Smisao, svrha i cilj života

Ti ne razumeš poantu, krajnji efekat, baviš se efemerim stvarima u odnosu na suštinu teme.

uopste. pricam u svoje ime. nije cilj samo razmnozavanje bar ja na to tako gledam. mozemo se mi kotiti koliko hocemo, ali treba tim buducim generacijama nesto stvoriti. bilo sta.
uzmi za primer ove socijale koji naprave po 8-9 dece. koji je njihov smisao zivota? da rodi devetoro gladnih?

Nije u pitanju čovek kao pojedinac nego čovek kao vrsta, jel to iko ovde shvata.

A zasto bi odrzanje vrste bilo toliko znacajno?
Mravi , amebe sve zivotinje radjaju se sa tim cljem i slede ga bez pogovora, ne znajjucii zasto.Ali covek ima um ili mogucnost da se zapita zasto bi i u buducnosti neko morao da ponavlja vec miljardama puta ispricane price. Rodi se, razmnozi se , ostari i umri.
Mozda je to za tebe ultimativni cilj ali nemoj da ga projektujes na druge.

ps. Odgovrio sam vec ranije na slicno pitanje pa cu taj odgovor preneti i ovde:

Odrzati covecanstvo u zivotu nije nikakav ultimativni cilj..naprotiv. Kada bi svi ljudi bili poput filozofa covecanstvo bi davno nestalo. Mozda zato i nema naprednih civilizacija u univerzumu, jer cim drustvo duhovno napreduje doci ce do negacije volje.
Zivotinjska priroda coveka je ono sto ce tragikomediju zvanu "zivot" odrzavati jos neodredjeno vreme.
Da li si se zapitala do kada ce ovaj geprad da lovi ovu antilopu ?
Prikaži sadržaj
Proganjaju se stotinama hiljada godina, razmnozavaju se da bi njihovi potomci odigrali istu milon puta vidjenu scenu.
Pre njih to su radili Velosiraptor i Hadrosaurus recimo a pre njih neka druga objektivacija VOLJE . Tako ce biti i u buducnosti.
To isto vazi i za coveka. Onaj ko stvori potomstvo dao mu je u amanet zivot pun patnje, starost i smrt i amanet ZENI SE I RAZMNOZAVAJ . Da li si se ikada zapitlaa Zasto bi se neko razmnozavao ? Zasto bi bilo toliko vazno da gepard i za sto godina juri onu antlilopu ili da covek za sto godina radi isto ono sto je i do sada radio. Zivi , pati se, razmonzi se i umire. Zar nisi pomislia da sve to ima neku svrhu i po ostvarenju te svrhe kraj i da nacin egzistencije koji se sastoji od rodjenja , patnje i smrti kad tad mora nestati iz transcendente sustine svega ma sta ona bila ?

Nije cilj odrzavati zivot vrste vec negirati transcendentnu volju koja je u njenoj osnovi. Jer ma koliko se ljudi zavaravali i u svojoj nesvesti i iluziji MI SMO U PAKLU i moramo traziti izlaz iz njega.

Negacija volje
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=6264

Otkud ti znaš da jedan od tih devetoro neće postati hirurg koji će ti operisati tumor materice i spasiti ti život?

Probaj da pronađeš priču o Josifu i njegovoj braći.

cuj, nema to veze sa onim sto pricam. to je slucaj 1:10000 odokativno, mozda i vise. pricam o na primer tebi, koji ces sa zenom izroditi devetoro koji treba da spavaju u jednoj sobi, vise goli i bosi nego obuceni, vise gladni i zedni nego siti i napojeni. o tome pricam. sta ostavljaju ti roditelji svojoj deci? unucima? kakvo secanje? koji smisao? koji trag?

ps sta imaju ostalo osmoro brace od jednog hirurga? besplatnu operaciju?

Otkud ti znaš da jedan od tih devetoro neće postati hirurg koji će ti operisati tumor materice i spasiti ti život?

Probaj da pronađeš priču o Josifu i njegovoj braći.

o cemu mi pricamo? kako moze da taj gladan sutra postane hirurg ili ista sem gladan klosar? ko ce da mu plati skolovanje, odakle mu uslovi da uci...? tesko je pricati o takvim slucajevima u ovoj nasoj, stobiDomanovicrekao STRADiji!

cuj, nema to veze sa onim sto pricam. to je slucaj 1:10000 odokativno, mozda i vise. pricam o na primer tebi, koji ces sa zenom izroditi devetoro koji treba da spavaju u jednoj sobi, vise goli i bosi nego obuceni, vise gladni i zedni nego siti i napojeni. o tome pricam. sta ostavljaju ti roditelji svojoj deci? unucima? kakvo secanje? koji smisao? koji trag?

ps sta imaju ostalo osmoro brace od jednog hirurga? besplatnu operaciju?[/QUOTE

Josif i Marija su imali dete koje je rođeno u tuđoj štali ....

Nikad ne možeš da znaš koja beba će biti novi Džingis ili Hitler , Napoleon. Džeronimo, Sidarta.

ps sta imaju ostalo osmoro brace od jednog hirurga? besplatnu operaciju?[/QUOTE

Josif i Marija su imali dete koje je rođeno u tuđoj štali ....

Nikad ne možeš da znaš koja beba će biti novi Džingis ili Hitler , Napoleon. Džeronimo, Sidarta.

ja negde rekoh jedan u 10.000, a sta je sa ostalima? i oni ce se samo mnoziti u bedi i praviti jos vecu bedu.
ps isus je silom prilike rodjen u stali, nije da josif nije imao kinte. msm biti stolar u ono vreme helou? :cool:

Tvoji i moji kriterijumi nisu od ikakvog značaja.

Možda je jedan od te devetorice , onaj najmršaviji tuberkulozni debil , prvo ljudsko biće koje razvija u svom organizmu neku vrstu imune odbrane koja će na izumiranje osuditi sve pametne a na planeti će ostati nova civilizacija čiji će rodonačenik biti upravo taj Adam.

Namerno karikiram.

Tvoji i moji kriterijumi nisu od ikakvog značaja.

Možda je jedan od te devetorice , onaj najmršaviji tuberkulozni debil , prvo ljudsko biće koje razvija u svom organizmu neku vrstu imune odbrane koja će na izumiranje osuditi sve pametne a na planeti će ostati nova civilizacija čiji će rodonačenik biti upravo taj Adam.

Namerno karikiram.

buu mozda hoce, a mozda ce tuberkuloza preci i na ostale pa ce svi pomreti u najvecoj bedi. mi to ne znamo. zato nam i jeste cilj da nepredujemo, ucimo, stvaramo i ostavljamo NESTO KORISNO. razumes? :flert:

Umiranje nesposobnih da naslede imunitet od rodonačelnka je štetno iz ugla posmatranja onih koji će nestati a otvara novu civilizaciju mršavih tuberkuloznih debila, na njihovu sreću koje i ne moraju da budu svesni.

Definisanje šta je korisno prepuštam onoj sili koja omogućava spermatozoidu da prođe kroz opnu i oplodi jajnu ćeliju.

Ono što nama deluje korisno ,uopšte ne mora da bude dobro na univerzalnom planu.

U tom novom svetu sve značajne i napredne vrednosti padaju pred pukom sposobnošću preživljavanja.

Kada otkrijemo razlog zbog čega (ili kako) se neživa materija udružila i formirala organsku materiju, i zašto sva živa bića uvek imaju ugrađeni kod za održanjem/razvojem, možda ćemo odškrinuti i vrata koja nas vode do saznanja o smislu, svrsi i cilju života, do tada nam ostaje samo da tumaramo po mraku neznanja. :)

Kada to otkriju buve ili alge ,to će značiti da su u svojoj lestvici sposobnosti spoznaje dosegli nivo koji danas dostžu Bogovi.

Mi razumni ljudi smo iznad buva ,a buve iznad algi,a alge iznad minerala ,na toj lestvici sposobnosti da spoznamo svet.

Jednom ćemo svi stići na cilj, neko pre neko kasnije , neko mnogo kasnije.

A kažu stari da ćemo svi u bele pčele, roj -celinu

Umiranje nesposobnih da naslede imunitet od rodonačelnka je štetno iz ugla posmatranja onih koji će nestati a otvara novu civilizaciju mršavih tuberkuloznih debila, na njihovu sreću koje i ne moraju da budu svesni.

Definisanje šta je korisno prepuštam onoj sili koja omogućava spermatozoidu da prođe kroz opnu i oplodi jajnu ćeliju.

Ono što nama deluje korisno ,uopšte ne mora da bude dobro na univerzalnom planu.

U tom novom svetu sve značajne i napredne vrednosti padaju pred pukom sposobnošću preživljavanja.

podseti me na jednu izjavu zorana djindjica :)
Jedno ljudsko biće je jedan od 40.000 spermatozoida, taj jedan je uspeo, 39.999 nisu uspeli, znači vi ste šampioni, svako ko se rodio on je već pobednik. On je već uspeo u odnosu na 40.000 drugih. I onda kažete - ma, šta mi je život, sad ću da uzmem drogu, sad ću da, ne znam, se napijam. Pa, stani, čoveče, tvoja odgovornost je i pred Bogom i pred sobom ogromna, ti si pobedio u najvažnijoj od svih utakmica, živ si, rodio si se i uradi nešto pozitivno sa svojim životom.

Ovo pitanje je toliko važno za ćovečanstvo da jednostavno ne može biti svedeno na pojedinca i nikako mi nije jasno da to izgleda
samo ja razumem pored svih silnih umnih glava ovde.

Meni to odmah jako smrdi na:
Drugovi i drugarice pioniri, omladinci, akcijaši, vojnici, samoupravljači.
studenti, đaci, milicajci
A sad svi ručice gore

Nema gde nije bila manipulacija, samo da se prikrije zverska otimačina i zakon jačeg i kad za otimačinu više nisu mogle da posluže lenjinističke parole
došlo je:
Braćo i sestre, mi u Srbiji/Našoj Hrvatskoj/SAO Krajni/Herceg Bosni/Republici Srpskoj/Bosni etc. ne možemo i ne smemo, više da trpimo ugrožavanje istorijskih interesa našega naroda samo zato što smo xxxxx (vidi gore), zato smo odlučili da konačno uzmemo našu sudbinu u naše ruke, mobilišemo naše snage i trt mrt više ili manje smrt i u to ime sve vas....ups
A pošto to nije dugo pilo vodu, prešlo se potom sa reči na dela.
Svetla dela, jedino nekako zelenkasto svetla.

Izvinavam se na destrukciji, otelo mi se. Imao sam, znate, nesrećno detinjstvo, ali ipak mislim da sam se dovoljno konkretno izjasnio, bar provokatori ovaj put neće imati problem da mi lupe recku 'di najviše volu.

Ovo pitanje je toliko važno za ćovečanstvo da jednostavno ne može biti svedeno na pojedinca i nikako mi nije jasno da to izgleda
samo ja razumem pored svih silnih umnih glava ovde.

ne, svako definise ovo pitanje na svoj nacin, msm svako ima drugaciji stav o tome. to ne znaci da si bas ti dala tacan odgovor na ovo pitanje koje vekovima unazad covecanstvo postavlja. :flert:

Ne. Ovo zamalo da shvatim kao uvredu.

Stvari su vrlo proste - kroz svakog od nas, i druga stvorenja, cak i nezive stvari (jer i one imaju dusu, samo drugog tipa) Bog zapravo spoznaje samog sebe na razlicite nacine, kroz svaku od tih dusa i na njen nacin. Jer sve duse su potekle od Boga i vratice mu se na kraju. Da li je sada jasnije?

To je ta igra koja se pominje u istocnjackim ucenjima, ali koju mnogi shvataju kao igrariju. Mada je u pitanju igra, ona je vrlo ozbiljna, i svaki duhovni tragalac ce to potvrditi. Iako se moze zivot ziveti i kao igrarija, postoji cena za to. Ali na kraju svi smo potekli od Boga i vraticemo mu se. Jedino sto ce oni pravi mudraci pokusati da to urade "cim prije" a ne da se pate milionima godina i inkarnacija, vrteci se u krug.

Pitanje koje je postavljeno je vrlo tesko, mozda i najteze koje postoji uopste. Ja sam dao neko svoje vidjenje odgovora na to, ali bih jos dodao komentar na neke od drugih odgovora.

Osnovna zabluda ljudskog bica, kao jedinog sposobnog za vise oblike misljenja, je iluzija o svetu u kome zivi. Ogranicen umom, covek ima utisak da je ono sto vidi i cuje oko sebe sve sto postoji i na osnovu toga gradi svoju sliku sveta, a iz nje i odgovor na pitanje sta je svrha zivota i sl.
Buduci da zivimo u materijalnom svetu, svrha zivota za coveka postaje da se obezbedi u materijalnom smislu, da obezbedi decu i sl. Neki kazu da ostavi nesto po cemu ce ga pamtiti.

Medjutim ako se razmisli trezveno sta to covek moze ostaviti sto je toliko trajno i vredno? Novac, kuce, blago? Postoji jedna lepa negacija svega toga - sve sto covek ponese sa sobom kada umre (a samo to je i doneo kada se rodio) jeste njegova dusa. I nista drugo.
Jedan od esktremnih primera moze biti sledeci - nekima je svrha zivota da imaju zlatnu WC solju (naravno u odgovarajucem ekstra luksuznom ambijentu). Mene bi recimo bilo sramota da sedim na zlatu u takvoj prilici kada znam vrednost i moc tog metala (ne onu novcanu). Vecini posetilaca foruma takva ideja ce takodje biti smesna i apsurdna, ali ne i toj osobi. Medjutim kada umre od toga nece imati nista.

Ljudsko secanje takodje je slabo i bledi, a i ne vidim poentu da se neko pamti i pominje ne znam koliko. U svakom slucaju to je kratkog daha (recimo par hiljada godina). Piramide ce pasti, vreme neumitno cini svoje i ne vidim da iole ijedno ljudsko delo moze biti tako trajno da se kaze da je to sustina zivota. Na kraju Sunce ce eksplodirati tako da...

Mnogo je blizi odgovoru koncept po kome je svrha razmnozavanje - to prosto omogucuje da se duse ponovo inkarniraju i da se ciklus prociscenja nastavi. To je kao da pravite nesto sto ce pripasti drugima ali i vama, mozda ne odmah, ali u nekom trenutku sigurno (kada ponovo dodje vas red za inkarnaciju). Zato je porodica jedan od darmickih puteva. Time se vraca dug precima od kojih smo i sami nastali, a ciji smo deo takodje mi sami (preko ciklusa reinkarnacija).
Drugi nacin da se vrati dug je da se osoba duhovno uzdigne, i time vrati dug "duhovnim silama" (recimo tako).
Nemanje dece a ne bavljenje duhovnoscu - e to je igrarija, barem prema Vedama.

Jos jedna od vaznih svrha, mada nije sama po sebi cilj, je donosenje znanja. Primeri za to koji su svima poznati su Hrist i Siddharta (Buddha), koji su prosvetljenjem doneli ljudima znanje o transcendentnom i time prakticno sebi obezbedili "vecnu" slavu (dok nasa civilizacija opstane) u materijalnom i jos mnogo vecu u duhovnom domenu. Mozemo pomenuti i Teslu i njegove pronalaske, mada se njegovi doprinosi odnose na materijalno ali su imali neprocenjiv doprinos boljitku ljudi (zloupotrebe ne idu na racun Tesle).

Za one koji zivot mrze jer je tezak, ne svidja im se i sl, jedino sto mogu da porucim je da treba da ga prihvate takvog kakav je jer to su zapravo oni, da "trpe" i da se mole ili bave nekom duhovnom tehnikom. Znam da ovo zvuci demagoski i po principu "budi ovca", ali ko nije iskusio to osecanje slobode kada covek krene duhovnom stazom ne moze to potpuno shvatiti. Prvo da bi postao pravi vernik covek mora da se promeni. I to drasticno. Bez toga nema nista. Tom promenom, taj cemer zivota gde uglavnom bol dolazi iz materijalnog sveta (nemam novca, ne voli me i sl) nestaje i pocinje da sija ljubav prema Bogu koja prevladava sve drugo i pocne da se preliva iz te osobe na sve oko nje. Hocu da kazem, ona pocinje da oseca ljubav prema svemu oko sebe. Najtipicniji primer koji mogu dati su monasi i monahinje i druga svestena lica, ali mislim na one stvarno posvecene i prosvecene, ne na crkvu kao instituciju, na cijim licima vlada mir i blagost, i koji uvek mogu da vas posavetuju i utese. Njih je tesko emotivno potresti jer su prozeti tim bozanskim energijama i ljubavlju, ali su uvek spremni da vam pomognu. To je ta snaga duhovnog, koja njihov na prvi pogled jadan i bedan zivot (sa materijalnog stanovista) cini zapravo predivnim za njih same. Takodje vrlo slican primer su posvecenici i isposnici koji jos drasticnije provode svoj zivot u pustinjama, planinama ili celijama, ali koji cesto isti zavrse kao sveci.
Nije neko svetac jer je go i bos, vec zato sto ima milost i snagu bozju da pomogne. A ti ljudi uglavnom ce biti vrlo skromni - jer znaju znanje, i znaju sta su prave vrednosti. Tako da im zlato, odela i novac nisu potrebni.

Poenta je da trpljenje zivota ne znaci biti ovca vec vratiti dugove prethodno zivljenih igrarija, za koje sada nadam se shvatate da nisu tako bezazlene. Mada uvek moze "otplatiti" karmicke dugove - ali to ce uvek da boli, coveku je mnogo bolje da se duhovno uzdigne, da na tom putu pomogne drugima i da na kraju napusti ovaj, kako neko rece "pakao" u kome zivimo, i vrati se Stvoritelju.
Samo bih napomenuo - mozda to nekome pomogne - da bi covek vratio karmicke dugove (ili okajao grehe ako tako vise volite) mora da otrpi neku patnju (zapravo vise njih). Nesto se moze ublaziti ako se osoba okrene duhovnosti, moli, meditira, ali time je ona vec izvrsila promenu, a neko posmatrano sa strane moze cak reci da ona tim cinovima "pati" (recimo, vidi ga jadnik moli se Bogu umesto da sedi u kaficu sa drustvom). To je to trpljenje, naravno uz uzdrzavanje od daljeg potonuca u grehe (neumerenost u jelu, seksu, sticanju materijalnog, narkomanija itd) - primi sto ti zivot nosi, sam si to posejao, a ako se promenis na bolje i bice ti bolje. Jer Bog je vrlo milostiv i nagradice dobru volju koje tako malo ima. U svakom slucaju to treba osetiti ili proziveti, tesko je prihvatiti ovako zdravo za gotovo. I mnogo je lakse nego sto deluje.

Ne zamerite - post je ispao duzi nego sto sam planirao, a i malo sam pomesao vedsku i pravoslavnu terminologiju, ali kako rece moj Guru, uz Vede jedino pravoslavlje zna pravu istinu o Kreaciji.

Si druga stvorenja, cak i nezive stvari (jer i one imaju dusu, samo drugog tipa) Bog zapravo spoznaje samog sebe na razlicite nacine, kroz svaku od tih dusa i na njen nacin.

Ovo je netacno. Zivotinje i biljke nemaju Dusu. Imaju svest ali ne i Dusu.

Samo bih napomenuo - mozda to nekome pomogne - da bi covek vratio karmicke dugove (ili okajao grehe ako tako vise volite) mora da otrpi neku patnju (zapravo vise njih). Nesto se moze ublaziti ako se osoba okrene duhovnosti, moli, meditira, ali time je ona vec izvrsila promenu, a neko posmatrano sa strane moze cak reci da ona tim cinovima "pati" (recimo, vidi ga jadnik moli se Bogu umesto da sedi u kaficu sa drustvom). To je to trpljenje, naravno uz uzdrzavanje od daljeg potonuca u grehe (neumerenost u jelu, seksu, sticanju materijalnog, narkomanija itd) - primi sto ti zivot nosi, sam si to posejao, a ako se promenis na bolje i bice ti bolje. Jer Bog je vrlo milostiv i nagradice dobru volju koje tako malo ima. U svakom slucaju to treba osetiti ili proziveti, tesko je prihvatiti ovako zdravo za gotovo. I mnogo je lakse nego sto deluje.
I ovo je netacno. Ako zaista hoces da steknes bolje razumevanje Karme proucavaj rad Edgara Kejsija..

...ali kako rece moj Guru, uz Vede jedino pravoslavlje zna pravu istinu o Kreaciji.

Nortorna glupost...z:poz:

Back