Srpska radikalna stranka & Ekonomija

Radikali nisu bazirali svoju politiku na ekonomskim ciljevima i evidentno je da nemaju dobar tim ekonomista koji bi uradio nesto iole ozbiljno na ovom polju. :wink:
Pristalice radikalne stranke po pravilu ne uzimaju u obzir ekonomske cinioce vec nesto sasvim drugo kad se odlucuju da glasaju za ovu partiju.Mislim da je to svima jasno....... :)

to je posredno ono sto sam hteo da dokazem...

се
Eremita, i ja sam covek od krvi i mesa i zivim u Srbiji i ocigledne su mi pljacke i sve druge zloupotrebe i skrivanja iza Evropskih ideja...
Ovom temom sam hteo da pokazem da oni koji govore da ce sve to promeniti nemaju ideju ni kako ni cime, i sto je najgore sposobni su za to da jos vise uvuku Srbiju u blato, a pokazali su se itekako sposobnim za to...

ali stavi ruku na srce i reci: da iako sada nije sjajno u Srbiji, ipak je bolje nego pod SPS i SRS

Слажем се да је боље, и те како боље - међутим оно што мене плаши, мислим оправдано, то је чињенице да то "боље" није од производње него од продаје и гурања лове у буџетску потрошњу... и шта ће бити када се све то потроши и "поједе" а пристигну РАТЕ за отплату дугова???

Лично немам никаквих илузија о томе да би СРС могао имати неки економски план који би могао да земљу покрене. Па сећаш је да је Тома својевремено изјављивао да треба УВЕСТИ ЈАВНЕ РАДОВЕ, ***, ко за време Броза, Боже ме сачувај!

се

Слажем се да је боље, и те како боље - међутим оно што мене плаши, мислим оправдано, то је чињенице да то "боље" није од производње него од продаје и гурања лове у буџетску потрошњу... и шта ће бити када се све то потроши и "поједе" а пристигну РАТЕ за отплату дугова???

Лично немам никаквих илузија о томе да би СРС могао имати неки економски план који би могао да земљу покрене. Па сећаш је да је Тома својевремено изјављивао да треба УВЕСТИ ЈАВНЕ РАДОВЕ, ***, ко за време Броза, Боже ме сачувај!

o tome ti i pricam.... ova drzava treba da postane extremno netolerantna prema lopovima!!! i to je jedino resenje... i u tom smislu, mozda i ne bi bilo lose da radikal bude ministar policije.... ali vise SRSovac u vlasti? to ne

naravno, ne vidim ni jedno mesto u vlasti u kojem bi ijedan LDPovac u bilokojim uslovima mogao nesto dobro da uradi za Srbiju

to je posredno ono sto sam hteo da dokazem...

Onda,mislim da smo se odlicno razumeli....... :wink:

Samo ne treba upadati u gresku i potcenjivati kvantitet njihove stranke koji moze da napravi cudo pod pametnim vodjstvom.A,moras priznati da radikali imaju par veoma inteligentnih ljudi koji nazalost nisu usmereni ka onome sto bi nama odgovaralo.

U skladu sa ovim priseti se samo protekle kampanje i nekih izjava tipa da ce pronaci Djindjiceve ubice ili ono okupljanje zena gde je izjavio da on zna kako je to biti majka!!!
Marketing je cudo!!Mislite o tome :wink:

kakva je ovo logicka konstrukcija Boze me sacuvaj

premise:
1) kazu da je Toma kao Lukasenko
2) kad Toma postane predsednik Srbije svi kazu da ce Srbija biti nazadna kao Belorusija
3) Belorusija ima impresivne makroekonomske pokazatalje*

Konkluzija:
Srbija dozivljava ekonomski boom kad toma pobedi!

p.s. A ja samo pitao da mi navedu tri mere ekonomske politike... a covek mi ponudio filozofsku precicu!!

*(podlozno daljoj diskusiji)

ma salim se ja malo :D
ali recimo Vuk je bas to bio rekao nedavno da ako Toma pobedi onda cemo biti kao Belorusija... :D
to sam vec bio rekao prihodi od privatizacije treba da idu u investicije umesto u potrosnju
kakve bre besplatne akcije 1000 evra kakvi bakraci
ovde sam to lepo objasnio:
Лукашенко
ve sto se proda u Srbiji u privatizaciji ide ne u investicije nego u potrosnju, sve demagogija
pa tako i novac od ovih besplatnih akcija koji ce biti potrosen a koliko npr. autoputeva i brzih pruga je moglo biti izgradjeno za te pare?... sve u cilju da se dopadnu sirokim narodnim masama
budalastine!
bas zbog tih besplatih akcija sam jos vise protiv Dinkica nego sto sam bio do sada, kod mene je na taj nacih postigao samo kontraefekat.
Jerry Ropero
upravo tako. mesto da se novcem od privatizacije izgradjuje infrastruktura nase zemlje i na taj nacin privlace investicije, i povecava broj radnih mesta - oni sve ulazu u potrosnju.
jer podela besplatnih akcija nije nista drugo nego potrosnja.
ovo sto je uradio DOS od 2000te do danas, podseca na bogatog naslednika koji rasprodaje deo po deo imovine da bi ziveo lepo na visokoj nozi , mesto da taj novac ulozi u neki biznis ili nekretnine.
na zalost uskoro ce se sve te pare potrositi, tetkino nasledstvo i mamino zlato je na izmaku a nama ostaje da duvamo u frulu.

a i druga strana - interesantni su ekonomski programi prozapadnih stranaka u Srbiji:
najbitnije od svega su EU, fondovi, strane investicije, stane donacije
strane donacije i strane investicije - to su dominantni termini u programima prozapadnih stranaka
ynaci postoje samo EU,strane investicije, strane donacije, sve ostalo je savrseno nebitno i sve ostalo su gluposti i sporedne stvari, domaca proizvodnja, brendovi i sl.
znaci IBM, Chrysler, Dell, Bosch,... i ostale zapadne komanije ce da grade fabrike u Srbiji i samo tako cemo u Srbiji da resimo veliku nezaposlenost i mali izvoz i apsolutno sve ostalo sto se tice ekonomije pomocu stranih investicija i stranih donacija :roll:
e mislim stvarno to je tako divno! kako je to divno!!! e tako su dominantno ekonomski programi zapadnih stranaka. :roll:

Hajdemo malo na kratak kurs iz makroekonomije :

osnovni cilljevi koji se zele postici intstrumentima makroekonomske politike su
1) puna uposlenost faktora proizvodnje
2) niska stopa inflacije
3) privredni rast

Slusam vas radikali? Koji su vasi predlozi po ovim pitanjima?

Da li je ovo isto sto i

1 niska nezaposlenost
2 niska inflacija
3 rast produktivnosti?

P.S. Ne razumem zasto ti je bitno da je inflacija niska, ako je prate rast plata i rast produktivnosti, nije bitno ni ako je 15%?

e pa znas kako: sad kad Toma postane predsednik Srbije svi kazu da ce Srbija biti nazadna kao Belorusija, a to zato sto je Toma kao Lukasenko :D ;)
svi nas to upozoravaju, a sta to onda znaci? :D pa da ce Srbija imati privredni rast 9,9%, rast industrijske proizvodnje 11,4%, jednocifrenu inflaciju, nezaposlenost 1,5%, javni dug 0,6 milijardi dolara, stabilnu valutu i pokrivenost uvoza izvozom skoro 90%
OJXAAAAA! :D

Ti si odusevljen ekonomijom Belorusije?!
Sacuvaj me Boze!

porezi u srbiji su preveliki.

recimo ako vi fakturisete neku uslugu 1000 dinara vas kupac placa 1180 . kad isplacate sve poreze doprinose i ostala davanja na 1000 dinara zaradjenih vi podizete sa racuna 560 din.

TO ZNACI DA POD DEMOKRATAMA DRZAVA OD PRIVATNIKA PRAKTICNO UZME POLA OD ONOGA STO JE ZARADIO

U americi recimo taj porez iznosi 33% . To je tzv corporate tax . Srbija 50% , Amerika 33%

SRS se zalaze za smanjivanje ogromnih poreza dosmanlija i na taj nacin ce se povecati konkurentnost nase privrede, smanjiti cene proizvoda i automatski povecati zaposlenost u nasoj drzavi.

porezi u srbiji su preveliki.

recimo ako vi fakturisete neku uslugu 1000 dinara vas kupac placa 1180 . kad isplacate sve poreze doprinose i ostala davanja na 1000 dinara zaradjenih vi podizete sa racuna 560 din.

TO ZNACI DA POD DEMOKRATAMA DRZAVA OD PRIVATNIKA PRAKTICNO UZME POLA OD ONOGA STO JE ZARADIO

U americi recimo taj porez iznosi 33% . To je tzv corporate tax . Srbija 50% , Amerika 33%

SRS se zalaze za smanjivanje ogromnih poreza dosmanlija i na taj nacin ce se povecati konkurentnost nase privrede, smanjiti cene proizvoda i automatski povecati zaposlenost u nasoj drzavi.

To automatski znaci da ce plate npr. lekara biti smanjene.

Da li je ovo isto sto i

1 niska nezaposlenost
2 niska inflacija
3 rast produktivnosti?

P.S. Ne razumem zasto ti je bitno da je inflacija niska, ako je prate rast plata i rast produktivnosti, nije bitno ni ako je 15%?

moze se reci, mada to pod tri nije sasvim potpuno.... ali ok ti je razumevanje

visoka inflacija je pokazatelj da nesto u ekonomiji ne valja... jedno vreme se u zapadnim ekonomijama primenjivao taj kejnzijanski pristup vodjenja makroekonomske politike koji se ogledovao u podsticanjanju 1) i 3) cak i po cenu inflacije... nekih dvadeseteka godina ta politika je bila efikasna, ali vec pocetkom sedamdesetih gube se njeni domet. Trzisne ekonomije suocile su se sa simultanim povecavanjem i nezaposlenosti i inflacije... Resenje koje su ponudili monetaristi (cikaska skola) bila je borba protiv infalcije kao generatora ekonomskih problema.... da ne duzim pricu...

stabilnost cena omogucava stabilnost u ponasanju i transakcijama svih ekonomsih aktera. Privredni rast koji se zasniva na "koketiranju" sa inflacijom nije odrziv na dugi rok

Da li je ovo isto sto i

1 niska nezaposlenost
2 niska inflacija
3 rast produktivnosti?

tako nekako, tacno, imas na jedoj strani MAKROEKONOMSKI CILJEVI - proizvodnja, (ne)zaposlenost, stabilnost cena, a na drugoj strani MAKROEKONOMSKI INSTRUMENTI - monetarna i fiskalna politika to su kamate, novcana masa, porezi i budzet - i fiskalna i monetarna politika mogu biti eskpanzivna ili restriktivna (ili neutralna), po potrebi politika dohodaka(zamrzavanje cena,...) i politika razmene sa inostranstvom (carine, devizni kursevi, raznorazne CEFTE, NAFTE,... i ostalo)
to ti je osnvna sema, osnov za sve dalje.

nezaposlenost nije smanjena, naprotiv, ali su svi ostali makroekonomski parametri poboljsani, npr. BDP.

BDP je povecan mnogostruko u odnosu na 2000tu godinu, samo je problem sto su uz povecanje BDP-a jos vise povecane cene tako da obican narod nije dobio nista pozitivno od povecanja BDP-a.

Prost primer .

Cena osnovnih zivotnih namirnica su se povecale 2-3 puta vise od plata od 2000te do danas.

Recimo litar jogurta je kostao 2000te godine 5 dinara a danas kosta 83 . Povecanje cene od 16 puta . I pored toga sto su plate porasle 5-6 puta, nezaposlenost je danas mnogo veca nego 2000te , cene su porasle mnogo vise, tako da se kupovna moc gradjana smanjila i oni zive gore nego pre jer mogu realno za prosecnu platu dakupe manje zivotnih namirnica nego sto su mogli 2000te godine.

To automatski znaci da ce plate npr. lekara biti smanjene.

a ajd ti meni objasni kako u kanadi sa 33% taksom lekari imaju preko 100.000 dolara godisnje plate i gradjani besplatno zdravstveno osiguranje?

poenta je da su pod demokratama u Srbiji porezi najveci u Evropi i da to unistava nasu proizvodnju i ekonomiju uopste.

Zato je kod nas proizvodnja skupa, zato se u Srbiji danas skoro nista ne proizvodi, zato je nezaposlenost ogromna a vecina stvari se uvozi.

moze se reci, mada to pod tri nije sasvim potpuno.... ali ok ti je razumevanje

visoka inflacija je pokazatelj da nesto u ekonomiji ne valja... jedno vreme se u zapadnim ekonomijama primenjivao taj kejnzijanski pristup vodjenja makroekonomske politike koji se ogledovao u podsticanjanju 1) i 3) cak i po cenu inflacije... nekih dvadeseteka godina ta politika je bila efikasna, ali vec pocetkom sedamdesetih gube se njeni domet. Trzisne ekonomije suocile su se sa simultanim povecavanjem i nezaposlenosti i inflacije... Resenje koje su ponudili monetaristi (cikaska skola) bila je borba protiv infalcije kao generatora ekonomskih problema.... da ne duzim pricu...

stabilnost cena omogucava stabilnost u ponasanju i transakcijama svih ekonomsih aktera. Privredni rast koji se zasniva na "koketiranju" sa inflacijom nije odrziv na dugi rok

taj neoliberalni koncept ekonomije je poguban za privrede u razvoju kao sto je nasa.

nasa privreda treba da se orijentise i postavi nalik kineskoj ako hocemo da se razvijamo i da nam proizvodnja i zaposlenost rastu.

recimo kina ima inflaciju preko 10% i kineski juan je veoma nisko postavljen u odnosu na druge svetske valute pre svega dolar i euro. To automatski povecava konkurentnost kineske privrede i njihovih proizvoda u svetskim okvirima, automatski rastu investicije, automatski raste proizvodnja jer se jeftiniji proizvodi prodaju vise, automatski rastu profiti kompanija, automatski drzava ubira vise poreza, automatski zaposlensot gradjana raste.

Demokrate su postavile kurs dinara prema euru veoma nerealno , ovakav kurs kakav jeste unistava nase izvozne kapacitete, nasi proizvodi su automatski nekonkurentni na inostranim trzistima, automatski nezaposlenost raste , profiti domacih kompanija su veoma niski a porezi previsoki.

Zato je srpska privreda u katastrofalnom stanju, zbog veoma lose makroekonomske demokratske politike koja favorizuje uvoznike na racun izvoznika.

a ajd ti meni objasni kako u kanadi sa 33% taksom lekari imaju preko 100.000 dolara godisnje plate i gradjani besplatno zdravstveno osiguranje?

poenta je da su pod demokratama u Srbiji porezi najveci u Evropi i da to unistava nasu proizvodnju i ekonomiju uopste.

Zato je kod nas proizvodnja skupa, zato se u Srbiji danas skoro nista ne proizvodi, zato je nezaposlenost ogromna a vecina stvari se uvozi.

porez na dobit preduzeca u Srbiji je 10%
porez na dobit preduzeca u Nemackoj je 30%

porez na dobit preduzeca u Srbiji je 10%
porez na dobit preduzeca u Nemackoj je 30%

porez na dobit preduzeca jeste 10% . ali osim poreza na dobit za nas drzavljane srbije imas i druge poreze. Kao recimo porez na dohodak gradjana. Taj porez iznosi 12% TO je neki iznos od 12.000 eura. Preko toga na iznos preko 12.000 eura porze na dobit je 40%

tako da je to sto ti pricas jeftina maska i laz . generalno u ovoj drzavi vece pogodnosti imaju strani drzavljani i privredna lica nego mi domaci. jer recimo ako imate domacu firmu u vlasnistvu lica sa stranim drzavljanstvom ili stranog privrednog subjekta porez na dobit je fiksno 10% dok mi gradjanI srbije placamo 10% + 40% na iznos preko 12.000 eura

Sve to ima crno na belo ovde

http://www.kombeg.org.yu/poslovanjebg/porez/porezna_dohodak_gradj.htm

GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK GRAĐANA

Dohodak za oporezivanje

Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica – rezidenti, koji su u kalendarskoj godini ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike. (čl. 87)

Poreska osnovica

Osnovica godišnjeg poreza na dohodak građana je oporezivi dohodak, koji čini razlika između dohotka za oporezivanje i ličnih odbitaka koji iznose:

za poreskog obveznika – 40% od prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike;
za izdržavanog člana porodice – 15% od prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, po članu. (čl.88)

------

ja imam privatnu firmu pa za razliku od tebe koji si na drzavnoj sisi znam kako to sve u praksi izgleda.

U praksi ja kad zaradim 1000 dinara , fakturisem sa pdovm to kupcu 1180 i kad mi se odbiju svi porezi davanja i otimanja ja sa racuna podizem 560 dinara.

Onda na taj iznos od 560 dinara placam i 12% poreza na dohodak gradjana, pa zatim ako sam ove godine zaradio preko 12.000 eura placam 40% na iznos preko toga.

Evo da uzmemo primer . Moje preduzece je ostvarilo profit od 50.000 eura . Da ostvari rpofit od 50.000 eura preduzece je imalo promet od 100.000 eura ako se bavi uslugama . Zatim ja na iznos od 50.000 eura kao vlasnik tog preduzeca placam 12% porez na dohodak gradjana pa zatim jos 40% na iznos preko iznosa 3 godisnje prosecne plate u drzavi.

Sve u svemu kad se sve svede meni drzava prakticno uzme pola od onoga sto sam zaradio.

tako nekako, tacno, imas na jedoj strani MAKROEKONOMSKI CILJEVI - proizvodnja, (ne)zaposlenost, stabilnost cena, a na drugoj strani MAKROEKONOMSKI INSTRUMENTI - monetarna i fiskalna politika to su kamate, novcana masa, porezi i budzet - i fiskalna i monetarna politika mogu biti eskpanzivna ili restriktivna (ili neutralna), po potrebi politika dohodaka(zamrzavanje cena,...) i politika razmene sa inostranstvom (carine, devizni kursevi, raznorazne CEFTE, NAFTE,... i ostalo)
to ti je osnvna sema, osnov za sve dalje.

Super, dobra osnova za dalju pricu.... Hajde da vidimo sta nam je ciniti?

STA NAM JE CINITI?

1. smanjenje ogromnih poreza najvecih u evropi
2. devalvacija dinara
3. orijentisanje ekonomije ka proizvodnji i izvozu
4. smanjenje tj destimulisanje uvoza.
5. poreske olaksice za ljude koji otvaraju nove firme i zaposljavaju nove radnike kao sto recimo SRS obecava oslobadjanje poreza na dobit na period od 5 godina

Sve to obecavaju radikali. Demokrate samo povecavaju poreze i pljackaju gradjane ove zemlje.

moji komentari su boldovani

porez na dobit preduzeca jeste 10% . ali osim poreza na dobit za nas drzavljane srbije imas i druge poreze. Kao recimo porez na dohodak gradjana. Taj porez iznosi 12% TO je neki iznos od 12.000 eura. Preko toga na iznos preko 12.000 eura porze na dobit je 40% jerry, porez na dobit i porez na dohodak gradjana nisu isto. prema zakonu o porezu na dohodak gradjana, poreska stopa kojom se oporezuju zarade iznosi 12% pri cemu je 5.050 dinara predstavlja neoporezivi minimum. iskren da budem iako se bavim porezima i racunovodstvom ne znam na koji nacin izvodis tu tvoju logiku... preko 12000EUR je porez na dobit 40%???!?!!? jerry to su gluposti, stopa poreza na dobit preduzeca je linearna i iz svaki nivo oporezive dobiti iznosi 10%

tako da je to sto ti pricas jeftina maska i laz . generalno u ovoj drzavi vece pogodnosti imaju strani drzavljani i privredna lica nego mi domaci. jer recimo ako imate domacu firmu u vlasnistvu lica sa stranim drzavljanstvom ili stranog privrednog subjekta porez na dobit je fiksno 10% dok mi gradjanI srbije placamo 10% + 40% na iznos preko 12.000 eura
lupetas....

Sve to ima crno na belo ovde

http://www.kombeg.org.yu/poslovanjebg/porez/porezna_dohodak_gradj.htm

GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK GRAĐANA

Dohodak za oporezivanje

Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica – rezidenti, koji su u kalendarskoj godini ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike. (čl. 87)

Poreska osnovica

Osnovica godišnjeg poreza na dohodak građana je oporezivi dohodak, koji čini razlika između dohotka za oporezivanje i ličnih odbitaka koji iznose:

za poreskog obveznika – 40% od prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike;
za izdržavanog člana porodice – 15% od prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, po članu. (čl.88)
ovo ocemu ti pricas je oporezivanje godisnjeg dohotka gradjana. nadji mi u zakonu gde ti je ta cifra od 12000, casticu te pivom... samo si naveo par clanova zakona, a onda se zestoko islupetao

------

ja imam privatnu firmu pa za razliku od tebe koji si na drzavnoj sisi vec sam ti rekao da radim u privatnoj firmi tako da si dosadan sa ovim prozivanjemznam kako to sve u praksi izgleda.

U praksi ja kad zaradim 1000 dinara , fakturisem sa pdovm to kupcu 1180 i kad mi se odbiju svi porezi davanja i otimanja ja sa racuna podizem 560 dinara.

Onda na taj iznos od 560 dinara placam i 12% poreza na dohodak gradjana, pa zatim ako sam ove godine zaradio preko 12.000 eura placam 40% na iznos preko toga.

Evo da uzmemo primer . Moje preduzece je ostvarilo profit od 50.000 eura . Da ostvari rpofit od 50.000 eura preduzece je imalo promet od 100.000 eura ako se bavi uslugama . Zatim ja na iznos od 50.000 eura kao vlasnik tog preduzeca placam 12% porez na dohodak gradjana pa zatim jos 40% jerry, citaj ZAKON... tih 40% su licni odbici, za toliki iznos mozes da UMANJIS poresku osnovicu!!!na iznos preko iznosa 3 godisnje prosecne plate u drzavi.

Sve u svemu kad se sve svede meni drzava prakticno uzme pola od onoga sto sam zaradio.

IJAOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOJ!!!! kuku lele sa ovakvim citanjem i tumacenjem zakona!

Prost primer i dokaz da su u Srbiji najveci porezi u Evropi.

Da isplatite platu radniku od 11.500 dinara tj najnizi licni dohodak vama drzava uzme na razno razne poreze 10.000 dinara.

Prakticno to znaci ako vi dajete radniku platu 500 eura - jos toliko vam preko uzme i drzava

Znaci ja ako imam 10 radnika sa platom od 500 eura , meni drzava mesecno sa racuna uzme 5000 eura na razne poreze!

Kako tu funkcionise u Americi.

Svaki poslodavac, vlasnik firme daje radnicima bruto platu na ruke. Ne placa nikakav porez. Onda taj radnik sa bruto platom uradi sta hoce . Potrosi je celu, uplati sebi zdravstveno, socijalno, penzijsko - njegov izbor!

Svaka plata se knjizi kao poslovni trosak preduzeca i vlasnik preduzeca na kraju obracunskog perioda placa drzavi 33% na sav onaj iznos koji je ostao preko toga. To je ako imate INC tj korporaciju.

A ako imate LLC tj nesto kao ortacku firmu poreska osnovica je mnogo niza i ide na 18%! Tacnije ako imate u Americi LLC ne placate uopste drzavnu taksu, vec se zarada preduzeca prenosi na vlasnike preduzeca i oni onda placaju za zaradu tzv personal tax. A personal tax varira na osnovu toga koliko ste zaradili od 18% do 30% .

Sve u svemu sustina je da se u Srbiji sa ovolikim ogromnim porezima u ovom trenutku ne isplati poslovati!

Back