Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја сам прочитао Ловца на змајеве... За мој укус превише предвидљиво и типично стереотипно написано (из угла Американца (што Хосеини и јесте јер у Америци живи већ дуго)). Покушај шокирања читаоца описом јавних ликвидација и осталих грозних ствари у Авганистану/Пакистану ми се нимало не додпада; чини ми се као да подгрева предрасуде просечног Американца. Држи пажњу, али, искрено, нисам се осетио нешто продуховљенијим након читања.
Јел по опису јавних егзекуција достигао Андрића у На Дрини Ћуприја?

Meni se vise dopala ``zenska`` Hoseinijeva knjiga, Hiljadu cudesnih sunaca.
A sto se Zagorkinih knjiga tice, na njima sam odrasla, zato sam ovako nepopravljivo romanticna.

A to ima muska i zenska knjiga?
Tako je pisao pokojni Pavic.Pavic je uz jednu knjigu delio i karte,hehe.
Pa oni iz Juzne Amerike sto pisu knjige da se mogu citati i iz sredine.
Sve su to gluposti da se usled nedostatka maste i kvaliteta skrene necim paznja.
Sta ce takve gluposti dobrom piscu?Ne trebaju mu,on kvalitetom pisanja privlaci paznju.

A to ima muska i zenska knjiga?
Tako je pisao pokojni Pavic.Pavic je uz jednu knjigu delio i karte,hehe.
Pa oni iz Juzne Amerike sto pisu knjige da se mogu citati i iz sredine.
Sve su to gluposti da se usled nedostatka maste i kvaliteta skrene necim paznja.
Sta ce takve gluposti dobrom piscu?Ne trebaju mu,on kvalitetom pisanja privlaci paznju.
Luci, procitaj pa komentarisi. To mi interno zovemo muska i zenska knjiga. U jednoj je zrtva decak, u drugoj zena. Koliko ima bezdusnih muskaraca, ja bih obe svrstala u zenske. Sta ima da se bakcem s nevernim Tomama. Samo zena ima takvu emociju, nemoj da se lazemo. Cast retkim izuzecima.

Ја сам прочитао Ловца на змајеве... За мој укус превише предвидљиво и типично стереотипно написано (из угла Американца (што Хосеини и јесте јер у Америци живи већ дуго)). Покушај шокирања читаоца описом јавних ликвидација и осталих грозних ствари у Авганистану/Пакистану ми се нимало не додпада; чини ми се као да подгрева предрасуде просечног Американца. Држи пажњу, али, искрено, нисам се осетио нешто продуховљенијим након читања.

Zar misliš ta takvih stvari nije stavrno bilo u Avganistanu?
Hoseini je nerijetko u te dvije knjige vrlo lijepo pisao i o Avganistanu i o tom narodu, tako da se ne može potpuno reći da je u službi stvaranja ili podgrijevanja predrasuda prosečnih Amerikanaca, iako ima dijelova kad otvoreno navija za Ameriku.

Šta radi ta
cia-seal2.jpg
:think:Dokle?

Virdži kakva je knjiga za sada?

Stigla sam do 80 str. (sam krenula da čitam) :).
Interesantna je, mada dosta je potresna. Govori o položaju žene u Afričkim plemenima.

sa poledjine

Statistike kažu, da je u Francuskoj, više od 60 000 devojčica bilo podvrgnuto ritualu "pročišćenja". Svake godine ovu sudbinu doživi 2 miliona devojaka. 130 miliona žena u svetu je podnelo ova sakaćenja. Smatra se da ovaj ritual povećava plodnost žene, garantuje njenu čistotu, devičanstvo i vernost? Činjenica je da ovo varvarsko sakaćenje ugrožava život devojaka i zauvek ih lišava seksualnog zadovoljstva. "Dve su me žene dograbile i odvukle u sobu. Ona iza me drži za glavu dok kolenima, svom težinom, gnječi moja ramena kako se ne bih pomerala; druga mi drži raskrečena kolena. Srce počinje jako da lupa" Ovo je svedočenje devojčice, koja je u uzrastu od sedam godina, doživela košmar, i koja, postavši žena, uviđa varvarstvo ovog običaja. Pred nama je život jedne preživele, koja nam hrabro razotkriva sve svoje patnje. Kadi je žena koja se po celom svetu bez predaha bori kako bi spasla decu od užasa

Virdži kakva je knjiga za sada?

Biću slobodna da odgovorim umesto nje, pošto sam je pročitala pre par godina. Knjiga je napisana po diktatu nepismene žene koja je to sve doživela. nema nikakvu umetničku vrednost osim informativnu. Inače, od tada počinje borba za ženska prava po tom pitanju u nerazvijenom , verski zatucanom svetu. Muškarci su doneli pravilo obrezivanja devojčica, kako bi ih lišili seksualnog zadovoljstva, zarad očuvanja vernosti, i, rekla bih, kako bi maksimalno ponizili ženu kao ljudsko biće. Isto je opisano i u knjizi Pustinjski cvet, svetski priznate manekenke Varis Dirije, a koja je doživela sličnu sudbinu.

Biću slobodna da odgovorim umesto nje, pošto sam je pročitala pre par godina. Knjiga je napisana po diktatu nepismene žene koja je to sve doživela. nema nikakvu umetničku vrednost osim informativnu. Inače, od tada počinje borba za ženska prava po tom pitanju u nerazvijenom , verski zatucanom svetu. Muškarci su doneli pravilo obrezivanja devojčica, kako bi ih lišili seksualnog zadovoljstva, zarad očuvanja vernosti, i, rekla bih, kako bi maksimalno ponizili ženu kao ljudsko biće. Isto je opisano i u knjizi Pustinjski cvet, svetski priznate manekenke Varis Dirije, a koja je doživela sličnu sudbinu.

Kadi nije bila nepismena, već naprotiv! Njen muž je pripadao emigrantima u Francuskoj, i on je bio nepismen, čak je slabo natucao Francuski. Dok je ona savršeno govorila jezike, i ako nije završila celu osnovnu pre udaje. U Francuskoj je pokušavala na sve načine da se doškoluje, što joj je jako dobro išlo, i pored 4 deteta koja je morala da čuva.
Boreći se za svoju samostalnost dolazi u konflikte sa svojim mužem, jer oni smatraju da je ženina jedina obaveza da bude mašina za radjenje deca i da sedi kući i čeka muža.

Slažem se da knjiga nema neku umetničku vrednost, ali meni je interesantna. :)

Inače obred "obrezivanja" kod njih nema nikakve veze sa religijom, već sa tradicijom u tom društvu.
Ženu sem što obrezivanjem lišavaju seksualnog zadovoljstva, klitorisu daju magijsko značenje jer veruju da ako bi beba rodjenjem dodirnula taj deo tela, djavo bi večito bio useljen u nju i takvo dete bi malo poživelo.
Brakovi su bili ugovoreni, venčanje se obavljalo u dzamiji bez mlade. Samo bi je obavestili da je udata.
Uglavnom su brakovi sklapani izmedju bližih rodjaka. Nisu se spajali sa drugim plemenima.

Poslednje:
"Godina prodje, dan nikad"- Zarko Lauševic

Sad:
"Obrezana" - Kadi

ObrezanaBig.gif

Knjigu Zarka Lausevica ne zelim da komentarisem, jer osim naslova, koji je veoma efektan, nista pametno nema. Sada ce jedasn kriminalc, dobrom reklamom da se namlati para.

"Obrezana" procitala sam tu knjigu, a ja se vec dugo godina borim protiv tog sakacenja u svetu. Knjiga je zalosna, potresan, odlican pokazatelj kako zive muslimani i deca, a pre svega zenska. Ne znam iz kog razloga se ljudi u Srbiji dive muslimanima i islamu, ali to je nesto sto uzima maha, verovatno, zbog visokog stepena neobrazovanja i nepismenosti, pa im je taj primitivan svet blizi. Knjiga mi je u nekim momentima in pretenciozna, jer se provlaci suvise jaka feministicka crta o emancipaciji zena, koju ja ne podrzavam, jer smatram da moj muz treba da bude bogatiji od mene i da on zaradjuje, a ja da organizujem poslove kod kuce sa dadiljama i poslugom.

Knjigu Zarka Lausevica ne zelim da komentarisem, jer osim naslova, koji je veoma efektan, nista pametno nema. Sada ce jedasn kriminalc, dobrom reklamom da se namlati para.

"Obrezana" procitala sam tu knjigu, a ja se vec dugo godina borim protiv tog sakacenja u svetu. Knjiga je zalosna, potresan, odlican pokazatelj kako zive muslimani i deca, a pre svega zenska. Ne znam iz kog razloga se ljudi u Srbiji dive muslimanima i islamu, ali to je nesto sto uzima maha, verovatno, zbog visokog stepena neobrazovanja i nepismenosti, pa im je taj primitivan svet blizi. Knjiga mi je u nekim momentima in pretenciozna, jer se provlaci suvise jaka feministicka crta o emancipaciji zena, koju ja ne podrzavam, jer smatram da moj muz treba da bude bogatiji od mene i da on zaradjuje, a ja da organizujem poslove kod kuce sa dadiljama i poslugom.

Knjiga nema veze konkretno sa islamom , ni sa muslimanima :)
Ali slažem se da u poslednjih par godina maha sve više uzima istočnjačka literatuta :)

koliko neki muškarci mogu biti okrutni...

Испитивањем гена се дошло до запањујућег открића, да велики број деце,око тридесет одсто чини ми се, не носи гене својих очева! Па сад ти види ко је ту будала.

I zbog par žena koje su neverne treba da sve obrezujemo ili?

Suština je da žene varaju upravo takve "muškarčine" kao što si ti...

Pevačiceeeeee! :cmok2:
(pokušavala sam da te zamenim na momente, ali ...avaj, puki amater ispadoh naspram tebe).

A zar to nije nekakav versko - ritualni običaj pojedinih afričkih plemena koji nema veze sa muško - ženskim odnosima već sa prinosom zemlje ili šta već?
Zar nije Naomi u nekoj daljoj vezi sa tim plemenom (tj. tako nekako se izjašnjava) i intenzivno se bori protiv toga?
Nisam čitala tu knjigu, ali sam gledala na tvu više puta.

Kultura konflikta, Vlado Ilić. Opisuje kako događaji iz života predaka utiču na naše živote i stvaraju konflikte...i daje prikaz terapije. Zanimljivo, mada za sada ne kapiram najbolje kako funkcioniše ta terapija...

Verovatno je mislio na arhetipove a to je najbolje opisao Jung.
Zajednica,kultura,sistem,sve je to veoma vazno za sve nas.
Sada citam jednu knjigu koja je vise za TEEN uzrast.Stoji mi dugo neprocitana,godinama.I sad je procitam.
To je MI DECA SA STANICE ZOO.
Kazu bio je i film.Mnogi su je citali do sada.
Naravno knjiga je ispovest,nema pretenzije da bude umetnicko delo.
Ali meni jasno ukazuje koliko je sistem poguban,drustvo takodje,ako mu se pojedinci prepuste.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back