Šta određuje čovekovu sudbinu?

Па, отприлике, неки догађаји који морају да се десе без обзира на све наше жеље или нежеље (а о свесним плановима да и не говоримо)..
Pa svi događaji koji ĆE DA se dese MORAJU da se dese.

Može li neko da dokaže suprotno? :cool:

I dalje ne znam šta je sudbina.

zemljotres mora da se desi a ja ne moram ni da izadjem iz kuce mogu da poginem tu ako ocu da ckam da se zidovi sruse na mene ili da izadjem napolje, ili da pravim rostilj za vreme zemljotresa - dakle, nema sudbine, sve je nasa slobodna volja.

tacno tako, nema sudbine, ja sam rekla da je to samo neko nase opravdanje, eto desilo nesto,,,pa eto to ti je sudbina....kao babe od sto godina sto brbrljaju gluposti...nema sudbine.Jos malo pa cemo raspravljati da li je istina gledanje u pasulj?

tacno tako, nema sudbine, ja sam rekla da je to samo neko nase opravdanje, eto desilo nesto,,,pa eto to ti je sudbina....kao babe od sto godina sto brbrljaju gluposti...nema sudbine.Jos malo pa cemo raspravljati da li je istina gledanje u pasulj?

Pa ja bih bas rado o tome sa nekim raspravio, posto zelim da mi se objasni logicki put ili misaoni put ili zakljucivanja put kojim je neko dosao do zakljucka da to treba da se gleda bas u pasulj, a ne nesto drugo... mislim, bas bih voleo o tome sa nekim ko to radi da pricam.

Pa ja bih bas rado o tome sa nekim raspravio, posto zelim da mi se objasni logicki put ili misaoni put ili zakljucivanja put kojim je neko dosao do zakljucka da to treba da se gleda bas u pasulj, a ne nesto drugo... mislim, bas bih voleo o tome sa nekim ko to radi da pricam.

:rotf::rotf::rotf::rotf:ja ne bih,,,,jer ne verujem u taj vid proricanja sudbine,,,,po tome sam trebala da umrem ..cek' prije 20 godina:???:

:rotf::rotf::rotf::rotf:ja ne bih,,,,jer ne verujem u taj vid proricanja sudbine,,,,po tome sam trebala da umrem ..cek' prije 20 godina:???:

Ne verujem ni ja u proricanje sudbine bilo kojim do sad izmisljenim ili koji ce mozda da se izmisli putm, jer mislim da je nemoguce proreci sudbinu - zato sto sudbina ne postoji, ali bih bas voleo da znam kako su na ideju da to bude "bas pasulj" dosli... shvatas? A verovatno po svoj prilici i oni zele da saznaju odakle im ta ideja:mrgreen:

Poslednja izmena:
zemljotres mora da se desi a ja ne moram ni da izadjem iz kuce mogu da poginem tu ako ocu da ckam da se zidovi sruse na mene ili da izadjem napolje, ili da pravim rostilj za vreme zemljotresa - dakle, nema sudbine, sve je nasa slobodna volja.
Пословица: Да сам знао да ћу пасти, ја бих сео.

Другим речима, да сам знао да ће бити земљотрес и да ће ми пасти плафон на главу, ја бих истрчао из куће. Ал' нисам знао. :cry:

zemljotres je jedna samo od visih sila,kojima mi ne upravljamo...zato i kazem, da nema sudbine.kao npr. dvoje mladih su se nedavno vencali, i vec stavari ne valjaju,,,,tu je na pomolu razvod, i sad pitanje je da li tu ti oni koji su dezurni "krivci" ili neka sudbina,,,ili bi bilo ....da sam znala ja se ne bih udavala za njega...to je sudbina.:whistling:

Pa svi događaji koji ĆE DA se dese MORAJU da se dese.

Može li neko da dokaže suprotno? :cool:

I dalje ne znam šta je sudbina.

Pozdrav svima,

Pitanje za Sizifa: Da li je karakter sudbina ? Ili može da bude deo kolektivne sudbine ?

U današnje vreme veoma je lako nemati karakter i nemati sudbinu. Danas jesi sutra nisi, ali time se razbija kontekst u kom se živi. Kontekst se razvija i izgrađuje karakterom. Ja sam onaj koji jesam, a ne onaj koji nisam.

Sve najbolje u raspravi ...

Poslednja izmena:
Па ово ти нема логике: судбина и јесте таква једна виша сила којом не управљамо.:cry:

Da, ali ona oce da ti kaze da su neke stvari 'sudbina' a neke stvari 'nisu', uz to da nasa dusa jeste 'slobodna' a ne vezana sudbinom. Ne verujem da ne moze niko da shvati da ne mora sve biti 'ili crno ili belo'. Moze karirano.

Добро, пристајем да реч "судбина" заменимо синтагмом "сплет оклоности" и да претворимо ову тему у нову:

Ко/Шта одређује тај сплет околности у коме се човек нађе (па се онда бори и рукама и ногама да се спашава из тог "сплета околности" ако је сплет лош)?

Ни ја се не секирам око оних ситуација у којима очигледно имам избор, и свесна сам да га имам. Брину ме ови "сплетови околности".

Back