Srednjovekovna Hrvatska

Je li ovo opet onaj momenat kada kažeš sebi„ čekaj da ga probam isprovocirati da istraži i sakupi izvore i ovde ih postavi ovde zato što nemam nikakve inicijative sam da nešto istražin za svoju knjigu“ (pošto sam bukvalno gotovo ništa nisi otkrio; skoro sve što znaš si od mene naučio)?
Dakle, ne vidim odgovor, da li si u stanju da ukažeš na dokumenta, makar i na falsifikovanu listiniu, bilo šta, što ukazuje na hrvatkog kralja Mihajla?

Ili ćeš priznati možda da je Mihajlo Krešimir II plod mašte veseljaka i tako spasiti svoj dobro poznatu naučno-kritičko reputaciju?

Nismo rekli da nikakva unija nije sklopljena. Samo smo se složili da je Pacta conventa krivotvorina iz 16. stoljeća. To je sve. Hrvati su zadržali državnost u kontinuitetu i o tome nema dvojbe. Ti unosiš svoju emocionalnu frustraciju zbog te činjenice u raspravu, što je neozbiljno.

Sve su nacije sklepane od raznih naroda. Nisu ni današnji Srbi oni rani Srbi iz srednjeg vijeka, već samo nose njihovo ime.
Никаква унија није склопљена јер је тај документ фалсификат, нити се може закључити из било ког другог извора да је тако нешто постојало тако да је ствар јасна и не знам чему више митоманија везана за неку хрватску државност која очигледно није постојала и плод је правашке мегаломаније 19. века па надаље.

Наравно сваки народ има неку своју генезу и пут развитка, и у свима се налазе неки елементи других народа, миграције и асимилације су урадиле своје.За разлику од српског народа, хрватски није задржао ни језичке ни културне карактеристике предходних Хрвата који су чакавски Далматинци, да би од 15. века услед миграција у Славонију били асимилиновани славонским кајкавцима и као такви су ушли у 19.век, да би касније прихватили српски језик и уз уплив Немаца, Мађара, Италијана и других народа АУ монархије формирана хрватска нација. Тако не да код Хрвата не постоји државни контунитет него ни етнички, остало је хрватско име за различите скупине становништва које се провлачи кроз векове.
Нису те о томе учили у школи!

Poslednja izmena:
Obradjeno je u temi o manastiru Krka. Mleci dolaze kad se raspada srpsko carstvo u Dalmaciji pod Turcima. Da zastite i uzmu sto se moze. Turci prave granicu sa Mlecima i Francima na toj strani svjeta. Ugara tu nema.

Nije bukvalno ništa objašnjeno; samo su neke izmišljotine bile napisane, na licu mesta stvorene, bez izbora.

Jesu li i Zadarski mir 1358. pravili s Turcima. XD

Nije bukvalno ništa objašnjeno; samo su neke izmišljotine bile napisane, na licu mesta stvorene, bez izbora.

Jesu li i Zadarski mir 1358. pravili s Turcima.

Izmisljate Ugare u Dalmaciji kao i njemacke Gote sto ste izmislili, kao sto ste izmislili da je Papa Car svijeta i postavlja kraljeve, sve ostalo sto je u vasim budalastim politickim udzbenicima. To ne postoji.

Nikakva unija nije sklopljena jer je taj dokument falsifikat, niti se može zaključiti iz bilo kog drugog izvora da je tako nešto postojalo tako da je stvar jasna i ne znam čemu više mitomanija vezana za neku hrvatsku državnost koja očigledno nije postojala i plod je pravaške megalomanije 19. veka pa nadalje.

Naravno svaki narod ima neku svoju genezu i put razvitka, i u svima se nalaze neki elementi drugih naroda, migracije i asimilacije su uradile svoje.Za razliku od srpskog naroda, hrvatski nije zadržao ni jezičke ni kulturne karakteristike predhodnih Hrvata koji su čakavski Dalmatinci, da bi od 15. veka usled migracija u Slavoniju bili asimilinovani slavonskim kajkavcima i kao takvi su ušli u 19.vek, da bi kasnije prihvatili srpski jezik i uz upliv Nemaca, Mađara, Italijana i drugih naroda AU monarhije formirana hrvatska nacija. Tako ne da kod Hrvata ne postoji državni kontunitet nego ni etnički, ostalo je hrvatsko ime za različite skupine sranovništva koje se provlači kroz vekove.
Nisu te o tome učili u školi!
Malo si nelogičan. Činjenica da je pronađeni zapis iz 16. stoljeća krivotvorina, ne implicira da nije sklopljena unija. Kakve su ti to neobične umne konstrukcije? Može se iz cjelokupne povijesti hrvatsko-mađarskih odnosa od 1102. do, naročito, 16. stoljeća vrlo jasno prepoznati da je postojao nekakav dogovor između Hrvatske i Ugarske, ali ti si, zbog samo tebi znanih razloga, odlučio zanemariti postojanje specifičnih odnosa između Hrvatske i Ugarske tijekom čitava srednjeg vijeka koji vrlo jasno govore u prilog uspostavi posebnih odnosa. Kasniji habsburški režim samo je pojačao taj intezitet i još dodatno naglasio posebnost i državnopravnost Hrvatske.

Srbi su genetski veoma izmiješani, čak više nego Hrvati. U svom korpusu imaju Srbe koji sasvim ok, mada ne i savršeno, pričaju slavenski jezik, ali sami nisu Slaveni, već Vlasi, Cincari, Arnauti itd. Na takve asimilirane skupine otpada vrlo velik broj današnjih ljudi koji su sebi prikačili ime srednjovjekovnih Srba.

Nisi se nikada zapitao zašto Srbi ne znaju deklinacije? Mogu ti ja reći. To je zato što im srpski nije bio materinji jezik, već priučeni strani jezik, pa su nastale generacije koje nemaju pojma deklinacije.

Ja ne bih previše pažnje obraćao; Scott Isle je poprilično jedinstven na celom svetu. :)

Nije on reprezentativni primer ni dererićevaca, a kamo li nekog drugog.
Očito misli da su najsavršenije krivotvorine, koje su mogle svakoga zavariti, bile one u kojima je baš sve bilo izmišljeno, uključujući i najvažnije i lako provjerljive stvari, kao primjerice, imena vladara.

Zamisli da ja sad napravim krivotvorenu povelju kralja Svemira III. Galaktičkog, vladara Buvinskog Carstva, za koje tvrdim da se u 15. stoljeću nalazilo na Balkanu, i zatražim od državne uprave da mi potvrde povlastice koje se mojim precima poklanjaju u toj povelji. Misliš li da bi mi itko povjerovao? :lol:

Ovo sa Mihajlom Kresimirom 2 truba. Provaljeno. Nema cak ni listine. Lucic zaboravio da pokrije Mihajla Visevica i napravi mu dvojnika. Pa nije ni on bio svemocan. Nije mogao da se seti bas svakog srpskog vladara. Ne zameri mu.

Imam predlog. Napravi ti listinu. Neka u njoj bude Mihajlo Slavenomir 1.5.
Odnesi je u HAZU I reci da si je nasao na babovom tavanu. Potapsace te po ramenu I bices heroj. I resen problem.

😊

Očito misli da su najsavršenije krivotvorine, koje su mogle svakoga zavariti, bile one u kojima je baš sve bilo izmišljeno, uključujući i najvažnije i lako provjerljive stvari, kao primjerice, imena vladara.

Zamisli da ja sad napravim krivotvorenu povelju kralja Svemira III. Galaktičkog, vladara Buvinskog Carstva, za koje tvrdim da se u 15. stoljeću nalazilo na Balkanu, i zatražim od državne uprave da mi potvrde povlastice koje se mojim precima poklanjaju u toj povelji. Misliš li da bi mi itko povjerovao? :lol:

Pomešao si objavu u kojoj repliciraš. Ti sad govoriš o Koletu, a ne o Skotu.

Ovo sa Mihajlom Kresimirom 2 truba. Provaljeno. Nema cak ni listine. Lucic zaboravio da pokrije Mihajla Visevica i napravi mu dvojnika. Pa nije ni on bio svemocan. Nije mogao da se seti bas svakog srpskog vladara. Ne zameri mu.

Imam predlog. Napravi ti listinu. Neka u njoj bude Mihajlo Slavenomir 1.5.
Odnesi je u HAZU I reci da si je nasao na babovom tavanu. Potapsace te po ramenu I bices heroj. I resen problem.

😊

Netačno. Po običaju, sve si pogrešio. Ali bukvalno svaki put; baš si neverovatan. :D

Не знамо ми ништа сигурно везано за Коломаново крунисање у Биограду.За то сазнајемо из једне повеље упућене опатици манастиру Свете Марије у Задру Већенеги, где потврђује краљевске привилегије том манастиру, па спомиње да је после крунисања у Биограду на мору сазвао сабор где је била присутна властела која је била са њим као и она из далматинских градова која га је тада признала за владара.Да ли је он стварно био крунисан тада, ко га је крунисао, ми то не знамо, ако јесте вероватније је да је био крунисан за краља Далмације којом је тада завладао, Хрватску је имао још од раније.
Немамо никакве изворе да се било који угарски владар крунисао посебно, што би да је постојала нека унија морао да уради, остало је све правашка митоманија.Не да нема сачуваних записа за сваког него за ниједног.
Иначе да би се угарски краљеви сматрали легитимним владарима Угарске они су морали да се крунишу у Столном Београду, круном Светог Стефана и да крунисање изврши острогонски архиепископ, што су они и радили.
Titula je bila kralj Hrvatske i Dalmacije, nije mogao imati jedno bez drugog.

Не знамо ми ништа сигурно везано за Коломаново крунисање у Биограду.За то сазнајемо из једне повеље упућене опатици манастиру Свете Марије у Задру Већенеги, где потврђује краљевске привилегије том манастиру, па спомиње да је после крунисања у Биограду на мору сазвао сабор где је била присутна властела која је била са њим као и она из далматинских градова која га је тада признала за владара.Да ли је он стварно био крунисан тада, ко га је крунисао, ми то не знамо, ако јесте вероватније је да је био крунисан за краља Далмације којом је тада завладао, Хрватску је имао још од раније.
Немамо никакве изворе да се било који угарски владар крунисао посебно, што би да је постојала нека унија морао да уради, остало је све правашка митоманија.Не да нема сачуваних записа за сваког него за ниједног.
Иначе да би се угарски краљеви сматрали легитимним владарима Угарске они су морали да се крунишу у Столном Београду, круном Светог Стефана и да крунисање изврши острогонски архиепископ, што су они и радили.
Ako spominje svoje krunjenje u Biogradu, što ti nije jasno?

Lekizan tvrdi da je održao ceremoniju krunisanja da potvrdi svoju vlast isključivo nad Dalmacijom, preuzevši njenu krunu, ako sam ga dobro razumeo.

No, to ne deluje uverljivo. Nema nikakve krune Dalmacije koju bi on preuzeo.
Не, церемонија је била ту да потврди његову власт над Далмацијом, нема никакве круне, нити је имао ко да га крунише, а и што би кад је већ био краљ.

Nisi se nikada zapitao zašto Srbi ne znaju deklinacije? Mogu ti ja reći. To je zato što im srpski nije bio materinji jezik, već priučeni strani jezik, pa su nastale generacije koje nemaju pojma deklinacije.
Лупеташ. Његош и сви црногорски гуслари, доказани припадници несловенских хаплогрупа савршено владају свим чудима српског језика.
Док Руси, Пољаци, Чеси па и ви Хрвати имате великих проблема са тривијалностима попут разликовања 'Ч' и 'Ћ', изговора слоготворног 'Р'.
Пренабрегава се чињеница да су језик и писмо отишли одавде у словенски свет.
Овде му је извориште!

Back