Šta određuje čovekovu sudbinu?

Biće da jeste Korto Malteze... svi gradimo kontekst u kom živimo onoliko koliko smo karakterno jaki, te stoga utičemo na tzv.sudbinu i kontekst

... i to je karakter, izdržati zlu sreću i oporaviti se, jer kontekst se oporavlja ...

... osim vidljivih, postoje i nevidljive infrastrukture ...

Poslednja izmena:
tacno tako, nema sudbine, ja sam rekla da je to samo neko nase opravdanje, eto desilo nesto,,,pa eto to ti je sudbina....kao babe od sto godina sto brbrljaju gluposti...nema sudbine.Jos malo pa cemo raspravljati da li je istina gledanje u pasulj?

... daćemo ti za najveće pravo, da čujemo definiciju ...

u svakom slucaju nesto sto mi odredjujemo. Ono o cemu ovi oce da pricaju a nazivaju to karakterom u stvari se ne zove karakter, nego nekako drukcije, zove se "individualna urodjena konstitucija" a pitanje je da li i to biramo ili ne. Karakter nije isto sto i to, a jos manje je nesto "urodjeno". Pitanje je i dali postoji ista psihicko sto je "urodjeno" sem neki arhetipovi koje i ne moramo da koristimo. A arhetipi i nisu cisto psihicki, tako da... najverovatnije da nista psihicko nije "urodjeno". Psiha i telo nije isto pa da se tu sad nesto urodi. Druga stvar koju mesate sa karakterom je licnost, pa umesto "snaga licnosti" kazete "snaga karaktera"... itd. a "snaga karaktera" je nesto sto je smesno reci, i skroz nestrucno reci. Dakle, nisam objasnio "sta je karakter" nego na sta se obicno ovde na ovoj temi misli kad neko kaze karakter na sta taj/ta obicno misli.

Poslednja izmena:
Psiha i telo nije isto pa da se tu sad nesto urodi.
И тако је моја другарица урођено (од рођења) хрома. Тако јој се "уродило":mrgreen:.

А да ли је та урођена хромост утицала на њену психу? Па, пошто је познајем цео живот -- тврдим да јесте.

Biće da jeste Korto Malteze... svi gradimo kontekst u kom živimo onoliko koliko smo karakterno jaki, te stoga utičemo na tzv.sudbinu i kontekst

... i to je karakter, izdržati zlu sreću i oporaviti se, jer kontekst se oporavlja ...

... osim vidljivih, postoje i nevidljive infrastrukture ...

ovde stoji "snaga karaktera" napisano.
Drugo pitanje ti ne stoji jer sam vec vise puta rekao i necu da ponavljam da sve psihicko mi stvaramo.

ovde stoji "snaga karaktera" napisano.
Drugo pitanje ti ne stoji jer sam vec vise puta rekao i necu da ponavljam da sve psihicko mi stvaramo.

Nije isto... "snaga karaktera" i "karakterno jak"

Ako se karakter gradi, može biti slabije i jače izgrađen.

Snaga je nešto drugo
Snaga = Sila + pređeni put

Grubo i umetnički rečeno:
Snaga je agresija
Karakter je odbrana

Poslednja izmena:
И тако је моја другарица урођено (од рођења) хрома. Тако јој се "уродило":mrgreen:.

А да ли је та урођена хромост утицала на њену психу? Па, пошто је познајем цео живот -- тврдим да јесте.

Pa nije smesno sto je hroma. Cemu se smejes?

Pa ta hromost nije uticala na njenu psihu, nego je ona mozda zbog te hromosti bila NEPRINUDJENA da poremeti sebi psihu, vec je to uradila i ako nije morala... postoje hromi ljudi koju su normalni za razliku od tvoje drugarice, sto znaci da hromost sigurno ne utice na psihu:idea:

Karakter - skup osnovnih osobina čoveka koje se očituju u njegovim postupcima; priroda; narav. Dalje, karakter, u svom drugom značenju podrazumeva ličnost jake moralne snage.
Svakog čoveka njegov karakter čini ličnošću.
Karakter se gradi postepeno (mada postoje genetske predispozicije za karakter).
Može biti "jak karakter" (mada kao pleonazam, jer kad za nekog kažemo da je "karakteran", to znači da je već izrazite moralne snage), a "jaka ličnost" podrazumeva osobu koja se ističe po većini svojih osobina (ne samo po moralnoj snazi).

Ako se karakter gradi, može biti slabije i jače izgrađen.
Snaga je nešto drugo
Snaga = Sila + pređeni put

Grubo i umetnički rečeno:
Snaga je agresija
Karakter je odbrana

ocigledno se ti ne razumijes ni u psihologiju ni u fiziku.

A... ni u umetnost.

Karakter nije "kvantitet" neki koji se gradi, niti "struktura", tipa "normalna fantazija koja se gradi" (pa da moze biti bolje ili gore izgradjena), vec je oblik odnosenja prema stvarnostima (spoljnoj i unutrasnjoj), tako da oblik odnosa ne moze biti "slabije ili jace izgradjen" vec samo moze biti "tako ili onako izgradjen".

ocigledno se ti ne razumijes ni u psihologiju ni u fiziku.

A... ni u umetnost.

Karakter nije "kvantitet" neki koji se gradi, niti "struktura", tipa "normalna fantazija koja se gradi" (pa da moze biti bolje ili gore izgradjena), vec je oblik odnosenja prema stvarnostima (spoljnoj i unutrasnjoj), tako da oblik odnosa ne moze biti "slabije ili jace izgradjen" vec samo moze biti "tako ili onako izgradjen".

Ne , ja se zaista ne razumem u mnogo toga, nego nemoj da me pogrešno citiraš "snaga" i "jačina" nije isto.

A zar "tvoj" oblik nema kvalitet i kvantitet ?

Za tako i onako ... nemam pitanja

Poslednja izmena:
I ta Freudova karakterologija (kao i mnoge ostale) se inace uci u skolama, tako da je to priznato da je "krakter" ono sto sam ja rekao, a ne ono sto je Borac nalupala, tj. da je karakter "nacin odnosenja prema stvarnostima". Recimo, prema drustvu, prema samom sebi, itd...

Poslednja izmena:
I ta Freudova karakterologija (kao i mnoge ostale) se inace uci u skolama, tako da je to priznato da je "krakter" ono sto sam ja rekao, a ne ono sto je Borac lupila, tj. da je karakter "nacin odnosenja prema stvarnostima".

Ja rekoh: karakter - skup osnovnih osobina čoveka koje se očituju u njegovim postupcima, a ti me pogrešno citiraš.
I neću dozvoliti da ni meni, niti bilo kome ovde govoriš da "lupa".
Forumska komunkacija ima svoja pravila.

Pa nije smesno sto je hroma. Cemu se smejes?

Pa ta hromost nije uticala na njenu psihu, nego je ona mozda zbog te hromosti bila NEPRINUDJENA da poremeti sebi psihu, vec je to uradila i ako nije morala... postoje hromi ljudi koju su normalni za razliku od tvoje drugarice, sto znaci da hromost sigurno ne utice na psihu:idea:
Смејем се глаголу "уродило (јој) се" који не постоји, али је смешан.

Рекох да добро познајем ту своју другарицу и да та хромост ЈЕСТЕ утицала на њену психу (замисли себе да си хрома девојка од 18 година на журци на којој су све друге девојке здравих ногу и играју све у 16), али нисам рекла да је она "ненормална". Удала се, ради, има дете, па ипак у њеној души постоји ожиљак, то знам сасвим сигурно. Једном ме је звала телефоном сва избезумљена јер јој је дете повредило ногу па храмало дан-два (сасвим нормално) али она се избезумила од страха да ће детету "хромост" остати. Ниједан неистраумиран родитељ не би придао никакву важност тој малој повреди за коју је било очигледно да ће проћи за два дана.

Смејем се глаголу "уродило (јој) се" који не постоји, али је смешан.

Рекох да добро познајем ту своју другарицу и да та хромост ЈЕСТЕ утицала на њену психу (замисли себе да си хрома девојка од 18 година на журци на којој су све друге девојке здравих ногу и играју све у 16), али нисам рекла да је она "ненормална". Удала се, ради, има дете, па ипак у њеној души постоји ожиљак, то знам сасвим сигурно. Једном ме је звала телефоном сва избезумљена јер јој је дете повредило ногу па храмало дан-два (сасвим нормално) али она се избезумила од страха да ће детету "хромост" остати. Ниједан неистраумиран родитељ не би придао никакву важност тој малој повреди за коју је било очигледно да ће проћи за два дана.

Ja se smejem "noginom uticaju na psihu" tako nesto je jos nevidjeno u psihologiji ti si prva koja si iznela teoriju da noga moze uticati na psihu. Kao i prva koja si iznela teoriju da se osobe koje nisu nenormalne izkompleksiraju.

Ako je tvoja drugarica luda, to ne znaci da su svi hromi ljudi kompleksasi i ludaci.Jednostavno, ne mozes ti doci i popvati nama kako je osoba koja zali sto drugi imaju nogu (vise pati kolko sam svatio iz primera sto drugi imaju nego sto ona nema) i koja ima neke lose tripove (ono u vezi sina) normalna, a pri tom jos stavise nama svima traziti da zaboravimo cinjenicu da nisu svi hrmo ljudi takvi kao ona, a pogotovo da nisu svi hromi ljudi ludi. I da ne tripuju svi tako.

Poslednja izmena od moderatora:

Back