Srednjovekovna Hrvatska

A i malo mi je cudno , da od tako silnog Kralja Tomislava nije sacuvan ni pecat ni kruna.
Nije od njega, al jesu zapisi od drugih naših vladara u kojima se spominje i hrv. ime i hrv. narod kao i brojni drugi nalazi koji svjedoče o prošlosti našeg naroda u ovim krajevima. Prolistaj temu zadnjih par strana baš sam nedavno stavlja neke slike našeg arh. blaga pa se možeš i sam uvjerit koliko toga imamo. I šta sve imamo ;)

Nije od njega, al jesu zapisi od drugih naših vladara u kojima se spominje i hrv. ime i hrv. narod kao i brojni drugi nalazi koji svjedoče o prošlosti našeg naroda u ovim krajevima. Prolistaj temu zadnjih par strana baš sam nedavno stavlja neke slike našeg arh. blaga pa se možeš i sam uvjerit koliko toga imamo. I šta sve imamo ;)
Ali to i dlaje nije vezano za njega dorektno .

Ne znam o čemu pričaš?
Dozvoli da te podsjetim na tvoju izjavu iz ovog upisa: "Uostalom da ne izmišljamo ništa i dokazujemo da su Srbi tada imali državu, na Engleskoj vikipediji imamo čitav članak o toj Kneževini Srbiji."

Pa ako je engl. wiki dokaz postojanje kneževine Srbije u 8. st. može li onda engl. wiki poslužit i ka dokaz o postojanju kneževine u 9. i kraljevine Hrvatske u 10. st? I da su one gori mape iz njih dobre?

https://en.wikipedia.org/wiki/Duchy_of_Croatia
https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Croatia

Porfirogenet piše da u njegovo vrijeme Travunjani, Zahumljani itd nisu Srbi. Hoćeš lagati i reći da suак Srbi?
Стручњак наш....када треба да напише заједљиве коментаре ту је први, а када сам треба нешто да придода расправи онда долазимо до овако нечег.....

Ali to i dlaje nije vezano za njega dorektno .
I šta sad? Pa nemate ni vi za svakog vladara čvrst dokaz da je postoja i vlada, al to vas ne smeta ni najmanje da ih proglasite kao da su sigurno postojali i vladali Srbijom. Meni je nekad nepojmljivo kako imate dvostruke poglede i na koji način gledate na našu povijest, a kako drugim očima na svoju.

Pečat od Strojimira na kojem piše samo "Bože pomozi Strojimiru" vama je dokaz ne samo da je vlada Srbijom nego da je Srbiija bila i neovisna. Iako nigdi ne piše ni jedno ni drugo vama to ne smeta ni najmanje za donosit takve konstrukcije, a onda se nama gleda u svako slovo na Bašćanskoj ploči i jel zarez pravilno uklesan. Teški dvostruki srandardi i tako svaki put i za svaku stvar :roll:

Reci to Tuđmanu, ocu nacije i moderne Hrvatske. :lol:

“Pri tom zaboravljaju da NDH nije bila samo puka “kvislinška” tvorba i “fašistički zločin” već i izraz kako političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom, tako i spoznaja međunarodnih čimbenika, a u ovom slučaju vlade Hitlerove Njemačke, koja je na ruševinama versailleskoga krojila “novi europski poredak”, tih težnji Hrvatske i njenih geografskih granica. Prema tome, NDH nije bila samo puki hir osovinskih sila već je bila posljedak posve određenih povijesnih čimbenika.” (Dr. Franjo Tuđman, I. opći sabor HDZ-a, 24. veljače 1990.)

Posljedak povijesnih čimbenika, drugar! :lol:
Bavljenje time šta se može smatrati vazalnom odnosno marionetskom državom je potpuno besmisleno. U srednjem vijeku to je često značilo slobodan prolaz stranih trupa, plaćanje određenog iznosa i slanje vojske na osvajačke pohode te zemlje kojoj si vazalno potčinjen. Dobar broj država i dan danas spada u tu kategoriju iako niko o tome ni ne razmišlja. Tako i sama Hrvatska gaji takav potčinjen odnost prema NATO paktu danas. Em im je dopušteno da se švrćkaju po Hrvatskoj, em je Hrvatska dužna da odvaja procent iz budžeta da njih snabdijeva, em mora da šalje svoje vojnike da ginu u američkim osvajačkim pohodima (Afganistan).

I šta sad? Pa nemate ni vi za svakog vladara čvrst dokaz da je postoja i vlada, al to vas ne smeta ni najmanje da ih proglasite kao da su sigurno postojali i vladali Srbijom. Meni je nekad nepojmljivo kako imate dvostruke poglede i na koji način gledate na našu povijest, a kako drugim očima na svoju.

Pečat od Strojimira na kojem piše samo "Bože pomozi Strojimiru" vama je dokaz ne samo da je vlada Srbijom nego da je Srbiija bila i neovisna. Iako nigdi ne piše ni jedno ni drugo vama to ne smeta ni najmanje za donosit takve konstrukcije, a onda se nama gleda u svako slovo na Bašćanskoj ploči i jel zarez pravilno uklesan. Teški dvostruki srandardi i tako svaki put i za svaku stvar :roll:
Materijalni izvori se ne mogu falsifikovati kao prepisi. Ja ne tvrdim da je savki srpski vladar postojao.

Imamo dokaze za sve od Nemanjica pa nadalje , za rani srednji vek oskudevamo , ali mi nismo citavu nasu nacionlu istoriju bazirali na rani srednji vek. Stavr je u tome sto Hrvati Tomislava prestavljaju kao najveceg vladara Hrvatske istorije , a znaju jako malo o njemu . Za vecinu Srba najveci vladar srednjeg veka je Car Dusan , na ove iz ramog srednjeg veka se i ne obaziru toliko.

Стручњак наш....када треба да напише заједљиве коментаре ту је први, а када сам треба нешто да придода расправи онда долазимо до овако нечег.....
Lepo sam citirao sta je Porfirogenit napisao , moze lepo da procita.

Materijalni izvori se ne mogu falsifikovati kao prepisi. Ja ne tvrdim da je savki srpski vladar postojao.
Pa ako se materijalni izvori ne mogu falsificirat zašto dobar dio Srba osporava nalaze poput ovih? Ovo je samo od jednog našeg kneza, a ima još sačuvanih njegovih ulomaka:
Greda_i_zabat_s_natpisom_kneza_Branimira_879.jpg

HE2_0288.jpg

HE2_0289.jpg

Imamo dokaze za sve od Nemanjica pa nadalje , za rani srednji vek oskudevamo , ali mi nismo citavu nasu nacionlu istoriju bazirali na rani srednji vek. Stavr je u tome sto Hrvati Tomislava prestavljaju kao najveceg vladara Hrvatske istorije , a znaju jako malo o njemu . Za vecinu Srba najveci vladar srednjeg veka je Car Dusan , na ove iz ramog srednjeg veka se i ne obaziru toliko.
Istina da o Dušanu ima više zapisa, al Tomislav je vlada u 10., a Silni u 14.st. šta je poprilična vremenska razlika. A Tomislava se najviše spominje i pamti jer je ujedinia dalmatinsku i slavonsku Hrv. i posta naš prvi kralj, al mislim da je teritorijalno bilo i "uspješnijih" kraljeva od njega. Al bez obzira na to on je svakako naš najpopularniji i najslavniji vladar iako stoji da nema čvrstih dokaza već jedino to pismo od pape koje može bit krivotvorina šta je nekima od životne važnosti.
640px-Papa_Ivan_X._Tomislav-dio_pisma26.gif

Земља Травуњана и Конављана је једна. Тамошњи становници воде порекло од некрштених Срба, који су ту живели од оног архонта који је пребегао цару Ираклију из некрштене Србије ... Архонти Травуније увек су били под влашћу архонта Србије. Znaci nije dorektno napisao da oni nisu vise Srbi , biti Srbin inati srpkso poreklo manje vise ista stvar.

Piše da nisu Srbi. Da jesu rekao bi da su Srbi a ne da vuku podrijetlo od nekrštenih Srba. Već u Porfirigenetovo vrijeme nisu više bili Srbi.

Back