porez na dobit preduzeca jeste 10% . ali osim poreza na dobit za nas drzavljane srbije imas i druge poreze. Kao recimo porez na dohodak gradjana. Taj porez iznosi 12% TO je neki iznos od 12.000 eura. Preko toga na iznos preko 12.000 eura porze na dobit je 40%
jerry, porez na dobit i porez na dohodak gradjana nisu isto. prema zakonu o porezu na dohodak gradjana, poreska stopa kojom se oporezuju zarade iznosi 12% pri cemu je 5.050 dinara predstavlja neoporezivi minimum. iskren da budem iako se bavim porezima i racunovodstvom ne znam na koji nacin izvodis tu tvoju logiku... preko 12000EUR je porez na dobit 40%???!?!!? jerry to su gluposti, stopa poreza na dobit preduzeca je linearna i iz svaki nivo oporezive dobiti iznosi 10%
tako da je to sto ti pricas jeftina maska i laz . generalno u ovoj drzavi vece pogodnosti imaju strani drzavljani i privredna lica nego mi domaci. jer recimo ako imate domacu firmu u vlasnistvu lica sa stranim drzavljanstvom ili stranog privrednog subjekta porez na dobit je fiksno 10% dok mi gradjanI srbije placamo 10% + 40% na iznos preko 12.000 eura
lupetas....
Sve to ima crno na belo ovde
http://www.kombeg.org.yu/poslovanjebg/porez/porezna_dohodak_gradj.htm
GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK GRAĐANA
Dohodak za oporezivanje
Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica – rezidenti, koji su u kalendarskoj godini ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike. (čl. 87)
Poreska osnovica
Osnovica godišnjeg poreza na dohodak građana je oporezivi dohodak, koji čini razlika između dohotka za oporezivanje i ličnih odbitaka koji iznose:
za poreskog obveznika – 40% od prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike;
za izdržavanog člana porodice – 15% od prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, po članu. (čl.88)
ovo ocemu ti pricas je oporezivanje godisnjeg dohotka gradjana. nadji mi u zakonu gde ti je ta cifra od 12000, casticu te pivom... samo si naveo par clanova zakona, a onda se zestoko islupetao
------
ja imam privatnu firmu pa za razliku od tebe koji si na drzavnoj sisi
vec sam ti rekao da radim u privatnoj firmi tako da si dosadan sa ovim prozivanjemznam kako to sve u praksi izgleda.
U praksi ja kad zaradim 1000 dinara , fakturisem sa pdovm to kupcu 1180 i kad mi se odbiju svi porezi davanja i otimanja ja sa racuna podizem 560 dinara.
Onda na taj iznos od 560 dinara placam i 12% poreza na dohodak gradjana, pa zatim ako sam ove godine zaradio preko 12.000 eura placam 40% na iznos preko toga.
Evo da uzmemo primer . Moje preduzece je ostvarilo profit od 50.000 eura . Da ostvari rpofit od 50.000 eura preduzece je imalo promet od 100.000 eura ako se bavi uslugama . Zatim ja na iznos od 50.000 eura kao vlasnik tog preduzeca placam 12% porez na dohodak gradjana pa zatim jos 40%
jerry, citaj ZAKON... tih 40% su licni odbici, za toliki iznos mozes da UMANJIS poresku osnovicu!!!na iznos preko iznosa 3 godisnje prosecne plate u drzavi.
Sve u svemu kad se sve svede meni drzava prakticno uzme pola od onoga sto sam zaradio.