu ima i poneko od nas ko nije moderator.
Ja ne prenosim cesto ovde izvestaje sta citam trenutno.Morao bih onda cesce pisati.
Poceo sam ovih dana a sutra zavrsavam indijski ep Ramajana.Onaj veci ep Mahabharata sam davno procitao.
Juce sam procitao jednu malu simpaticnu knjigu od ruskog mislioca Rozanova , OSAMLJENOSTI.
Citam i dosta obimnije delo od Pjotra Uspenskog CETVRTI PUT.On i ako je zvanicno bio filzof,ova knjiga je neka vrsta prakticne zivotne psihologije.Njega bih nazvao da je Marks u psihologiji,kao sto je Marks bio filozof prakticar.
Zavrsio sam jednu povecu knjigu pesama spanskog pesnika Rafael Albertia.
Za vikend sam spremio jednu povecu knjigu Molijera,da procitam ono sto nisam ranije od njega.Njegova glavna dela sam vec davno citao.

Vas moderatora ima mali milion.Moze se reci da na ovom forumu ima i poneko od nas ko nije moderator.
Ja ne prenosim cesto ovde izvestaje sta citam trenutno.Morao bih onda cesce pisati.
Poceo sam ovih dana a sutra zavrsavam indijski ep Ramajana.Onaj veci ep Mahabharata sam davno procitao.
Juce sam procitao jednu malu simpaticnu knjigu od ruskog mislioca Rozanova , OSAMLJENOSTI.
Citam i dosta obimnije delo od Pjotra Uspenskog CETVRTI PUT.On i ako je zvanicno bio filzof,ova knjiga je neka vrsta prakticne zivotne psihologije.Njega bih nazvao da je Marks u psihologiji,kao sto je Marks bio filozof prakticar.
Zavrsio sam jednu povecu knjigu pesama spanskog pesnika Rafael Albertia.
Za vikend sam spremio jednu povecu knjigu Molijera,da procitam ono sto nisam ranije od njega.Njegova glavna dela sam vec davno citao.

Osnovne ideje Uspenskog su rad na sebi, dobrota, saosećanje. Sve ono suprotno od osobina koje ovde prikazuješ.

Pre vise godina,kada sam prodavao stan,preko oglasa je dosao jedan da pogleda stan.I odmah je zapazio Niceove knjige kod mene.Pa je potom valjda slucajno i video neke moje CD diskove Wagnera.I naravno prokomentarisao je da vec kad Nicea citam tu mora biti i Wagnerova muzika.Ukazujuci naravno na povezanost njih dvojice.Znajuci i da je o Wagneru napisano stotine knjiga ali je o njemu njabolju napisao bas Nice.
Uglavnom nas dvojica smo se slozili da dobre knjige idu uz dobru muziku,jer ako neko cita Sofokla i Getea,ne ide da slusa Seku Aleksic i Zeljka Joksimovica.
Ipak morao sam ga razuveriti i pojasniti da mi se dopada Wagner ali da mi nije on bas omiljeni muzicar.
I na kraju mi je posetilac objasnio da je on zavrsio filozofski fakultet i logicno je da je kdo mene primetio Nicea,Kanta,Platona itd.
I bas kada sam o muzici nesto razmisljao,tih dana sam zalio sam sebe,sto ne mogu da otpevam deo iz opere Toska.
I bas tih dana,nadjem onog Nisliju,sto je pevao u emisiji Ja imam talenat.
Ti Rado bese iz Nisa.
Ovom tvom zemljaku zaista zavidim sto moze ovako maestralno da peva.Kao sto i zavidim Lordu Bajronu,ne na zenama koje je imao,vec na duhu i srcu da onako pise pesme.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back