Šta ste danas jeli?

Evo ga moj današnji ručak.

HPIM2203.jpg

HPIM2210.jpg

HPIM2211.jpg

HPIM2212.jpg

HPIM2216.jpg

Joj sto mi se svidja kako ovo kinesko izgleda. Hajde sada redom sastojci i postupak :D Posto nemogu da shvatim sta je ovo sve sto vidim ;)
Originalni naziv je GUNG BAO, međutim na slikama je moja verzija. Počela sam sa korekcijama zbog namirnica koje nisam imala, a posle smo isprobavali sa sastojcima koji nam se dopadaju i evo je konačna verzija:
Oko 500 gr pilećeg belog mesa (bez kožice i koske) iseći na kocke, posuti sa 2 kašike gustina, 2 kašike ulja, 2 kašike soja-sosa, 2 kašike susama i 2 kašike semena lana, izmešati i ostaviti u frižideru bar 2 sata (ja najčešće to pripremim uveče, a jelo spremam sutradan nakon posla).
Za početak, pripremiti pirinač. 1,5 šolju pirinča oprati u više voda, ocediti pa naliti sa 3 šolje vode. Staviti da kuva, uz stalno mešanje na jakoj vatri dok se na površini ne pojave rupe (i meni je ovo objašnjenje bilo čudno, dok prvi put nisam probala i nakon možda 10-tak minuta kada je pirinač napola kuvan i upio više od pola tečnosti, shvatila da se na površini zaista vidi nešto nalik rupama), tada se pirinač izmakne, posoli (ja dodam vegetu) i poklopi pa ostavi da se u pari pirinač sam dokuva i nabubri.
U dubok tiganj (vok) sipati malo ulja, dobro zagrejati (Kinezi kuvaju u voku na plinu, ali pošto nemam plinski šporet, ringlu odvrnem na šesticu), ubaciti meso i pržiti ga uz stalno mešanje pet minuta. Kad blago porumeni dodati povrće (što zavisi od toga šta imate na raspolaganju, a na slici je kombinacija praziluka isečenog na kose kolutove, šampinjona isečenih na listiće i crvene paprike isečene na kockice) i kikiriki 100 gr (blanširan, a može i pečen/slan). Pržiti sve zajedno još pet minuta. Zatim se posebno izmeša 2 kašike gustina, 2 kašike vode, 2 kašike ulja i 2 kašike soja sosa, prelije se preko mase u voku, i prži mešajući još pola minuta da se sve ujednači, i jelo je gotovo.
Prilikom serviranja, pirinač oblikujem kašikom za sladoled. Posluži se odmah, dok je toplo. Ovo je ručak za 4 osobe.

PS. Možete praviti svoje kombinacije povrća, ili upotrebiti gotov kineski mix. Može se dodati manje ili više kikirikija, zavisi od toga da li ga volite. Verujte, recept je veoma prilagodljiv, i možete praviti svoje kombinacije, nikako ga nećete pokvariti. :bye:

Kod mene gostuju bratanci pa oni biraju jelovnik :).
Juče smo pravili špagete sa paradajzom i mesom (ali sam ih "prevarila" da jedu i malo pileće supice ;)), za večeru palačinke, danas ručamo rižoto i čorbicu od blitve, za večeru... smisliće oni već nešto. :zcepanje: (pretpostavljam italijanske piroške :roll:)

danas ce da stradaju krmenadle, na vrelom ulju vrk vrk po 3 minuta sa svake strane pa u posudu, nalijem pavlaku i zapecem.
uz to mali rizoto, sam se sprema jer je vrucina, kuva se 10min a onda se iskljuci da se ostavi da stoji 10min da se sam dokuva, vrucina je ! Ne mogu sve ja!
i NARAVNO velika cinija salate tzv SALATA SA SVE!
Padarajz i paprike i krastavci i malo tikvica i ondaK malo lukca, pa vrk saku izgnjecenih oraha da nesto krcka .. pa neki preliv osobito personalno muckan po starom porodicnom receptu - ulje sirke limun voda mozda jos nesto......
ko stize . rucak je u 16.30. izvolite
STO NAS JE VISE VECI NAS JE BROJ
:)

Moracemo danas nesto nabrzaka mlogo vruce oper pored sporeta
Ima jedan sjajan recepat za pastu, recimo spagete ali ima izvrnutu filozofiju. Umesto da pasta bude neutralna ona je pikantna a prilog blag i kiselkas.
Ide otprilike ovako - skuvane spagete se kratko proprze na vec ugrejaloj mesavini: maslinovo ulje, malo ljute papricice i malo belog luka, ostali prilozi po ukusu al da bude sve crveno i ljutkavo
Prilog: mala parcad belog mesa se malo iskuckaju cekicem pa se umotaju u brasno pa na toplo ulje da porumene i uhvate kozicu. ( a da svi sokici ostanu unutra) OndaK se nalije slatkom ! pavlakom , smanji se vatra na 1 i malo se krcka dok se zgusne , pa se doda soka od pola pomorandze. kad izbije jedan kljuc skine se.
Onaj dasa na TV koji je ovo pravio je stavio cele kriske pomorandze (ne znam zasto, vise sam ga gledala a manje slusala) al nama se nesto nije dojmilo pa smo zadrzali samo sok - dakle bez pulpe!
.
prijatno

Sastojci za više od 10 porcija
Biskvit:
4 jajeta
malo soli
2 žlice vode
80 g šećera u prahu
100 g ribanih lješnjaka
25 g brašna
25 g škrobnog brašna

Krema:
1 čašica voćne rakije
4 lista želatine
300 g kupina
100 g šećera
5 žumanjaka
150 g jogurta
2,5 dl slatkog vrhnja

Sirup:
20 g šećera
5 žlica vode
1 čašica voćne rakije

Za ukras:
200 g kupina
1,25 dl slatkog vrhnja
Priprema
Priprema:

Pećnicu ugrijte na 180°C. Odijelite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke istucite sa hladnom vodom i solju u glatki snijeg. Dok lupate snijeg, postepeno mu dodajte šećer, a zatim metlicom umiješajte i žumanjke. Naposljetku promiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo te ribane lješnjake. Tijestom napunite duguljasti kalup (oko 30 cm) što ste ga obložili papirom (vidi sliku). Biskvit pecite 30 min.u toploj pećnici, a zatim ga ohladite u kalupu. Operite i proberite kupine.
Za sirup zakuhajte 5 žlica vode s 20 g šećera, sipajte rakiju i ohladite. Želatin namočite u hladnoj vodi.

Postupak:
Za kremu nad parom tucite 300 g kupina sa šećerom i žumanjcima, a čim se šećer otopi masu štapnom miješalicom usitnite u pire. U toplom pireu od kupina otopite ocijeđenu želatinu, a potom mu dodajte čašicu rakije i jogurt. Dobivenu masu odložite na hladno. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. Čim se smjesa s kupinama počne stiskati dodajte joj tučeno vrhnje.
Ohlađeni biskvit izvrnite iz kalupa i 2 puta poprečno prerežite. Svaki list tijesta navlažite sirupom. Kalup obložite novim papirom pa u njega stavite prvi list biskvita, premažite ga trećinom kreme (vidi sliku), poklopite drugim listom biskvita, i opet premažite trećinom kreme. Sve poklopite posljednjim listom biskvita, a zatim kolač izvrnite iz kalupa. Preostalom kremom ravnomjerno premažite rubove kolača i ostavite ga 2 sata u hladnjaku. Površinu kolača ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i kupinama.

:super::mesi::zjede:

Kod mene gostuju bratanci pa oni biraju jelovnik :).
Juče smo pravili špagete sa paradajzom i mesom (ali sam ih "prevarila" da jedu i malo pileće supice ;)), za večeru palačinke, danas ručamo rižoto i čorbicu od blitve, za večeru... smisliće oni već nešto. :zcepanje: (pretpostavljam italijanske piroške :roll:)

Smeh, kakve su te italijanske piroske, tacnije kako spremas i obicne piroske? Ako imas dobre recepte, ajde, iskuckaj!

Back