Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako ko si ti? Čitalac, kao i ja.

Ma, dođi na kviz da lupamo zajedno! :cmok:
Hvala ti prvo na ovolikom vremenu koje si odvojila za ovaj post :hvala:

Ja sam takodje posle klasike imala cak, dug period ne-citanja.
A onda uz pomoc par drugarica (od kojih je jedna bibliotekarka), pocela da citam novije knjige.
Najpre je za mene svaka nova knjiga bila otkrice :eek:
Nisam znala sta me snaslo, SVE su mi se svidjale :lol:
Citala sam sve, kao gladan covek kada dodje do hrane, i to hrane nekog novog ukusa :D

Posle sam pocela da budem kriticna, da zakeram i da nalazim mane z;)
Sada vec umem da odaberem ono sta mi se svidja a sta ne.
Posebno uz pomoc mojih drigarica iz pomenute Biblioteke :D
Tamo sam dugo, tacno znam svaciji ukus, sa svim clanicama sam se jako (virtuelno) sprijateljila.

Za Knjizevni kviz imam taman toliko vremena da ga citam.
A za aktivnije ucesce (posto to u mom slucaju podrazumeva dosta guglanja) nemam vremena.
Na internetu i ovako provodim vise vremena nego sto ga za to imam :roll:

Ako bih se ukljucila u jos neku temu ne bih vise uopste imala vremena za citanje :zcepanje:

Ali druzicemo se svakako, ovde... onde... gde god :cmok:

Pa čitalac - ko to treba da radi ako ne ti, tj. mi? Knjige se pišu za nas, a ne za kritičare :)
Moram ti priznati da bih mirne duse za neke knjige mogla da dajem ocenu, ali za neke pisce, na primer ( ),stavi u zagradu bilo koga ko je za tebe knjizevna velicina, stavrno mislim da bi bilo neumesno da ga JA ocenjujem.
Ovim naravno ne osporavam drugacije misljenje :D

PS. Ovo je nastavak na prethodni post:
Svaki post dugo pisem jer ga 100 X prepravljam i kontrolisem da mi se ne potkrade nesto sto bi izazvalo neke polemike i rasprave, pa mi i to dosta vremena oduzima.
Ja prosto ne zelim i ne umem da funkcionisem u nekoj napetoj atmosferi, narocito ako sam je ja ne-daj-boze izazvala.
I zato moram da stedim vreme na internetu da bih uspela nesto i da procitam :lol:

A danas vala, ne ustedeh nista :(

Moram ti priznati da bih mirne duse za neke knjige mogla da dajem ocenu, ali za neke pisce, na primer ( ),stavi u zagradu bilo koga ko je za tebe knjizevna velicina, stavrno mislim da bi bilo neumesno da ga JA ocenjujem.
Ovim naravno ne osporavam drugacije misljenje :D

Shvatam te, ali baš to što nismo stručnjaci nam daje punu slobodu. Uostalom - ne odlučuješ ti da li nečije knjige treba štampati ili ne, i da li nekog pisca treba zabraniti ili baciti u tamnicu : ) Ne moraš ni da ih ocenjuješ, ali imaš pravo da napišeš šta ti se svidelo i zašto, ili šta ti je bilo glupo ili dosadno. Kako to - dovoljno si dobra da tu knjigu čitaš, ali nisi dovoljno dobra da kažeš šta misliš o njoj? Dosta od mene - da ti ne trošim previše vremena na internetu!
(Psi u niskom letu nisu tako dobri kao Misija London ali sam čula da je po Misiji napravljen i film, i navodno je dobar)
:bye:

Kako ko si ti? Čitalac, kao i ja. I ja nisam studirala književnost, samo je volim i čeprkam unaokolo na razne teme. Sasvim sam amater, niko me ne plaća da čitam (upravo, ja plaćam knjige).
Razlika između tebe i mene (ne poznajem te, osim iz par postova) je u tome što sam ja manje hrabra ili još uvek u životnoj fazi čitanja klasičnije literature. U takvom krugu ljudi se i krećem, a, upravo da bih se toga rešila, povampirila sam ovaj svoj profil.
Svi vrlo dobro znamo u kakvom nam se stanju nalazi kultura, kakvu snagu ima propaganda i novac i koliko je, zbog svega toga, teško prosuditi verodostojnost neke kritike ili recenzije.
Nikad mi, na primer, ne bi palo na pamet da pipnem Otmenost ježa, jer mi se sviđa samo naslov. U recenziji piše da je to ljubavno - humoristički roman, izdavač nije kuća koju smatram preterano ozbiljnom i tako redom - gomila građe da formiram užasnu predrasudu. Ali, jedna forumska drugarica - čitalica je baš lepo predstavila tu knjigu, druga mi je rekla gde jeftino mogu da je nađem i - sutra mi stiže! :zskace:

Lovca na zmajeve imam godinama, a nikad ga nisam pročitala. I, eto, ista drugarica čitalica ga baš danas opisa, ja shvatih da i dalje ne želim to da čitam.

Ja pravim spisak za Sajam. Tako sam navikla: kupujem od sajma do sajma, a preko godine čitam što sam kupila. Odavde sam, za mesec ili dva koliko sam povampirena, nakupila najmanje 20 naslova. I, sem par ljudi koji su se jasno deklarisali kao bivši ili sadašnji studenti već nekih katedri sa filološkog, mislim da nema mnogo ljudi formalno obrazovanih u kontekstu književnosti. "Stručnjak" se i nađe po neki.

Na kvizu mi, bezmalo, izvodimo besne gliste i tračarimo o piscima. Ne verujem da iko od nas (tj. ja ne) drži baš sve te podatke u glavi. Smislim, eto, šta bi bio odgovor i, da bih postavila što luđe pitanje, šnjuvkam po internetu da zabiberim čorbu saigračima. :metla: Tako sam puno naučila i postavljanjem pitanja, pošteno se nalupala (na šta sam ponosna i više nego na tačne odgovore) i sjajno se zabavila. Eto, na primer, za tog pisca čiju knjigu si sad pročitala nikad u životu čula nisam. A među prvima bih se tr.. hm.. gurala da pogađam ko je i šta je.

Par puta sam zavirila u Biblioteku na Ženama i isto imala utisak da čitam kineski, tj. svaki put mi se čini da upadam u sred nekog razgovora dugogodišnjih prijateljica koje pričaju nemam - pojma - o - čemu, ali ni jednog momenta nisam pomislila da su te žene nekakve trepćemkoblesava kupoholičarke. Ja nemam pojma o čemu one pričaju, one imaju. Posle sam odlučila da verujem u ono što piše na uvodnom postu te teme. Nekad naletim na lep prikaz, nekad na nešto što me ne zanima.
Isto tako, čitam i neke druge forume, neke namenjene gay ljudima, neke usko vezane za SF, neke za filozofiju. Ne verujem da su autori tamošnjih postova isključivo homoseksualci, wannabe Skywalkeri i ljudi koji su studirali filozofiju.

Nisam ovde dugo, ali sam intenzivno i, nisam stekla utisak da je ikome cilj da pokaže šta zna i koliko je pametan. Ne znam ni šta bi tome bio smisao: onaj ko zna da zna, ne treba mu dokaz...valjda.

Ma, dođi na kviz da lupamo zajedno! :cmok:
Wow:worth:

Shvatam te, ali baš to što nismo stručnjaci nam daje punu slobodu. Uostalom - ne odlučuješ ti da li nečije knjige treba štampati ili ne, i da li nekog pisca treba zabraniti ili baciti u tamnicu : ) Ne moraš ni da ih ocenjuješ, ali imaš pravo da napišeš šta ti se svidelo i zašto, ili šta ti je bilo glupo ili dosadno. Kako to - dovoljno si dobra da tu knjigu čitaš, ali nisi dovoljno dobra da kažeš šta misliš o njoj? Dosta od mene - da ti ne trošim previše vremena na internetu!
(Psi u niskom letu nisu tako dobri kao Misija London ali sam čula da je po Misiji napravljen i film, i navodno je dobar)
:bye:

Ne umem da napišem šta mislim ovako kratko i jasno, tako da ću, zbog pocrvenjenog, reći samo: Da! :)

Ne umem da napišem šta mislim ovako kratko i jasno, tako da ću, zbog pocrvenjenog, reći samo: Da! :)
Neka vas neka, samo vi mene zezajte :lol:
Ali je cinjenica da sam ja jedna ozbiljna zena :cool: koja previse vremena provodi na internetu.

Dakle, ja o svakoj knjizi pisem svoje male utiske, samo ih ne ostavljam ovde.
Da vam pravo kazem mrzi me posle da ulazim u neke polemike sta-ti-ja-znam-o-cemu-i-sta-ti-ja-znam-sa-kim... :roll:
Ali eto ubuduce cu zbog vas :flert: ostavljati po nekoliko recenica o svakoj knjizi za koju mislim da bi se ovde bilo kome dopala.

I dalje citam Buku i bes. Priznacu vam, pored svog primerka iz Novosi, uzela sam i primerak iz biblioteke, zbog kritike, u cilju boljeg razumevanja, jer se slabo snalazim. Avaj, fali dvadesetak stranica. Odem danas do biblioteke po drugi primerak, donosi mi bibliotekarka dve knjige s istim nedostatkom. Pokupio neko ladno listove.:(

Previše komercijalna lista
Ko nije čuo za 90% naslova verovatno je živeo na drugoj planeti ili je gluvonemi slepac

Naravno.A kad je komercijalno to uglavnom ne poseduje kvalitet.Umetnost i materijalizam nikako ne idu jedno sa drugim.To nema veze sto dobre slike vrede milione,sto je Leonardo kao i Mikelandjelo bio dobro placen od crkve da slika odnosno vaja.
To sto se neka knjiga ili pisac mnogo cita,ne znaci i da valja.Uglavnom ne valja.To su dokaz oni milionski tirazi Danijele Stil i Sidni Seldon,pa one sto je napisala Hari Potera itd.
Najsuptilnija umetnost i jeste samo za najsuptilnije duse.A i jednih i drugih je vrlo malo.
U 20.veku Zapad je opsednut Rusima,valjda zbog Hladnog rata.Zato i vidimo toliko Nabokova i Tolstoja na toj listi.Ja znam da je Tolstoj obavezna lektira u mnogim zapadnim zemljama,sto je naravno uzasno,ali sta ces,svetina tj vecina uvek namece svoje sirove teme.
Nabokov na listi sa dva romana a nema Mana i Hesea,izem ti listu.Nego se uvek podilazi svetini.

I dalje citam Buku i bes. Priznacu vam, pored svog primerka iz Novosi, uzela sam i primerak iz biblioteke, zbog kritike, u cilju boljeg razumevanja, jer se slabo snalazim. Avaj, fali dvadesetak stranica. Odem danas do biblioteke po drugi primerak, donosi mi bibliotekarka dve knjige s istim nedostatkom. Pokupio neko ladno listove.:(

Jel se i ti mučiš? Meni baš ne ide. Ne vuče me uopšte. Uhvatim sebe kako u autobusu sedim, držim knjigu na krilu i blejim kroz prozor. A kod kuće mi se ne da se uhvatim. Uvek, kao, ima nešto da se radi. Pročitaću je, ali teško do roka.

BIGbeingthe.jpg

Glavni lik: Chance, mentalno/socijalno zaostali bastovan (sticajem okolnosti), kojeg politicari pogresno smatraju uglednim intelektualcem...
navodi na razmisljanje ne nudeci odgovor

Прочитала сам Проклету авлију, није ме нешто одушевила, иако волим Андрића.
Сад крећем са Хесеовим Демијаном,

Nije za poredjenje ali meni je Hese dosta zanimljiviji od Ive.Skoro sam procitaop od Hesea ROSALDE.Iz prvih recenica sam prepoznao sjajnog Hesea.Demija na sam citao dok nisam bio punoletan,i tada mi se dopao.I citao sam Demijana opet prosle godine.

Nije za poredjenje ali meni je Hese dosta zanimljiviji od Ive.Skoro sam procitaop od Hesea ROSALDE.Iz prvih recenica sam prepoznao sjajnog Hesea.Demija na sam citao dok nisam bio punoletan,i tada mi se dopao.I citao sam Demijana opet prosle godine.

Изгледа да сам ''прерасла'' књигу, иако имам 18 год. Можда сам требала ипак да узмем неки од његових познијих радова, овај Демијан ми се после првих 30-ак страница чини скроз детињастим. . . :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back