Srednjovekovna Hrvatska

Piše da nisu Srbi. Da jesu rekao bi da su Srbi a ne da vuku podrijetlo od nekrštenih Srba. Već u Porfirigenetovo vrijeme nisu više bili Srbi.
Οἱ δὲ νῦν οἰκοῦντες ἐκεῖσε Ζαχλοῦμοι Σέρβλοι τυγχάνουσιν ἐξ ἐκείνου τοῦ ἄρχοντος, τοῦ εἰς τὸν βασιλέα Ἡράκλειον προσφυγόντος. / Захумљани који сада тамо станују су Срби, потичући из времена оног архонта, који је цару Ираклију био пребегао.

Οἱ δὲ νῦν οἰκοῦντες ἐκεῖσε Ζαχλοῦμοι Σέρβλοι τυγχάνουσιν ἐξ ἐκείνου τοῦ ἄρχοντος, τοῦ εἰς τὸν βασιλέα Ἡράκλειον προσφυγόντος. / Захумљани који сада тамо станују су Срби, потичући из времена оног архонта, који је цару Ираклију био пребегао.
Srbi su od početka (poreklom), posle više nisu Srbi politički. Samo hr retardima nije jasno šta je rekao Porfirogenit.

Najvažnije, on zna i ostalo je sećanje na njihovo srpsko poreklo od doseljavanja.

Isto tako zna i da su Hrvati naselili sve te krajeve nakon protjerivanja Avara šta opet ne znači da smo naselili svaki metar kvadratni tog carstva jer nas toliko nije ni bilo. Al Konstantin samim načinom izražavanja bez imalo dileme daje do znanja da su Hrvati "imali otvorene ruke" nakon borbe s Avarima i da im niko nije staja na putu da se nasele di god požele na tom prostoru.

A to šta je nakon 200god naša "jezgra" bila od Cetine do Istre ne znači da nas nije bilo i van tog prostora na kojem je nastala prva kneževina. Pa jedan od razloga zašto su pod kraljevinom Hrvatskom cila BiH i taj dio Jadrana pod nama i je iz razloga jer smo tu već imali neki "temelj" i onda je bilo lakše uspostavit vlast na tom prostoru. Al da, izmišljena kraljevina i izmišljeni narod..

Da su bili Srbi onda bi se zvali Srbi a ne usrani Travunjani. Vladajući sloj je vjerojatno bio srpski i to je to.
Travunjanin je geografski pojam , isto kao i pojam rasanin i zahumljanin , bukvalno pise da su oduvek bili pod vlascu Srbije zanci od nastanka pa do pisanog dela Porfirogenita . I Epir se zvao epir pa su njegovi stanovnici bili grci , a ne epirci

Meni na temi o vama rekli da je to Mađarski naziv za Srbe, al da se vi niste tako nazivali već baš Srbi.
Ako su oduvek bili pod utocajem Srbije tesko da je mogao da se formora novi identitet z meni se cini da ovaj tvoj sunarodnik pokusava da progura ideju da nikako nisu mogli da budu Srbi vec poseban identitet . Dok na hrvastkim forumima verovatno pise kako je to ,, koljevka hrvatske zemlje ili tako nesto.

Или Либурни у 9. вијеку ако већ инсистира.
Liburni su bili Ilirsko pleme koje je živilo na području od Krke do Istre pa se i taj dio zva Liburnija. Hrvati koji su tamo živili su bili Hrvati i tako su se izjašnjavali i tako se ponašali.

A ako ciljaš na titulu Borni u Einhardovim kronikama koji tad nije poznava pa ni koristia naziv Hrvat pa tako ni Hrvatska za našu državu već su vadarima davali titule po provincijama pa je Borna bia knez Dalmacije i Liburnije, a Ljudevit od Donje Panonie.

Nešto tu nisi dobro pohvatao. Mislim da je tema bila o nazivu za državu Raška. Svakako oba slučaja, Raška i Rašani, se javljaju takođe ređe u domaćim poveljama, a mnogo češće u stranim.
Mislim da je bila rasprava o tome kako su Srbi nazvali svoju prvu državu(Srbija ili Raška) i kako su sebe nazivali(Srbi ili Rašani) pa je odg. bia da su vas Mađari zvali Rašani, a državu Raška dok u bizantskim izvorima stoji uvik Srbi i Srbija. Bar mi ovako ostalo u glavi :)

PS nisam steka dojam da se Raška/Rašani pojavljuje u domaćim poveljama jer ste navodno već po dolasku u ove krajeve imali neku vrst srpskog identiteta i vezali ste se uz to ime.

Back