FDDD
Veoma poznat
- Poruka
- 12.036
Za ovog ludaka sam profesor istorijePa, čuj, svako ima slobodu govora da piše ono šta hoće.
Mnogi se pitaju u vezi slične stvari za tebe, pa eto, ti opet pišeš ovde.![]()

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Za ovog ludaka sam profesor istorijePa, čuj, svako ima slobodu govora da piše ono šta hoće.
Prvo dokaži ti da je postojala "crvena Hrvatska". Ako odgovor bude iole normalan i ubedljiv, ja ću tebi o štokavici.Prije svega dokaži da je štokavica bila isključivo srpsko narječje i da su svi štokavci uključujući katolike po Dalmaciji, Lici, Slavoniji, Bosni, Hercegovini porijeklom Srbi? to za početak pa ćemo onda dalje. Ali bez tih floskula tipa budalaštine, retardiranost i slično. Znači samo konkretni odgovori.
Ja pišem ali ne bižin od rasprave već nudim izvore, spise, dokumente. Ovaj FDDD prvi započme, pokrene priču (svađu), i onda kad ga pitaš dokaze glumi psihijatra i daje dijagnoze tko je retardiran. Jel tebi to normalno ponašanje jednog zdravog čovika?Pa, čuj, svako ima slobodu govora da piše ono šta hoće.
Onda to pokaži.Za ovog ludaka sam profesor istorije![]()
Ne ne. Ti si danas prvi došao meni sa tezom da su svi štokavci Srbi. Ja sam tek kasnije spomenuo Crvenu Hrvatsku. Znači na tebi je da prvi dokažeš jer si prvi i počeo.Prvo dokaži ti da je postojala "crvena Hrvatska". Ako odgovor bude iole normalan i ubedljiv, ja ću tebi o štokavici.
Ma ta poruka je od odavno, zakasnio si. Ti prvi, ajde kreći da smišljaš.Ne ne. Ti si danas prvi došao meni sa tezom da su svi štokavci Srbi. Ja sam tek kasnije spomenuo Crvenu Hrvatsku. Znači na tebi je da prvi dokažeš jer si prvi i počeo.
Svi srednjovjekovni izvori su smatrali Dalmaciju hrvatskim teritorijem i
Konstantin VII. Porfirogenet,
i Ivan Skilica,
i Ivan Zonara,
i Pop Dukljanin,
i Muhamed Al-Idrisi,
i Andrea Dandolo, i Flavio Biondo...
Crvenu Hrvatsku i Crvene Hrvate južno i istočno od rijeke Cetine spominju razni srednjovjekovni izvori kao na primjer: Konstantin VII. Porfirogenet, Pop Dukljanin, Andrea Dandolo, Flavio Biondo, Muhamed Al-Idrisi, Ivan Skilica, Ivan Zonara, Mihajlo Devolski, Nikita Honijat, Theodore Skoutariotes. Isto tako o tome su pisali i kasnije autori iz 16. stoljeća, 17. stoljeća, 18. stoljeća recimo: Serafin Crijević, Mavro Orbini, Junije Rastić, Jakov Lukarić, Evlija Čelebija, Petar Andrejevič Tolstoj, Dominik Zlatarić, Mavro Vetranović, Nikola Nalješković, Fran Gundulić, Bernardin Pavlović, Lovro Šitović, Andrija Kačić Miošić. Sad si ti na redu.Ma ta poruka je od odavno, zakasnio si. Ti prvi, ajde kreći da smišljaš.
Opet ti. Jel tebi triba milijardu puta ponoviti kada netko nije zainteresiran da priča sa tobom?Evo, samo ukratko, ako već forumaš ne želi da argumentuje i odbrani svoje tvrdnje — radi drugih:
Je li svi uključuju i franačke anale (Ljudevitov beg Srbima, koji drže veliki deo Dalmacije), koji (doslovno) nigde uopšte ni ne pominju Hrvate (apsolutno nigde, ni rečju)?
DAI ne potkrepljuje izrečenu tvrdnju. Nešto više o relevantnom citatu, može se pročitati na samoj temi koju je dotični forumaš i otvorio: Konstantin VII. Porfirogenet (i sa koje je pobegao, nemajući argumenata u svoju korist i na kojem je prvake hrvatske istoriografije proglašavao nebitnima): "Dio Hrvata se odvojio od Dalmacije i zaposjeo Panoniju i Ilirikum.".
U hronici Skilice ničeg takve prirode nema. O ovome je već bilo diskutovano, iznova i iznova na forumu Krstarice.
Produžetak hronike Jovana Skilice, za koji zaista neki istoričari smatraju da je Skilica pod svoje stare dane napisao, sadrži objašnjenje da su Srbin i Hrvat sinonimi i naizmenično koristi oba pojma, bez ikakve razlike. Tvriditi da Skilica dokazuje Hrvatstvo čitave Dalmacije, a ne Srpstvo, istovetno je bi bilo proizvoljnom čitanju da su po Skilici Hrvati, zapravo, tobože (listom) Srbi.
Zonara je nastavljač produžene Skiličine hronike i samo prepisuje ono iznad pomenuto, zadržavajući tretiranje etnonima Srbin i Hrvat kao potpune sinonime jedan drugome.
To smo, malopre, prošli.
Al-Idrizi tretira Dalmaciju i Hrvatsku kao sinonime u jednom mestu i zato kaže da je Dubrovnik poslednji grad u Hrvatskoj. Ovde bi trebalo obratiti pažnju da kaže kako se posle Dubrovnika nalazi druga zemlja, Slavonija (u docnijim izvorima tog regiona čest latinski naziv za srpsku državu) tako da je neshvatljivo kako iko Idrizijevu vest može čak i u svojem najnategnutijem tumačenju koristiti kao potvrdu postojanja Crvene Hrvatske u bilo kakvom formatu, čak i ako bismo nekim vrlo slobodašnim tumačenjem (nekritički) prihvatili njegovu informaciju o Dubrovniku u Hrvatskoj.
A što se tiče neutemeljenog tumačenja da je Idrizijevo svedočanstvo o poziciji grada Dubrovnika u Hrvatskoj nekakav opis etničke strukture, pogledati prostor od Braničeva do Niša, koji on naziva „Makedonijom“.
Dandolo i Bjondo ponavljaju, od reči do reči, legendu o Crvenoj Hrvatskoj koju imamo i u latinskoj redakciji Dukljana. I stoga, ne konstituišu ni na koji način samostalnu potvrdu tzv. Crvene Hrvatske.
Na spisku je ostao samo Toma Arhiđakon i o tome za sada neću ništa. Ali, uskoro bi se mogla otvoriti i jedna zasebna tema o Tomi Arhiđakonu, da definitivno i taj srednjovekovni izvor demistifikujemo i prođemo kroz sve zablude i proizvoljnosti koje kruže oko njega.![]()
Crvenu Hrvatsku i Crvene Hrvate južno i istočno od rijeke Cetine spominju razni srednjovjekovni izvori kao na primjer: Konstantin VII. Porfirogenet, Pop Dukljanin, Andrea Dandolo, Flavio Biondo, Muhamed Al-Idrisi, Ivan Skilica, Ivan Zonara, Mihajlo Devolski, Nikita Honijat, Theodore Skoutariotes. Isto tako o tome su pisali i kasnije autori iz 16. stoljeća, 17. stoljeća, 18. stoljeća recimo: Serafin Crijević, Mavro Orbini, Junije Rastić, Jakov Lukarić, Evlija Čelebija, Petar Andrejevič Tolstoj, Dominik Zlatarić, Mavro Vetranović, Nikola Nalješković, Fran Gundulić, Bernardin Pavlović, Lovro Šitović, Andrija Kačić Miošić. Sad si ti na redu.
Koliko puta ti moram reći da me ne zanima što pišeš?Od pomenutih autora Crvenu Hrvatsku ne pominje niko sem latinske recenzije Dukljanina (da, ako je jedan podatak samo u jednoj od recenzija, ne možeš da prećutiš; posebno je alarmantno ako se tiče istorije Hrvatske, a nema u hrvatskoj...niti u Hrvatskoj kronici, niti u Marulićevom prevodu) i isključivo autora koji donose potpuno istovetnu vest (Biond, Dandolo).
Niko drugi ne pominje Crvenu Hrvatsku. Doslovno niko od pobrojanih.
Nijednom. Ne moraš da čitaš ono što drugi pišu. Imaš slobodu i pravu da preskočiš i ne čitaš bilo koga, preferabilno, preskoči celu Krstaricu. Ne znam iz kakve si ti rupe iskočio pa misliš da tvoje reči vrede više od reči drugih.Koliko puta ti moram reći da me ne zanima što pišeš?
Ne moram i ne čitam više. Ali zašto mi onda pišu likovi kojima sam 100 puta rekao da sam završio sa njima? zar nije to poremećaj tih ljudi?Nijednom. Ne moraš da čitaš ono što drugi pišu. Imaš slobodu i pravu da preskočiš i ne čitaš bilo koga, preferabilno, preskoči celu Krstaricu. Ne znam iz kakve si ti rupe iskočio pa misliš da tvoje reči vrede više od reči drugih.
Nisam rekao da cilu Krstaricu ne čitam nego pojedince u koje i sam spadaš. Jer smarate.Nijednom. Ne moraš da čitaš ono što drugi pišu. Imaš slobodu i pravu da preskočiš i ne čitaš bilo koga, preferabilno, preskoči celu Krstaricu. Ne znam iz kakve si ti rupe iskočio pa misliš da tvoje reči vrede više od reči drugih.
Opet ti. Jel tebi triba milijardu puta ponoviti kada netko nije zainteresiran da priča sa tobom?
Koliko puta ti moram reći da me ne zanima što pišeš?
Ne moram i ne čitam više. Ali zašto mi onda pišu likovi kojima sam 100 puta rekao da sam završio sa njima? zar nije to poremećaj tih ljudi?
Pišeš meni. Dakle adresirano je meni. Iznad svakog odgovora citiraš ono što sam ja pisao.Strane, pogledaj gde pišem. Ovo je javna tema; nije tvoje privatno sanduce, što će reći da nije adresirano specifično lično tebi.
Da sam tebi nesto hteo poručiti, pisao BiH ti privatno.
Pišeš meni. Dakle adresirano je meni. Iznad svakog odgovora citiraš ono što sam ja pisao.
Onda je FDDD veoma ograničen sa inteligencijom i znanjem ako nije u stanju sam odgovoriti nego tebe mora kopirati. Pa valjda lik ima svoju neku logiku i principe na osnovu čega donosi zaključke. Nije on tvoj robot.Štef, pogledaj gde pišem. Ovo je javna tema; nije tvoje privatno sanduce, što će reći da nije adresirano specifično lično tebi.
Da sam baš tebi nešto hteo poručiti, pisao bih ti privatno.
Ako tebe ne zanima, ima drugih koje zanima. Npr. FDDD-a, koji ni mogao navedene argumente izneti ako se zadesi da neko iznese takve tvrdnje kao ti.
Onda je FDDD veoma ograničen sa inteligencijom i znanjem ako nije u stanju sam odgovoriti nego tebe mora kopirati. Pa valjda lik ima svoju neku logiku i principe na osnovu čega donosi zaključke. Nije on tvoj robot.
Ma nije to bio problem, znam ja vrlo dobro upravo ove argumente koje si mu ti napisao - dugo sam ja ptf Istorija, postavljano je za sve ove godine dovoljno izvora za (izmedju ostalih, ti si najviše postavljao) da sasvim kritički i objektivno mogu da sagledam stvari. Da ne bude zabune - čitao sam i ono što su postavljali i ovih nekoliko hr trolova.Ako tebe ne zanima, ima drugih koje zanima. Npr. FDDD-a, koji ni mogao navedene argumente izneti ako se zadesi da neko iznese takve tvrdnje kao ti.
Ako neko polemiše sa tvojim tvrdnjama ne znači da ti se obraća i želi tvoje mišljenje. Pravi se mrtav, ako me razumeš.Pišeš meni. Dakle adresirano je meni. Iznad svakog odgovora citiraš ono što sam ja pisao.
Ivan Skilica, Ivan Zonara, Mihajlo Devolski,
Znači vriđanje i napušavanje to su tvoji "dokazi" i "argumenti".Ma nije to bio problem, znam ja vrlo dobro upravo ove argumente koje si mu ti napisao - dugo sam ja ptf Istorija, postavljano je za sve ove godine dovoljno izvora za (izmedju ostalih, ti si najviše postavljao) da sasvim kritički i objektivno mogu da sagledam stvari. Da ne bude zabune - čitao sam i ono što su postavljali i ovih nekoliko hr trolova.
Ja baš volim (za razliku od tebe), da se spustim na taj nivo i da ih vredjam i napušavam. Zato mu nisam ni odgovorio. Ti imaš debele živce a ja ne.
Theodore Skoutariotes