Jedna ili dvije krune, a moguće i ostali znaci, su bili sačuvani u Vrani pod Templarima i onda Ivanovcima. Vjerojatno u 16. st. kad su bili napadi Turaka.Gde je na kraju završila ta kruna i ostali znaci kraljevskog dostojanstva?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jedna ili dvije krune, a moguće i ostali znaci, su bili sačuvani u Vrani pod Templarima i onda Ivanovcima. Vjerojatno u 16. st. kad su bili napadi Turaka.Gde je na kraju završila ta kruna i ostali znaci kraljevskog dostojanstva?
Na slovenskom prostoru su nastala 7 narječja, na hrvatskom(-bosanskom) prostoru su nastala 3 narječja, a na srpskom samo 1 narječje (torlačko se može svakako protumačiti, ali kakogod je polubugarsko). Na srpskom prostoru je mala dijalektološka raznolikost, ne znaju se deklinacije, siromašnija akcentuacija, mlađe izoglose, do Vuka skoro posve izgubili pisanje i izgovaranje slova H... sve samo dokaz kako se NE radi o jezičnom slavenskom stanovništvu koje je stalno starosjedilačko u tim srpskim prostorima i bilo slavenski predominantno.Лупеташ. Његош и сви црногорски гуслари, доказани припадници несловенских хаплогрупа савршено владају свим чудима српског језика.
Док Руси, Пољаци, Чеси па и ви Хрвати имате великих проблема са тривијалностима попут разликовања 'Ч' и 'Ћ', изговора слоготворног 'Р'.
Пренабрегава се чињеница да су језик и писмо отишли одавде у словенски свет.
Овде му је извориште!
Ne, ne. Pomešao si Trpimira sa Krešimirom; Trpimir II je sporan i vrlo verovatno relativno nedavno potpuno izmišljen.
Problem sa koncentracijom ili si trol tipa Slaven?Ako imaš pitanje za mene onda ga meni i postavi, bez olajavanja iza leđa.
Bio sam ti odgovorio, ti si nešto neodređeno odgovorio da trebaš vidjeti jel su to falsifikati.Problem sa koncentracijom ili si trol tipa Slaven?
Pitao sam te za izvore vezano za Mihajla Kresimira drugog ali si pobegao.
Znaci ipak trolcina tipa Slaven. Doduse bleda kopijaBio sam ti odgovorio, ti si nešto neodređeno odgovorio da trebaš vidjeti jel su to falsifikati.
Očito ti imaš problem sa koncentracijom.
Znači nemaš samo problem sa koncentracijom, nego i sa memorijom.Znaci ipak trolcina tipa Slaven. Doduse bleda kopija![]()
Ime Mihajlo se ne pise ovakoZnači nemaš samo problem sa koncentracijom, nego i sa memorijom.
Poruka u temi "Srednjovekovna Hrvatska" https://forum.krstarica.com/threads/srednjovekovna-hrvatska.949627/post-48242046
Krešimir mu je narodno ime, Michael vladarsko kršcansko.Ime Mihajlo se ne pise ovako
CRESIMIRIUS
Doduse mozda je tako u hrvatskom jeziku ali na srpskom ovo se cita kao Kresimir
Kako znas?Krešimir mu je narodno ime, Michael vladarsko kršcansko.
Пише да је након државног сабора, пошто би крунисан на молбу жупана.......Za ne piše skupština na kojoj je krunisan
Какве то везе има једно са другим.Далмација може да буде широк појам, ту је и настала прва хрватска кнежевина, а овде представља византијску тему Далмацију са поменутим градовима, то је Коломан тада припојио Угарској, Хрватску је већ имао.To je starija titulacija hrvatskih vladara, tako je vezana sa krunom i odnosi se na isto područje. Nije bilo tada moguće doći u Biograd i okruniti se titulom Dalmacije bez titule Hrvatske.
Пише да је након државног сабора, пошто би крунисан на молбу жупана.......
Pogledajte prilog 1467139
"О крунисању угарских Арпадовића за краљеве Далмације и Хрватске"
што не значи да му је стварно неки бискуп ставио неку круну на главу.
Пише, само не пише шта се под тим подразумева, да ли га је стварно неко крунисао, и за чијег краља, и зашто на молбу својих жупана, или се под тим подразумева фактички прелазак тих градова у његове руке, јер повеља и није написана због самог крунисања, већ због гаранција привилегија манастиру у Задру, који је тако потпао под његову ингеренцију.Не заборавимо, он је већ крунисани краљ, Хрватску има а присваја далматинске градове у том тренутку.Pa piše župani, kraljevski grad i to Biograd-na-moru, koji je ranije bio prestonica hrvatskih vladara.
Mislim, ne znam; deluje nekako kristalno jasno, ne ostavljajući prostora za više tumačenja.![]()
Пише, само не пише шта се под тим подразумева, да ли га је стварно неко крунисао, и за чијег краља, и зашто на молбу својих жупана, или се под тим подразумева фактички прелазак тих градова у његове руке, јер повеља и није написана због самог крунисања, већ због гаранција привилегија манастиру у Задру, који је тако потпао под његову ингеренцију.Не заборавимо, он је већ крунисани краљ, Хрватску има а присваја далматинске градове у том тренутку.
Да , да видео сам мени је остало у сећању више не могу да се сетим рупа између Томислава и његовог наследника је била у питању.
Pa piše župani, kraljevski grad i to Biograd-na-moru, koji je ranije bio prestonica hrvatskih vladara.
Mislim, ne znam; deluje nekako kristalno jasno, ne ostavljajući prostora za više tumačenja.![]()
@Mej bregamiKako znas?
Да , да видео сам мени је остало у сећању више не могу да се сетим рупа између Томислава и његовог наследника је била у питању.
Јер како извори помињу након Сплитских сабора Михајло Вишевац наступа самостално и освајањем Сипонта постаје господар Сипонта и добија византијдке титуле патркија и још једну сад тај окрет после Симеуна и још неки извори га помињу као господара читаве Хрватске Ђеновљани мислим .
Чак је уписан рексом негде.
Тако ми остаде у глави да је Крешимир упитан.
Не знам где је то писао и где да проверим обзиром да сам на телефону сужена ми је могућност да баш прелиставам више дела још да не знам да ли је у њему или није?
Ti danas imaš daleko više informacija o svemu nego neki učeni prije 400 godina.@Mej bregami
Gledaj vamo. Filipo Riceputi, isusovac, saradnik Danijela Farlatija navodi vladare Dalmacije i Hrvatske. Pa je tu ubrajao Mihajla Viševića a za Krešimira I, za koga ti kažeš da mu je drugo ime bilo Mihajlo, tvrdi da je sin srpskog kralja Tešimira. Dakle na ovoj listi vladara Dalmacije i Hrvatske su bar dvojica nesumnjivo Srba. Ima ih još naravnmo ali diskutujemo sada o ovoj dvojici.
E sad Ferdo Šišić ide redom po listi i osporava ove ličnosti, i navodi alternativne pa od Mihajla i Krešimira dvojice Srba nasta jedan Hrvat Mihajlo Krešimir II...itd....
Pogledajte prilog 1467565
Kaži ti meni da li je ovo skrivena kamera ili naučna diskusija?
Točno se znalo na što se odnosila hrvatska kruna.Пише да је након државног сабора, пошто би крунисан на молбу жупана.......
Pogledajte prilog 1467139
"О крунисању угарских Арпадовића за краљеве Далмације и Хрватске"
што не значи да му је стварно неки бискуп ставио неку круну на главу.
Какве то везе има једно са другим.Далмација може да буде широк појам, ту је и настала прва хрватска кнежевина, а овде представља византијску тему Далмацију са поменутим градовима, то је Коломан тада припојио Угарској, Хрватску је већ имао.
Уосталом управо је у Биоград дошао раније 1098 да би дочекао своју прву жену, норманску принцезу Фелицију.
Diplomatičko ime hrvatske države od 2. polovice 10. stoljeća bilo je Kraljevina Hrvatska i Dalmacija, a vladar je nosio naslov kralj Hrvatske i Dalmacije.Какве то везе има једно са другим.Далмација може да буде широк појам, ту је и настала прва хрватска кнежевина, а овде представља византијску тему Далмацију са поменутим градовима, то је Коломан тада припојио Угарској, Хрватску је већ имао.
Уосталом управо је у Биоград дошао раније 1098 да би дочекао своју прву жену, норманску принцезу Фелицију.
Mislom reksom.Gospodara Hrvatske?
Povelja kralja Kolomana samostanu sv. Marije u Zadru (1102.)
Transkript:
Anno incarnationis domini nostri Jesu Christi millesimo centesimo secundo.
Ego Collomannus, dei gratia rex Ungarie, Croatie ataque Dalmatia. Salvo abito consilio, postquam coronatus fui Belgradi supra mare, in urbe regia, rogatu subsriptorum meorum comitum, pro karitate dei et remedio anime mee, dono perpetuam pacem et regiam libertatem monasterio sancte Marie monialium, quod situm est in Jadera, ut ibi deo deuote degentes, secure deum interpellare pro me et pro statu mei regni valeant. Nam nemo secularibus inuolutus se curis, deum, ut tanto decet ordini, contemplari potest. Unde sub istius priuilegii scriptione hanc dationem regie libertatis sic corroboro, ut nullus mei regni audeat quicquam distrahere vel auferre illi monasterio, tam in mobilibus, quam et in immobilibus. Si quis vero contumax nostre legali huic iussioni contraire temptauerit, et aliquid de bonis monasterii usurpauerit, illi ecclesie quadruplum reddat, usurpator vero cum suis omnibus regali sententie subiaceat. Et hoc confirmamus nostra sigillatione, istorumque comitum:
Procopius Acriensis episcopus, laudo. Sigindinus Zagoriensis episcopus, laudo. Ysaac comes, laudo. Petrus comes, laudo. Clodia comes, laudo. Saul comes, laudo. Arnej comes, laudo. Thomas comes, laudo. Andreas comes, laudo. Cosmas comes, laudo. Vochan comes, laudo. Dionisius comes, laudo.
Prijevod:
Godine 1102. upućenja Gospoda našega Isusa Krista.
Ja Koloman, po milosti Božjoj kralj Ugarske, Hrvatske i Dalmacije, nakon držana sabora, pošto bijah okrunjen u kraljevskom Belgradu na moru, na molbu potpisanih župana mojih, za milost i spas duše svoje dajem vječiti mir i kraljevsku slobodu samostanu blažene djevice Marije, koji se nalazi u Zadru, da ondje uzmognu (koludrice) pobožno živjeti i sigurno Gospoda Boga moliti za mene i blagostanje države moje. Jer nitko od svećenika, prenatrpan brigama, ne može onako Bogu služiti, kako dolikuje redu. Stoga ovim pismom taj dar kraljevske slobode tako potvrđujem. da ni jedan moj podanik ne smije tomu samostanu štogod oteti ili uzeti nj od pokretnoga ni od nepokretnoga dobra. Ako bi se pak tkogod usudio, da drsko pogazi ovu zakonitu kraljevsku zapovijed našu i štogod sebi prisvoji na silu od imanja samostanskih, on ima toj crkvi u četverostrukoj vrijednosti naknaditi štetu, a sam nasilnik potpast će sa svim svojim, što ima, sudu kraljevskomu. To potvrđujemo našim pečatom i pečatom naših župana. Prokopije, biskup đurski (u lat. originalu Agriensis); Sigindin, biskup zagrebački (Zagoriensis), Isak župan, Petar župan, Kladija župan, Saul župan, Amej župan, Toma župan, Andriia župan, Kuzma župan, Vokan župan, Dionisije župan.
https://hr.wikisource.org/wiki/Povelja_kralja_Kolomana_samostanu_sv._Marije_u_Zadru_(1102.)