Konstantin VII. Porfirogenet: "Dio Hrvata se odvojio od Dalmacije i zaposjeo Panoniju i Ilirikum."

Stefan2828

Aktivan član
Poruka
1.207
Na koja točno područja je mislio Konstantin VII. Porfirogenet kada je napisao da se dio Hrvata odvojio od Dalmacije i zaposjeo Panoniju i Ilirikum? Recimo da je Dalmacijom smatrao današnju Dalmaciju. Panonija mu je bila Zagorje i Slavonija. Ali šta je po njemu, dokle i koliki bio Ilirikum? Jel Ilirikum=Bosna, Hercegovina, Crna Gora?

pa onda gledajte ovako brojevi vojske i flote koje on pripisuje pojedinim i manjim drzavama u to doba su neverovatni dakle verovatno netacni tada je napr 50 hiljada vojnika moglo biti okupljeno samo od strane Istocno Rimskog Carstva..Bagdadskog Kalifata..Kine i ja drugu drzavu toga doba neznam isto je i sa ogromnim pomorskim flotnim snagama..Te najsnaznije drzave su tada jedva okupljale taj broj uz veliki napor sredstva i vreme..

pa onda gledajte ovako brojevi vojske i flote koje on pripisuje pojedinim i manjim drzavama u to doba su neverovatni dakle verovatno netacni tada je napr 50 hiljada vojnika moglo biti okupljeno samo od strane Istocno Rimskog Carstva..Bagdadskog Kalifata..Kine i ja drugu drzavu toga doba neznam isto je i sa ogromnim pomorskim flotnim snagama..Te najsnaznije drzave su tada jedva okupljale taj broj uz veliki napor sredstva i vreme..
Možda je Hrvatska tada bila velika država veća nego danas pa je zato imala tako moćnu vojsku.

Možda je Hrvatska tada bila velika država veća nego danas pa je zato imala tako moćnu vojsku.
u tom delu se slazem sa Vama Hrvatska je bila veca tada drzala je delove Bosne kolike neznam pa verovatno i deo stare Rimske provincije Panonije Rimskih provincija pod nazivom Panonija bilo je najmanje dve i to u Panoniji Hrvatska je drzala do dolaska Madjara..kada je istorija krenula drugim tokom..

u tom delu se slazem sa Vama Hrvatska je bila veca tada drzala je delove Bosne kolike neznam pa verovatno i deo stare Rimske provincije Panonije Rimskih provincija pod nazivom Panonija bilo je najmanje dve i to u Panoniji Hrvatska je drzala do dolaska Madjara..kada je istorija krenula drugim tokom..
Rijetko koji Srbin sa interneta ili iz drugih medija će takvo nešto priznati. Ugodno si me iznenadio. Izgleda da i među vama ima normalnih.

Rijetko koji Srbin sa interneta ili iz drugih medija će takvo nešto priznati. Ugodno si me iznenadio. Izgleda da i među vama ima normalnih.
Pa slusajte ovako ako hocemo razgovarati o pravoj Istoriji ovo je forum za to..mozemo se ponekad i neslagati u nekim chinjenicama i podatcima i razlichito ih tumachiti ali nebi trebalo vredjati jedni druge posebno sa nekim romantiziranim dakle netacnim fantazijama..pa istorijski fakat je da je Hrvatska tada bila veca no sada i puno snaznija..Inace dobar ste sagovornik i drago mi je zbog toga..

Na koja točno područja je mislio Konstantin VII. Porfirogenet kada je napisao da se dio Hrvata odvojio od Dalmacije i zaposjeo Panoniju i Ilirikum? Recimo da je Dalmacijom smatrao današnju Dalmaciju. Panonija mu je bila Zagorje i Slavonija. Ali šta je po njemu, dokle i koliki bio Ilirikum? Jel Ilirikum=Bosna, Hercegovina, Crna Gora?

Hrvoje Gračanin je pružio ubedljivo najjasniji i najkonzistentniji odgovor na pitanje šta su Panonija i Ilirik, u studiji Južna Panonija u kasnoj antici i ranomsrednjovjekovlju (od konca 4. do konca 11. stoljeća.

Gracvanin.jpg

Zaključak sa str. 180:

str 180.jpg

Gračaninovu interpretaciju je prihvatio i Predrag Komatina i postaje sve generalno više prihvaćeno, pre svega zbog toga što ga je izuzetno temeljno obrazložio i odbranio da ostaje najbolje i najjasnije rešenje. Dalmacija je Hrvatska u primorju, a Panonija i Ilirik označavaju južno panonske prostore.

Hrvoje Gračanin je pružio ubedljivo najjasniji i najkonzistentniji odgovor na pitanje šta su Panonija i Ilirik, u studiji Južna Panonija u kasnoj antici i ranomsrednjovjekovlju (od konca 4. do konca 11. stoljeća.

Pogledajte prilog 1631263

Zaključak sa str. 180:

Pogledajte prilog 1631267
Ilirik istočni Srijem? Veću glupost u životu nisam pročitao. Jedino se u knjigama Jovana Deretića mogu vidjeti veće budalaštine. Kako Ilirkum može biti istočni Srijem (Vojvodina) kada tamo nije ni bilo Ilira? Iliri su bili južnije.

pa ima dosta tu falsifikata i netacnosti da nekazem proizvoljnih prica koje su verovatno kasnije dodate..ali nespadam u one Autohtoniste tipa Aleksandar Karanovic i crnjak Nino Belov razmazan sa Etrurcima Srpskog porekla u Leonidinoj gardi kod Termopila..

A da li ti znaš šta je značenje reči falsifikat? To znači da moraš dokazati da postoji nešto što je krivotvoreno i podmetnuto originalnom delu iz sredine X stoleća.

Ja sam pročitao celi DAI. Pročitao sam i sve zapise po tri rukopisa i sve zapise i ispise iz tog dela kroz sve vekove, i svaku stranicu tona i tona porfirogenitološke literature što se piše ovih stotina godina od Ivana Lucića, preko Boge Grafanauera do Predraga Komatine. Toga toliko ima da se može jedna prava biblioteka napraviti samo od toga.

Nijedan istraživač (slovima: 0) nije govorio o falsifikatu, niti sam ja video išta u takvom kontekstu.

pa onda gledajte ovako brojevi vojske i flote koje on pripisuje pojedinim i manjim drzavama u to doba su neverovatni dakle verovatno netacni tada je napr 50 hiljada vojnika moglo biti okupljeno samo od strane Istocno Rimskog Carstva..Bagdadskog Kalifata..Kine....
Не, у читавом спису Коста (и "анонимни сарадник") се нити у једном поглављу не баве војним ефективима ни једне политичке творевине или народа, чак ни Печенега којима даје изузетну важност. осим на крају поглавља 31. И ту даје сумануте бројке војних ефектива, не неколико пута веће него најмање двадесет пута веће него што је та творевина, имајући у виду простор који су могле обухватити жупаније описане у поглављу 30, уопште могла имати. Бјјеше у историји аутора који су били склони и таквим претјеривањима код војних ефектива, но Константину иако нарацвно тенденциозан посебно имајући у виду намјену списа (приручник за будуће владаре) није то било својствено. И ту је једноставно незамисливо да би Констатни могао тако нешто написати као што не постоји одговор на питање. Зашто се само у том поглављу Константин бави војним ефективима неке архонтије или народа.

Back