Determinizam ili slobodna volja ili balans – u šta verujete?

Либертаријанска слободна воља не може да постоји у потпуно детерминистичком свету јер је неузрокована. Цака је у томе што то није слободна воља у оригиналном смислу и што је генерално небитан концепт.
Pito sam te nešto

Gluwatj :P na kom saitu može da se widi dali je nešto AI ili prawa osobica
А на ком сајту пише да реч "слободно" у термину "слободна воља" означава потпуну слободу?

Је л слобода говора такође потпуна слобода?

А на ком сајту пише да реч "слободно" у термину "слободна воља" означава потпуну слободу?

Је л слобода говора такође потпуна слобода?
Dozvoljena je sloboda govora ali vam ne garantujem slobodu posle govora. Hahaha

Telo je determinizam, a svest/duša je(su) slobodna volja.

Ako smo suvlasnici tela sa prirodom, onda je jasno da ne komandujemo mi svime.

Priroda upravlja biološkim procesima: disanjem, varenjem, radom srca, imunitetom, starenjem. To su stvari koje idu same od sebe, potpuno determinisane zakonima prirode – mi tu nemamo nikakav direktan uticaj.

Mi, kao svest/duša, komandujemo izborima: šta ćemo da jedemo, kako ćemo da živimo, kuda ćemo da vodimo svoje telo, hoćemo li ga trenirati ili uništavati.

Dakle, priroda drži „automatiku“ tela, a mi donosimo odluke. Kao da je firma u pitanju sa dva suvlasnika:

priroda drži pogon, mašine i osnovne procese,

a čovek odlučuje o pravcu poslovanja.

Ali, ako jedan suvlasnik pravi štetu – recimo, čovek svesno uništava telo porocima – drugi suvlasnik reaguje. Priroda tada vraća račun: bolest, bol, umor… a na kraju i oduzima pravo korišćenja – smrt.

Zato je telo determinizam, ali svest/duša je slobodna volja. I balans između ta dva je jedini način da „firma“ opstane.

Dakle:

Telo je u rukama prirode i funkcioniše po zakonima determinizma – srce kuca, krv teče, ćelije se obnavljaju, a na kraju sve neminovno stari i umire. To je deo na koji nemamo uticaj.

Svest/duša je naša slobodna volja – mi odlučujemo kako ćemo koristiti telo dok ga imamo u suvlasništvu: da li ćemo ga negovati ili uništavati, da li ćemo život ispuniti smislom ili ga prokockati.

Priroda je determinizam koji ne možemo izbeći, a čovek je slobodna volja koja određuje šta će sa datim vremenom i telom ura diti.

Back