Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ako se složimo da nauka o književnosti postoji, svaka nauka ima ili bi trebalo da ima tačno utvrđene metode po kojima funkcioniše.
Ako je nešto naučno, postoji onda i nešto nenaučno, alternativno....kao što su npr. bili alhemičari.
Tako će neke uvek privlačiti naučnici i njihova misao, a druge alhemičari i njihova egzotičnost, autsajderski i underground sistem funkcionisanja.

Ne sporim ja postojanje raznih i vrlo ozbiljnih naučnih disciplina koje služe za vrednovanje/tumačenje/kategorizaciju/šta god književnosti, samo, zna se gde im je mesto i šta im je svrha.

Podržavam sve oblike razmene znanja i informacija, uključujući i blogove, uz ogradu da to ne treba svakome, te u tom kontekstu i ne treba prilagođavati širokim narodnim masama i na taj način degradirati sopstveni autoritet.
Alhemičar zna da nije naučnik, zato će bez predrasuda preuzimati neke tehnologije iz naučnih oblasti i to nije opasno. Opasno je kad neko ko je u nauku upućen poludi ili napravi previd, pa svoje znanje uloži u nešto destruktivno. Nije sjajan primer, ali može da posluži: možda bi bolje bilo da je Ajnštajn (ili ko već) ćaskao o tome u užm krugu raščupanih genijalaca, eventualno da su digli omanju laboratoriju u vazduh.

Ako sam gimnazijalac koji raspolaže Guglom, dovoljno obavešten da je Wikipedia sumnjiv izvor, na Filoblogiju ću naići kao na prvu opciju u traganju za informacijom o tome šta je nauka o književnosti. Odem u školu i kažem "to je jedna vrsta znanja, odnosno učenosti". Kec ko vrata kod savesnog profesora, zar ne?

Ako sam gimnazijalac koji raspolaže Guglom, dovoljno obavešten da je Wikipedia sumnjiv izvor, na Filoblogiju ću naići kao na prvu opciju u traganju za informacijom o tome šta je nauka o književnosti. Odem u školu i kažem "to je jedna vrsta znanja, odnosno učenosti". Kec ko vrata kod savesnog profesora, zar ne?

Ja ti opet ponavljam da to nisu njene reči. :)
Ne mogu više da pišem, skoro dva dana mi odoše na ovaj forum...čitamo se ovde kasnije. :cmok:

Rado, il' si loša provodadžika ili sam ti se gadno zamerila pa u bedu 'oćeš da me uvališ? Umesto da me navodiš na Lusija - ima stan (ili keš od prodatog, ne sećam se), onolike knjige kupuje, sopstveni biznis, misli da je ženama mesto u kuhinji i među ukakenim pelenama...pa da po vasceli dan nižem srciće i cvetiće ovuda ovuda, zadovoljna i ostvarena u životu, sportu i kulturi. Dakle, ne samo prijateljski poduhvat za dobru karmu, nego i strateški potez iskusnog moderatora. :zper:

Lusi nije za tebe, pre će biti za mene, čisto da spojimo njive. On ima sve ono što meni fali.:zcepanje:

Rado sta to valja toliko taj Makin kad se palis na njega?
Ja imam jednu njegovu pa ne znam dal da je prodam ili da ostavim sebi da ja procitam.Mogu da je uzmem sebi jer ima tek 113 strana.Ja to procitam za jedan dan.Naslov je Muzika jednog zivota.Paideia izdavac.

Meni se dopada njegova jednostavnost, nenametljivost, pristojnost... Prija mi "njegovo društvo". On saopštava, ne istražuje i ne filozofira. Dosta je.:)
Pročitaj tih stotinu stranica, pa je onda prodaj. Cenim da je jednostavan za tvoj istančan ukus.

Preleteh spisak. Videh Kortasara. Ja zadovoljan.
A bajdvej, to na filoblogiji se zove ''Sto knjiga koje morate pročitati''; autorka je odustala od ''Sto najboljih...'', i tako i treba.

Nego, tema... Gledam sad Pinčonovu ''Objavu...'' i Barnsov ''Ovo liči na kraj''. Šta da krenem?

Nisam citala Barnsa ali Pincon mi je jedan od omiljenih autora pa moj glas u ovom slucaju ide njemu. Sta god da izaberes, cekamo utiske!:)

Nešto gluplje od Pisama portugalske kaluđerice iz XVII veka nisam skoro pročitala. Prosto ne znam kako sam mogla da se napalim na pohvalu nekog anonimusa.:( Ovo je jedino dobro kao primer devojkama šta nikako ne treba da rade, a to je da priznaju ljubav i za nju mole. Uvod mi je malo pojasnio stvar, a to je da su tada siromasi sa mnogo dece davali svoje kćerke u manastir kako bi izbegli usitnjavanje imanja zbog miraza. Tako shvatih ovo kao vapaj očajnice da se pošto poto iščupa iz njega. Ne, ne preporučujem nikako!

Krajnje je vreme da počnem Besnilo. (A Kortasarove Školice iz biblioteke čame kod mene čekajući.:( Ugrabih ih iz petog pokušaja. Eto kako na mene utiče druženje s vama.:))

A Kortasarove Školice iz biblioteke čame kod mene čekajući.:( Ugrabih ih iz petog pokušaja. Eto kako na mene utiče druženje s vama.:))
Ako ništa od Kortasara nisi čitala do sada, onda bolje uzmi neke njegove priče. Em što je tu najjači, em što ćeš se bolje navići na njegov stil. ''Školice'' su eksperimentalan roman, prilično hermetičan. Eto, kad čak ni takav intelektualni gigant poput Luciusa ništa nije skapirao...

To što me voliš, ne daje ti za pravo da vređaš ostale korisnike. Sad se lepo izvini luciusu.

Ja sam se isto tako ispalila sa tom portugalskom kaludjericom. Imali smo da pisemo neki esej u sredjoj iz knjizevnosti na romanskim jezicima. Ja sam tada bila zaljubljena u jednog mog profesora, ali on je bio mnogo zalupan. I uzmem ja da procitam to kao srce gori i bla, bla. Posle dva dana se vise nisam ni secala knjige. Napisala sam esej, isla na razgovor kod skolskog psihologa, a njen muz mi se inace nabacivao. I gotovo!

Poslednja izmena:
Ako ništa od Kortasara nisi čitala do sada, onda bolje uzmi neke njegove priče. Em što je tu najjači, em što ćeš se bolje navići na njegov stil. ''Školice'' su eksperimentalan roman, prilično hermetičan. Eto, kad čak ni takav intelektualni gigant poput Luciusa ništa nije skapirao...

Nisam ga čitala, a zainteresovala sam se slučajno, kad sam videla koliko koštaju Školice. Iskustvo me naučilo da skupo nije uvek i dobro. Probaću, pa ako ne ide, baš me briga.:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back