Srednjovekovna Hrvatska

Prema ovom katalogu prvi hrvatski kralj Krešimir je sin srpskog kralja Tešimira, kome je otac darovao Bosnu na upravljanje itd....

Pogledajte prilog 1717883

Da li si siguran da želiš ovaj izvor da navedeš? :D
Da, zanimljivo je, iako je to izvor iz 18. stoljeća iz knjižnice trogirske obitelji Fanfogna-Garagnin. Izvor nije provrazredan i ima dosta takvih nepotvrđenih i sumnjivih podataka, povremeno se stapaju biografije više kraljeva u jednu osobu, dodavaju fiktivni potomci i slično pa stoga stoji preporuka o opreznom rukovanju s tim izvorom sažeta u "Katalog je pun nepouzdanih konstrukcija i iskrivljenih informacija te se ne smatra vjerodostojnim povijesnim izvorom.".

Što se tiče preplitanja hrvatskih i srpskih srednjovjekovnih vladara, postoje i takvi kasniji izvori, poput ovog, u kojima se opisuje da je srpska kraljevska dinastija Nemanjić nastala od hrvatske kraljevske obitelji. Ne tvrdi se to izrijekom, nego se može pratiti tako po toj polufiktivnoj genealogiji. :kafa:

Da li neko zna koji je razlog zasto Srbi i Hrvati nikad nisu ratovali u dugom periodu istorije 600-1900 godine ? Ja ne znam ni za jednu bitku. Realno je bilo da susedi ratuju cesto, narocito u srednjem veku... srbija bugarska, srbija vizantija, srbija ugarska itd ... ali s hrvatima nema ni jedna bitka...ajde razumem period osmanlija kad je bilo nemoguce ali dug je period i pre osmanlija.
Tko ti kaže da nisu ratovali?

Ja bih kolega rekao da je ovo ipak registar srpskih vladara. Evo i Stefana Vojislava koji bezi iz Carigrada 1034g i vlada do 1042g

1745398254413.png

Katalog je pun nepouzdanih konstrukcija i iskrivljenih informacija te se ne smatra vjerodostojnim povijesnim izvorom.".
Neće biti. Postoji ta priča kod Dukljanina.

Pošto je kralj preminuo oni koji su bili Tihomilovog roda počeše da vladaju Raškom, a svi banovi, isto kao i ranije, počeše samostalno vladati i nijesu htjeli polagati nikakvog računa kraljici ni njenim sinovima, samo Travunija se pokoravala kraljici, jer su njeni srodnici živjeli u Travuniji i Dubrovniku i ne usuđivahu se da se odmetnu od nje. Kad je, pak, dječak odrastao oženiše ga ćerkom bana Čidomira iz Bijele Hrvatske, sa kojom rodi dva sina: Prelimira i Krešimira. Pošto su pak dječaci odrasli, Tješimir pošalje svoga sina Krešimira tastu koji je upravljao Bijelom Hrvatskom naređujući ovom da sakupi vojsku i da pođe na bosanskog bana. A sam sa svojim sinom Prelimirom, pošto je sakupio svoje srodnike i narod Travunije, krene u borbu protiv bana koji je upravljao prevalitanskom oblašću. I ban, sakupivši svoj narod, pripremi se za borbu. Kad se bitka zametnula, ban pade i umre.

Back