Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Verovatno je mislio na arhetipove a to je najbolje opisao Jung.
Zajednica,kultura,sistem,sve je to veoma vazno za sve nas.

Inače, sam metod se zove ''porodični raspored''. Što se tiče Junga možda ima neke veze mada koliko mi je poznato on se bavio kolektivnim nesvesnim a ovo mi više liči na porodično nesvesno ( Adler ).
jelen, samo mi pravi zazubice. Vratiće ti se to!

Ja nisam citala Kusturicu.
Imam ga elektronskog ;)
Nikako da dodje na red.
Poslednje sto sam procitala, sinoc tacnije, je ``Pod velom noci`` - Dina Kunca. Ili Dena Kunca, nisam sigurna da su mu ime dobro preveli.
Roman je triler o neobicnom serijskom ubici, neobican za Kunca, mislim da nikad nije napisao ovako nesto slicno.
Inace je prevod knjige katastrofalan, to nisam ocekivala od Evro Djuntija. Mislila sam da su oni jedna ozbiljna firma.

Ja nisam citala Kusturicu.
Imam ga elektronskog ;)
Nikako da dodje na red.
Poslednje sto sam procitala, sinoc tacnije, je ``Pod velom noci`` - Dina Kunca. Ili Dena Kunca, nisam sigurna da su mu ime dobro preveli.
Roman je triler o neobicnom serijskom ubici, neobican za Kunca, mislim da nikad nije napisao ovako nesto slicno.
Inace je prevod knjige katastrofalan, to nisam ocekivala od Evro Djuntija. Mislila sam da su oni jedna ozbiljna firma.
Citala sam jednu njegovu, ima slicnu tematiku-serijski ubica i pomalo telepatije :) davno je bilo, tada mi se dopala :)
http://www.carobnaknjiga.com/098c4a54-be0d-4c05-9217-ad9632f3e47c/Skroviste.aspx
Evo ga link , pa pogledaj :)

Sve nekako čitam ovaj serijal leda i vatre i ..ono... oduševljen sam i dalje..ali što više čitam to više mislim pa ok može ovako u nedogled...pet miliona stranica da se napiše...taman se nešto završi al gle čuda počne opet...nešto drugo... nekako stičem utisak da bi ova epska fantastika daleko upečatljivija bila da je martin lepo ko tolkin napisao trilogiju...pa makar svaka knjiga imala 1500 strana..a ne ovako.. došao sam do toga da mi je i dalje zanimljivo da čitam al bi brate malo da se odmorim i uzmem da čitam šta znam...orvela ili markesa al ne mogu jer mi ostalo još da pročitam oluju mačeva 2 pa gozbu za vrane 1 pa gozbu za vrane 2 pa onda idemo dalje...ono brate... pretera ga čovek :confused:

Sve nekako čitam ovaj serijal leda i vatre i ..ono... oduševljen sam i dalje..ali što više čitam to više mislim pa ok može ovako u nedogled...pet miliona stranica da se napiše...taman se nešto završi al gle čuda počne opet...nešto drugo... nekako stičem utisak da bi ova epska fantastika daleko upečatljivija bila da je martin lepo ko tolkin napisao trilogiju...pa makar svaka knjiga imala 1500 strana..a ne ovako.. došao sam do toga da mi je i dalje zanimljivo da čitam al bi brate malo da se odmorim i uzmem da čitam šta znam...orvela ili markesa al ne mogu jer mi ostalo još da pročitam oluju mačeva 2 pa gozbu za vrane 1 pa gozbu za vrane 2 pa onda idemo dalje...ono brate... pretera ga čovek :confused:

To kad uhvati, ne pusta. :)
Znam iz iskustva.
Vec se ostrim za april i novi nastavak na srpskom.
Ne znam tako dobro engleski da bih se usudila da citam na izvornom, a i cena ``engleske`` knjige je da se smrznes...

Ponovo, Dobrica Ćosić, Koreni.

Još uvek sam pod utiscima.
Priznajem, intenzivnijim, no u ranijim čitanjima.
Roman čudesne priče, dobro pripovedno tkanje o tankoj krvi Katića.
Porodice u nestanku, porodice u strahu, čežnji i iščekivanju deteta koje bi ih nastavilo, nasledilo, i preporodilo.
Porodica koja je ustvari više tuđa, nego njihova, u čiju su se lozu mešali drugi, kako bi se prividno, nastavila vrsta, rod, soj.

Patnja.
Đorđeva, Aćimova, Simkina, pa i pripovedača i sluge-Nikole.
Svako u sebi neguje svoju tegobu, bol, tišt koji ne jenjava.
Đorđe i Aćim žude za pokolenjima, prvi za sinom, drugi za unukom.
Sumnjaju u ispunjenje nade, u to ostvarenje iščekivanog.
Đorđe, inferiorni junak čije misli zakopavaju dušu čitaoca, prže, lome.
Isto koliko lome i njega samog.
Večita sumnja u svoju plodnost, u svoje umeće, živost razdire ga.
On je grub, nesrećan, zadrt, udaljen, preblizu, toliko je toga, a ništa je.
Ne vidi se. Ne nazire mu se sitno biće od tolikog očaja.
Simka, Đorđeva žena, ne odustaje od žudnje za rađanjem.
Nudi se, trudi, podaje, traži, ne popušta, a žrtva je.

Katićevi, i sami došljaci, i sami krv nekrva tužna su porodica, uprkos bogatstvu koje ih preplavljuje.
Bogatstvo srazmerno tugovanju za detetom.

Miris sena, prirode živo je kao kod Šolohova, oseća se, grize nepce, budi, razrogačuje.
Dopada mi se buđenje čula kojim Ćosić omamljuje.
Zadivljujuće umetnički.

Mesečina, sumrak, predvečerje, jedine su jasne odrednice vremena.
Simboličke.
Ne objavljuju dan, dobro, mir, sreću, vidljivost, niti su mrak, crnilo, gašenje, i zeb.
Naprotov, upravo mesečina, tu je pominjana da iskaže nadu, neizvesno, moguće, očekivano, išekivanje.
Baš mesečina.
Niti vidljivo, niti nevidljivo.
Tek da se u jedno posumnja, istim žarom koliko sumnjaju u to čiji li je Adam, kada se rodi.
Ni u koga da upere prstom, ali sve da gledaju ispod oka.

Koreni
. Roman žudnje za nastavkom, produženjem, ali roman o sve dubljem ukopavanju u tuđe.
Sanjanje o svome, ali prilaženje tuđem, dalekom koji postaje najbliži.
Koreni umesto jutra, nose noć, umesto sreće nanose taloge sumnje, crnila, i opreza.
Pravi roman za odlazni januar...I one koji taj januar baš i ne vole.

Poslednja izmena:
Je l' to ova? :lol: Sa pobedničkim podnaslovom.

417964_3225117825579_1195500797_3532384_1529110019_n.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back