- Poruka
- 30.589
Па и не баш, ово је ипак подигнуто на државни ниво.To je priča poput onih "deda ubio turčina, pobego i prešao na katoličanstvo". Ili bajka koju svaka srpska obitelj ima kako su oni potomci nekog junaka sa Kosova i CG.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Па и не баш, ово је ипак подигнуто на државни ниво.To je priča poput onih "deda ubio turčina, pobego i prešao na katoličanstvo". Ili bajka koju svaka srpska obitelj ima kako su oni potomci nekog junaka sa Kosova i CG.
Tako je.Stjepan II
Pročitaj poviše.Hahaha, hajde molim te napiši. Nije mi smešno što je neko papi nešto poklonio, ali papagaja , ja to moram da saznam.
Ne, u ovom slučaju radi se o djelu Vita Leonis IX. Papae napisanom između 1058. i 1061. godine, a kod legende o igri šaha, radi se o romantičarskoj priči iz 19. stoljeća.То је вероватно нешто попут оног играња шаха са млетачким дуждом.
Не би ме чудило да је тај папагај имао око врата шаховницу.
Naravno da kralj Aleksandar ni po kakvom kriteriju nije bio hrvatski kralj.Kralj Aleksandar?![]()
Sve super samo nisam uspeo da nađem nijedan izvor za Stjepana II. Može pomoć?Tako je.![]()
Naravno da kralj Aleksandar ni po kakvom kriteriju nije bio hrvatski kralj.![]()
Tako je.![]()
Naravno da kralj Aleksandar ni po kakvom kriteriju nije bio hrvatski kralj.![]()
Није трећи. Други је био Петар И Карађорђевић.Ja bih rekao da ovako pravno gledano je bio po apsolutno svakom
Rearlno, prvi pravi hrvatski kralj od 12. stoleca![]()
Ko je onda prvi? HahНије трећи. Други је био Петар И Карађорђевић.
Звонимир.Ko je onda prvi? Hah
Postoji njegova herceška povelja u kartularu samostana sv. Stjepana pod borovima i jedna kraljevska povelja koja se čuva u Nadbiskupskom arhivu u Splitu. Srednjovjekovni kroničari uglavnom ne znaju za njega i smatraju Zvonimira posljednjim hrvatskim narodnim kraljem, jer je Stjepan II. vladao vrlo kratko, tek nekih godinu dana i njegovu vlast nije priznavala čitava Hrvatska, već samo središnji dio oko grada Splita. Problem je bio u tome što je Stjepan II. bio član detronizirane dinastije te ga mnogi velikaši nisu priznavali legitimnim kraljem. Čini se da čak i nije bio posljednji muški član dinastije, jer je u povelji spomenuo svog anonimnog nećaka koji je imao posjede na kraljevskoj zemlji, ali to mu nije pomoglo da zatraži krunu, jer jednom svrgnuta dinastija više nije imala legitimitet. Također, to je već bilo vrijeme kaosa i nastanka krize u državi pa i zbog toga nije ostao upamćen u narodnoj tradiciji.Sve super samo nisam uspeo da nađem nijedan izvor za Stjepana II. Može pomoć?
Nema apsolutno nikakvog razloga pisati "lol". Ono što sam napisao je činjenica.
Nema apsolutno nikakvog razloga pisati "lol". Ono što sam napisao je činjenica.
Jedan od najnovijih izvora o njemu je "Katalog knezova i kraljeva Dalmacije i Hrvatske" (Catalogus ducem et regum Dalmatiae et Croatiae) iz 18. stoljeća. Najstariji je njegov dokument iz kartulara samostana sv. Stjepana pod borovima koji su ukrali Talijani i odnijeli na Apeninski poluotok te ga preveli s latinskog na talijanski.E, i mene bi (iskreno, za razliku od nekih) zanimalo da neko sistematski izlista sve narativne i dokumentarne pisane izvore važne za kralja Stjepana II.
Jedan od najnovijih izvora o njemu je "Katalog knezova i kraljeva Dalmacije i Hrvatske" (Catalogus ducem et regum Dalmatiae et Croatiae) iz 18. stoljeća. Najstariji je njegov dokument iz kartulara samostana sv. Stjepana pod borovima koji su ukrali Talijani i odnijeli na Apeninski poluotok te ga preveli s latinskog na talijanski.
Nije ispunjavao ni jedan od uvjeta da bi bio hrvatski kralj:Ja bih rekao da ovako pravno gledano je bio po apsolutno svakom
Realno, prvi pravi hrvatski kralj od 12. stoleca![]()
Pišem po pamćenju. Sad je 23:00 i nemam namjeru kopati po kući izvore o kralju Stjepanu II. Već sam poviše napisao da je zbog kratke vladavine i nastale državne krize ostao slabo upamćen u vrelima. Ako ima još što o njemu, to je još jedna povelja, mislim splitskim benediktinkama, ako se ne varam i to bi bilo to. Kasnije generacije Hrvata nisu ni znale za njega, već su smatrale da je Zvonimir bio posljednji narodni hrvatski kralj.Dobro, mislio sam nešto kompletnije o pisanim izvorima, a ne samo najstariji i najnoviji.![]()
Pišem po pamćenju. Sad je 23:00 i nemam namjeru kopati po kući izvore o kralju Stjepanu II. Već sam poviše napisao da je zbog kratke vladavine i nastale državne krize ostao slabo upamćen u vrelima. Ako ima još što o njemu, to je još jedna povelja, mislim splitskim benediktinkama, ako se ne varam i to bi bilo to. Kasnije generacije Hrvata nisu ni znale za njega, već su smatrale da je Zvonimir bio posljednji narodni hrvatski kralj.
Ne znam. Pitaj Talijane. Kartular je nastao početkom 11. stoljeća i popunjavam dalje po redu stranica i u kasnijim stoljećima. Papiri su se uvezivali kronološki po vremenu nastanka.Da li je taj najstariji dokument koji su ukrali Italijani autentičan, ili kasnija krivotvorina iz perioda ugarske vlasti?
Koji je to Hrvatski Kralj ikada nosio ovu drugu, "dulju" titulu?2) nije nosio tradicionalnu hrvatsku kraljevsku titulu koja u kraćoj verziji glasi "kralj Hrvatske i Dalmacije", a u duljoj "kralj Hrvatske, Dalmacije i Slavonije".
Ne znam. Pitaj Talijane. Kartular je nastao početkom 11. stoljeća i popunjavam dalje po redu stranica i u kasnijim stoljećima. Papiri su se uvezivali kronološki po vremenu nastanka.
Nije bio hrvatski kralj, nego neizabrani i nepotvrđeni vladar nad Hrvatima.