Šta lupaš, nesrećo?Pa Srbija je prvobitna koristila hrvatsku trobojnicu
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Šta lupaš, nesrećo?Pa Srbija je prvobitna koristila hrvatsku trobojnicu
Nema kralja Trpimira, bio je knez.Ovde ocekujem da das neku informaciju o vizantijskoj upravi u Dalmaciji za vreme kralja Trpimira, a ne da me upucujes na gugl
Ne znam što je to bilo, vjerojatno slučaj zamjene.Skilicin nastavljac, godina 1072, sukob kod grada Kostura, okolina Soluna, ucesnici Bugari i Hrvati sa jedne strane i Romeji sa druge
Pogledajte prilog 1332649
Otkuda se stvorise Hrvati u Grckoj zajedno sa Bugarima i gde Srbi nestase?
Kakve zamene?Ne znam što je to bilo, vjerojatno slučaj zamjene.
Srbija solunska,
Ali da ti se narod Gota prividja u 12.veku, pa to ni najzaostalijem pripjatisti ne bi palo napamet....
Katastrofa.
Sa druge strane Gotija je postojala kao teritorija na koju je Manojlo polagao pravo.
Ovde su navedene teritorije na koje je Manojlo polagao pravo. Srbija solunska, zatim Dalmacija, Bosna, Hrvatska itd...Teritorije jako dobro poznate iz izvora 12.veka.
Ово нису територије.
Погледај Бодинову титулу, па упореди форму ријечи са овим ријечима.
Уосталом и Шарић је фино рекао да се тада Бошњани први пут помињу.
Etnonimi, ne teritorije.
Мени је мало чудно са Ромеји помињу Бошњане. Иако их никад ни прије, а ни послије нису поменули... Тако да имам дојам да то има везе са Борићем, јер је баш он пркосио Угарима у то доба и шуровао са Манојлом. Борић је колико знам један период био угарски вазал, а други ромејски.
Мислим да је то све неки номинални назив у титули и нема везе са тим да су Бошњани етнос за Ромеје.
Ali ne cudi nas to, znamo![]()
Samo ti vredjaj ali srednjevekovne Hrvate jos uvek pronasao nisiKada kažeš nas, misliš na deretićevce, ravnozemljaše i ostale?
Samo ti vredjaj ali srednjevekovne Hrvate jos uvek pronasao nisi![]()
Ma nije tačno da je to jedini. Imaš Mihajla Anhijalskog koji piše da su se Hrvat i Bosanac tada (1167. godine) podvrgli pod vlast Romeja. VINJ IV, str. 206:
И Хрват (Χορβάτης) и Босанац (Βοσναΐος) нека буду уписани у таблице Ромеја.
Па добро, осим већ поменутих 1166. и 1167. не знам за још неки случај прије и послије.
Ma veruj mi, ja bih bio srecniji od tebe kada bih pronasao srednjevekonvu hrvatsku drzavu, lakse bi mi nekako pala ova danasnja sumorna realnost i dispozicija naroda i drzava na Balkanu. Ovako, imajuci u svesti da su sve ove nacije i drzave kojima smo okruzeni nastale u prethodna dva veka najvise, prilicno je sumoran osecaj.....Zašto bih uopšte i tražio nešto sa bih pokušao tebi, kao, promeniti mišljenje, samo zato što si ti zamislio nešto u šta doslovno niko normalan ne veruje? I sad si ti nešto usvojio kao dogmu koju nemaš nikakve namere da uopšte ni ne otvoriš za nekakvo preispitivanje? Šta bih dobio time, tačno?
Može hiljadu dokumenata tebi da se postavi i tu na sve nemaš bukvalno nikakvog odgovora. Samo muk; ako nešto možda i kažeš, to je samo cerekanje, etiketiranje i napadanje na ličnost. Ništa drugo. Primera radi, dobro ti je poznato da su Hrvati kod srednjovekovnih Srba u etnografija naroda sveta bili itekako poznati kao jedan od naroda. I da je životinja za koju su ih vezivali bila šojka. Već ti je gomilu puta bio postavljan rad Srbi i svet u svesti srednjovekovnih Srba: https://www.academia.edu/39749518/Свет_и_Срби_у_свести_средњовековних_Срба
I koliko god puta da si bilo šta postavi, ti bukvalno sve samo ignorišeš. Jedina taktika koju imaš jeste da se praviš sa nešto ne postoji i onda teraš dalje. I koliko god rupa ti se pokaže i koliko god protivargumenata da dobiješ, te vrlo eksplicitnih odgovora na pitanja, kao što je slučaj sa npr. rečenim iznad, ti samo nastavljač napred praveći se ludim, odnosno kao da nikad ništa nisi ni video. I onda kao neka pokvarena ploča samo ponavljaš do besvesti nekoliko rečenica 'pokaži mi nešto pre editio princeps De administrando imperio 1611. godine' koliko god stvari video i koliko god bila tvoja tvrdnja fundamentalno potpuno besmislena. Bukvalno, kao neka mazga; ne možeš da prihvatiš stvarnost i nastavljaš u sklopu neke iluzije koju si sam sebi kreirao.
Ma veruj mi, ja bih bio srecniji od tebe kada bih pronasao srednjevekonvu hrvatsku drzavu
stanovnici Hrvatske su bili Hrvati, Raske Rasani, Huma Humljani...itdА зашто се онда Шубић назива баном Хрвата? Ко су за њега Хрвати?
https://srbiubih.com/povelja-bana-pavla-subica-i-njegovih-sinova-knezu-hrvatinu-stjepanicu/
stanovnici Hrvatske su bili Hrvati, Raske Rasani, Huma Humljani...itd
Kontra pitanje, da li je recimo Mihajlo koga su oslovljali sa, dux Chulmorum, bio po nacionalnosti Humljanin, vladar kraljevstva Huma?
Srednjevekovni vladari su u titulacijama navodili teritorije kojima su vladali u datom trenutku, ne pretendovali kako uglavnom tumace vec vladali. To se lepo moze videtu po titulacijama ugarskih vladara, tacno trenuci se mogu detektovati kada su osvojili Hrvatsku, Dalmaciju, Bosnu, pa cak i Rasku.А они сви потпадају под Србе? Ако је тако, онда ми је нејасно зашто Комнин уз Србе наводи Хрвате и Бошњане.