Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A da pozajmiš od nekog ili iz biblioteke? Ja sam je čitala, svidela mi se, mom mužu takodje, pa smo je kupili kad je izašla u izdanju Novosti ono kad su tek počele te knjige na kioscima.

a ne ne :cool:

od skoro imam fetiš da isključivo kupujem knjige da bi napravio sopstvenu biblioteku :)
nekako mi uvek bilo jadno kad uđeš u nečiju kuću a vidiš hiljadu knjiga a sve isto broširane ..iste boje...pfff... odma ukapiraš da su kupovali knjige na metar i možda od tih hiljadu dve pročitali...želja mi je da imam svoju biblioteku u gajbi..neku ful policu..nešto na ovaj fazon: http://montazne-hise-on.net/images/police-za-knjige.jpg a najveći mi trip da sam svaku knjigu koja se tu nalazi pročitao..ili bar 90% ...ovih deset posto bi bile one knjige koje sam počeo da čitam pa od prevelikog "oduševljenja" morao sam da stanem na vreme da ne bi dostigao vrhunac čitalačkog blagostanja :lol:

E jel čitao neko majstor i margarita od bulgakova? intresuju me utisci..razmišljam se dal da kupim knjigu..

Čitao sam je davno... Dobra je, veoma dobra. :)

Elem, šta sam pročitao.... Da pročitao sam Besnilo od Pekića (možda sam već pomenuo, al nije zgoreg opet) iskreno, veoma uznemirujuće delo. Disturbing bi bila odlična reč da se opiše. Kakav je Pekić majstor, fenomenalan pisac, svetskog ranga. self note: pročitaiti sve od Pekića.

Pročitao sam i "Okorela zemlja čuda i kraj sveta" o Haruki Murakamija, pa.... i dalje se pitam "Šta je ovo bilo?!" Čudna, uvrnuta knjiga...Ja mislim da japanci imaju neki poseban način razmišljanja. U osnovi je fantastika u pitanju, jezik i stil prosti, kratke rečenice... zabavna na neki svoj način.

I sad mi je tako dosadno pa čitam Dostojvskog, tj. Zločin i kazna.... Ne moram puno da pišem šta čitam: remek delo.

a ne ne :cool:

od skoro imam fetiš da isključivo kupujem knjige da bi napravio sopstvenu biblioteku
:)
nekako mi uvek bilo jadno kad uđeš u nečiju kuću a vidiš hiljadu knjiga a sve isto broširane ..iste boje...pfff... odma ukapiraš da su kupovali knjige na metar i možda od tih hiljadu dve pročitali...želja mi je da imam svoju biblioteku u gajbi..neku ful policu..nešto na ovaj fazon: http://montazne-hise-on.net/images/police-za-knjige.jpg a najveći mi trip da sam svaku knjigu koja se tu nalazi pročitao..ili bar 90% ...ovih deset posto bi bile one knjige koje sam počeo da čitam pa od prevelikog "oduševljenja" morao sam da stanem na vreme da ne bi dostigao vrhunac čitalačkog blagostanja :lol:

ja imam taj fetiš malo duže. sad imam fetiš da pravim policu za knjige jer više nemem gde da ih trpam. :(

E jel čitao neko majstor i margarita od bulgakova? intresuju me utisci..razmišljam se dal da kupim knjigu..

Majstor i Margarita je jedna od mojih omiljenih knjiga (donji citat je iz nje, iako na engleskom), a Bulgakov jedan od pisaca koje najviše cenim. Najverovatnije je da će ti se knjiga dopasti jer, koliko se sećam, voliš SF. Ovde ima dosta takvih elemenata (ali nikad ne bih rekla da je SF knjiga) i nekoliko nivoa radnje. Neki kažu da je to jedna od najstrašnijih knjiga ikad napisanih, neki da je najljubavnija. Neki je mrze, nekima je konfuzna. Neki u njoj traže političku pozadinu. Ti ćeš, možda, naći svoj nivo.
Stvarno ne podseća ni na jednu drugu i zaista je teško da se kaže o čemu se tu radi, a da se izbegne spojler.
Ako mene pitaš, Bulgakov je jedno od najvećih ruskih imena.
Videla sam letos jedno mnogo lepo izdanje, crnogorsko, ne sećam se čije, ali na ekavici. Izbegni broširano izdanje Book & Marsoa, raspada se.

I, opet, ne mogu a da se ne začudim: zar je i ta knjiga izbačena iz lektire?

vrata_krletke-kejti_hikman_v.jpg

Trenutno:
Goran Petrović Opsada crkve Svetog Spasa.

Čudesno.
Šarenoliko.
Dvoslojno.
Preplitanje istorije i priče, sna i jave.
Od svih reči, događaja, jezičke raskoši, ostaje pero.
Anđeosko, najvrednije, glavno jezgro romana.

Petrović na čudesan način ispoljava svoj stav da je priča superiornija u odnosu na istoriju.
Istorija se javlja kao skrivena priča, a istina se javlja samo pluralno, jednina istine nije moguća.
Istorijski elementi postoje, ali padaju u zapećak u kombinaciji sa materijalizacijom reči.
Reči se ovde love, melju, pojavljuju niotkuda, ne zna se nekada ni ko ih izgovara, bitno je da se množe, gomilaju.
Važnije su od čoveka, dokaz su da čovek postoji.

Anđeosko pero na vrhu lebdeće crkve Svetog Spasa najlakše a najvrednije iskazuje pisanu reč.
Iskazuje priču.
Motiv perja, pera, lebdećeg, ovu istoriografsku metafikciju objedinjuje u celinu.
Da spoji san i javu, moguće i nemoguće.
Svako pero ima svoju reč.
Ili svaka reč ima svoje pero.
Postoji samo pisanje, postoji samo iskaz koji nipošto ne može biti istina, savršeno tačan tvrdnja.
Nešto se dogodi.
A onda, priče i reči događaj uobiče na svoj način.
Ovladaju prošlim.

Uživam, celim bićem.

Kukuuu, i to sam kupila na poslednjem sajmu (ne bih, ali je bila upola cene). :( Kako da se izlečim od zavisnosti'? :think:

I ja sam kupila na sajmu, ali pretprošlom i to zato što sam na štandu zatekla jednog profesora koji mi je predavao, a koga mnogo cenim, kako baš prijateljski priča sa Petrovićem o toj knjizi. I malkice sam prisluškivala, pa tako...:zstidljivko: i dadoh 300 dinara z:lol:

Možda tebi i ne bude tako loša (poznato ti je,već, da sam teška cepidlaka i tražilac dlake u jajetu). z:)
Radnja je smeštena u kraljevački (čini mi se) bioskop, u 4. maj '80. Pa ko se tu naš'o i šta ga je snašlo...Galerija likova je ta knjiga, zapravo.

Mene je iznervirao zato što je od neke priče koju je čitao na nekom festivalu (a priča je bila solidna) napravio taj roman i što je to uradio tako tendenciozno da bi se videlo da je cilj oparivanje, sve i da na kraju nije napisao hvalospev o svojoj najnovijoj izdavačkoj kući (Novosti, naravski).

A oko zavisnosti...što bi se lečila?

Sad kad pomenu bioskop, izgleda da sam i ja to čitala. Nisam znala za te detalje da je od pripovetke napravio roman, ali eto, jedva ga se sećam. Ja sam od njega čitala prvo čitala Opsadu crkve sv. Spasa i nije mi se baš dopalo. Ali nisam odustala od njega, uzela sam i Sitničarnicu i ona mi je baš legla. Mnogo mi se svidela. Ipak nemam neku želju da ga čitam dalje, pogotovo sad kad vidim da ga je Nora stavila na ignor.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back