Srpska radikalna stranka & Ekonomija

Super, dobra osnova za dalju pricu.... Hajde da vidimo sta nam je ciniti?

Sniziti cenu rada(iskoreniti sve polulegalne aktivnosti tipa pijace), smanjiti budzetske troskove(ukinuti budzetsko skolovanje, ukinuti besplatno lecenje), odreci se Kosova u cilju postizanja politicke stabilnosti sto ce pospesiti investicije.

I ono najvaznije-podici carinske stope za vecinu proizvoda,a smanjiti poreze vezane za proizvodnju, da se budzet puni od uvoza.

Prost primer i dokaz da su u Srbiji najveci porezi u Evropi.

Da isplatite platu radniku od 11.500 dinara tj najnizi licni dohodak vama drzava uzme na razno razne poreze 10.000 dinara.

Prakticno to znaci ako vi dajete radniku platu 500 eura - jos toliko vam preko uzme i drzava

Znaci ja ako imam 10 radnika sa platom od 500 eura , meni drzava mesecno sa racuna uzme 5000 eura na razne poreze!

Kako tu funkcionise u Americi.

Svaki poslodavac, vlasnik firme daje radnicima bruto platu na ruke. Ne placa nikakav porez. Onda taj radnik sa bruto platom uradi sta hoce . Potrosi je celu, uplati sebi zdravstveno, socijalno, penzijsko - njegov izbor!

Svaka plata se knjizi kao poslovni trosak preduzeca i vlasnik preduzeca na kraju obracunskog perioda placa drzavi 33% na sav onaj iznos koji je ostao preko toga. To je ako imate INC tj korporaciju.

A ako imate LLC tj nesto kao ortacku firmu poreska osnovica je mnogo niza i ide na 18%! Tacnije ako imate u Americi LLC ne placate uopste drzavnu taksu, vec se zarada preduzeca prenosi na vlasnike preduzeca i oni onda placaju za zaradu tzv personal tax. A personal tax varira na osnovu toga koliko ste zaradili od 18% do 30% .

Sve u svemu sustina je da se u Srbiji sa ovolikim ogromnim porezima u ovom trenutku ne isplati poslovati!

idemo jedan mali obracun poreza i doprinosa na zarade:

NETO ZARADA = 11,500
BRUTO ZARADA = 15,540
NEOPOREZIVI MINIMUM = 5,050
POREZ NA ZARADE (12%) = 1,259
DOPRINOSI NA TERET ZAPOSLENOG (17,9%)= 2,782
DOPRINOSI NA TERET POSLODAVCA (17,9%)= 2,782

UKUPNO TROSKOVI POREZA I DOPRINOSA = 6,822
EFEKTIVNO OPTERECENJE NETO ZARADE POREZIMA I DOPRNOSIMA = 59,32%

pa šta kukaš onda jerry, dobro tebi ide sa ovim dosovcima:lol:

ovu tvoju računicu ne mogu baš da komentarišem, jer uvek imam problem kad je puno baba i žaba u igri:-D

jel imaš ti neke troškove, možda?
i koliko zaradjuju tvoji zaposleni?

ja ne kukam nego sam ti dao prost primer.

evo uporedni prikaz poslovanja preduzeca sa 10 radnika u Srbiji i Americi.

Prosecna plata u Srbiji 34.000 din iliti 450 eura u Americi 1500 dolara .

Zasto sam uzeo prosek platu u Srbiji 500 eura? Zato sto je realno nemoguce da firma ostvari profit od 100.000 eura u Srbiji a da radnici nemaju minimum 500 eura platu.

1. Srbija otvaranje DOO 500 eura
2. Na 10 radnika sa platom od 500 eura placas mesecno drzavi oko 5000 eura na raznorazne poreze
3. Troskovi na plate + poreze su znaci 1000 eura po radniku tj 120.000 eura godisnje
4. kada se zavrsi fiskalna godina , placas 10% od onoga sto ti je ostalo .
5. Firma ostvarila profit od 100.000 eura
6. Drzava je na sve to uzela 60.000 eura na konto poreza na radnike koje zaposljavas, plus 10.000 eura na zaradu tj 70.000 eura

1. Amerika otvaranje LLC-a 150 dolara
2. Na 10 radnika sa platom od 1500 dolara(prosek plata u americi) placas 0% POREZA
3. Troskovi za plate 10 radnika su 15.000 dolara mesecno ili 180.000 dolara godisnje tj 125.000 eura godisnje
3. Firma zaradila 100.000 eura drzavi si platio od 25 do 33% . Ako je firma struktuirana kao LLC platio si drzavi 25.000 eura

zakljucak

1. U Srbiji drzava ti je na 100.000 zaradjenih eura sa firmom od 10 zaposlenih radnika uzela 70.000 eura
2. U Americi ti je fdrzava na 100.000 zaradjenih eura sa firmom od 10 zaposlenih radnika uzela 25.000 eura

ZNACI POREZI U AMERICI SU TRI PUTA NIZI OD POREZA NEGO U SRBIJI

Zato je u Srbiji privredna aktivnost i proizvodnja na veoma niskom nivou jer je poreska politika nase drzave izrazito destimulativna.

Radikali nude resenje za te probleme , tako sto ce smanjiti poreze i voditi stimulativnu poresku politiku.

idemo jedan mali obracun poreza i doprinosa na zarade:

NETO ZARADA = 11,500
BRUTO ZARADA = 15,540
NEOPOREZIVI MINIMUM = 5,050
POREZ NA ZARADE (12%) = 1,259
DOPRINOSI NA TERET ZAPOSLENOG (17,9%)= 2,782
DOPRINOSI NA TERET POSLODAVCA (17,9%)= 2,782

UKUPNO TROSKOVI POREZA I DOPRINOSA = 6,822
EFEKTIVNO OPTERECENJE NETO ZARADE POREZIMA I DOPRNOSIMA = 59,325

druze mozes ti da obracunavas koliko hoces ja svakog 22 u mesecu potpisujem kao vlasnik firme te papire pa znam koliko sta kosta.

A kosta ovoliko koliko sam rekao.

Na iznos minimalnog licnog dohodka od 11.500 dinara ja placam drzavi 10.000 i nesto dinara. Toliko se nabere kad se saberu svi porezi i davanja .

Tacnije poresko opterecenje u Srbiji na plate je nekih skoro 100%

Evo mogu sledeci put kad budem potpisivao uplatnice da ti ih skeniram pa da se uveris da vi koji zivite na drzavnoj sisi nemate pojma sa zivotom.

moze se reci, mada to pod tri nije sasvim potpuno.... ali ok ti je razumevanje

visoka inflacija je pokazatelj da nesto u ekonomiji ne valja... jedno vreme se u zapadnim ekonomijama primenjivao taj kejnzijanski pristup vodjenja makroekonomske politike koji se ogledovao u podsticanjanju 1) i 3) cak i po cenu inflacije... nekih dvadeseteka godina ta politika je bila efikasna, ali vec pocetkom sedamdesetih gube se njeni domet. Trzisne ekonomije suocile su se sa simultanim povecavanjem i nezaposlenosti i inflacije... Resenje koje su ponudili monetaristi (cikaska skola) bila je borba protiv infalcije kao generatora ekonomskih problema.... da ne duzim pricu...

stabilnost cena omogucava stabilnost u ponasanju i transakcijama svih ekonomsih aktera. Privredni rast koji se zasniva na "koketiranju" sa inflacijom nije odrziv na dugi rok

30-te 40-te 50-te 60-te KEJNZIJANIZM (***** Dz.M.Kejnz), a 70-te stagflacija - na zapadu u yapadnim zemljama je 70-tih rast produktivnosti rada bio blizu nule za 10 godina a inflacija je bila dvocifrena, 70-te MONETARIZAM (Milton Fridman, umro 2006. godine)
a inace kaze moj profa da mLogo "visoka" inflacija 10% u sustini nije problem, sve do 20% se moze tolerisati, tek iznad 20% treba reagovati i da je glupost da se NBS poteze za restriktivnom monetarnom politikom i politikom dohodaka zbog inflacije 10%, to onda znaci podizanje referentne kamatne stope NBS i obavezne rezerve banaka, a znaci najavljivano je valjda i zamrzavanje plata svima u zaposlenim u javnom sektoru da svima koji rade za drzavu (vojska, policija,...) da im plate budu zamrznute na duzi rok!!!
a ja se slazem sa time u potpunosti. cista glupost.

ZNACI POREZI U AMERICI SU TRI PUTA NIZI OD POREZA NEGO U SRBIJI

Zato je u Srbiji privredna aktivnost i proizvodnja na veoma niskom nivou jer je poreska politika nase drzave izrazito destimulativna.

Radikali nude resenje za te probleme , tako sto ce smanjiti poreze i voditi stimulativnu poresku politiku.

Logicno, posto je Amerika razvijena zemlja moze da smanji poreze i da opet isplati sve rashode. Srbija je zemlja u razvoju i uporedjuj je sa recimo Rumunijom.

druze mozes ti da obracunavas koliko hoces ja svakog 22 u mesecu potpisujem kao vlasnik firme te papire pa znam koliko sta kosta.

Na iznos minimalnog licnog dohodka od 11.500 dinara ja placam drzavi 10.000 i nesto dinara. Toliko se nabere kad se saberu svi porezi i davanja .
.

:confused::confused:

Hoćeš da ti ja uradim obračun plate u excell-u i da ti pošaljem na e-mail. Gre'ota je da daješ tolike pare državi bezveze.

p.s. A zašto ljudima isplaćuješ minimalac?

ne moramo. srbija ima bescarinsku uniju sa rusijom al mi od toga nemamo nista jer se u nasoj drzavi ne proizvodi skoro nista sto moze da se izveze.

TJ PROIZVODI PROIZVEDENI U EU SU U RUSIJI SA PLACENOM CARINOM JEFTNIJI OD PROIZVODA PROIZVEDENIH U SRBIJI BEZ PLACANJA CARINE

TO je dokaz da ste vi demokrate ****** majku ovoj drzavi i ovom narodu.

Znaci Srbija ima pristup na rusko trziste, trziste od 150 miliona ljudi ali nema sposobnost da to iskoristi .

Inace Rusija je danas jace trziste od cele EU .

DOKAZ: Japanska Toyota je prodala prosle godine vise svojih automobila u Rusiji nego u celoj EU!

TO je pokazatelj da je to najdinamicnije trziste u Evropi , koje trazi robu sa svih strana, al jednostavno Srbija sa demokratama na vlasti - nema sta da im ponudi.

:confused::confused:

Hoćeš da ti ja uradim obračun plate u excell-u i da ti pošaljem na e-mail. Gre'ota je da daješ tolike pare državi bezveze.

p.s. A zašto ljudima isplaćuješ minimalac?

isplacujem sebi minimalac jer meni ko vlasniku firme zarada nije plata vec mi je zarada profit preduzeca.

mozes da skeniras kolko hoces , ovo sto sam ja rekao t ije istina, a ti ako placas manje to znaci da krades drzavu.

Tacnije poresko opterecenje u Srbiji na plate je nekih skoro 100%

Evo mogu sledeci put kad budem potpisivao uplatnice da ti ih skeniram pa da se uveris da vi koji zivite na drzavnoj sisi nemate pojma sa zivotom.

jerry, spreman sam da ti besplatno pruzim usluge poreskog savetovanja.... ti ocigledno gubis ogroman novac zbog nepoznavanja propisa...

p.s. a ta prica o drzavnoj sisi... daj postedi me te Vucicevske retorike...

zato sto im ostatak isplacuje na crno... izigrava ovu drzavu, svoju voljenu Srbiju!!!!

a ti me znas , poznajes me licno pa znas koliko ja radnika zaposljavam?

za tvoju informaciju ne zaposljavam nijednog tj ja sam jedini zaposleni u svojoj firmi.

a sebi isplacujem minimalac jer mi se tako vise isplati.

uostalom to rade i vlasnici koji imaju i po 100 radnika a rade zato STO SU POREZI U SRBIJI PREVELIKI

Jer da nisu porezi rpeveliki poslodavci logicno to ne bi radili.

tako da ti je bolje da se usredsredis na temu , kad nemas pojma ni ko sam ni cime se bavim

Zasto vecina poslodavaca u Srbiji svojim zaposlenima isplacuje minimalac a ostatak na ruke u kesu?

Odgovor: zato sto su porezi na plate u Srbiji preveliki . Tako da se poslodavcu vise isplati da radnicima isplacuje minimalac a ostatak da podize sa racuna da im daje u kesu nego da im daje fiksnu platu visoku i da placa ogromne poreze drzavi.

a ti me znas , poznajes me licno pa znas koliko ja radnika zaposljavam?

za tvoju informaciju ne zaposljavam nijednog tj ja sam jedini zaposleni u svojoj firmi.

a sebi isplacujem minimalac jer mi se tako vise isplati.

uostalom to rade i vlasnici koji imaju i po 100 radnika a rade zato STO SU POREZI U SRBIJI PREVELIKI

Jer da nisu porezi rpeveliki poslodavci logicno to ne bi radili.

tako da ti je bolje da se usredsredis na temu , kad nemas pojma ni ko sam ni cime se bavim

ako ne zaposljeavas nijednog radnika, zasto onda kukas kako placas silne poreze i doprinose za neke radnike? u cemu je fora sa tvojom pricom?

Zasto vecina poslodavaca u Srbiji svojim zaposlenima isplacuje minimalac a ostatak na ruke u kesu?

Odgovor: zato sto su porezi na plate u Srbiji preveliki . Tako da se poslodavcu vise isplati da radnicima isplacuje minimalac a ostatak da podize sa racuna da im daje u kesu nego da im daje fiksnu platu visoku i da placa ogromne poreze drzavi.

navedi mi drzavu u evropi koja ima toliko nize poresko opterecenje zarada...

zelim tacne podatke! nemoj da pricas napamet

ako ne zaposljeavas nijednog radnika, zasto onda kukas kako placas silne poreze i doprinose za neke radnike? u cemu je fora sa tvojom pricom?

prvo lazes . nigde nisam ja rekao da imam radnike , vec sam rekao da imam 10 radnika morao bih ogromne pare da dajem drzavi sto je tacno.

fora sa mojom pricom jeste da je poreska politika u Srbiji izrazito destimulativna i da svakog poslodavca svaki zaposleni radnik kosta ko svetog petra kajgana.

U isto vreme naveo sam ti primer Amerike gde poslodavca svaki zaposleni radnik KOSTA NULA DOLARA/EVRA .

Sustina je da mi danas sa ovakvom pogubnom poreskom politikom imamo cinjenicu da radnik sa prosecnom platom u Srbiji kosta poslodavca skoro isto kao radnik sa prosecnom platom u Americi!

Dokaz : Ako radniku dajes platu 500 eura kad platis poreze drzavi on te kosta 1000 eura mesecno (porezi + plata)

U Americi radniku dajes 1500 dolara mesecno i na to ne placas drzavi nikakav porez

1000 eura je nekih 1480 dolara tj RADNIK U SRBIJI POSLODAVCA KOSTA ODPRILIKE JEDNAKO KAO RADNIK U SRBIJI

Jerry, LUPETAS BEZVEZE!!!!!!!!

Sad gledam jedan od tvoji prethodnih postova.... i cudim se kako mixujes podatke kao vocne sokove... kazes, osnivanje DOO u Srbiji kosta 500EUR... LUPETAS JERRY!!!!!!!!

prema Zakonu o provrednim drustvima, clan 112, tih 500EUR je minimalni iznos osnoivackog kapitala... inace da bi osnovao i trafiku, moras nesto uneti u osnivacki kapital... toliko iznos zakonodavac propisuje zbog samog karaktera DOO, kao drustva u kojem clanovi odgovraju za obaveze preduzeca samo do visine uloga u drustvu...

Jerry, nemoj da nedostatak znanja kompezujes sipanjem ogromne kolicine brojki i slova koji medjusobno nisu konzistentni... tj koji zajedno uzevsi nemaju nikakvog ili imaju vrlo malo smisla

navedi mi drzavu u evropi koja ima toliko nize poresko opterecenje zarada...

zelim tacne podatke! nemoj da pricas napamet

Pa evo ti Englska na primer. Isto ne placas nikakve poreze i doprinose na plate radnika drzavi a porez na profit je 19% do iznosa od 50.000 funti godisnje.

umesto toga svaki radnik takodje dobija platu bruto pa zatim placa drzavi taksu na sopstveni profit.

Poreska politika im je takva da na zaradu ostvarenu od 32.000 funte godisnje placas 10% porez a na iznos preko 32.000 funte placas 32.5%

A ne ko u Srbiji da istu proesku osnovicu imaju Miskovic, Beko i neki seljak iz Gedzinog Hana koji zaradjuje 8.000 din mesecno.

Jerry, LUPETAS BEZVEZE!!!!!!!!

Sad gledam jedan od tvoji prethodnih postova.... i cudim se kako mixujes podatke kao vocne sokove... kazes, osnivanje DOO u Srbiji kosta 500EUR... LUPETAS JERRY!!!!!!!!

prema Zakonu o provrednim drustvima, clan 112, tih 500EUR je minimalni iznos osnoivackog kapitala... inace da bi osnovao i trafiku, moras nesto uneti u osnivacki kapital... toliko iznos zakonodavac propisuje zbog samog karaktera DOO, kao drustva u kojem clanovi odgovraju za obaveze preduzeca samo do visine uloga u drustvu...

Jerry, nemoj da nedostatak znanja kompezujes sipanjem ogromne kolicine brojki i slova koji medjusobno nisu konzistentni... tj koji zajedno uzevsi nemaju nikakvog ili imaju vrlo malo smisla

osnivacki kapital se uplacuje na racun preduzeca i iznosi 500 eura. Sve one takse i porezi kostaju , nisam sad tacno siguran nekih 200tinak eura.

U Engleskoj Recimo OSNIVANJE FIRME KOSTA 50 EURA I NE UPLACUJES NIKAKAV OSNIVACKI KAPITAL

Sve u svemu moja poenta je da bez minimalno 500 EURA u dzepu ne mozes u Srbiji otvoriti pravu firmu tj DOO dok u Engleskoj to mozes uraditi za 10 puta manje novca tj za 50 eura

Drugo ja u Srbiji da bi imao otvorenu firmu moram da imam minimum jednog prijavljenog radnika sto me godisnje kosta placanjem poreza drzavi jos nekih 1200 eura. Dok u Engleskoj toga nema , ne moram da ima prijavljenog niti jednog radnika i sve sto placam drzavi jeste porez na profit od 19% !

osnivacki kapital se uplacuje na racun preduzeca i iznosi 500 eura. Sve one takse i porezi kostaju , nisam sad tacno siguran nekih 200tinak eura.

U Engleskoj Recimo OSNIVANJE FIRME KOSTA 50 EURA I NE UPLACUJES NIKAKAV OSNIVACKI KAPITAL

osnivački kapital uplaćuješ na račun i nakon toga njime raspolažeš. niko ti ga ne uzima.

ako tije neko naplatio 200 eura za osnivanje doo odrao te.

Back